walk on wings, tread in air: Aku bukan ibu yang baik - Part 2 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Aku bukan ibu yang baik - Part 2
2019-06-17

Post 'Aku bukan ibu yang baik' sebelum raya hari tu dapat banyak respon.
Email aku dihujani dengan confession ibu-ibu muda dan ibu-ibu yang tak berapa muda yang pernah lalui the same struggle macam aku dulu.
Tapi memandangkan masa tu aku dah sampai Tganu yang internetnya tak laju, aku hanya mampu baca je.
Nak mereply semua tak dapek.

Bercakap tentang struggle menjadi ibu baru, rasanya tak lengkap kalau aku tak sambung cerita about how much I have struggled as a mother in general.

First time menjadi mak dah cukup brutal sekali pengalamannya, tapi ia belum berakhir, ya.
Especially bila anak dah bersekolah.

Redza aku hantar bersekolah tadika omputih, tapi ada blaja satu subjek agama.
Ustazah tu ajar basic things like kenal alif ba ta, cara ambil wuduk, etc.

One day, dia balik rumah cakap "Ma, ustazah kata orang perempuan kena pakai tudung. Kalau tak pakai tudung nanti masuk neraka. Kawan Ija mak dia semua pakai tudung. Mama tak".

Zappppppp!

Macam kena toreh kat muka.

Statement ustazah tu tak salah.
Itu memang statement mudah untuk bagi budak-budak umur 4-5 tahun faham tentang konsep aurat.
Bagi aku, ia tidaklah kasar tapi disebabkan aku tak bertudung, tipulah kalau aku tak terasa.
Nak pulak anak sendiri yang tegur.

Aku ingat lagi, Pak Aji pernah cakap kat aku "Ni anak dah skolah ni, kalau boleh start lah pakai tudung. Esok nanti dia confuse kenapa kat skolah ustazah ajar pasal aurat tapi mak sendiri tak pakai tudung"

Betul rupanya cakap Pak Aji.
Terkena dah aku.

Ok, itu satu bab.

Satu bab lagi one day Redza balik skolah cakap "Ma, kawan-kawan Ija kan, mak dia fetch from school. Tak payah naik bas pun".

Aku replied "Mak dorang tak kerja, mak Redza kerja mana sempat nak fetch sebab kena kerja".

"Kenapa mama kena kerja, mak kawan Redza semua tak kerja pun?"

Budak-budak kan, memang selalu curious.
Soalan-soalan pun boleh tahan menikam.
Tapi deep down aku faham maksud dia.
It's like - why can't you be like other moms?
Kerana dia melihat pada majoriti.
Apesal mak orang lain macam ni, mak aku tak.

Kalau korang berdepan dengan situasi macam ni, iaitu situasi yang tak menjadikan korang berada dalam kelompok majoriti, it's ok.
You shouldn't question yourself as a mother.
Jangan anggap kita bukan ibu yang baik.
Bila kita start questioning ourself, then bila someone brings up the exact thing we have been worried about, kita mudah rasa insecure dan sensitif.

Ada satu masa tu, skolah Redza buat program with parents on weekdays.
Aku and En Wan datang walaupun lepas tu kena pi keja terus.
We tried to join program tu, spend time dalam kelas duduk kat bangku kecik sama-sama gunting kertas buat hiasan just like parents lain.
Tapi itu masih tak menjadikan aku majoriti di mata Redza.

Tau kenapa?

Sebab aku pakai skirt pendek and blazer, sedangkan mak-mak lain pakai seluar trek.

Parents lain pakai selipar, aku pakai high heels.

Accessories and makeup jangan cerita la, dah tentulah aku paling meriah sebab lepas tu aku ada presentation kat tempat customer. Haruslah pegi dengan muka bersiap.

Aku takde pilihan lain.
Just like most working mothers, my life is a constant juggling act.
Aku mungkin nampak berbeza dari mak-mak lain yang datang program tu tapi aku tetap datang supaya anak aku tak terasa left out.
Itu the best yang aku boleh buat.

Memang aku tak dapat squeeze time yang banyak untuk program anak-anak, be it Redza mahupun Rayyan, tapi aku akan cuba provide the best.
Kalau ada majlis makan-makan, aku always tak dapat datang but aku make sure aku tempah real good food.
Sometimes aku sukarela provide goodies bags for no reason, saja nak bagi budak-budak seronok.
Walaupun aku tak dapat join, aku akan pastikan ada follow ups dengan pihak skolah tentang program, samada anak aku enjoy ke tak, participate dalam games ke tak, makan ke tak, etc.

But still, no matter what I did, some "other mother" at school has done it better.
Biasala kan, budak-budak.
They go for majoriti.
Majoriti mak bapak datang, kenapa mak bapak dia tak datang. Macam tu lah.

Tipulah kalau aku tak pernah ada keinginan nak jadi macam parents lain.
Yang boleh buat segalanya untuk anak.
Yang jemput and hantar anak ke skolah.
Yang attend semua program anak di skolah.
Yang buat bekal makanan pagi petang.

Bila aku fikirkan balik, aku mungkin tak boleh buat apa yang mak-mak budak lain buat.
Tapi boleh jadi mak-mak tu pun tak boleh buat apa yang aku buat.
Fair.

So, I made a big decision - I'm over it.

Aku dah tak kuasa nak terkejar-kejar lagi.
Asalkan anak aku tak lewat ke skolah, well groomed, well mannered, get good grades, aktif, tak buat hal kat skolah - ni dah dikira ok.
Aku tak kuasa nak kejar carta ibu paling hebat, ibu paling mithali, wonder moms, whatsoever.

Kepada mak-mak yang sedang melalui situasi yang sama, aku bukan nak bagi nasihat.
Ini sekadar berkongsi padangan melalui pengalaman.

Bagi aku, you should parent in whatever way works for your family.
Kurangkan memikir about other people's perception of how you are doing.
Berhentilah dari mentorture diri sendiri untuk conquer semua task.
Stop being hard on yourself.
Instead, focus pada apa yang benar-benar perlu.

Tak boleh ke kita semua setuju bahawa imperfection is ok?

Mak si Atan is awesome at her thing and we are awesome at ours.
Tak boleh ke kita setuju things work like this?
Yang nak tapau semua dah kenapa.

Being a perfect mother boleh dikatakan mitos semata-mata.
But being a pretty great mother, is actually possible.
Aku tak percaya hanya ada satu je cara untuk jadi parents yang baik.
In fact, kalau nak apply cara orang lain membentuk keluarga ke dalam keluarga kita, it could be pretty damaging.
Bukan tak boleh jadikan tips dalam parenting book tu sebagai panduan.
Boleh.
Tapi kalau nak apply exactly the same, entahlah, rasanya bukan semuanya sesuai untuk kita.

Contoh paling mudah, family aku.

Kitorang kadang-kadang kalau bersembang dengan Mak Aji "Itulah, aku dah kata dahhhhh...."
Makcik-makcik aku dulu pun kalau bersembang dengan arwah nenek kadang-kadang bahasakan diri 'aku'.

Itu dalam rumah kitorang, dah biasa begitu.
Takde rasa biadap pun.
But in your house, you might interpret that as direspectful.

Jadi selalunya, di rumah orang kitorang lebih bersopan.
Tapi bila masuk rumah sendiri habis segala perkataan pantat semua keluar.
[especially kalau masakan tak sedap, "Apa benda kau masak ni? Rasa macam pantat hantu!"]
Kat rumah orang, cover-cover sikit bahasa tu.
No, ini bukan hipokrit, kami sekadar menghormati tempat orang.
Masuk rumah orang haruslah buat cara orang, ye tak.

Same goes to berpencak-pencak dalam rumah.

Aku takleh accept anak-anak aku atau anak-anak orang yang datang ke rumah aku berpencak dalam rumah, usik barang sana-sini, keluar masuk bilik, punggah barang-barang, makan bersepah-sepah.
No. Big NO.

But maybe in your house cara aku tu seems over the top.

Maybe kau boleh accept anak kau susun atur nasi atas meja makan macam tengah belajar alphabet.

Maybe kau boleh accept budak-budak melompat dari satu sofa ke satu sofa.

Maybe kau tak kisah anak-anak tetamu punggah barang-barang dalam lemari.

If you are like that, it's ok.
Kau hebat sebab level tolak ansur kau tinggi.
Takde yang salah pun, lagipun itu cara masing-masing menjadi seorang mak cuma pastikan buat di rumah sendiri, jangan buat kat rumah aku.

Pemahaman aku tentang menjadi seorang ibu adalah, aku kena pastikan diri sendiri ok dulu.
Maksudnya, kalau aku sendiri miserable, apa jaminannya anak aku akan membesar dengan baik?

Some parents too fokus pada membesarkan anak sampai takde masa untuk diri sendiri, last-last stress.
Bila dah stress, semua benda akan jadi huru-hara.

Don't harsh with yourself.
Do the best that you can.
You need a break.
Give yourself time alone.
Pegi buat manicure ke, pedicure ke.
Buat girls day out.
Keluar tengok movie.
Gi spa.
Treat yourself with good food.

Try buat.

Percayalah cakap aku, kau akan tido lebih lena.
Kau akan bangun esok pagi dengan lebih bersemangat and seronok untuk start balik rutin harian.

Lagi satu, jangan compare.

Jangan compare your family to other families atau yourself to other women or any mother.
Bukan maksudnya berhenti berusaha memperbaiki setiap aspek diri untuk jadi mak yang baik, cuma jangan try too hard sampai jadi self-torture.
Our job is to help them become their best selves, itu saja.

Aku pilih untuk choose my battles.
I do the best I can with the time I have.
I only do stuff that seems important.

Kalau anak aku cakap dia nak bawak bekal pi skolah, yes, aku akan sediakan bekal.
"Bekal" means apa-apa pun asalkan bekal.
Tak semestnya nasi goreng with carrot and peas yang digoreng dengan minyak zaitun dan dihidangkan berbentuk panda dengan buah-buahan segar siap potong.
My interpretation of "bekal" could be sekotak air Milo with nugget 9 ketul. Done.
Asalkan kau tak berlapar konsepnya.
Nak makan nasi-nasi, balik rumah karang makan nasi.

Kalau dia kata nak bawak bekal nasi, kalau sempat, aku buat nasi goreng.
Kalau tak sempat, aku tapau nasi lemak tepi jalan.
Take it or leave it, jangan banyak bunyik.

Aku tau there are those of you who don't understand this perspective.
For you, menyediakan bekal makanan untuk anak adalah satu tanggungjawab yang perlu diberi perhatian serius kerana melibatkan kesihatan.
For you, these kind of moments are exactly what you imagined when you dreamed of being a mother.
It's ok.
Perbezaan ini bukan untuk cari siapa lebih hebat tapi inilah bukti bahawa hidup ini unik.
None of us are exactly like the other, and that is a good thing.

Stay at home mom, work from home mom, ibu bekerja, ibu usahawan, ibu 5 anak, ibu 1 anak, ibu beranak tiri, ibu beranak angkat, ibu menyusu badan, ibu susu formula, ibu tegas, ibu hipster, ibu yang hantar anak sekolah seawal 2 tahun, ibu yang pakaikan anak purdah seawal 1 tahun, ibu free hair, ibu beranak normal, ibu beranak ikut tingkap - whoever whatever you are, anda tetap seorang ibu di era moden-day parenting.
Kita sama-sama belajar and apply apa yang sesuai untuk keluarga kita, untuk anak-anak kita.
Tinggalkan tips yang tak praktikal for your family.
Ambil dan buat mana yang sesuai dengan situasi. Cukup.
Jangan pening-pening.






Pakej istimewa Hari Bapa.
Korang jimat RM8 dan dapat free wristlet bag.
Refresh blog ni and klik pada pop out window.


posted by Diana Ishak @ 10:12 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER