walk on wings, tread in air: Mampu bayar dengan mampus nak bayar adalah 2 benda berbeza. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Mampu bayar dengan mampus nak bayar adalah 2 benda berbeza.
2018-02-19


Kalau ikut pada cerita reader ni, nampak macam kawan dia ni golongan middle class yang sanggup berhabisan (maybe half of the gaji?) untuk buying luxury.
Sebenarnya trend beli barang mewah ni dah lama dah, tapi makin menjadi-jadi sejak dua menjak ni.
Not sure apa yang trigger trend ni berkembang luar biasa pesat sampai sesak nafas menengok kegigihan masing-masing.
Yang pastinya kemunculan spesis ni semakin ramai, iaitu pembeli-pembeli dari kalangan yang pendapatannya tak cukup tinggi untuk menjadikan mereka pembeli mewah tapi ada taste yang tinggi.

Dulu, zaman aku kerja sales, aku jumpa ramai orang everyday. Most of them middle class people.
Di kalangan collague aku sendiri, ramai yang middle class.
Gaji dorang pun average aku je dulu, komisyen dia pun aku tau tak pernah dapat tetiap bulan pun.
Tapi rata-rata middle class ni yang habiskan sebahagian besar gaji untuk beli branded stuff.
Kebanyakannya, RM5000-6000 adalah jumlah pendapatan bersama (dengan spouse).
Aku tak faham how can they justify spending banyak duit untuk non-essential item.

Beli branded item tak salah, tapi beli dalam keadaan kita tau kita tak mampu dan tak perlu, ini yang salah.
Sebenarnya golongan ni tak sedar they can't afford the item.
Tapi dek kerana didedahkan (atau maybe mendedahkan diri) kepada sumber-sumber yang boleh memancing keinginan untuk miliki barangan mewah, akhirnya terjebak lama-lama jadi ketagihan.
Ada yang dapat atasi keadaan ni tapi ramai juga yang terperangkap dalam angan-angan menjadi orang kaya.
Silapnya, dorang ni berangan jadi orang kaya, bukan berangan untuk jadi kaya.

Jenis yang berangan jadi orang kaya ni sebenarnya they want to be seen.
Branded items boleh dikatakan last resort untuk nampak wealthy and powerful.
Benda-benda macam ni biasanya game plan competitor biotech everytime ada pembentangan proposal.
Datang dengan suit, dengan henbeg gempak, dengan rambut set, dengan gajet gempak, segalanya gempak, tak cukup sorang, angkut sampai 3 orang nak buat apa pun aku tak tau. Nak bagi competitor lain gabra agaknya. Last-last buat present tergagap-gagap sampai kena suruh stop.
Aku rasa kebanyakkan orang yang "takde apa" memang selalu gunakan gaya sebagai senjata untuk gain respect from others.

Bukan tak boleh bergaya. Tapi kenalpasti tujuannya.
Kalau sampai kau jadi kedana dek kerana nak menang gaya, buat apa?
Nak guna credit card, silakan. Tapi kalau asik bayar minimum je hujung bulan, itu namanya tak mampu.

Mampu adalah bila kita boleh set priorities.
Kalau kita rasa beli latest iPhone lebih penting dari bayar sewa rumah on time, that is how your priority goes.
Tak salah beli latest model kalau ada keperluan. Keadaan kewangan maybe takkan terganggu sangat tapi kat situ dah boleh nampak kita mampu atau tak mampu sebenarnya. Kalau mampu, mesti dua-dua kita can afford to pay on time.

Sebenarnya bila kita beli any branded item, we are often just paying for the brand name.
Yes, barangan branded tak dinafikan berkualiti tapi sebenarnya kita bayar lebih untuk brand name, bukan kualitinya.
Designer labels dah jadi simbol status. Selalunya bila kita ada designer labels ni, kita memberitahu diri sendiri dan the world that we are rich, atau ada sangkut-paut dengan kekayaan.
It seems that kita percaya bahawa bila kita ada banyak designer labels, kita lebih bahagia, dan ada kehidupan yang lebih baik daripada those yang takde designer labels.

Satu lagi arguments nak beli barang mahal ni - tahan lama katanya.
Betul lah tu, aku pun percaya barang yang mahal selalunya berkualiti dan tahan lama.
Tapi ini soal antara mampu bayar dengan macam nak mampus membayar.
Ada yang kemain lagi argue reason dia kena beli that henbeg yang harga RM10k adalah sebab tahan lama.

"I spent RM10k on this henbeg but it will last me 15 years!"

Korok mu.
Tak penah lagi hayat aku tengok orang simpan henbeg sampai 15 tahun.
Sebab henbeg ni adalah sejenis trend. Akan berubah dan akan ada yang lebih baru.
Most people grow tired wearing the same item after a year or 2.
Lagi 3-4 tahun kau jual balik henbeg tu. Takde maknanya kau nak pakai beg yang sama sampai 15 tahun. Takyah la nak argue pasal kualiti sangat. Sebenarnya kau beli sebab brand.

Dari zaman skolah lagi kita semua suka observe kawan-kawan pakai apa, bawak beg skolah apa, pensil case brand apa.
Kat sekolah aku dulu, selain dari cantik, those with best brands were more popular than budak-budak pandai. Shallow kan? But true.
Dari kecik lagi dah ditanamkan dalam diri bahawa pakaian dan aksesori sekolah yang bagus would make us happier, lebih konfiden dan senang dapat ramai kawan. Semua orang nak rapat dengan kita kalau ada benda-benda ni.

Some of us tak berpeluang nak dapat semua ni masa kecik dulu, so bila dah kerja kita start beli semua barang-barang yang kita nak tanpa kaji dulu sebenarnya perlu ke tak. Selalunya kita beli je. Macam lepas geram sebab dulu tak ada, now ada duit nak beli semua. Sanggup ikat perut catu makan asalkan boleh beli barang-barang branded ni.

Dulu ada sorang reader mintak pinjam RM1k sebab nak beli baby set ke apa ntah aku lupa, tapi untuk baby la. Dia kata dia memang tak mampu tapi untuk anak dia sanggup berhabis. Dia janji akan bayar sikit-sikit. Oh sorry, memang aku tak layan.
Ni jenis apa ni dah clearly tak mampu tapi nak jugak berhabis demi baby macamkan aku ni tak pernah ada anak pulak nak cakap macam tu. Barang yang dia nak beli tu pun aku tak pernah ada. Elok je ha anak aku membesar.
Kegilaan apekah ini time-time takde duit masih lagi terpikir nak beli luxury item?
Plus, the idea of 'paying it off later' never seems to work out. At least untuk kes-kes minjam duit aku ni, 90% menghilangkan diri.

Those yang tak mampu beli pulak selalunya akan rasa dengki atau tertanya-tanya macamana orang tu boleh mampu beli barang mahal.

Tak payah nak dengki, dan tak perlu juga spend time discussing camana orang tu mampu beli.
The truth is you also don't know if she can afford it.
Boleh jadi dia beli dengan hutang (credit card), boleh jadi itu hadiah, boleh jadi juga dia dah menyimpan bertahun-tahun.
Judgement about others akan buatkan kita tak tenang, akan timbul rasa hasad, dan yang lebih bahaya kita jadi tak bersyukur dengan life kita.

Ada orang rasa henbeg RM10k tu pelaburan, ada yang rasa itu pembaziran.
Semua benda ni bersifat relatif, bergantung kepada siapa kita, apa kita nak, what we are willing to do to get it, etc.
Kita berada dalam zaman di mana kita diyakinkan bahawa kita perlu something that perhaps we don't.
As long as kita faham antara keperluan, kehendak dan kemampuan, insyallah kita akan lebih rational dalam setiap tindakan.



p/s : Yang pernah beli Cleansing Gel pastikan check email ya dan whatsapp ya. Ada offer untuk anda. By invitation. Siapa rasa tak dapat email/whatsapp, please email aku directly : diana[at]xzizbiotech[dot]com








posted by aveo757 @ 5:51 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER