walk on wings, tread in air: Talk <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Talk
2019-03-23


Dear suami-suami yang penyayang,

There are many things more important in a relationship dari sekadar cinta, sayang dan setia.
Untuk berkahwin, yes, kita perlukan cinta.
Tapi untuk mempertahankan marriage, tak boleh hanya sekadar cinta.
Jangan nak hopokritlah kalau cakap cinta saja memadai.
Kalau hari-hari say "I love you" tapi takde top up dengan pengisian lain, lama-lama bosan juga.
Even kalau hari-hari makan sedap dan mewah, lama-lama tekak ni teringin gak nak makan ikan masin with sambal belacan.
Inikan pula kalau hari-hari mencekik ikan masin, dah tentu sesekali teringin nak makan steak.

Kita takyah cerita pasal trust, love and respect lah ya.
Itu memang essential dalam sebuah relation.
Tetapi, selain dari cinta dan setia, I think happiness is really important.
Happiness ni subjektif.
Kita rasa tengok movie tu dah habis seronok dah untuk release tension tapi untuk orang lain mungkin dia perlukan lebih dari sekadar tengok movie.
Benda ni bukan nak selalu, sesekali je.
When you add some happy time once in a while, percayalah, relation tu akan menjadi lebih baik.

Benda-benda macam ni kadang-kadang buatkan pasangan kita terfikir kenapa eh masa bercinta dulu dia nampak sangat memahami?
Kadang-kadang perkara tu baru terlintas dalam kepala, tapi si dia dah boleh baca.
Baru terniat nak makan kek, eh tau-tau malam karang dia hantar kek.

Time bercinta kita semua jadi terlebih caring.

Rajin tanya khabar, rajin call, rajin whatsapp just nak tanya "Dah bangun?". "Dah mandi?", "Dah makan?", "Makan apa?", "Buat apa now?"

Asal hujung minggu je "Jom keluar jalan?", "Jom tengok wayang?", "Jom kita gi makan-makan?"

Bila dah kawen "Duduk rumah kan best...sama-sama lepak tengok tv".

Kenapa jadi macam ni eh?

Tak dinafikan bila dah ada anak-anak peluang nak spend time bersama tu agak terbatas sebab segala-galanya dah become "less" - less time, less communication, less sleep, less money, less privacy, etc.
Ye lah, bila dah ada anak nak pi bercuti tu budget pun makin bertambah tapi usahakanlah cari jalan untuk berdua-duaan.
Selalunya, bila kita ada masa berdua-duaan yang cukup, dengan secara tak lansung kita dah membina keintiman, membuka ruang untuk berkomunikasi dengan lebih baik and strengthens our marriage, insyallah.

Ok ini cadangan aku je lah ya sebab aku and En Wan pernah buat gini jugak dulu, masa masing-masing masih makan gaji.
Waktu tu Redza kecik lagi, Rayyan belum wujud.
Nak keluar berdua time weekend rasa tak sampai hati tinggalkan Redza kat rumah sebab hari-hari pun dia duduk rumah dengan bibik.

Jadi apa yang kitorang buat, kitorang sama-sama ambil half day off (petang).
Pagi tu, samada En Wan akan hantar aku masuk ofis, atau aku hantar En Wan masuk ofis (sebab nak pakai satu kereta je).
Lunch hour kitorang keluar makan sama-sama then terus merayap.
Kadang-kadang gi shopping sama-sama, tapi most of the time tengok movie.
Petang atau malam baru balik.
Korang yang letak anak kat nursery pun boleh buat macam ni jugak.
Balik sama macam waktu bekerja hari-hari, padahal hari tu korang cuti spend time sama-sama.

Kalau nak bercuti berdua maybe tak semua orang sanggup tinggalkan anak, ataupun takde tempat nak letak anak, so buatlah macam aku cadang tu.
Kalau duduk KL, setakat 1 hari kau laki bini nak merayap kat Genting dari pagi ke petang pun sempat lagi.
Jangan buat plan yang kompleks-kompleks sangat.
Misinya adalah untuk berdua-duaan saja, jadi buatlah sekadar yang sempat dan mampu dulu asalkan dapat quality time tu.

Lagi satu, get some good food.
Ni aku cakap bukan kerana aku suka makan tapi hakikatnya memang itulah.
Bila kita makan makanan yang lain dari kebiasaan, it will trigger our mood.
Sesekali pi order steak, makan kat rumah.
Jangan masak, tapi order.
Food Panda bersepah sekarang, personal shopper pun ramai.
Mintak je PS tapaukan food dari hotel, hantar ke rumah.
Percayalah, makanan yang di luar kebiasaan kita makan hari-hari akan bawa perubahan pada mood.

Tapi janganlah selesa dengan keadaan ni untuk tempoh yang lama.
Sesekali cari jalan untuk bercuti berdua, kalau tak pun, bercutilah [maknanya bawak-anak-anak sekali].
Keluar dari persekitaran yang biasa kita tengok ke places you have never been to - pi pantai, pi gunung, pi tempat sejuk, pi tempat yang cantik.
Tak payah ke tempat yang perlu naik flight pun takpe [kata seorang penakut. kahkahkah].
Kita pi bercuti bukan nak tunjuk kat orang kita mampu pi bercuti, tapi sebab kita perlukan cuti, jadi bercutilah.

Isteri-isteri pun, kalau nak sesuatu, bercakaplah dengan suami.
Bukan sekadar bagitau, but bercakap. Communicate.
Jangan just "Bang, kawan saya kan pi bercuti tau.."

Memang dapat terus jawapan "Hmm..ok".

Instead of bagitau, cubalah bercakap. Real talk.
Find time untuk bercakap.
Suami kita tak sama, ada yang susah nak decipher maksud isteri kalau kita main hint-hint gitu.
TALK.





Semalam aku naikkan kat IG and FB tentang hadiah ni.
Aku nak bagi ini kepada 5 orang saja.

Caranya senang, just like and share salah satu di bawah, jangan lupa tag us.

1. Untuk FB : KLIK SINI. Like and Share and tag us GreenAard.
2. Untuk IG : KLIK SINI. Like and Share and tag us @greenaard_official

Siapa yang dapat banyak LIKES, dia dapat bag ni.
Tak susah pun, takyah keluar duit, hanya exercise jari je.

posted by Diana Ishak @ 1:22 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER