walk on wings, tread in air: Hantaran free <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Hantaran free
2018-10-23


Hari tu nampak orang dok share-share artikel ni kat FB.
Macam-macam komen dapat.
Ada yang setuju, ada yang menempelak.
Ada yang emo sangat-sangat sampai kata "Ingat senang ke nak besarkan anak pompuan, dah besar tau-tau nak kawen free!"

Ya, aku tau perasaan makcik tu.
Aku takde anak perempuan, jadi mungkin kurang sikit rasanya.
Tapi aku ada anak, walau anak lelaki, namanya tetap anak.
Perasaan mak-mak tu tetap sama.
Kita besarkan anak kita dengan baik, sampai jadi orang, sampai ada lelaki teringin nak jadikan isteri, dah tentu kalau boleh kita taknak bagi anak kita free-free gitu je.
Ini bukan soal jual anak, tapi kita nak tengok kesungguhan pihak di sana untuk memperisterikan anak pompuan kita.

People value what they pay for.
Dalam banyak keadaan, itulah hakikatnya.
Bila kita perlu membayar, bila sesuatu tu kita dapatkan dengan bersusah-payah, kita akan lebih menghargai.

Tak percaya, cubalah bagilah apa-apa barang sebagai free item.
99% akan buang that barang.
That's why nak bagi benda free, bagilah "free with purchase".
Kalau bagi sesaje gitu tanpa perlu dorang memberi sesuatu, chances are, free item tu dorang buat lekeh je sebab dalam kepala tu dah set "murah je benda ni sebab tu dapat free".

Aku kawen pun free.
Mak bapak aku tak mintak se-sen pun hantaran dari keluarga En Wan.
Tapi memandangkan family En Wan rasa macam tak sedap hati berlenggang ambik anak orang tak bawak duit, jadi dorang mintak En Wan sediakan jugak duit.

En Wan decided bagi aku RM5520.01 - sempena tarikh bersanding 5 May 2001.
Kalau nak bagi ikut tarikh nikah pun boleh, kurang seribu, jimat.
Tapi aku demand.
Oh, cantik muka nak murah-murah?
Aku dah allow RM5K tu pun dah besar rahmat tau.

Malam nikah tu, En Wan tak tido rumah, dia kena hambat balik KL.
Esok malam tu baru dia tido rumah Mak Aji.
Malam tu Mak Aji panggil En Wan masuk bilik and serahkan balik hantaran.

Mak aku cakap "Ambik ni, mama taknak mintak apa-apa, cuma jaga anak mama baik-baik. Bini kau tu bukannya betul sangat".

Ya, mak aku selalu mensabotaj aku.

Pastu on the same night En Wan dah prepare RM3K+ untuk bagi Mak Aji.
Masa En Wan kat Jepun, En Wan ada pesan untuk aku cari new katil.
So bila dah beli aku bagitau harga around RM3K.
En Wan janji akan bayar balik semua tu.
Tapi Mak Aji taknak duit tu, dia suruh simpan untuk mulakan hidup baru.

Maka, dapatlah laki aku kawen free.
Duit kenduri tak keluar se-sen, hantaran dapat balik, duit katil baru pun tak payah bayar.
Bahagia betul seorang Wan Mohd Ridzuan, kan?

Tapi, hakikatnya, En Wan tidaklah dapatkan aku secara percuma.
Dia lalui jugak usaha untuk kumpul duit dan preparation untuk kawen.
Cuma, dia bernasib baik sebab keluarga aku pulangkan balik semua duit dia.

On top of that Mak Aji belikan set pinggan mangkuk and tea untuk 16 orang makan pulak.
Dia kata itu pesan arwah bapak dia (arwah atuk aku).
Kalau anak perempuan kawen, jangan bagi anak perempuan keluar rumah sehelai sepinggang.
Katil kena belikan, pinggan mangkuk kena belikan.



Inilah guest room aku, aku letak set katil yang Mak Aji belikan.
Katil, meja solek and lemari.
Aku pakai set ni dari mula kawen 2001 sampai 2008.

Orang kata adat hantaran perkahwinan ni tak ada dalam Islam, jadi tak perlu buat.
Memang betul, yang ada dalam Islam cumalah mahar (mas kawin).
Hantaran memang tak ada.
Tapi, kalau adat itu boleh disesuaikan dengan agama, why not?
Kalau memang tak boleh, maka harus ditinggalkan.

Hantaran ni bagi aku, mengajar kita supaya berusaha.
Ajar supaya hidup mesti ada plan.
Dah tau nak kawen kan, bermakna mesti kumpul duit.

Ada yang bercinta macam nak rak sampai 7-8 tahun, tapi tak start-start kumpul duit pun.
Bila awek tu tinggalkan kau pi kat laki lain, kau cakap awek tu mata duitan.
Dah tu buat apa tunggu kau yang tak reti-reti simpan duit untuk kawen?
Bila kita ajak kawen balik-balik alasannya duit belum cukup.
Masalahnya, pi merisik pun taknak, lagikan kawen.
Kolagen kat kulit aku ni makin susut tau tak, nak tunggu sampai umur 35 baru kau nak pinang?

Orang kalau serius nak kawen, mula-mula dia merisik dulu.
Merisik takyah bawak hantaran, bang.
Bawak sebakul buah-buah and cincin belah rotan je modalnya.

Lepas merisik, baru start plan untuk bertunang.
Bertunang pun tak bawak hantaran banyak, 3 pun cukup.
Buah, kek, cincin - settle.
Pastu kat situ baru kita cerita pasal hantaran segala.

Itulah the beauty of adat perkahwinan.
Mengajar kita jadi beradap sikit nak mintak anak orang.
At the same time ajar kita money management and proper planning.
Adat perkahwinan tu memberi kita ruang untuk kumpul duit, blaja ilmu rumah tangga, buat persiapan, etc.

Ini tak.
Merisik pun taknak, ada hati nak sakit hati bila awek kau pegi kat laki lain.
Dah kalau kau taknak bergerak, dia gerak dululah.

Yang best tu, kebanyakkan kita-kita ni, kalau bab nak senangkan diri sendiri, kemain rajin telek hukum hakam agama.
Oh hantaran tak perlu, kenduri tak perlu, ini tak perlu, itu tak perlu.
Bab nak menyenangkan diri sendiri pandai pulak masing-masing selak buku agama.
Boleh pulak main pilih-pilih hukum mana satu nak diikut, mana yang taknak ikut, buang.

Memang hantaran tak perlu.
Tapi dah kau nak kat anak orang, kena la ikut syarat orang.
Macam kau nak pinjam PTPTN jugak.
Nak dapat pinjam, kena ikut syarat-syaratnya.
Kalau setuju, sign. Kalau tak, jangan sign.
Boleh ke kau dapat PTPTN tu kalau kau sesuka hati alter syarat?
Nan ado!

Kawen pun gitulah, kan ada ruang untuk berbincang masa merisik/bertunang.
Kalau setuju, ambik. Kalau tak setuju, jangan ambik.
Dia pun tak paksa kau ambik anak dia.
Ini semua bergantung persetujuan dua-dua pihak.

Sekarang kita sedaplah cakap "Mak bapak tu macam menjual anak, letak sampai RM30K!"

Memang RM30K tu jumlah yang besar.
Makan tahun jugak nak kumpul.
Tapi, tunggulah esok kita ada anak perempuan.
Nak tak agak-agak kita lepaskan anak kita free-free macam tu je?
Paling tak RM10K jugak nak mintak.
Kalau boleh bagi free, alhamdulillah.
Bukan apa, takut nanti bila tiba giliran kita, kita pulak yang meroyan bila orang pertikaikan hantaran yang kita mintak.

Orang zaman sekarang ni katanya letak harga hantaran ikut kelayakan akademik anak-anak.
Kalau first degree around RM15K, masters RM20K.
Kalau anak Dato' tambah lagi RM10K.
Kalau cun tambah lagi RM5K.
Kalau pandai masak up lagi sikit RM5K kot.
So boleh lah bajet nak bakal isteri yang nacamana.
Guideline dah ada dah ni, tinggal nak pilih je.

Aku dulu RM5K je.
Tarap SRP.
Maklumlah muka tak berapa nak pergi, masak pun malas, blur pulak tu.
Layak la RM5K.







posted by aveo757 @ 2:27 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER