walk on wings, tread in air: Kenapa ada jahat <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Kenapa ada jahat
2018-10-17

"Kalau Allah tak suka orang buat jahat, kenapa Allah izinkan kejahatan wujud?"

Ni soalan dari blog reader yang aku dapat bulan lepas.

Soalan ni tak salah, malah ada lojiknya.
Sebab Allah kan Maha Berkuasa.
Dengan kekuasaanNya yang tak terbatas, bukan susah sangat Allah nak hapuskan semua kejahatan yang ada kat dunia ini.

Tapi, sebelum kita tanya kerja Tuhan, apa kata kita tengok dulu kerja kita.

Allah dah bagi kita akal dan kebebasan untuk memilih.
Kita diberi kebebasan untuk memilih.

Contohnya soal jodoh.
Kita diberi kebebasan untuk pilih bakal suami/isteri.
Kita diberi kebebasan untuk tentukan siapa yang akan jadi partner hidup kita.
Nak yang alim?
Nak yang cantik?
Nak yang solehan?
Nak yang soleh?
Nak yang kaya?
Nak yang biasa-biasa?
Silakan pilih.

Contoh lain, agama.
Semua orang diberi pilihan pilih sendiri agama yang dia suka.
Kau percaya agama A, silakan pilih A.
Kau percaya agama B, silakan pilih B.
Pilih.

Kalau Allah nak, tak susah pun Dia nak seragamkan manusia untuk percaya kat satu agama je.
Tapi disebabkan Allah dah bagi akal, jadi manusia boleh memilih.
Pilihlah samada nak buat dosa atau pahala.
Pilihlah samada nak jadi baik atau jahat.

Jadi, adakah Allah yang cipta kejahatan?

Dah tentu TAK.

Kejahatan tu wujud sebab kita yang pilih untuk buat jahat.
Kalau takde sorang pun manusia yang pilih untuk buat jahat, dah tentu kejahatan takkan timbul.

Tapi isunya sekarang, kenapa Allah izinkan kejahatan berlaku?

Izin tak bermakna redha.
Allah sebenarnya konsisten dengan apa yang Dia ciptakan.
Dia dah bagi manusia kebebasan untuk memilih, maka secara lojiknya Dia takkan campur tangan dengan pilihan yang kita dah buat.
Kalau Dia campur tangan, nampak Dia tak konsisten pulak bila Dia bagi kita hak untuk memilih tapi lepas tu Dia nak hapuskan kejahatan.
Kan tak konsisten namanya tu.

Nak bagi senang faham ginilah.
Sebenarnya Allah tak really membenarkan manusia buat jahat, Dia hanya "menghormati" pilihan manusia saja.

Tapi kena ingat!
Walaupun Allah tak kacau pilihan manusia untuk buat jahat, Dia dah awal-awal keluarkan larangan dan perintah.
Kalau ikut perintahnya, dapat pahala.
Kalau buat larangannya, dapat dosa.

Bila ada pilihan antara pahala dan dosa, bermakna manusia tak diciptakan untuk buat dosa.
Manusia jadi berdosa bila manusia sendiri memilih untuk buat dosa.
Kalau manusia pilih untuk buat baik, dah tentu dia takkan sengaja pilih untuk dapat dosa.

Contohnya corruption.
Ramai yang terjebak dengan rasuah, salah guna kuasa dan pecah amanah.
Allah ke yang jadikan corruption?

Tak.

Sebab dalam agama, kita dah disuruh untuk amanah dan jujur.
Tapi disebabkan manusia yang memilih untuk jadi corruptor, then that's your choice.
Dan setiap pilihan ada risikonya dan risiko buat jahat adalah dosa dan neraka.
Maksudnya ada balasan buruk yang menanti.

Neraka pun jangan anggap neraka kat akhirat tu je.
Dunia pun ada "neraka"nya.

Pernah dengar orang yang kaya harta berlimpah duit makan tak abis tapi keluarga porak-peranda, hidup tak tenang, hati penuh dendam?
Bagi orang yang berada dalam situasi tu, itu pun namanya neraka.
Maksudnya, bila hidup penuh dengan dosa, balasannya adalah hati tak tenang, selalu gelisah, hidup kucar-kacir.

Lagi satu contoh paling mudah nak faham - mengutuk.
Kita tau mengutuk tu perbuatan jahat.
Tapi kadang-kadang dalam pada kita tau tu kita tetap buat jugak.
In fact dalam kebanyakkan waktu, kita buat jahat bukan sebab kita tak tau, tapi sebab kita nak buat jugak.
Maksudnya kat sini, kita yang pilih untuk buat, tapi kita memilih tanpa gunakan akal.

Jadi bolehlah kita simpulkan yang Allah tak cipta dan tak juga allow kejahatan.
Allah dah halang kita buat jahat melalui firman, melalui perintah, melalui larangan, melalui gambaran seksa kubur dan gambaran tentang neraka.
Cuma manusia je yang salah gunakan hak kebebasan memilih tu.
Jadi, kalau kejahatan berlaku, jangan question kenapa Allah izinkan, tapi tanya kenapa manusia pilih untuk buat jahat sedangkan dah dibagi akal untuk fikir mana baik mana buruk.


posted by aveo757 @ 9:30 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER