walk on wings, tread in air: Open House 2019 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Open House 2019
2019-06-26

Open House Raya tahun ni dah settle, alhamdulillah.
Setelah 2 tahun takde rezeki buat open house sebab pakwe aku tu asyik mengemas rumah time raya, maka tahun ni kita start balik.
Actually tahun lepas buat, tapi hanya untuk kawan-kawan En Wan saja.

Menu open house hari tu :

1. Nasi hujan panas + ayam goreng rempah
2. Nasi dagang
3. Mee kari
4. Laksa Johor
5. Spageti bolognese
6. Ketupat palas
7. Lemang
8. Rendang ayam
9. Cendol
10. Kuih cara berlauk, onde-onde, coklat muffin, cream puff, apam pisang, kuih koci.
11. Tembikai




Apa yang aku masak?

Cuma kuah spageti bolognese je.
Yang lain semua order.
Tak kuasa aku nak bersilat kat dapur masak macam-macam.

Pagi Ahad, lepas Subuh terus masak kuah spageti and goreng ketupat palas 80 biji.
Then kemas-kemas rumah sambil tunggu makanan-makanan lain sampai.

Open house kali ni aku guna staff catering sekali, senang sikit.
At least tak payah aku terkejar-kejar nak check lauk kena tambah ke tak.
Staff dia boleh tolong clearkan meja makan sekali.
Then aku hire weekly bibik aku datang untuk tolong-tolong kerja-kerja kat dapur.

Aku?

Aku bersembang le apa lagi.




Nasi dagang and rendang pun tempah.

Plan asal nak buat sendiri rendang, tak banyak dalam 2kg daging je untuk makan dengan ketupat palas.
Then En Wan jumpa orang yang boleh buat rendang, maka tak payahlah aku merendang kat dapur.

1 ekor ayam dia caj RM35.
Aku tempah 3 ekor.
Langsai semua.

Ketupat palas mula-mula goreng 50 biji je then En Wan kata konfem habis awal, so aku goreng another 30 biji.
Rupanya inilah yang habis dulu.
Ok pasni tau dah, kena goreng 150 biji terus.

Nasi dagang paling cepat habis sebab itu lauk tambahan je, hanya untuk 80 orang makan.
Memang patut pun cepat habis.
Nasi hujan panas menu utama, so lambat lah sikit habis.
Ayam goreng rempah sangat sedap, rata-rata meratah ayam, last-last ayam habis awal.
Tapi kitorang dah standby 2 ekor ayam untuk goreng kunyit just in case ayam rempah habis.
Memang dah boleh agak ayam goreng rempah akan habis awal.
Tapi mak kata takyah goreng sebab lauk rendang ada lagi masa tu, so tak jadi la aku goreng ayam tambahan.
Lepas ni dah tau dah kalau tempah makanan yang berlaukkan ayam rempah, ayamnya kena tempah extra 3 ekor sebab selalunya ayam rempah memang orang akan ambil lebih, lagipun budak-budak suka ayam goreng dari makan lauk-lauk lain.



Laksa Johor favourite.

Kalau nak laksa Johor, aku always go for blog reader, Hazlinda.
That day tak sempat nak jumpa sebab masa dia deliver, aku tengah mandi.
Laksa dia, dijamin puas hati.
Ini bukan pertama kali aku order, dah banyak kali.
Kuah dia memang pekat, banyak ikan, tak cair.
Accesorries lengkap dan banyak.
Kau boleh tengok berapa banyak dia bagi timun and togeh?
Togeh tu berlebih, aku siap goreng semula buat makan dengan nasi pulak.
Bawang dia bagi pun banyak, mak mertua aku blend buat stok bawang, boleh?

Ada cerita tentang laksa Hazlinda ni.

Aku order laksa ni 40 pax.
Dari hari aku order lagi aku mintak dia bagi total to pay.
3 kali aku mintak dia tak bagi-bagi.
Selalunya aku akan bayar sebelum delivery.
Dan habis open house pun dia tak reply-reply lagi whatsapp aku.
Aku anggap dia tak sihat, nanti-nanti dia reply agaknya.

Semalam aku dapat ini dari dia :



Terharunya aku ada orang belanja laksa johor 40 pax.
Siapa yang makan laksa johor tu hari, memang rezeki koranglah dapat rasa laksa hazlinda ni.
Ni kira Hazlinda yang belanja korang makan ni, bukan aku.
Kalau sesiapa berminat, boleh call 013-2016081 [Hazlinda].
Dijamin puas hati.



Kami bawakan cendol secara live untuk anda! Hahaha.
Satu-satunya stall yang ada time open house hari tu.
Kalau ikutkan En Wan, siap nak bawak stall satey and kueytiaw bagai.
Dia perasan dia duduk banglo kot nak bawak 2-3 stall masuk rumah.
Rumah kita ni tak besar mana bang oiii, toksah berangan tinggi sangat nak bawak masuk macam-macam stall.

Cendol ni aku order untuk 200 mangkuk only and standby 50 untuk tambah-tambah.
Siapa cepat, dia dapat konsepnya.
Siapa nak order cendol boleh contact : 011-37193200.
FB dia : Cendol Sawit LB

Aku busy kejap depan kejap belakang, last-last sempat 1 mangkuk je.
Asal aku lalu depan brader ni teringat nak ambil semangkuk tapi nanti kejap.
Lalu lagi depan dia, nak ambil, tapi nanti kejap.
Last-last pukul 5pm baru aku makan nasi, baru aku rasa cendol.
Itupun aku makan bila kawan-kawan aku dah balik.

Memang kalau sendiri buat open house, dapat makan hujung-hujung waktu majlis.
Tak sampai hati pulak nak makan time orang tengah ramai.
Masa makanan sampai rasa macam nak makan semua, last-last aku makan sepinggan je.

Pagi breakfast nasi dagang [sebab nasi dagang sampai paling awal].
Pukul 5pm makan nasi hujan panas and cendol.
Kul 10pm makan laksa Johor.

Alhamdulillah semua nampaknya kenyang makan.
Tuan rumah sangat puas hati.



Kuih muih tak banyak aku order sebab makanan lain pun dah banyak.

Choc chip muffin and apam pisang order dari Ena - 012-2449373

Cream puff [takde dalam gambar] order dari Aisyah - 019-2812880
Aisyah datang jemputan bawa brownies aku tak sempat rasa tapi semua orang tanya siapa buat.
Sedap sangatlah agaknya.
Gambar brownies and cream puff pun aku tak sempat ambik.

Yang lain-lain En Wan order kat sape aku tak tau.



Ni masih awal majlis, family aku tengah makan.
Sementara orang belum ada, baik makan dulu.



Inilah dia Ena, blog reader.
Dia ni baca blog aku zaman aku pakai baju tak cukup kain, dari zaman dia anak dara sampai dah beranak-pinak.
Alhamdulillah suka tengok bisnes food dia makin berkembang.
Dulu buat sandwiches je, now kek pengantin pun dia buat.

Tahun ni aku beli 14 balang kuih dari dia.
Muffin and apam pisang open house kali ni pun order dari dia.
Dulu, setiap kali ada majlis kat sekolah Rayyan atau Redza, memang aku tempah makanan dari dia.
Kesian pulak jauh-jauh menghantar dari Rawang [kalau tak salah].
Banyak lagi makanan yang dia boleh buat, boleh contact dia kalau nak order apa-apa.



This is another blog reader, yang lelaki tu Wira.
Wife dia first batch skolah Redza MRSM Langkawi.
Kalau open house ni buat time Redza ada, boleh aku jumpakan dengan super duper senior dia ni.

Siapa laki dia MCKK kat sini?
Wira tu ex-MCKK. Maybe laki korang kenal kot.



Pasangan suami isteri yang sama-sama blog reader, Aben & Mizzy.
Ini memang antara jemputan yang always datang kalau dijemput.
Dari zaman belum kawen sampailah anak dah dua ni, terharu aku always datang jugak padahal jauh duduk ni kat Kajang.
Bulan-bulan raya ni dari Subang Jaya nak ke Shah Alam pun hazabullah, lagikan dari Kajang.

By the way, Aben [yang perempuan] ada business food juga.
Kalau sesiapa nak buat majlis kawen, birthday party, akikah, boleh contact dia untuk bahagian dessert.
Masa kawen Ibal dulu, aku tempah dari dia untuk dessert spread 800 orang.
Nombor dia aku takde, call nombor laki dia pun boleh kot - Aben/Mizzy : 012-3718454.

Mizzy ni ex-SMSAH, Jitra.
Manalah tau kot-kot ada yang tengok gambar ni "Eh, macam kenal?".



Masa ni aku tengah membawang kat meja Aben and Mizzy.
Anak-anak dia helok je diam makan bersuap.
Apa bapak suap, makan.
Kalau Rayyan pi mana-mana open house, aku kena tapaukan nugget MekDi siap-siap.
Memang sejenis payah nak diajak makan.
Jadi, aku always bagi dia makan kenyang-kenyang dulu so that kat open house aku boleh makan dengan tenang.



With another blog reader, yang aku lupa dah nama dia apa.
Suami dia dulu satu tempat kerja dengan En Wan.
Aku ni ginilah, kalau orang tu jarang aku jumpa, jarang bersembang, memang senang nak lupa nama.



Anna Hamid, another blog reader.
Aku lupa apesal aku panggil dia Syana, instead of Anna.
Tapi memang dari dulu aku panggil dia Syana.
Rasanya Syana ni nama yang dia pakai untuk blogging dulu.
Now rasanya dah tak blogging.
Dia rajin blogging masa duduk Jepun, suka aku tengok gambar-gambar bento yang dia buat.
Anak dah 2, badan gitulah jugak tak berubah, size XS ke hape ntah dia ni.



Also blog reader dan regular customer GreenAard, Mimi.
Nama dia ni almost every month aku nampak dalam our system.
Anak-anak dia semua tinggi-tinggi [ke aku yang pendek?].



Geng membawang topik-topik Halal Semalaysia - Ayda.
Ini consultant Halal.
Kalau sesiapa nak dapatkan sijil halal untuk bisnes masing-masing, boleh contact Ayda - 013-3393929.
Hari yang aku buat open house tu, dia baru balik dari Penang attend open house HQ Pelita Nasi Kandar.
Jangan main-main, ini halal consultant Pelita Nasi Kandar tau.
Beranilah cakap Pelita tak halal, mau kena sembelih dengan si Ayda ni.
Now dia tengah uruskan SOP halal untuk a few Japanese restaurant.



Ini Bae Roslan, cikgu di international school.
Datang hari tu siap bawakkan pass year's question IGCSE untuk Redza.
Alahai, terharunya aku ada reader yang ingatkan Redza.
Patutlah Redza kata "Hidup kita dah tak selamat lagi, Pa".
Pusing kot mana pun mesti ada yang ternampak dia.

Bae bagitau aku hari tu dia tengah apply untuk mengajar ke international school Shenzen.
Mohon blog reader sama-sama doakan dia.

Aku memang support budak-budak muda yang suka cabar diri macam ni, especially yang kerja di negara orang, atau kerja di kalangan majoriti bangsa lain, atau yang buat 2-3 kerja, etc.
Korang muda-muda, kalau ada peluang sambung blaja, atau kerja di tempat yang lebih baik, pergilah.
Aku ni dah 42 tahun, kalau umur aku hanya 62 tahun, maknanya 2/3 dari kehidupan aku dah settle.
Umur-umur macam aku sekarang ni nak fokus tolong manage hidup anak-anak yang baru nak belajar kenal dunia pulak.
Aku dah lalui zaman mencabar diri muda-muda dulu, so now it's your turn pulak.



Another blog reader - Ephol.
Bertahunlah ada dalam list FB aku, baru tahun ni jumpa.
Ini pen-supply tiket bola En Wan ni.
Selamba je dia supply tiket VIP.

Bila tengok gambar-gambar ni baru perasan aku ni sangat pendek rupanya.
Bergamba dengan sesiapa pun, aku jugak yang pendek.



Yang belah kanan tu, Ixan.

Dia ni avid reader blog dan pengguna tegar GreenAard.
Ini, jangankan dengan kitorang, dengan Pak Aji and Mak Aji pun dia bergambar.
Terperanjat bapak aku apesal orang nak ambik gamba dengan dia. Kahkahkah.




Ini namanya Alumni Kelab Bawang sedang bersidang.
Nampak tak betapa semua tengah menumpukan perhatian penuh pada ucaptama Presiden Kelab?
Yang sebelah aku bagi tumpuan penuh tu tukang ambik minit mensyuarat.

Ini geng-geng dari zaman matrik sampai habis grad.
Geng susah senang sama-sama.
Geng-geng saling membacking each other.
Yang tudung pink tu nampak je muka beriman tu, kau beranilah cari pasal dia dengan dia, taulah nasib kau kena maki. 



Sepanjang aku buat open house dari dulu sampai sekarang, baru inilah terinngat nak ambik gambar ramai-ramai.
Selama ni bersidang je tak habis-habis, by the time nak balik semua lupa nak bergambar.



Tadi gamba dengan family, yang ni gamba only ex-UNIMAS.
Ini pun ramai yang tak dapat datang ni.
Kena buat another get together, insyallah bulan Ogos nanti tunggu BFF aku balik dari KK.



Dengan parents kawan Redza.
Anak-anak dia sama-sama blaja di Langkawi.
Yang sebelah kanan sekali tu bekas senior Redza di sana, now dah grad dah nak sambung blaja.
Adik dia ada di sana lagi, sama batch dengan Redza.



Yang perempuan tu cousin aku.



Ini cousin and pakcik makcik, belah Pak Aji.




Dua gambar ni dengan family belah Mak Aji.



En Wan dengan geng-geng study Jepun dia.

Dia cakap sedih bila tengok gambar-gambar ni.
Terkenang zaman muda remaja katanya.
Zaman melepak sama-sama, menapak pi Pertama Kompleks sama-sama [masa kat UTMKL], zaman makeup kereta sama-sama, konvoi racing bersama-sama, zaman pinjam duit each other sebab scholar sangkut, zaman kerja sama-sama time semester break.
Dulu sembang bab kereta and awek, now dah tua-tua sembang hal anak-anak dah semua. 

Dulu masing-masing kereta sport sorang satu bukan main tak nak kalah.
Now kereta pun semua dah pakai kereta family je. 
Gambar dengan kereta tu pakwe I nombor 3 dari kiri.
Banyak lagi gamba sebenarnya, tapi yang takde muka aku, malas letak.



Ramai cari budak ni hari tu.
Dia duduk dalam bilik aku main iPad.
Turun kejap je.

Tau sebab apa dia duduk bilik taknak turun-turun?
Sebab merajuk aku biarkan sorang budak main piano dia.

Ada sorang budak datang open house terus meluru masuk dalam rumah and buat spot check kat setiap ceruk rumah aku.
Dia bukak fridge, bawak keluar sebekas vitagen Rayyan yang belum berbukak.
Then dia naik atas nak masuk semua bilik tapi kebetulan anak-anak sedara En Wan ada kat dalam salah satu bilik keluar sergah dia.
Pastu dia turun nak bukak almari display buku and Lego Rayyan kena sergah dek anak sedara En Wam kat bawah pulak.
Pastu dia bukak piano Rayyan and bukak sound piano sekuat-kuat ada then ketuk-ketuk piano.

Rayyan dah risau takut piano dia jahanam.
Berapa kali dia pi kat aku "Ma, budak tu nanti rosakkan piano adik macamana?"
Aku pegi lah jugak tegur 2-3 kali tapi ini bangsa budak tak paham bahasa.
Yang mak bapaknya pulak helok je bersembang kat luar.
Anak dia berkuntau kat dalam dia buat dek.

Takkan lah tak reti cari anak bila nampak anak takde sama kat meja.
Kita kalau tak nampak anak depan mata dah menggagau cari mana anak.
Aaku kalau makan kat rumah orang rasa nak cepat-cepat balik takut anak aku buat perangai.
Lain kali, pi beraya rumah orang, common sense tu bawaklah sama.
Jangan tinggalkan common sense tu kat rumah [itupun kalau ada lah].

Mak mertua aku jenis lembut tau tapi hari tu dia hangin sangat, dia pi kat piano tu dia cabut plug and jegilkan bijik mata.
Haaaaa..don't play-play with silent-silent people, okeh.
Once they angry, eyes keluar api.

Lepas tu kat sofa ada orang duduk-duduk.
Budak ni selamba je panjat sofa and melompat dari satu sofa ke sofa yang lain sampai orang yang duduk beralih tempat.
Aku ni peratiiiiii je.
Takpe, aku bagi chan.
Kalau dia terpijak pasu bunga aku atas meja tu memang aku menjerit.
Sorry, aku memang takkan alih apa-apa barang dalam rumah ni be it perhiasan kecil sekalipun.
Ini rumah aku, buat apa aku nak alihkan.
Orang yang masuk rumah ni yang patutnya berjaga-jaga sikit.

Habis je majlis, rupanya ramai yang tanya anak siapa yang macam kena sampuk tu.
Ramai yang tak puas hati, ingatkan aku je.
En Wan kata memang lepas ni takkan jemput dah.
Eh memang!
Kalau aku nampak family tu ada lagi kat rumah aku tahun depan, aku yang akan duduk dalam bilik sampai habis majlis tak nak turun.
Boleh tak buat gitu?

By the way, jemputan kali ni tak ramai, tak sampai 200 orang.
Jadi, janganlah kecik-kecik hati kalau ada yang tak dapat jemputan.
Khemah banyak orang booking u ollsss, kitorang dapat 2 je.
Itupun kerusi meja dia ambik kat orang lain, yang dia punya dah selamat orang booking.
Tu pasal kali ni kerusi aku togel takde sarung.
Nak tambah seketul khemah je lagi pun tak dapat.
Aku ni kalau boleh nak semua yang datang selesa makan, kalau tempat pun takde berhimpit-himpit kan dah tak selesa jadinya.
Insyallah ada rezeki aku pasang 4 khemah pulak.

Terima kasih pada yang datang.
Maaf tak dapat nak duduk bersembang lama-lama, dapat sembang sikit-sikit je.
Itupun tetamu yang hujung-hujung aku tak dapat sembang lansung, kepala aku dah sakit kepala sebab kejap ke sana, kejap ke sini.
Setengah jam sebelum majlis habis, aku dah tak tahan sangat, naik bilik, bukak tudung, telan ponston and baring. Sorry ya.


Labels:

posted by Diana Ishak @ 9:45 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER