walk on wings, tread in air: Pisang <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Pisang
2017-08-11

Ok nampak tak pop up window pasal LUCKY FRI-YAY tadi?

Aku nak explain sikit pasal Lucky Fri-Yay.
Actually every month ada Lucky Fri-Yay (sekali saja).
Aku akan pilih mana-mana customer GreenAard dalam sistem and offer special price untuk hari tu saja. Tak ramai, selalunya dalam 13-15 orang je sebulan di-offer.

Tapi hari ni, aku tepek terus kat blog.
Aku nak check active customer untuk new campaign lepas ni.
Kalau korang active customer, silakan lah grab offer Lucky Fri-Yay ni.
Untuk customer dari PUTRAJAYA, kita akan hand deliver Monday ni. Kebetulan ada keje kat sana.

Ok.
Habis cerita pasal tu. Sambung cerita kat bawah pulak.




Entah lah, aku tak ingat dah bila aku start tulis list syukur ni.
Cuma aku memang suka mendokumenkan apa yang aku buat. Contohnya macam blog ni la.
Apa yang aku buat kadang aku share kat sini. Nanti lagi 10 tahun teringat sesuatu, boleh belek-belek balik blog ni.
Sama macam list syukur. Aku suka kalau apa yang aku syukurkan tu aku tulis and simpan. Kadang-kadang baca balik.

Manusia ni kalau disuruh listkan apa yang belum ada, memang panjang listnya. Tak cukup satu kertas A4 depan belakang. Tapi kalau suruh tulis apa yang dah ada, setengah page pun nangis nak habiskan.
Sebab apa?
Sebab kita always rasa apa yang kita ada tu biasa-biasa je. Nothing to proud of.
Sometimes kita tak nampak apa yang nak disyukurkan pun sebab apa yang kita ada orang lain pun ada.

Salah!

Apa yang kita ada boleh jadi orang lain pun ada juga, malah lebih bagus dari kita.
Tapi the issue kat sini bukan apa benda yang kita ada tapi bagaimana kita guna benda yang kita ada tu.

Dulu aku pun tak nampak benda-benda ni semua.
Asik hanya nampak benda best-best yang ada kat orang lain yang aku takde.
Tu semua punca-punca stress.
Sebab manusia memang suka berlumba-lumba.
Kalau apa yang orang lain ada, kita pun nak ada juga.
Lagi best kalau orang lain takde tapi kita ada.
Sebab persekitaran kita dah dididik untuk jadi the best.
Blaja mesti nombor 1.
Dah dapat nombor 1 dalam darjah pun belum secure lagi sebab ada anugerah pelajar terbaik keseluruhan Tingkatan pulak.

Macam masa join Pesta Pantun peringkat negeri dulu.
Skolah tu dah menang Johan negeri, tapi sesama sendiri masam muka sebab rupanya sesama dorang sebenarnya aim untuk dapat anugerah pemantun terbaik.
Maybe sebab kita semua dah terbiasa dengan persekitaran yang mengajar kita untuk jadi the best, bila dah besar dah bekerja, kita masih lagi terbawa-bawa mood nak jadi the best tu.

Beranak contohnya. Mula-mula dapat anak lelaki seronok.
Bila 5 kali beranak semua pun dapat anak lelaki, mula la rasa frust.
Rasa macam ghairah nak menyambut baby tu hilang.
Ditambah lagi dengan mulut-mulut orang "Anak laki lagi?", lagilah buat kita hilang rasa syukur tanpa sedar.

Cuba cari sekecil-kecil nikmat dalam setiap perkara.

Dulu aku pernah cerita kat FB, benda yang paling mudah aku nak bersyukur adalah bila aku masuk toilet.
Benda simple je - toilet. Apa benda yang nak disyukurkan pun.
Tapi cuba bayangkan kau sakit perut dalam jem, jumpa pulak toilet awam yang berselipat ngan taik atas lantai, dan air pulak takde. Hazab tak rasa?

Sebab tu paling tak senang nak lupa bersyukur adalah bila aku masuk toilet.
Sebab aku pernah melalui momen-momen hazab tu bila taik dah hujung-hujung bontot, sekali air takde. Nak kena angkut pulak air dari sumber lain.
Dah dapat air baru sedar pintu takde lock. Dah satu hal nak memerut sambil menonggeng sikit sebab sebelah tangan nak tahan pintu.
Nak berak je pun tapi dia punya kronologi menyeksakan!

So now everytime masuk toilet, syukur toilet aku jenis duduk, selesa.
Syukur ada hose (ni penting oi!). Tak payah nak tadah-tadah air dalam baldi/gayung.
Syukur toilet ada air, masih mampu bayar bil air.
Syukur pam jamban masih berfungsi. Cuba kalau tak berfungsi. Jenuh kau nak tolak air dalam tu.

Dalam Quran Allah berjanji 4 perkara.
Salah satu janjiNYA - "Jika kau bersyukur maka Aku tambahkan nikmatKu" (Ibrahim, 7).
Dia dah janji. Dia kalau berjanji mana pernah mungkir. Yang mungkir janji tu kau.
Yakinlah dengan janji Dia.
Jadi, cubalah cari walau sekecil-kecil nikmat untuk disyukuri.
Kalau kita menulis list syukur ni, lebih banyak perkara yang kita nampak yang bole kita syukuri.
Sebab tu aku suka tulis list.

Ada yang tanya nak kena tulis benda yang sama hari-hari ke?

Tulis list ni untuk diri sendiri je.
Bukan ada rules apa-apa pun.
Sukati nak tulis apa pun, tak kisah.
It's between you and Him.
Jangan sampai stress pulak nak tulis syukur list ni. Chill chill je sudey.

Syukur list ni bukan untuk kita syukurkan perkara yang best-best je.
Tapi syukur apa yang ada walaupun sebenarnya tak meet expectation kita.
Tulis list syukur ni sebenarnya ajar kita untuk blaja syukur walaupun kita belum capai apa sebenarnya yang kita nak.
Bukan nak ajar diri supaya selesa je lah dengan apa yang ada.
Tapi nak ajar diri supaya rendah diri dengan nikmat Allah.
Kalau Tuhan tak bagi, kau rasa kau dapat?

2 hari lepas, aku teringin nak makan pisang goreng.
Pukul 6 lebih baru nak pi gerai, yang tinggal cuma keledek and 3 keping pisang tu pun kontot-kontot je.
Beli la jugak lepaskan gian. Kat PH ni pisang goreng kat satu gerai je ada. Tu pun belah 13.
Malam tu aku tulis list syukur "Saya bersyukur hari ni dapat jugak makan pisang goreng. Sampai ke kerak-kerak habis makan".
Esok tu aku gi gerai yang sama, dapat makan pisang goreng yang panas-panas and guess what?
Pisang tu belah 2 je weh! Aku rasa menjak aku singgah warung tu, ni first time pisang potong 2 je.
Besar okeh pisang goreng tu.
Aku tengok yang jaga warung tu aku tak pernah nampak. Orang ganti agaknya.
Mesti akak tu tak tau dia sepatutnya kena potong 13 tapi dia potong 2 je. Hahahah.

Pisang je pun, bukan duit.
Selalu kita asik compare sape lagi kaya, sape lagi banyak duit.
Kalau mintak rezeki pun sebenarnya mintak duit.
Tapi apa yang aku nak sampaikan kat sini, kalau ada duit tapi tak jumpa pisang yang kita nak pun tak guna jugak kan?


posted by aveo757 @ 2:38 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER