walk on wings, tread in air: Kalau taknak maafkan macamana? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Kalau taknak maafkan macamana?
2018-10-19


Untuk makluman, aku bukan ustazah ya.
Aku cuba jawab setakat ilmu yang aku tau saja.
Kalau rasa nak minta pendapat mereka yang lebih ahli, silakan, tak ada halangan.

Untuk soalan yang ini hukumnya dah jelas sebut dalam Quran and hadis.

"Tidak halal bagi seorang muslim untuk memboikot saudaranya lebih dari 3 hari." (Bukhari 6237 dan Muslim 2560).

Hadis ni dah jelas cakap, kau boikot (tak tegur) kawan kau lebih dari 3 hari, hukumnya tak halal.
Tak halal tu apa maksudnya?
Maknanya HARAM lah.
Kalau kita buat jugak benda yang haram, akibatnya masing-masing pun tahu, kan?

However, bukan semua boikot masuk kategori haram.
Bergantung pada situasi.
Contohnya, bila berkawan dengan A, kita jadi leka dengan solat dan suka buat maksiat, maka ini wajib boikot.
Tapi sekiranya kita mampu untuk berdakwah dengan dia, teruskanlah berkawan supaya dia tak semakin jauh terpesong.

Kalau kita dah minta maaf tapi tak dimaafkan, tak apa.
Kita hanya dipertanggungjawabkan terhadap apa yang kita buat.
Kalau kita buat salah, kita sedar dengan kesalahan kita lalu kita bertaubat dan berusaha meminta maaf, tanggungjawab kita setakat tu je.
Soal dia nak maafkan ke tak, itu biar dia punya urusan dengan Allah.
Sebab nanti kat akhirat, kita akan ditanya kenapa kita tak minta maaf dan kenapa kita tak memaafkan.
So kalau kita dah bertaubat dan meminta maaf, itu dikira sebagai done deal already.

Kalau nak tau besar tak besarnya impak tak memaafkan orang yang dah berusaha untuk meminta maaf, ada hadis tentang ni :

"Semua amalan manusia diperlihatkan (kepada Allah) pada setiap Jumaat, setiap Isnin dan Khamis pintu syurga akan dibuka. Setiap hamba yang beriman diampuni (dosanya) kecuali hamba yang di antara dirinya dengan saudaranya ada permusuhan. Maka akan ditangguhkan (pengampunan) dua orang ini sehingga keduanya kembali berdamai" (Muslim, 1988).

Imagine kita buat tahajud hari-hari, puasa Isnin Khamis cukup rajin, sedekah tak tinggal, zikir 24 jam, tapi amalan kita Allah tak accept (ditangguhkan) sebab kita tak nak maafkan orang.
Tak rasa penat ke?

Sedangkan kita beramal dengan sungguh-sungguh untuk bekal kita di alam barzakh, tapi dek kerana kita tak willing nak maafkan orang, semua amalan kena hold.
Dibuatnya tiba-tiba hari tu kita ditakdirkan mati apa agaknya yang nak dibawak masuk kubur hari tu kalau tak sempat maafkan orang?

Lain ceritanya bila salah seorang dah berusaha memperbaiki hubungan dengan bersungguh-sungguh tapi tak dimaafkan, insyaallah dia tak termasuk dalam golongan yang ditangguhkan pengampunannya.

To be fair, perkataan MAAF tu sendiri susah nak dibuat.
Jangankan kata nak bagi, nak sebut pun payah.
Memang bukan senang kita nak maafkan someone apetah lagi kalau kesalahan tu sangat teruk dia buat.
Atau dia sejenis yang buat kesalahan yang sama berkali-kali.
Of cos kita rasa macam sampai bila nak maafkan dia je keje, betul tak?

Memang payah nak maafkan orang.
Tak semua orang boleh memaafkan.
Tapi sebenarnya bila kita memaafkan, itu bukan untuk dia tapi untuk kita.
Sometimes kita memaafkan bukan sebab dia layak dimaafkan tapi sebab kita lebih layak hidup tenang.
Selagi kita tak maafkan orang, hati kita takkan tenang.

Orang yang tak memaafkan orang lain, hidupnya cenderung mencari-cari keburukan orang tersebut untuk dijaja dan diapi-apikan sebab dia nak dendam dan sakit hati dalam dirinya kekal 'subur'.
Dia rasa macam "biar padan muka nanti kat akhirat merangkak cari aku".

Orang macam ni belum faham bahawa cara Allah menghukum tak sama dengan cara manusia menghukum.

Allah tu sifatnya adil.
Kalau sama-sama berkeras barulah sama-sama dapat balasan yang setimpal.
Tapi kalau salah sorang dah berusaha minta maaf manakala sorang lagi berkeras tak nak maafkan, mana mungkin Allah bagi hukuman yang sama rata.
Kerana Allah menilai dari usaha, bukan dari hasil.
Dalam hal memaafkan ni, Allah menilai usaha kita meminta maaf, bukan samada kita dimaafkan atau tak.

Orang yang dimaafkan jangan pulak demand lelebih.
Dah dimaafkan, pastu paksa pulak kita lupakan kesalahan dia.
Hello..? Hak kau cuma diberi maaf tapi kau takde hak untuk paksa orang lupakan apa yang kau dah buat.
Kalau orang tu nak ingat apa yang kau dah buat kat dia sampai ke mati, itu hak dia.
Kau dah dimaafkan, dah.
Kalau kesalahan kau dia nak terus ingat, itu kau kena terima.

Tak mahu melupakan bukan bermakna masih berdendam.
Adakalanya kita perlu ingat apa yang orang dah buat kat kita supaya jadi pedoman di masa depan.
Kita kena sedar bahawa dunia ni ada aturannya.
Tak semua yang berlaku atas dunia ni sesuai dengan kehendak kita.
Kita nak orang maafkan, ok dah dimaafkan.
Pastu nak suruh pulak orang lupa apa yang kita dah buat, oh lebih nampak?

Ya, aku faham, some people rasa takut bila kesalahan dia kita taknak lupakan sebab takut kendian hari kita ungkit-ungkit balik.

Look, kau kena faham yang kau dah buat salah.
Bila kita buat salah, ada consequences yang kita kena terima.
Orang yang dah memaafkan jarang nak ungkit-ungkit balik sebab dia tau sakitnya bila perlu memaafkan.
Nak memaafkan pun dah cukup susah, apetah lagi kalau dia ungkit-ungkit, dah tentu dia pulak yang kena minta maaf which itu jauh lebih susah nak dibuat.
So janganlah insecure sangat nak paksa-paksa orang lupakan pulak salah kau.
Kau ingat orang tu amnesia boleh suka-suka lupa macam tu je?

Pernah dengar pepatah "Buat baik berpada-pada"?

Tu maksudnya, setiap kebaikan yang kita buat mesti disertakan dengan kebijaksanaan.
Buat baik melulu namanya bodoh.
Jadi, bila kita maafkan, itu namanya kita buat baik.
Tapi bila bila kita maafkan dan lupakan, tu namanya bodoh.
Orang macam ni la yang selalunya akan terkena berkali-kali.
Jenis tak ambik iktibar.

So, adakah tak salah bila kita taknak lupakan?

Yes, TAK SALAH.

Sebab, maaf pun ada level-levelnya sendiri.

Yang pertama - I forgive but I do not forget.
Ini level maaf yang paling bawah sekali.
Dia memaafkan sebab dia mahu Allah redha but at the same time dia tak melupakan sebab dia taknak diperkotak-katikkan berkali-kali.

Yang kedua, dia forgive at the same time muhasabah.
Ini level yang tengah.
Dia memaafkan tapi at the same time dia kaji balik kenapa benda ni berlaku, apa hikmah yang Allah nak tunjuk, apa yang dia boleh perbaiki.
Maksudnya, dia memaafkan tapi dia tak benti setakat tu je.
Dia kaitkan pulak apa yang dah berlaku dengan ujian Allah untuk diri dia.

Level paling tinggi sekali, memaafkan dan melupakan.
Ini paling top sekali bila dia ikhlas dan pasrah.
Dia ikhlas memaafkan, dia ikhlas melupakan dan sekiranya benda yang sama jadi balik, dia pasrah.

Aku punya level, hat yang paling bawah sekali tu.
Jadi, kalau aku maafkan, jangan expect aku boleh ber-huhahuha dengan kau seperti dahulu.
Selalunya aku elak.
Kira macam habis kat situ je la.
Kalau selisih, angkat-angkat kening, tanya khabar dua tiga patah tu ok lagi.
Tapi nama nak berjimba-jimba like dulu, tak kot.

Dia perumpamaan nak bagi senang faham gini lah.

Kau baling batu kat tasik, tasik tu bergelora kejap, kan?
Batu tu melambangkan kesalahan yang kau buat.
Tasik tu aku lah.
Bila kau baling batu, air tasik bergelora seketika.
Tu menunjukkan awal-awal aku agak bengkek juga.
Tapi lama-lama gelora air tu reda.
Itu tandanya aku boleh terima, dan mula memaafkan.
Tapi batu tak naik balik kan?
Batu tetap tinggal kat dasar tasik.
Gitulah perumpamaannya forgive but do not forget.

So you please don't forget also lah.
Don't repeat repeat same mistake.
If you repeat repeat, I don't forget don't forget again.
When don't forget + don't forget + don't forget + don't forget many many times, sometimes my blood go upstairs.


posted by aveo757 @ 1:20 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER