walk on wings, tread in air: Bukti bergambar <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Bukti bergambar
2017-10-12

Aku terpaksa disable widget IDEA.
Entry semalam buatkan email aku mencanak sampai 300+ komen.
Almost half komen pasal entry semalam.
Dah jadi macam ruangan komen pulak.
Ada 6-7 orang komen "Welcome back Green Apple!" sebab aku buat entry sengal.

Ya, entry sengal memang trademark Green Apple.
Yang baca blog dari dulu je yang tau Green Apple ni. Yang baru-baru baca panggil Kak Di :).
Malangnya Green Apple dah insaf, jadi entry sengal tak boleh bawak keluar selalu-selalu karang aku dah start merepek meraban habis semua carutan aku keluar balik.
Tapi kadang-kadang terlepas jugak. Hahaha.

Ok nak sangat sambungan cerita zaman kecik, hari ni aku up gambar sebagai bukti sokongan.



Haaaa...ini dia bukti bahawasanya aku dan Tugu Negara berpisah tiada.
Memang dari zaman pakai pampers sampai lah ke skolah menengah, sini jugak balik-balik aku pergi.
Dah boleh buat tugu muka aku kat sebelah tu.
Tima kasihlah sebab Tugu Negara ni free masuk. 
Kalau kena bayar mungkin aku lepak pasar malam je agaknya.
Kiranya aku lah paling lebam sekali keluar masuk Tugu Negara sebab sampai ke zaman adik-adik aku pun bapak aku still bawak kitorang pi sini. Punyalah dia nak pasakkan jiwa patriotik kat anak-anak. Sampai 8 kali setahun masuk sini tau.  Kalau still derhaka pada negara tak tau la nak cakap apa.

Tugu Negara dengan Muzium Negara memang tempat wajib singgah setiap kali masuk KL.
Sampaikan guard Muzim tu pun dah cam muka aku adik-beradik.
Kalau dorang nak benti makan pun takpelah, aku boleh ganti kejap jadi guard sebab dah paham benar rasanya selok-belok dalam Muzium tu.

Tu takpelah, Muzium. Sometimes ada benda baru dia nak display.
Yang si Tugu Negara ni memang tak berubah-ubah, Dari dulu sampai sekarang memang itu je la pun yang ada kat situ, tapi tetappppp balik-balik Pak Aji angkut anak-anak dia singgah. Masalahnya, kitorang takde kamera pun. Nak ambik gamba pun takde kenangan. 
Tapi boleh jadi itulah sebab kenapa balik-balik dia bawak kitorang pi sana. Sebab takde kamera.
Jadi kena selalu singgah so that tak lupa.
Aku rasa aku nak satu kali lagi pi sana ngan Pak Aji and Mak Aji, kali ni aku nak ambik gamba. 



Inilah dia Volkswagen yang lejen tu. Gila reput lantai sampai boleh bolos enjin.
Pak Aji kata dia beli kereta ni second hand harga RM1000 je. 
Tapi RM1000 dulu boleh tahan berpeluh nak kumpul sebab Pak Aji dulu cikgu. Gaji cikgu dulu ngan sekarang jauh beza. Jenuh nak bagi cukup RM1000 tu.

Again, lokasi lawatan masih berkisarkan tapak sejarah - stesen ketapi KL.
Datang tengok ketapi lalu-lalang. Naiknya tak jugak. Jadiklah...

Stesen keretapi ni masa aku skolah dah tak pi sini dah.
Lepas Tugu Negara, selalu kitorang singgah Kompleks Dayabumi.
Tak buat apa pun, saja ronda-ronda je, Seingat aku mall kat dalam tu takde yang gah pun, tapi tak sure apesal kejap-kejap nak pi sana.
Yang aku ingat ada seketul McD kat dalam tu yang tak pernah masuk pun.

Selalunya lepas lalu McD, kitorang akan beli burger Ramly kat Jalan TAR.
Kira McD ni macam pembuka selera je la.
Lalu depan McD, terbuka selera, terus pi beli Ramly. 
Panjang umur Ramly ni, sampai aku dah beranak-pinak brand ni hidup lagi.



Lepas stesen ketapi kita masuk Masjid Negara pulak.
See?? Semua tempat yang free-free je. Konsep jimat. Modal hanya duit minyak je.
Aku tak sure if anak-anak aku boleh layan tempat-tempat macam ni.
Aku belom pernah try bawak dorang pi Tugu and Muzium. Masjid Negara pernah.
Rasa macam nak bawak tapi aku pulak yang tepu masuk sini. Nantilah kita pikir camne nak buat.

Bapak aku suka pakaikan aku baju lelaki.
Lagipun kebanyakkan baju-baju aku hasil sedekah dari baju-baju cousin aku kat Singapore.
Dia lelaki, jadi baju-baju dia banyak dapat kat aku. Sebab tu masa kecik aku hensem.

Bila tengok gambar lama Pak Aji ni aku rasa proud dengan bapak aku.
Tengok baju yang dia pakai ni pun aku tau dia tak berduit tapi dia boleh besarkan anak-anak, boleh sekolahkan, boleh kawenkan anak-anak tanpa anak-anak keluar duit belanja kenduri dan tak mintak duit hantaran lansung.
Berkatnya rezeki bapak aku. 

Walaupun dulu duduk menyewa, kereta volkswagen buruk, berjalan pun kat tempat yang free-free, tapi dia cuba cukupkan supaya aku ada apa yang orang lain ada juga.

Orang lain ada kereta, aku pun ada. Tak kisahlah buruk pun janji boleh gerak, boleh jalan-jalan masuk KL.
Orang lain pi berjalan, aku pun berjalan. Bezanya aku pi kat tempat yang tak keluarkan duit. Tapi namanya tetap jalan-jalan.
Orang lain ada baju, aku pun ada. Bezanya baju aku murah tapi tetap namanya baju.



Duduk dengan nenek barulah nampak kewanitaannya. Pakai baju bunga-bunga.
Ni kat Tampin. Time kecik aku duduk kampung, arwah atuk and nenek jaga.
Tak sempat-sempat lagi aku nak balik ke Tampin.
Ingat next week Redza balik cuti, nak ajak singgah Tampin. Teringin nak masuk balik rumah nenek.
Nanti aku ambik balik gamba kat pagar ni, ok?



Gamba ni snap kat Tampin jugak. tapi masa ni aku dah Tahun 1 (20 tahun).
Time aku Tahun 1, aku pakai tudung. Tapi pakai lepas pakai lepas konsepnya.
Yang aku nak ceritakan ni pasal baju kurung yang aku pakai tu.
Baju tu sebenarnya aku beli kain kat Sarawak. Beli dengan exbf. Dia beli kain kosong warna biru.
Masing-masing gatal bijik nak buat baju raya kaler sedondon lah konon, walaupun tak raya sekali pun takpe. Asalkan warna baju raya sama.

Nak dijadikan cerita, belum sempat jumpa Ramadhan, dah break. Kahkahkah.
Tapi tetap tempah baju kurung sebab masa beli kain tu aku call Mak Aji cakap takyah belikan aku baju, aku dah beli siap-siap kat sini. Hambik kau, terpaksa pakai jugak kain yang penuh memori pahit ini.
Moralnya, selagi belum kawen, tak payah la nak sedondon dua dondon sangat.
Bila ingat-ingat balik, terasa gelinya dengan diri sendiri. Rasa nak tutup muka dengan spender.

posted by aveo757 @ 4:06 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER