walk on wings, tread in air: KPI <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


KPI
2018-10-22



Zaman makan gaji dulu, masa aku tau setiap staff ada KPI sendiri, aku risau juga.
Bukan apa, sebab kitorang semua sales team.
Sales team mesti work as a team.
Dah kalau semua nak tumpu pada KPI, mana datangnya team work, kan?

Rupanya KPI ni lebih kepada minimum requirements yang setiap staff perlu buat in order memastikan perjalanan syarikat lancar dan memenuhi minimum sales target supaya company boleh terus berjalan dengan baik.
Hakikatnya, kenaikan pangkat dan performance bonus bergantung pada apa yang kita buat as a whole.
Kalau kita buat sekadar apa yang dah listed dalam KPI, itu tandanya kita golongan average kerana kita hit KPI.
Untuk jadi outstanding, patut kena buat lebih lagi.

KPI aku di company terakhir, antaranya aku kena buat :

2 demo setiap bulan
1 workshop setiap 2 bulan
5 blanket order setahun
4 new freezer programme setahun
Sales target sekian-sekian amount setiap bulan.

*blanket order = customer keluarkan perjanjian untuk beli barang bernilai RM500K setahun (contoh), tapi barang akan dihantar batch by batch. Bila hantar barang, baru bayar. Yang penting, hujung tahun mesti complete RM500K. Kelebihannya, company boleh buat sales projection and kawtim dengan principal supaya dapat harga jauh lebih murah, jadi untung besarlah sikit. Kelebihan pada customer pulak, dapat harga lebih murah and tak perlu simpan stok banyak-banyak. Hanya bila nak pakai baru mintak kitorang hantar.

*freezer programme = letak satu freezer kat mana-mana makmal. Dalam freezer tu bubuh semua kit-kit yang biasa digunakan oleh makmal tu. Setiap minggu, aku replenish stock and rekod berapa banyak stok yang dah digunakan. Then aku keluarkan invoice based on kit yang dah diguna, setiap minggu. Kelebihan untuk customer, tak payah kejap-kejap mintak quotation. Terus je ambik barang dalam tu. Kelebihan untuk company pulak, less paper work and sentiasa ada reason untuk tunjuk muka dalam lab tu. Kalau dalam makmal tu ada sorang mamat hensem, ada lah alasan kejap-kejap aku datang situ, konon-konon check stok, padahallll. [kahkahkah].

Kalau betul-betul nak ikut KPI yang company aku setkan untuk aku, aku akan lebih banyak goyang kaki dari buat kerja sebab apa yang dorang set tu tak banyak pun.
KPI untuk aku tu entah-entah untuk cover expenses 3-4 orang punya gaji setahun je.
Maksudnya, supaya company terus berjalan, tak rugi.
Tapi kalau nak untung kena buat lebih.

Dulu pun aku ingat bila dah ada KPI, masing-masing akan buat hal sendiri.
Sebenarnya tak.

Contoh, dulu aku handle unit kits.
Kawan aku Hazel handle instruments.
So apa yang kitorang buat, kitorang masing-masing buat sales macam biasa, at the same time cari peluang untuk buat workshop atau demo.

Aku offer kat customer aku, kalau dorang beli kit berjumlah RM100K, aku akan bagi dorang guna instrument kitorang 2 minggu for free.
Selalunya memang berjayalah aku close deal tu.
Waktu ni la Hazel akan masuk the lab untuk letak instrument.
Dah letak instrument takkan tak demo, kan? Mesti nak kena demo.
So win-win situation kat sini.
Aku janji kat customer untuk close deal RM100K dengan free instrument untuk diguna selama 2 minggu, Hazel pulak dapat penuhi syarat KPI dia untuk buat demo.
So next round bila Hazel dapat jual instrument kat customer dia, dia akan tarik aku pulak untuk buat demo.
Time tu aku pulak demo-kan kit dengan menggunakan instrument yang Hazel jual.
Time aku dapat komisyen, aku belanjalah Hazel.
Time dia dapat komisyen, dia pulak belanja aku.
Gitu la cara kitorang berkerjasama.

Sebenarnya, kalau kita nak selfish, memang boleh je selfish.
Tapi kalau kita nak work as a team pun bukan susah sangat.
Antara nak dengan tak nak je.
Yang penting ada win-win, tu baru namanya work dalam team.

To be fair, memang kita mudah rasa tak adil bila kita kena buat kerja lebih dari job scope sedangkan ada orang tak nak lansung tolong-menolong. Nak tumpu kat kerja dia je.

The thing is, kenapa kita willing untuk terima kerja di luar scope kalau kita tak ikhlas?

Orang yang taknak tolong tu dah tentu make it clear cut - "aku taknak tolong buat kerja orang lain".
Kita ni pulak nak tolong-menolong tapi sakit hati bila orang lain tak nak share the burden.
Jadi kat sini yang salah is kita, bukan orang lain.
Kita kurang ikhlas dan banyak ungkit.

Kita ni kerja, kalau tujuannya hanya untuk gaji, untuk dapat pujian, untuk dapat kenaikan, maka yang kita akan dapat adalah semua tu tetapi tak dapat keikhlasan di depan Allah.

"Kalau ikhlas tak payah la ambik gaji terus!"

SALAH TU.

Ikhlas tu urusan kita dengan Allah.
Sedangkan upah adalah perjanjian kita dengan manusia.
Jangan salah faham.

Kalau kita buat lebih dari gaji, insyallah kita akan lebih dari nilai gaji.
Kerana rezeki tak datang dalam bentuk slip, tapi lebih lagi, malah nilainya tak terduga.
Kalau semua benda nak harap gaji, rasanya sampai sekarang kita tak mampu beli apa-apa.
Jadi, jangan berkira sangat dengan urusan kerja kat opis tu.
Buat saja semampunya, yang lebih kita serahkan kembali pada Dia untuk menilai.

posted by aveo757 @ 2:40 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER