walk on wings, tread in air: A tak penting katanya <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


A tak penting katanya
2019-03-20

Jiran aku anak dia dapat 11A [9A+ and 2A].
Pandai-pandainya lah budak-budak sekarang.

Aku anggap A+ tu bersamaan A1.
Zaman aku SPM dulu, nak capai A1 tu jenuh jugaklah.
Same goes tu SRP. Tak ramai yang dapat 5 agregat kat skolah aku dulu.
Untuk yang tak tau sistem aggregate, ni akak nak cerita.

5 aggregate tu adalah aggregrate paling tinggi sebab ada 5A1.
Pengiraan zaman SRP dulu based on 5 subject terbaik.
Tapi BM wajib dikira, so kalau BM kau dapat C6 tapi 4 subjek lain dapat A1, maknanya total aggregate kau adalah 10 agg.
Untuk dapatkan 5 aggregate, 5 subjek termasuk BM mesti dapat A1.
A1 tu maknanya A+ lah kot kalau ikut sistem sekarang.

Same goes to SPM zaman ahkak dulu.
4 subjek teras and 2 subjek elektif mesti dapat A1 baru dapat 6 aggregate.
Zaman kitorang dulu kalau dapat 6 aggregate paling pandailah.

The thing is, aku rasa zaman aku dulu nak dapat A1 ni jenuh!
Baik SRP atau SPM, memang jenuh.
That's why aku cakap budak-budak sekarang pandai-pandai.
A bersepah-sepah dapat, sampaikan nak masuk universiti pun makin lama makin susah.

Tapi masih ada juga yang perlekehkan budak-budak yang dapat straight As.
Muak aku baca setiap kali keputusan SPM keluar, mesti ada je yang keluarkan statement "Belum tentu lagi dapat straight As SPM boleh carry subjek kat U. Ramai je yang quit, siap ada yang bunuh diri tak tahan pressure".

Apa susah sangat ke nak cakap tahniah?
Dah kenapa nak menakut-nakutkan budak-budak ni.
Subjek SPM tu pun boleh tahan heavy untuk their age, so bila dorang excel, cakap je lah tahniah. Simple.
Takyah nak bagi bayangan-bayangan yang mengerikan kat budak-budak ni as if subjek SPM dorang tu takde makna apa-apa.
Kalau ye sangat subjek SPM tu senang, kau dulu dapat berapa?

Ada yang lagi bengong, "Abang dulu 1A pun takde, siap ada subjek yang fail, tapi sekarang income abang lagi tinggi dari Profesor".

Alahai bang oii.
Janganlah cerita bab abang dah berjaya.
Cuba cerita sekali bab abang bersusah-payah sebelum capai apa yang dapat sekarang, bergolok-bergadai, berlapar - apesal tak cerita sekali?
Jangan bagi misleading info kat budak-budak bang. Aku tenyeh kau karang.

Memang bilangan As tak bagi jaminan esok kita bakal dapat kerja besar dan gaji besar, tapi setidak-tidaknya peluang untuk sambung blaja ke universiti dan dapat course yang dorang nak, lebih tinggi.
Kerja besar and gaji tu cerita lain.
Kita cerita step by step, toksah membayangkan kerja and gaji dulu.

Memang ada je kawan-kawan aku yang lansung tak sambung universiti.
Ada yang halfway je kat kolej, then quit.
Alhamdulillah, boleh je beli rumah, beli kereta, skolahkan anak, boleh pi bercuti.
Tak dinafikan kita semua memang boleh.
Salah satu contohnya mak bapak aku sendiri.
Tak masuk universiti pun, tapi alhamdulillah ada kerja, boleh beli rumah, boleh beli kereta, boleh skolahkan anak-anak TETAPI......

Haa...ada tetapinya.

....Tetapi mak bapak aku melaluinya dengan susah-payah.

Merasa naik turun bangunan mintak kerja.
Bapak aku merasa jadi conductor parking kereta sebelum jadi cikgu.
Merasa menyewa rumah walaupun anak dah 2 sebelum dapat duduk rumah sendiri.
Merasa pakai kereta Volkswagon buruk yang kejap-kejap semput sebelum dapat pakai Honda.
Merasa sekeluarga balik kampung heret anak-anak naik bas lompat-lompat dari Bangi ke Tampin, berdiri!

Slowly, rezeki bertambah mulalah merasa senang sikit.
Nak kata mewah memang tak, tapi lega lah sikit.

Jadi, kalau kita nak kata kita tak blaja pandai pun tapi boleh hidup selesa, please jangan cerita keselesaan kita sekarang tapi ceritalah sekali susah-payah kita sebelum kita merasa senang.

Aku cakap kat En Wan "Dulu Di berangan senang dapat kerja bila result bagus. Bangga rasanya pegang akademik transkrip. Rupanya, takde lah senang mana. Merasalah keluar masuk interview nak cari gaji yang sedap sikit".

En Wan pulak "Abang dulu ingat balik dengan title engineer, grad Japan, gaji tinggi. Rupanya gaji engineer kilang tak tinggi mana pun".

Isunya kat sini, blaja tinggi pandai-pandai with excellent results memang tak menjamin boleh dapat kerja best and gaji besar tapi kelebihannya peluang jadi lebih cerah.

Macam En Wan balik Malaysia kerja dah tunggu dia, tinggal nak lapor diri je.
Dengan kelebihan Nihongo yang dia ada, allowance dia tinggi.
Peluang naik pangkat pun tinggi.

Macam aku, walaupun takde kerja yang menanti, tapi alhamdulillah semua interview yang aku pergi, semua aku dapat kerja kecuali satu je yang aku tak lepas - interview cikgu.
Aku rasa aku banyak sangat bagi pendapat aku dalam tu sampai inteviewer tu menyampah kat aku. Hahaha.
Aku interview 5-6 kali je tapi semua aku dapat.
Tapi aku land kat 4 company je sebab lagi 2 tu aku reject offer (berlagak gila, dah dapat pi rejek).
Aku kan dulu buat sales, jadi bila jumpa customer biotech banyak kelebihan pada aku berbanding colleague aku yang non-biotech background.
Aku nak close sales pun senang.

So, kalau nak kata blaja tinggi pandai-pandai kumpul 45 biji A tak menjamin esok dapat kerja yang bagus dan gaji besar, yes, aku setuju.
Tapi bezanya adalah pada PELUANG.
Kalau results bagus, peluang untuk di-shortlisted adalah tinggi.
Kalau invitation datang interview pun takde, apa peluangnya pulak untuk dapat kerja?
Dah tentu lebih susah.

Tak patut nak memperkecilkan usaha budak-budak yang dah berjaya ni.
Kalau nak gunakan statement "Abang dulu 17D dik, tapi sekarang abang jutawan" sebagai motivasi pada budak-budak yang kurang berjaya, ok takpe.
Tapi jangan cerita part berjaya tu je.
Ceritakan sekali susah-payah macamana, biar dorang tau takde apa yang boleh dapat dengan mudah.
Jangan dorang ingat nak jadi jutawan tu senang sangat sampai tak perlu tempuh apa-apa.




Ni ada offer untuk pengguna Cleansing Gel atau Makeup Remover.
Pilih sendiri nilai diskaun based on LIKES.
Ajak kawan-kawan like so that jumlah likes meningkat, kalau boleh biar cecah 1000 likes so that dapat harga murah.




posted by Diana Ishak @ 9:14 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER