walk on wings, tread in air: Depression is real <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Depression is real
2018-01-20

Semalam aku dapat email dari sorang reader. Dia cerita tentang masalah depression yang ahli keluarga dia hidapi. Ahli keluarga mati disebabkan masalah depression. Actually aku ada dapat DM juga dari sorang follower. Dia mintak aku cerita pasal depression gak. Aku tak sure if ini dari orang yang sama atau tak. Kalau boleh aku nak tepek email dia kat sini tapi dia dah request supaya aku jangan letak.

Actually 2-3 tahun lepas aku balik kampung Muar ikut Pak Aji beraya. Gi beraya rumah makcik Pak Aji. Nenek ni yang aku kenal dia memang peramah. Orang Jawa katakan. Tapi hari tu dia macam 'menyombong' je dengan kitorang. Padahal Pak Aji tu anak sedara dia. Tetiap tahun tak pernah lupa ziarah makcik dia ni. Mak Aji pun pelik apesal macam nak taknak je. 5 minit pertama, Pak Aji ajak bersembang, dia senyum pun tak, angguk pun tak. Aku dah mula rasa pelik. Apehal nenek ni orang datang beraya dia buat muka gitu. Pastu dia tanya Pak Aji "Mak kau tak cakap apa-apa?". Muka masih kejung. Pak Aji jawab "Takde. Apa ceritanya ni. Cerita kat saya". Gitu dia gaya-gaya kaunselor nak korek rahsia.

Belum dia jawab, anak dia pun turun. Tadi anak dia mandi kot. Terus Mak Aji bisik "Bila kena ni?".

Anak dia jawab "Bulan puasa hari tu kena balik".

Rupanya semenjak arwah suami dia meninggal, dia on-off kena macam tu. Dokter kata depression. Tapi arwah atuk tu dah meninggal lama dah. Nenek tu kata "Aku dah malas nak buat apa-apa. Solat malas. Puasa malas. Mandi malas".

Pastu Pak Aji cakap kat nenek tu pelan-pelan "Ini setan semua ni. Tak boleh macam ni. Kena lawan. Bla bla bla bla bla....".

Rupanya depression ni memang teruk. Kalau ikut saintifik, ada kaitan dengan chemical brain. Tapi kalau ikut perubatan Islam (Pak Aji geng perubatan Islam), ini ada kaitan dengan gangguan jin juga. Seelok-eloknya berubatlah dua-dua cara. Macam kes nenek ni, boleh jadi seiring dengan umur, ada potensi dapat gangguan kat otak. At the same time, boleh jadi juga dia terkena badi.

Yang pasti, salah satu punca depression is thyroid problem. Yang ni aku tau sebab aku blaja. Certain people yang ada thyroid issues akan dapat depression (hypothyroid). Sebab kelenjar thyroid ni tak release hormon yang secukupnya. Hormon ni kerjanya rembeskan serotonin dalam badan. Serotonin ni akan bantu kita rasa tenang, at the same time kurangkan rasa lapar. Bila serotonin rendah dalam badan, itu puncanya datang tekanan perasaan. That's why those yang nak ambik GC Plus, aku tanya dulu ada apa-apa sakit tak. Kalau ada thyroid problem aku tak galakkan ambik sebab dia ada gangguan hormon. Hormon tu akan menyebabkan dia always stress, bila always stress akan rasa sentiasa nak makan. Jadi, no point ambik GC Plus.

Yang tu dari sudut sains. Kalau dari sudut Islam pulak, ada kaitan dengan gangguan jin.
Macam yang aku tulis dalam previous entry, ini ada kaitan dengan masalah hati (rohani) juga ni. Ada kecelaruan hati, nafsu dan akal. Bila hati lemah, hubungan dengan Allah jadi rapuh. Bila hubungan rapuh, kehidupan jadi sempit. Segala masalah seakan-akan takde jalan keluar.

Walaupun aku blaja kaitannya dengan sains, tapi dalam masa yang sama aku percaya yang gangguan jin memang ada kaitan dengan depression. Contohnya Pak Aji. Pak Aji takde masalah depression, alhamdulillah. Tapi beberapa tahun lepas Pak Aji selalu rasa pening, sakit kepala, terasa yang lantai berpusing. Kalau dia kena attack, memang sampai muntah belahak terberak-berak. Aku pernah teman Pak Aji gi klinik. Mak Aji suruh aku temankan sebab dia kata kalau dokter tu cakap aku paham sikit dari bapak aku. Aku tanya dokter kot-kot Pak Aji dapat vertigo. Ataupun mata problem menyebabkan pening-pening. Dokter check habis semua. Darah tinggi takde, jantung ok, urin ok, darah ok, mata telinga semua ok. Kitorang buat thorough check, takde apa.

Masa open house rumah aku, Pak Aji kena attack. Dia pening sampai takleh berjalan. Kitorang papah dia ajak duduk kat tepi tiang (dalam rumah). Tetiba dia muntah-belahak. Berlari Mak Aji ke dapur ambik besen nak tadah muntah. Seriously, Pak Aji muntah dengan banyak gila, half of the besen. Pastu keluar sekali warna merah macam darah. Kejap pastu dia kata nak terberak. Mak Aji teman dia buang air, masuk sekali berdua dalam toilet. Mak Aji kata, Pak Aji berak banyak gila sampai kena flush 3 kali. Aku terpikir ini penyakit apa ni? Ko just imagine, dia muntah setengah besen, pastu berak dengan banyak. Celah mana dalam badan dia tersimpan benda-benda yang keluar ni? Banyak gila tau tak.

Dah berubat cara sains tak jumpa jalan keluar, Pak Aji try cara perubatan Islam.
Ustaz yang ubatkan Pak Aji tu jiran dalam komuniti Pak Aji tinggal. Dia kata ada 18 ekor jin kat badan Pak Aji. Meremang bulu roma aku dengar. Yang pelik tu bapak aku ni 5 waktu solat kat masjid. Siang malam baca Quran. Masih boleh lagi jin melekat?
Rupanya, jin ni kalau nak suka kat kita, tak payah jadi jahat. Jadi baik pun dia suka juga. Ustaz kata kemungkinan sebab bapak aku ni suka jalan sorang-sorang waktu malam. Dulu Pak Aji gi surau malam-malam, walaupun tengah malam (qiamulail) berjalan kaki. Gamaknya jin ni dok perati je bapak aku pulang balik sorang, jadi dia nak geng. Lepas berubat, alhamdulillah hilang penyakit tu.

Badi mayat pun boleh jadi punca terkena depression. Orang yang terkena badi mayat selalunya akan selalu bermimpi arwah dan kadang-kadang terbayang-bayang muka arwah. Bila asyik mimpi buruk tiap malam, dah tentu stress. Nak tido pun naik takut. Bila takut nak tido, dah tentu kurang tido jadinya. Ini akan menambahkan lagi stress. Bila stress sangat, mulalah semua benda jadi malas nak buat - malas nak mandi, malas nak bangun, malas nak makan, malas nak solat. Memang ada certain kes badi mayat yang susah nak ubati sampai membawa ke mati. Tapi boleh jadi ajalnya dah sampai. Badi mayat tu penyebab saja.

Aku tak jumpa hadis atau dalil tentang "balik dari ziarah jenazah kena mandi dulu". Kalau ada sesape jumpa, boleh bagitau aku. Tapi yang aku tau (ni diajar oleh ustaz), balik dari ziarah jenazah sebelum masuk rumah kita, baca Alfatihah, ayat Qursi and 3 Qul. Kalau bacaan smooth maknanya ok. Kalau bacaan tersangkut-sangkut eloklah jangan masuk rumah dulu.

Tapi memang sedihlah kalau mati akibat depression. Kes bunuh diri semuanya akibat tekanan perasaan. Macam Leslie aku tu, depression dalam diam. Entah apa la masalahnya sorang pun tak tau, jumpa-jumpa je dah mati bunuh diri. Aku takde idea nak bagi pandangan cara nak atasi masalah ni sebab depression ni boleh dikatakan sejenis gangguan mental juga. Orang yang ada gangguan mental tindakannya beyond logic. Kalau tak perati betul-betul, kita tak perasan dia ada tekanan perasaan. Maybe orang-orang terdekat boleh nampak perubahan ni. Agak-agak perangai lain macam je, cepat-cepatlah bawak jumpa dokter. Especially bila dia dah nampak tanda-tanda nak cederakan diri sendiri atau kejap-kejap sebut pasal nak mati - eloklah pegi hospital cepat. At the same time ikhtiar cara lain juga.

Kalau ada ahli keluarga yang bunuh diri sebab depression, harap-harap tak ada lah ahli keluarga lain yang jadi tertekan sebab ini pulak. Karang, tak berkesudahan masalah yang sama. Semua orang pernah rasa sedih. Perkara normal je tu kalau sesekali hadapi masalah/ujian. Tapi depression is a real illness. Dia bukan sedih biasa-biasa. Once dia datang, kau punya rutin harian semua tunggang-langgang. Semua fungsi out. Tapi good thing is ia treatable. Bunuh diri memang devastating news lebih-lebih lagi kalau terjadi kat keluarga sendiri. Kesannya pada keluarga yang ditinggalkan can be severe and far-reaching. Bukan senang nak teruskan hidup nak pulak kalau ada mulut-mulut longkang yang berbisik-bisik bila kita melintas depan dia "Abang dia ni la yang bunuh diri tu..". Eh, karang kau pulak yang aku bunuh.

Alangkan ahli keluarga mati natural pun kita sedih, inikan pulak mati bunuh diri. Efeknya dah tentu traumatic. Yang mati tu dah tentulah mati. Yang masih hidup ni jauh lebih tertekan sebab merasa loser-nya bila tak mampu nak prevent someone dari bunuh diri. At the same time rasa marah pada si mati sebab buat keputusan bodoh yang memalukan ahli keluarga lain sepanjang hayat. Orang luar pulak dah tentu buat assumption yang keluarga ini bermasalah dan tak mesra sampaikan ada yang bunuh diri. Penyakit yang melibatkan emosi like takut, risau, sedih, marah, yang keterlaluan membuka peluang untuk setan kuasai diri. Faktor gangguan jin ni kita tak boleh tolak mentah-mentah sebab memang ada sangkut-paut dengan masalah jiwa. Jadi, kalau notice diri ada tanda-tanda depression, please do the necessary.

To this reader, maybe apa yang aku nak cakap ni tak membantu banyak. Tapi yang dah takde kita tak boleh buat apa. Urusan dia dah habis. Takyah kenang-kenang sangat. Tapi urusan kita masih berjalan lagi. Kalau panjang umur, banyak lagi benda yang kita nak tempuh. Toksah habiskan masa dengan termenung mikir apa orang lain kata. Mulut orang ni takkan berhenti kalau kita melayan. Jadi diamkan buat tak reti, lama-lama dia senyap sendiri. Jangan malu nak jumpa psikitiari, kaunselor atau ustaz. Mana tau mungkin asbab kejadian ni ada seribu hikmah lain yang Tuhan nak bagi kat kita.





Yang tanya apa beza Basic Value Pack dengan Combo Pack, ok bezanya ini :

Basic Value Pack :
1 x GC Plus (RM90) - cukup sebulan
1x Nutrijuice (RM59) - cukup 2 minggu
1 x Cleansing Gel sample (free)
Jumlahnya RM149

Combo Pack
1 x GC Plus (RM80) - cukup sebulan
2 x Nutrijuice (RM50 setiap satu) - cukup sebulan
Jumlahnya RM180

Boleh nampak beza kat mana, kan?
Sesuai dengan keperluan korang, pilihlah pakej yang lebih tepat.

Whatsapp sini kalau nak beli

posted by aveo757 @ 10:45 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER