walk on wings, tread in air: Kenapa perempuan stay dengan lelaki yang curang <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Kenapa perempuan stay dengan lelaki yang curang
2019-05-16


Silakan baca email di atas.
Aku tak nak sentuh isu dalam email ni kerana this lady dah pun kembali ok dengan suami serta sedang cuba memperbaiki segalanya.
Cuma aku nak touch pada isu yang sama, secara general.

Lately ni banyak kes macam ni.
Dan selalunya respond dari kita-kita yang takde kena-mengena dengan masalah tu adalah - "Apesal bodoh stay dengan suami macam tu?"

Dalam dunia rumahtangga melayu [selalunyalah], bila suami buat hal, isteri always bagi peluang kedua untuk suami berubah.
Isteri sanggup terima suami semula dan cuba lupakan apa yang dah berlaku.
Isteri yang sebegini selalunya menyalahkan diri sendiri - "mungkin saya tak cukup beri perhatian padanya, mungkin saya tak layan dia dengan baik, mungkin saya bukan isteri yang baik, etc."
Walaupun kadang-kadang apa yang berlaku tidak 100% kerana dia, tetap dia bermuhasabah diri dan beri peluang kedua kepada suami.
Yet, when woman cheats, the relationship often ends in divorce.

Benda ni selalu buat aku terfikir.

Selalunya bila suami buat hal, jarang keluarga suami dapat tau.
Kadang-kadang isteri pendam masalah tu sorang-sorang sampaikan mak bapak dia sendiri pun tak tau rumahtangga sedang bermasalah.
Air muka suami tetap dijaga.
Tapi bila isteri yang buat hal, jangankan kata immediate family, nenek sedara kepada bapak mertua pun boleh tahu cerita.

Dan selalunya kalau suami buat perangai, orang kata isteri tak pandai jaga laki.
Tapi kalau isteri buat perangai, jarang orang salahkan suami tak pandai jaga isteri.
Pasti isteri tu jugak yang akan dikutuk beramai-ramai.

Teringat orang tua-tua cakap "Lelaki kalau buat jahat orang tak kata sebab itu memang perangai lelaki. Tapi kalau perempuan buat jahat, sampai bila-bila orang mengata".

Ye lah sangat.

For some people, cheating means an automatic break-up.
Tapi ada juga boleh terima kembali kerana masih ada perasaan sayang dan nak cuba perbaiki hubungan.
Orang perempuan selalunya akan bagi peluang kedua kalau suami buat hal.
Tapi cuba kalau isteri yang buat hal.
Dia punya huru-hara macam nak kiamat.

No, ini bukan post menggalakkan isteri buat jahat.
Bukan juga encourage suami terima apa saja isteri buat.
Bukan macam tu.
Tapi nak mengajak untuk berfikir kenapa ada perbezaan penerimaan kat sini.

Bila isteri tak bagi peluang kedua, dikatanya 'semua orang pernah buat silap'.
Bila isteri bagi peluang, dikatanya isteri lemah.

Hakikatnya, tak semuanya lemah dan tak boleh hidup sendiri [walaupun kebanyakkannya memang dependant].
It all depends on apa reason isteri bagi peluang kedua.
If you do it because you fear being alone, then yes that's a bit weak.
But if you do it because you still believe that you can be happy with them, then that's not weak.

Kadang-kadang isteri terima suami kembali sebab memikirkan masa depan anak-anak.
Kalau takde anak, rasanya dah lama dia tinggalkan.

Selalunya gitulah.

Tak sampai hati tengok anak sendiri tak berbapak.
At the same time maybe faktor isteri tidak bekerja.

Menerima kembali senang, tapi rebuilding trust tu yang susah.
It does take a lot of work especially bab communication.
Selalunya bila trust has been broken, asal ada arguments je mesti salah sorang bangkitkan balik kisah silam.
Ada je point nak bash balik.
Aku tak sure if suami dan isteri ni boleh jadi satu team semula.

Bagi second chance, ok.
Third chance, hmm....?
Kalau berkali-kali benda yang sama terjadi, cukup-cukuplah kot.
Bukan apa, selalunya bila kita start bagi second chance, we are telling them that they are allowed to cheat again in the future.

Apa yang lebih penting adalah samada keputusan yang kita pilih tu bijak atau tak.
Tanya diri kita samada dengan memberi peluang lagi sekali adakah akan memperbaiki keadaan?
Adakah kita akan kembali bahagia?
Boleh ke kita trust dia lagi selepas ni?
Berbaloi ke pertahankan hubungan ni?

Kalau isteri decides untuk bagi second chance, pastikan suami tahu this is one time opportunity.
Just once.
Jangan buat kerja memaafkan dan membagi peluang berkali-kali, tak bagus untuk kesihatan mental.
Bagitau dengan jelas yang lepas ni takkan ada peluang lagi.
Kalau perlu, buat surat black and white yang bertulis "Sekiranya saya didapati curang lagi, talak otomatically jatuh" [not sure la valid ke tak ni, boleh refer pakar agama].

Nak maafkan, boleh, but only when you understand what forgiveness means.
Kita memaafkan orang bukan untuk diri dia, tapi untuk kita.
Kerana tujuan memaafkan adalah supaya hati kita tenang dan boleh move on.
Kalau dengan memaafkan boleh buat kita kembali tenang, maka maafkanlah dan kembali hidup bersama dengan gembira.
Tapi kalau setelah memaafkan masih tak gembira dan terpaksa hidup dengan men-stalk pergerakan pasangan, sentiasa curiga, terpaksa pasang spy - bermakna issue tak resolve.
Dah satu hal pulak menambahkan kerja kita nak spy dia 24 jam.
Masa kita akan terbuang dengan memikirkan samada they are for real this time.

Ini tak terhad pada kes curang saja ya.
Kalau bf/gf kau sejenis yang kejap-kejap missing in action - hari ni whatsapp "I love you", then 3-4 hari senyap, then muncul balik "I love you today", then senyap 6 hari - tolonglah pertimbangkan semula la hala tuju perhubungan korang ni.
Takde maknanya seorang manusia terlalu busy sampai 3-4 hari tak hantar berita kat orang yang dia sayang.
Itu maknanya dia tak meletakkan hubungan korang sebagai priority, let alone nak bincang hal kawen.
Dah, rentikanlah dari terus berada dalam hubungan cinta yang macam ni.

Kepada pihak yang diberi peluang kedua, kena bersedialah untuk di-stalk, untuk dicurigai, untuk di-spy, etc.
Jangan pulak kau kata rimas and buat alasan "isteri dah tak percayakan saya lagi".
Dah kau yang mulakan, lepas tu kau nak salahkan bini jadi saiko.

Kena fahamlah, buat beberapa bulan setelah dimaafkan, keadaan memang takkan kembali normal.
Takkan nak expect keadaan serta-merta jadi ok seolah-olah takde apa yang terjadi?
They have a right to feel angry and hurt and this process takes time.
Trust cannot be rebuilt overnight.

Akan berlaku kejadian di mana isteri jadi sangat curiga dan sangat possesive.
Isteri check henfon suami, isteri check PM/DM suami, isteri check rekod panggilan suami, etc.
Patutnya benda macam ni tak berlaku sebab kita dah memaafkan, tak bolehlah sampai pasangan kita takde privacy lansung kan.
Tapi dari sudut positifnya, inilah masanya untuk membuktikan bahawa kau benar-benar insaf and berubah supaya dia kembali percaya.

Isteri pun janganlah berlama-lama dalam mode Inspector Gadget.
Agak-agak nampak suami dah mula berubah tu, cukup-cukuplah jadi spy.
Walaupun keadaan takkan fully kembali seperti sediakala, kalau suami dah tunjukkan usaha untuk memperbaiki hubungan, maka berlebih-kuranglah.
After all, kalau kita tak mahukan perkahwinan tu lagi, kenapa hari tu kau bagi dia peluang kedua?

Kepada isteri, jangan salahkan diri sendiri bila suami buat perangai.
Biarlah makcik-makcik bawang se-malaysia nak cakap kau tak pandai jaga laki.
Dorang yang membawang tu pun bukannya bahagia sangat kat rumah.
Kita semua tau masing-masing put a lot of effort untuk kekalkan perkahwinan.
It is not easy task.
Ada masanya kita bergaduh, gelak, menangis, merajuk, kembali gelak dan kembali bergaduh.
It's a normal process.
No such thing bahagia 24 jam.
Cuma sebahagian dari kita bernasib baik tak diuji dengan pasangan yang curang.
Risiko tetap ada, maybe peluang saja yang belum ada.

Harga diri dan nilai diri kita tak bergantung pada sikap pasangan kita.
Kalau bangsa nak menggatal tu, dia akan menggatal juga.

Walaupun selalunya isteri-isteri yang bagi peluang berkali-kali pada suami dikatakan sebagai isteri yang bodoh dan lemah, to be fair, isteri yang begini adalah isteri yang kuat sebenarnya.
Sanggup ketepikan luka dalam hati untuk buat keluarganya kelihatan sempurna semula.
Kita mungkin nampak tindakan dia bodoh, tapi entahlah.
Mungkin dia bukan bodoh, cuma belum ada kekuatan untuk keluar dari masalah.
Kita [aku] hanya boleh bagi pandangan dari perspektif masing-masing, but I know it is not easy to just walk away and split up the family.


posted by Diana Ishak @ 9:11 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER