walk on wings, tread in air: Rayyan 8th <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Rayyan 8th
2018-11-08

Peram lama dah nak buat entry ni.
Malas pulak rasanya sebab tahun ni tak berapa nak celebrate sangat birthday Rayyan.

Pertama sekali, tak cukup korum - Redza belum balik.

Kedua, hari birthday Rayyan tu, rumah aku ramai orang sebab set-set Tganu datang rumah.
On that day dorang semua nak ke Jakarta jadi agak kelam-kelibut sikit kat rumah.
Terkejar-kejar nak pi beli kek Rayyan.
Ingatkan nak ajak celebrate sekali dah alang-alang semua berkumpul kat rumah aku kan.
Tetiba Kak Ngah nak ke airport awal, excited semuanya nak pi Jakarta.
En Wan balik bawak kek semua dah takde, dah pi airport.
Jadi kitorang terus balik Bangi, celebrate kat Bangi.

Memang tak plan nak celebrate kat Bangi pun sebab minggu tu aku baru dapat anak sedara baru, jadi keadaan masih lagi belum stabil.
Mak dan anak serta apaknya sedang kalut menyesuaikan diri, so aku taknak menambahkan kecoh kat Bangi tu.
Tapi dah rezeki Rayyan nak celebrate kat Bangi.
Cuma takde sape la kat sana.
Celebrate gitu-gitu je.
Takpe, abang dia balik hari ni, boleh celebrate lagi sekali.
Rayyan memang dah biasa celebrate birthday 7 kali setahun 😂.



Dia yang pilih sendiri kek ni.
Jadi hari tu aku tak makan lansung this kek sebab tak kena dengan tekak aku.
Kali ni flavour Very Berry.
Rayyan memang always pilih flavour ni kalau pi Baskin.
Kesian jugak dia hari tu sebab kebetulan Acu pi JPN daftar anak dia.
Mak Su dia pulak demam.
Jadi celebrate dengan atuk and nenek je la.
Nasib baik anak aku ni jenis tak berapa kisah asalkan ada kek, jadi terselamat di situ.



Hanya bapak dia yang bersungguh siapkan semua benda.
Aku masa ni tengah seronok mengerjakan anak Ibal.



Lambat sangat bapak dia nak cabut lilin lah apa lah, anak dah menggelupur nak makan eskrim.
Takyah tunggu sudu lah kan, jilat je pisau tu 😂.



Nasib baik mak dia belum tanggal tudung lagi time ni, dapat ambik gamba sama.



Everytime birthday Rayyan, aku emotional over sikit.
Miracle sangat Rayyan ni membesar sampai ke umur 8 tahun.
Padahal waktu tu aku dah bersedia untuk hilang dia bila dokter kata "I'm not happy with your reading (blood and urine). Tomorrow kita akan operate you dulu, apa-apa kita akan selamatkan ibu dulu".

Walaupun dokter tak bagi apa-apa jaminan secara direct, tapi bila dia cakap macam tu aku dah pujuk hati sendiri.
Tapi at the same time aku memang nak dia survive sebab dia takde masalah kesihatan, dia kekal aktif sampai ke malam sebelum lahir.
Yang bermasalahnya aku.

Bila En Wan ada peluang jumpa aku lepas aku sedar dari operation, dia kata "Abang dah tengok baby, Kecik sangat".

Allahu, sedihnya aku.

Sehari semalam aku jadi vegetable.
Nak angkat tangan sendiri pun tak terdaya sebab terlampau sakit.
2 kali nurse inject morfin.
Merasa la aku jadi mat pit kejap 😂.
Memang best gila rupanya morfin. Terawang-awang rasanya. Hahaha [matilanak mempromosi morfin kat sini].

Esoknya bila dah boleh angkat badan, sebak je tengok orang depan and kiri dah bersalin, anak semua kat tepi.
Aku? Tepi katil kosong.
Masa tu aku terbayang gini lah agaknya rasa mak-mak yang bersalin tapi anak meninggal.
Sedih jangan cakap.

Bila dah terdaya sikit, En Wan bawak aku ke NICU tengok baby.
Masa tu baru aku nampak real definisi of "sebesar tapak tangan".

Macam tu lah Rayyan dulu.
Betul-betul besar tapak tangan aku, 1.34kg je.
Rayyan duduk dalam bekas macam tupperware yang diletakkan kain.
Terlampau kecik sampai aku kesian.
Rasa kesian sebab nampak struggle-nya Rayyan nak hidup.
Dengan wayar berlilit satu badan, badan yang masih nampak tulang, dada turun naik bernafas.
Dokter cakap "Semangat budak ni kuat. Walaupun dia macam ni, keadaan dia lebih stabil dari awak".

Orang lain lepas bersalin elok je berpantang.
Aku 29 hari berulang-alik ke NICU hantarkan susu.
Raya Haji aku yang pertama di hospital adalah tahun tu, 2010.
Laki bini pakai baju raya tapi lepak NICU jaga Rayyan.



Mana-mana mak pun akan luruh jantung tengok keadaan anak macam ni.
Tapi ini anugerah Allah yang datang bersekali dengan hidayah.
Kerana Rayyan, aku mula slow-slow belajar cari Dia.

Terlampau banyak sangat Allah tunjukkan keajaibannya sepanjang proses aku lahirkan Rayyan.

Bermula dengan dokter kata keadaan aku kritikal, dia tak berani ambik kes ni lalu dia tolak aku ke Serdang.

Bila sampai kat kecemasan, dokter terus bagi aku injection untuk kuatkan paru-paru, katanya dalam tempoh 2 hari dorang akan keluarkan baby sebab keadaan aku kritikal, baby tak dapat food supply lansung sejak kandungan 5 bulan. Waktu tu aku dah 7 bulan.

Tapi dari seminggu ke seminggu dorang hold aku untuk tak bersalin.
Paed nak tunggu kalau boleh at least sampai baby naik ke berat 1.2kg baru operate.
Tapi risikonya, kidney and liver aku mungkin damage.
Jadi everyday darah and urine aku diambil untuk monitor tahap kesihatan aku.
Sampai satu tahap dokter kata dah tak tau nak cucuk kat mana sebab dua-dua tangan aku dah lebam-lebam sebab hari-hari ambil darah.
Mat pit tengok tangan aku pun sujud okeh.
Dokter kata perlu bagi aku priority sebab blood pressure aku tinggi, urine aku sentiasa ada protein, anytime boleh dapat sawan.
Hari-hari nurse datang check ibu jari aku nak pastikan bengkak ke tak, sebab kalau bengkak maknanya risiko nak dapat sawan anytime.
Kalau kena sawan, baby boleh lemas.

Aku ingat lagi dokter yang check tu cakap "Keadaan awak ni sebenarnya dah teruk, tapi kaki awak tak bengkak lansung".

Aku anggap this is another keajaiban Allah.

Petang sebelum operate, Ketua Jabatan naik jumpa aku.
Dia cakap urine aku dah teruk, protein 4+.
Dia takut kidney aku rosak.
Jadi esok terus operate.
Tapi dia ada hint-hint yang apa-apa pun dorang akan utamakan aku dulu (ibu).
Masa tu dah takde rasa sebak dah dalam hati.
Nak kata pasrah pun tak, tapi macam rasa kosong.
Aku just looking forward untuk survive and aku nak life aku balik.
I mean aku nak balik rumah, aku nak uruskan anak aku (Redza) and hidup normal macam dulu (tak duduk hospital).

Aku give up ke ni?

Tak, aku tak give up.
Tapi dalam keadaan aku macam tu, tak banyak yang aku boleh buat.
28 hari aku tersadai dalam ward, hari-hari aku doa bagi aku and baby ni selamat.
On that last day, aku tukar doa aku supaya bagi aku redha apa pun outcomenya.



Alhamdulillah, selepas 29 hari dia kat NICU, pagi tu masa timbang berat, dokter allow dia discharge dengan berat 1.74kg.

Aku call En Wan, masa tu dia kat kilang.
Menangis-nangis aku bagitau yang Rayyan dah boleh balik.
Macam miracle sangat, dari sehari ke sehari health report aku tak menunjukkan result yang positif, tapi kuasa Allah, walaupun Rayyan lahir tak cukup bulan dan dia antara paling kecil sekali di kalangan baby yang sebaya dalam NICU tu, tapi dia keluar lebih awal.

Hari ke 30, barulah aku mula berpantang.
Barulah nampak rupa orang baru lepas bersalin.
Syukur sangat sepanjang berpantangkan Rayyan, mak mertua aku ambik Rayyan waktu siang.
Dia suruh aku tido and rehat cukup-cukup, tak payah jaga anak.
Aku perah je susu kasi taruk dalam botol, nanti time menyusu mak akan susukan.
Malam baru mak hantar Rayyan naik bilik, tido dengan aku.
Jadi, siang mak jaga, aku rehat.
Malam, aku jaga, mak rehat.
Kerjasama ni penting bagi mengelakkan kewujudan zombie dalam rumah ni.
Alhamdulillah, berpantangkan Rayyan tak stress sebab mak willing nak jagakan waktu siang.

Masa aku berpantang kat rumah, Mak Aji tak jaga aku dah, dia bagi peluang mak mertua aku jaga pulak.
Sebab masa aku mengandung, 5 minggu En Wan outstation kat Jepun.
Sepanjang 5 minggu tu puas dah Mak Aji and Pak Aji lepak rumah jaga makan minum aku.
Pak Aji yang jadi 'driver' hantar aku appointment ke sana sini jumpa customer.

Alhamdulillah sangat-sangat.
Banyak yang Allah permudahkan.



Pagi ni Rayyan celebrate birthday kat skolah Kafa [kan aku dah kata dia celebrate besday 7 kali 😂].

Macam biasa, bila kita ada kawan yang pandai masak, dan tak kisah letak order last minit, boleh pulak deliver semua pukul 7.30 pagi, kita memang kena support bisnes yang macam ni! Hahaha.
Nak pulak dapat member yang ambik order reti, tapi tak reti bagi total payment.
Sampai aku kena wasap dia tanya bila kau nak bagi aku total payment ni, makanan dah 3 hari habis padahal.

Yang paling aku risau adalah kek tu.
Sebab Rayyan dah siap bagi aku artwork kek yang dia nak.



Kalau Redza, takde hal.
Dia sentiasa "Tak pasti".
Kau tanya la nak kek apa, nak hadiah apa, nak celebrate kat mana, jawapannya sentiasa "Tak pasti".
Tapi dengan Rayyan jangan main-main.
Dia sentiasa ada clear cut apa yang dia nak.
Ni sejenis 'penyakit' bapak menurun ke anak.
Kalau dia nak tu, yang tu gak, tak boleh lain!

Agaknya masa apak dia nak ngorat aku dulu macam ni gak perangai dia kan, "Aku tak kira! Aku taknak yang lain, aku nak Diana jugak!" [kahkahkah matilanak perasan].

Pagi tadi masa aku bukak kotak kek and tunjuk kat Rayyan, dia membelek atas, bawah, tepi dan berkata "Ok Ma, sama!".

Phewww! Lega.
Kau just imagine kalau tak lepas QC?
Mau merempan taknak pi skolah.

Siapa nak tempah kek dan segala tok nenek makanan, boleh call/whatsapp kawan aku ni, Aisyah : 019-2812880.
Sampai ke Nilai pun dia boleh deliver.



Terima kasih pada semua yang pernah mendoakan keselamatan Rayyan 8 tahun lepas.
Aku tau ramai di kalangan blog readers yang mendoakan, ada yang buat solat hajat di surau kawasan tempat tinggal.
Terima kasih banyak-banyak.
Doakan Rayyan jadi anak cemerlang dunia dan akhirat.






Untuk ini, KLIK SINI


posted by aveo757 @ 12:14 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER