walk on wings, tread in air: Alternative treatment <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Alternative treatment
2018-08-10

Kebetulan semalam ada sorang reader email tanya pandangan aku tentang rawatan alternative vs medical treatment.
Dia adalah seorang medic student.
Abang dia ada kencing manis.
Abang dia opt for dua-dua jenis rawatan tapi as a medic student dia lebih suka kalau abang dia gunakan rawatan profesional saja.
Memandangkan aku produce supplement (ni kira alternative treatment jugak), dia nak aku punya view sebab dia dah explain dia punya view kat aku.

Ok, sebelum tu, aku nak pesan, sila baca entry ni dengan nada yang lembut ya.
Sebab entry ni bukan untuk bash sesiapa.
Aku ramai kawan-kawan dokter medic, anak sedara aku pun dokter, uncle and aunty aku pun docter.
So please baca dengan lemah-lembut.



Ini screencap dari FB kawan aku, a PhD researcher/lecturer yang gunakan alternative treatment untuk his diabetes.
Dia guna dua-dua treatement, hinggalah ke satu tahap he is not happy with his reading.
Evethough his fasting glucose was 13.7 mmol\L and an A1C was 12.7%, doctor kata itu adalah something yang progressive and he was to take medication for life.
Tapi dia refuse to accept and start looking for alternative treatment.
And the rest is history....

Lecturer aku pernah cakap "Benda-benda ni (treatment melalui kajian makanan) susah nak explain kalau bawak jumpa dokter. Researcher and medic doctor always tak sependapat".

Actually dispute ni mungkin berpunca dari lambakan supplemen yang antaranya timbang kilo.
Dan some produk ni founder-nya bukan dari bacground sains pun dan dia sendiri tak faham apa dia jual.
Yang dia fokus jual jual jual pastu bagi reward kat agen untuk push sales.

Inilah punca-punca kenapa now semakin ramai medical dokter yang tak sebulu dengan founder-founder produk.
Tapi percayalah, tak semua produk timbang kilo.
Penyelidik bersengkang mata pikir formula and 3-4 kali RnD kat diri sendiri.
Kalau semua supplemen kita kata tak ok, sedihnya para penyelidik especially yang buat food research.
Supplement memang dibuat berdasarkan kajian makanan.
They study the plant/herbs/spices and test.

Yang salahnya bila seller/agen fokus untuk menjual rather than menyelesaikan masalah pengguna.
Kebanyakkannya fokus untuk buat untung, untuk kejar reward, untuk habiskan stok.
Takde yang salah kalau nak berniaga supplement, tapi jadilah rajin sikit, buat reading, baca jurnal, tanya penyelidik.
Jangan fokus pada untung semata-mata.
Sebab itu ramai yang bantai semua boleh bila customer tanya "Boleh tak produk ni treat ........."

"BOLEH!"

Sampaikan jamu pun dia suruh belasah ambik hari-hari.

That's why aku seriau nak ambik agen untuk GC Plus and Herba Rahsia Rimba.
Aku taknak agen aku fokus untuk habiskan stok semata-mata nak kejar reward.
Kerana dua-dua produk ni kategori ubat-ubatan.
Mana-mana produk yang dikategorikan sebagai ubat (ada MAL number), mesti ada pantang-larang dan undang-undang yang kau kena ikut.
Tak boleh main bedal je.

Alternative medicine is not just "woo-woo" wellness.
Dulu aku pun bercita-cita nak jadi dokter gak sebab aku minat bab-bab treatment.
Lepas aku jumped into Biotech studies, aku terdedah dengan kajian.

Final projek aku tentang plasmid backteria.
Aku kaji tentang vector plasmid yang menyebabkan bakteria resistant pada racun.
Dalam projek tu, aku pelik kenapa certain bacteria resistant sangat kat racun.
Dah tinggi sangat concentration racun yang aku letak tapi dia masih hidup, some mati at certain concentration.
Barulah aku tau dalam plasmid (DNA) ada satu vector yang bantu bacteria ni untuk terus hidup.
Sampai ke satu peringkat, akibat pendedahan yang berterusan pada macam-macam racun akan buatkan bacteria ni develop vector tu dengan sendirinya.

So, macamana nak bunuh bacteria ni kalau one day dia jadi resistant?

Masa aku ada projek dengan MPOB (Palm Oil), penyelidik tu cerita kat aku dorang tengah buat research untuk identify treatement for pokok sawit sebab bacteria kat kawasan ladang dah resistant dengan racun. Tak lut.
Masa dengar mukadimah Dr tu aku macam "Wahhhhh, ini projek aku dulu ni".
From there aku start faham treatment sentiasa berevolusi, tidak terhad pada satu-satu jenis treatment saja sebab penyakit pun akan berevolusi.

Masa aku join Biotech business, boleh dikatakan setiap tahun ada new issue (problem) dan tak lama lepas tu ada product baru released.
Budak-budak sales yang tak rajin membaca, konfem susah nak close deal sebab dorang tak tau what's going on in the market.
Nak promote apa pun tak reti sebab dorang have no idea apa jenis breakout yang hot dalam dunia reasearch.

Sebelum aku kawen dulu, tiba-tiba tumbuh kayap (shingles) kat pelipat lengan kiri.
Sikit je, tapi sakit ya ampunnnnn.
Celah mana aku dapat kayap tak tau lah.
Kau just imagine kayap kat pelipat lengan?
Setiap kali aku bengkokkan tangan, menjerit sakit.
Sampai demam-demam aku tahan sakit.
Then jumpa dokter, dokter tu bagi krim, solution and pills.
Dia suruh cuci kat kayap everday.
Pastu dia suruh aku makan oren and minum soya banyak-banyak.
Dia cakap oren and soya antara alternative treatment untuk bantu percepatkan lagi kayap ni hilang.

Nampak tak, even dokter pun ada yang suggest customer guna alternative treatment at the same time.

Anak sedara En Wan dokter.
Kalau dia datang rumah mesti dia check tekanan darah mak.
Mak mertua aku dulu darah tinggi.
Pastu dia pesan "Mok toksoh makan lagi ubatlah, jadi jadilah ambik. 2 tahun doh".

Aku tanya apesal dia suruh stop pulak sedangkan dia dokter.
Then dia cakap "Ubat-ubat ni semua untuk tolong je. Tapi kalau kita makan tak berpantang, bedal jugak lauk banyak garam, ubat takkan lut"

Terus aku teringat masa aku tersadai kat hospital 29 hari dulu.
Hari-hari makan ubat darah tinggi tapi aku pelik apesal kat kepala katil dia letak DISIPLIN : HPT.
Maknanya makanan aku semua takde garam lansung!
Aku terpikir, apehal kau bagi aku makan ubat darah tinggi tapi makanan aku masih takde garam?
Patutnya kalau makan ubat, kira dah ada 'pendinding' la kan.

Rupanya pemahaman aku salah.

Ubat darah tinggi tu untuk bantu mempercepatkan proses stabilkan tekanan darah.
Tapi aku kena bantu ubat tu bertindak dengan lebih baik dengan cara berpantang makan salty food.
Tu pasal anak sedara En Wan suruh mak stop makan je kalau tak reti nak berpantang.
Buat rosakkan kidney je cekik ubat sampai 2-3 tahun tapi kita kacau ubat tu dengan makan salty food.

Faham tak maksudnya apa kat sini?

Ada ubat dan supplemen yang boleh merawat kalau kena caranya.
Ada juga ubat dan supplemen yang tak lut kalau tak kena caranya.

Kita selalu anggap ubat dan supplement tu magic produk.
Kalau makan, mesti baik.
Kalau makan, mesti sembuh.
Sedangkan prosesnya tak macam tu.
Mesti ada pantang yang kau kena ikut juga.
Dan masing-masing ada sangkut-paut.

Inilah antara punca kenapa medical dokter tak serasi dengan founder produk.
Ada founder yang claim produk dia lebih bagus dari medical treatment.
Claim produk dia semua boleh.
Satu produk boleh rawat semua katanya.
Pitam aku baca.

Toksah la sampai macam tu sekali nak berbisnes.
Patut padan la sikit kalau nak promote produk.
Kalau tak tau cakap tak tau.
Kalau tak sure cakap tak sure.
Jangan semua benda kau sebat boleh.
Sebab memang tak semua benda boleh dimakan oleh semua orang.
Contoh, Quinoa tu bagus untuk kawal kolesterol and berat badan tapi dia ada tinggi phosphorus, tak boleh bagi orang yang ada chronic kidney problem makan, nanti lagi teruk.

Tu pasal dokter-dokter bengang.
Sebab kau overclaim.

Tapi aku sebenarnya agak terkilan dengan satu kes yang pernah viral dulu.
Kes tentang sorang lecturer/researcher yang produce satu gel untuk treat sakit urat.
Kena hentam kaw-kaw dengan netizen especially yang anti-alternative treatment.
Sedangkan itu customer biotech aku.
Aku supply kits and chemicals untuk research dia.
That product was produced on research basis, bukan timbang kilo!

Sebenarnya researcher and medic doctors can work hand in hand.
Kalau nak kata dispute, semua benda pun ada risiko dispute.
Tapi kalau kita faham dan hujah kita jelas dan berfakta, insyallah semua benda akan jadi ok.



Ini conversation semalam dengan follower IG (blog reader juga).
En Wan kata aku ni sepatutnya jadi dokter bukan jadi bisneswomen.

Tapi selalunya kalau dah ambik ubat dokter, aku tak suggest ambik Nutrijuice.
Habiskan treatment dengan dokter dulu, kalau tak jalan baru cari alternative treatment.
Jangan kacau ubat.
Tapi kalau insist nak try, terpulang sebab Nutrijuice bukan ubat, hanya makanan.

Hari ni last day PROMO FREE GIFT.
WHATSAPP sini kalau nak grab.
Kalau nak live chat dengan aku, aku on sampai 1pm.


posted by aveo757 @ 11:06 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER