walk on wings, tread in air: 03/2013 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

BEAUTY AND HEALTHCARE
FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Pantang
March 30, 2013

Aku tak sangka ada lagi orang yang percaya pantang-larang merepek.
Kawan aku ni anak dia terpecahkan mug lepas dinner. Tahan dia tinggalkan bekas mug berkecai tu atas lantai semalaman dengan alasan orang tua-tua pesan kalau menyapu malam-malam nanti rumah masuk ular.

Kau mampu buat camtu?

Tepuk dahi kejap.
Rasa nak tepuk dengan dahi-dahi dia sekali.

Aku ingatkan pantang-larang ni dah tak relevan skarang, rupanya ada lagi yang ikut.
Dulu masa aku sekolah rendah selalu lepak kampung time cuti skolah. Nenek aku memang cukup suka kalau kitorang teman dia kat kampung sebab selalunya masa kitorang ada la nenek akan ubahsuai rumah. Alih lemari, alih kabinet, tukar langsir, siap cat dinding bagai. Kadang-kadang sampai ke malam dok mengemas lagi tak siap-siap. So ada satu time tu dah malam, aku nak menyapu bilik lepas mengemas-ngemas. Pastu jiran nenek aku, aku panggil Mak Itam sound "Buek la sapu malam-malam, nanti ado pak panjang datang". Terus ter-stop menyapu.

Tapi aku terpikir gak kejadah apa ular nak masuk?
Apa kaitannya menyapu waktu malam dengan ular masuk rumah? Sampai skarang aku tak dapat relatekan pantang-larang yang satu ni. Orang melayu ni pulak dah didik anak-anak, kalau orang tua suruh tu jangan banyak soal. Buat je!
So bila orang bagi pantang-pantang bangang macam ni aku pun sama jadi bangang. Ikut je.
Nak bertanya kang makan penampar lak.
Selalunya kalau aku tanya Mak Aji "Ma, kenapa kena buat camtu?"
Mak Aji mesti jawab "Buat je lah! Banyak pulak mulut kau ni"
Lama-lama aku jadi malas nak tanya.
Tapi curious sampai ke tua.
Even aku dah kawen pun dulu aku still takut nak menyapu waktu malam. Masa mula-mula pindah rumah lepas kawen, rumah tak siap berkemas lagi tapi aku takut nak menyapu. Pastu En Wan cakap "Rumah kita tingkat 7 Di, ular tak tau tekan lif"
Hmmm betul gak. Pandaiiiiiiiiiiiiiiiiiiii laki aku. Puii.
Tapi lepas tu aku dah jadi berani menyapu waktu malam.

Kadang-kadang aku pelik apesal la orang tua-tua zaman dulu suka benar create pantang-larang yang susah aku nak paham. Dah la tak susah nak paham, merepek lak tu. Contohnya, dulu time kecik kadang-kadang aku suka duduk atas bantal. Nanti nenek aku sound "Selalu-selalu la duduk atas bantal, pantat kau berbisul nanti".

Ok yang ni walaupun aku tak paham apesal bisul nak kena tumbuh, but at least ok la sikit pantang-larang ni banding dengan ular tadi. Yang ular tu memang hilang akal dowhhh. At least boleh la faham ohh bantal tu tempat letak kepala. Now kau dah letak bontot pulak atas bantal maka kau terkena sumpahan bisul. Ok, yang tu aku leh terima la. Nampak gak la lojik dia kat mana.

Pastu ada pulak sambungan dia. Petua dia pulak.
Bila bisul dah tumbuh, kalau nak bagi baik bisul kena selet ngan taik hidung.
Apekelanchhhhhhhh????

Aku tak tau la efektif ke tak. Sorry la aku nak buat. Ada sesape penah buat? *Matik la nak ngaku*

Seumur hidup aku penah kena bisul sekali. Dah la bisul tumbuh masa hari sanding aku kat Tganu.
Bisul tu pulak betul-betul bawah pinggang. Kalau pakai spender memang getah spender tu cecah atas bisul. Mau tak pedih kau?? Tapi bagus jugak, just the right time la bisul tu tumbuh. Disebabkan dia tumbuh maka seminggu aku tak pakai spender. Senang la sikit En Wan nak jalankan tanggungjawab beliau. Wakakkaka.

Lagi satu ketumbit.
Jangan mengintai orang mandi katanya, nanti tumbuh ketumbit.
Ok fine. Petua ni nak bagi kita takut untuk buat keje-keje mengintai ni.
Abis tu kalau Tok Imam tetiba ada ketumbit? Kot bapak kau tumbuh ketumbit?
Gila nak suspicious kan?

Si ketumbit ni pun ada sambungan dia. Petua gak.
Kononnya kalau nak bagi elok ketumbit kena selet air kencing budak.
Adoilaaa, macam haramjadah okkkk.
Yang ni pun aku tak tau la betul ke tak tapi kalau ada sesape sakit mata/ketumbit meh la datang rumah tadah air kencing Rayyan. Nak? Agak-agak tak jalan, air kencing aku pun boleh.

Ada gak yang kata nak bagi baik ketumbit sapu air susu badan. Kalau cam aku ni dah spesis tetek kering, so option cuma air kencing je la. But soriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii aku nak selet kat mata. Tahan aku tenyeh minyak gamat lagi. Ketumbit pun ketumbit la. Nama aku nak sapu air kencing kem salam. Kang elok-elok cuma naik ketumbit, lepas sapu air kencing terus juling.

Yang lagi satu ni Redza yang cakap. Ntah mana dia dengar tak tau la.
Malam semalam aku potong kuku, pastu dia datang sebelah aku cakap "Ma, jangan potong kuku malam-malam nanti nenek mati"
Wadehelllllllllllllllllllllllllllllllllllll.

Ampunnnn.
Aku harap sangat jangan lah sampai ke cicit aku besok, pantang-larang yang merepek meraban ni still wujud lagi. Orang dulu-dulu memang bagus, kau tak nafikan. Dorang nak anak-anak semua beradab. Biar tingkahlaku semenggah. Tapi tu la, pantang-larang semua yak main belasah je. Ujung-ujung jadi benda yang menakutkan.

Menyanyi kat dapur nanti dapat laki orang tua.
Anak dara bersidai depan pintu nanti dapat laki tua.
Tunjuk pelangi nanti tangan kodong.
Meniarap angkat kaki nanti mak mati.
Tengok kote nanti mata buta.
...bla bla bla...


Aku : Orang Terengganu ada tak pantang-larang macam ni?

En Wan : Ada.

Aku : Sama macam ni gak eh?

En Wan : Lain.

Aku : Apadia?

En Wan : Jangan bogel depan suami.


Terus takut aku dengar pantang-larang dia.
Terasa diri ini dicabuli.


posted by green apple @ 5:03 PM  
Newer›  ‹Older
Ephyra : Green Apple Group

 

Rupanya ada yang perasan slide ni kat www.fleurcloset.com.
Aku ingatkan malas nak war-warkan dulu, biar aku setup slide je, kendian-kendian bagitau. Rupanya ada gak yang perasan. Thank you la sebab melawat 'rumah' aku kat sana.

Menjawab soklan peng-email, YES, Ephyra ada harga baru.
Cuma RM197/kotak TAPI new price bermula 1st April. Tak lama dah, lusa je pun. Sebab tu bila semalam ada 3 orang tanya nak beli Ephyra, aku suruh hold sampai next week. Rugi kang kalau bayar RM228, bersabar sampai Isnin, dapat harga baru.

Harga RM197 (Semenanjung) and RM207 (Sabah/Sarawak) ni adalah harga dari pihak Ephyra sendiri. Nak tau harga aku pulak, silakan visit website untuk tau harga Package Deal. Untuk package deal ni, harga lebih murah dan ada free gift. Free gift ni dari Green Apple sendiri. *kelip-kelip mata*

Dah nama pun free gift kan, haruslah misteri. Mana leh bagitau.
Yang aku boleh bagitau adelah hadiah ini berbeza-beza. Setiap 30 orang, free gift akan bertukar.
Jangan risau, free gift takde kena-mengena dengan kolagen. Ni something different. Kalau nak tau, silakan order laju-laju next week. Mana la tau kot-kot dapat hadiah Anuar Jen ke kan.




Dan aku nak invite 5 orang ke event SEPETANG BERSAMA EPHYRA, Sabtu ni di Bora Ombak.
5 orang yang bakal hadir ke event ni haruslah pernah beli Ephyra dari aku.

Caranya :

1. Write a testimoni, takyah berjela, letak point-point pun dah ok.
2. Nyatakan sejak bila guna Ephyra (minggu lepas, bulan lepas, tahun lepas, etc)
3. Pastikan ada nama penuh dan umur sekali.
4. Emailkan testimoni tu pada aku : aveo757@yahoo.com
5. Lelaki and perempuan tak kisah, janji satisfied customer.

Testimoni harus sampai ke inbox aku selewat-lewatnya Rabu 11.59pm kerana aku perlu submit nama untuk pihak Ephyra prepare apa-apa yang patut.

Apa yang akan berlansung di Bora Ombak :

1. Sesi beramah-mesra.
2. Testimoni sharing.
3. Those yang willing to share testimoni di sana, akan dapat 1 box Ephyra 30 sachets. Jadi jangan segan-segan, jimat RM197 tuu.
4. Videoshoot and photoshoot.
5. Jangan risau pasal mekap, ada mekap retis touchup korang kat sana nanti.
6. Jangan lupa, dress code adelah biru atau putih (top). 

So, Green Apple Group, jangan lengah-lengah.
Cepat hantar testimoni. Kita berjimba di sana ramai-ramai.
Nanti kita upload video kita kat KEEK eh. Wakakakkakaka.

Ok, kalau yang nak order Ephyra pakai Paypal, boleh ke www.fleurcloset.com. Kalau nak offline payment, boleh isi this form :



Name:
Email Address:
I would like to purchase Ephyra for Peninsular Malaysia, RM197
Ephyra for Sabah & Sarawak, RM207
Ephyra Best Buy Deal 2 boxes + FREE GIFT, RM390 (Peninsular)
Ephyra Best Buy Deal 2 boxes + FREE GIFT, RM410 (Sabah/Sarawak)
Quantity
Address
Contact number
Remarks

posted by green apple @ 12:49 PM  
Newer›  ‹Older
"Puding Roti Kismis Madinah Bersulamkan Cokelat Cip Yummy Bake Bangi". ....(Nangis Azwan Ali dengar tajuk resepi aku)
March 29, 2013

 

Minggu ni budak busuk takde kat rumah.
Kalau ada punyalah tak reti senyap, dari mula terjaga dari tido tak benti-benti cakap sampailah tertido balik baru lah sunyi rumah. Ni bila dia takde, rasa lain je. Disebabkan dia tinggal Tganu la makanya aku pun sama bercuti sekolah. Kalau tak, sape nak jaga Redza kat rumah kan sebab Lenny pun aku hantar duduk kampung.

Mak aku la yang memujuk kitorang tinggalkan cucu dia ni kat kampung.
Mak aku dapat cicit.
Oh yes lupa nak bagitau, aku dah ada cucu. Ngeh ngeh ngeh.
Intan (isteri kepada anak sedara En Wan) dah bersalin Isnin lepas, tu pasal mak aku nak balik sebab nak jaga Intan berpantang. Jadinya, mak pulak takleh berenggang dengan Rayyan. Rayyan pun takleh kalau takde nenek dia. Alangkan celik mata tak nampak nenek kat sebelah pun dia dah meraung. Aku pujuk pun tak jalan. Padahal nenek dia pi bilik air je.

So last week kitorang decided tinggalkan je la Rayyan kat kampung dengan Lenny. Wah, sungguh berbahagia la cucu nak nenek tersebut. Semalam aku call mak saje nak tanya khabar Intan and Rayyan. Belum sempat aku mukadimah lagi mak dah cakap "Toksah ambik adik la minggu ni. Biar la dia duduk sini. Adik tak kacau orang. Dia baik. Baik sungguh".
Wah kemain lagi nenek mem-backing cucu. Dia ingat aku tak tau perangai anak sendiri?
Aku paham sangat si Rayyan tu. Baik memang la baik. Cuba tengok kalau dia dah start bukak bunga silat. Tertanggal kain batik nenek nak melayan.

So now aku ngan En Wan berbelah bagi.
Ikut plannya malam ni or esok pagi-pagi lepas Subuh nak gerak balik Tganu ambik dorang bawak balik. Abis tadi call mak, mak macam tak kasik lepas cucu dia je. Adoii pening jap. Aku tak kisah sangat tinggalkan anak kat kampung. Bukan tinggal kat orang lain pun, nenek sendiri. Lagipun Lenny ada nak tolong jagakan. Masalahnya, yang kat sini agak huru-hara la kalau next week Lenny takde. Sebab dah seminggu aku tersadai kat rumah. Seb baik cuti sekolah. Kalau dah samai 2 minggu tak gi keje, apa kesssss. Kang kalau aku pi keje kang, terkejar-kejar nak kena balik tengahari. Redza balik sekolah sape nak tunggu kat rumah. Pastu kul 230pm Redza mengaji, sape nak siapkan. Aku bab masak mengemas tu boleh lagi. Tapi kalau bab terkejar-kejar balik rumah ni yang ada sikit haru. Jumpa customer bukan boleh kejap-kejap. 

Tengoklah malam ni apa keputusan En Wan.
Kalau kena balik, maka dapatlah aku pekena sotong goreng Tok Jembal. Hahah. (ni la sebenar misi-nya)

Baiklah, untuk meredakan ketegangan, kita cerita pasal makan.
Semalam aku upload kat FB puding roti kan, so mari kita lihat bahan-bahannya adelah :


 
Bahan A

Aku pakai 8 keping roti. So, resepi ni adelah untuk bancuhan 8 keping roti.
Aku punya versi simple gila.

Kalau kebanyakkan orang, dia akan tinggalkan beberapa keping untuk diletak kat dasar loyang. Tapi aku punya takde. Aku punya resepi main siat-siatkan je semua 8 keping roti tadi. Pastu remdam dalam 500ml susu cair. Ada orang guna campuran fresh milk sekali, tapi aku tak. Korang nak buat, silakan, tapi pastikan hasil campuran mesti lebih kurang 500ml jugak.

Dah rendam, put aside. Kita settlekan bahagian kedua pulak.


 
 Bahan B - gula and butter.
Gula ni pakai 4 sudu makan cukuplah. Butter pulak 2 sudu makan. Letak tepung jagung sikit.


Bahan C - telo 2 bijik, esen vanilla, choc chips (kalau nak tambah), kismis.
Kismis aku gabak-gabak sebab aku pakai kismis bawak balik dari Madinah. Mau tak berkat puding roti aku? Berkat okehhhh.


 Mula-mula, tuangkan choc chips and kismis ke dalam Bahan A (roti yang dah direndam susu).
Tinggalkan.


Then, campurkan 1 sudu teh vanila esen dalam bahan B (butter + gula).
Kacau sehingga sebati.


Pecahkah telo 2 bijik dalam mangkuk adunan butter and gula tadi. Pastu godak sampai sebati jugak.


Pastu tuangkan adunan tu ke dalam adunan roti. Kacau lebih kurang.





Dah puas hati dengan gaulan, tuang dalam loyang. Jangan lupa sapu butter sikit kat loyang.
Then, bakor pada suhu 150C for setengah jam.


Lepas setengah jam, siap!

Silakan makan bersama sos kastardnya. 
Nak buat sos?
Gi gugel resepi sendiri. Kasi cargas sikit masing-masing.

posted by green apple @ 7:28 PM  
Newer›  ‹Older
Macamana nak kira
March 28, 2013


 Soalan :




Jawapan :


posted by green apple @ 7:43 AM  
Newer›  ‹Older
Barang untuk dijual
March 27, 2013

 


Adelah sebenarnya bukan beg aku yang aku nak jual.
Aku lom habis pakai lagi kot.
So yang nak dijual ni adelah beg orang.

Jadi, silakan lahhh....
   




Burberry Haymarket Medium Tote
RM2200


Philips Avent Blender & Steamer
RM280



Jovian by Jovian Mandagie - Jovanna
RM200
XL


Furla Pink Tote
RM400

Kalau nak beli or tanya apa-apa, klik kat gambar email tu biar terang sikit no phone and email address dia ya.


posted by green apple @ 5:20 PM  
Newer›  ‹Older
Semua benda nak equal

Seronok aku melayan rancangan Ustaz Kazem. Semua pasal rumahtangga and nikah kawen.
Aku sebenarnya banyak dapat email dari reader untuk aku buat entry pasal rumahtangga. Nak buat entry pasal rumahtangga kalau setakat citer santai-santai aku and En Wan boleh la kot. Tapi kalau dah bab-bab kes berat macam tanggungjawab suami, isteri, hukum hakam segala, yang tu memang bukan kepandaian aku. Silakan lah rujuk pada ustaz-ustazah yang bertauliah.

Tapi kesian aku baca email-email reader ni. Tak sangka rupanya zaman moden macam ni, di kala zaman semua orang dah blaja tinggi, di kala zaman 'universiti graduate' tu adelah satu benda yang biasa, ada jugakkkkkk yang ada masalah dengan tanggungjawab suami. Semuanya pasal financial. Ada yang bagitau suami tak ambik tau expenses rumah, tak pernah bagi nafkah pada isteri (tak pernah bagi??? oh myyyyy), paksa isteri bagi duit gaji, ada juga yang tak kasik isteri bagi duit pada mak bapak atas alasan makbapak tu dah ada pencen. Astaghfirullahalazim. Ko dah kenapa bang oiiii.

Setau aku yang jahil ni lah, (boleh rujuk mereka yang ilmuwan untuk dapat kepastian, takde masalah) agama mengajar income suami tanggung rumah (sediakan tempat tinggal), makan, pakaian ahli rumah, bukan takat isteri tapi baju dalam bibik pun adelah tanggungjawab suami kerana bibik tu tanggungan dia. Tapi bukanlah maksudnya suami pi beli coli dengan bibik. Kang coli tak dapat, penumbuk aku kau dapat. Maksudnya, suami kena sediakan peruntukan untuk itu (keperluan bibik). Dan setau aku juga, suami kena bagi keselesaan sekurang-kurangnya sama dengan ibubapa isteri tu bagi sewaktu zaman anak dara. Itu ASAS!

Tapi bila baca email-email reader ni aku terkesima. Macam tak sangka ada lelaki berperangai macam ni. Kalau masing-masing jenis merempit siang malam, atau mat paipon ke, kita paham lah. But ni, suami bukan tak bekerja. Semua bekerja, ada pendapatan tetap. Tapi isteri seolah-olah menanggung diri sendiri. Tak ada siapa menjaga kebajikan dia. Seolah-olah marriage ni cuma syarat nak halalkan hubungan je. Tapi tanggungjawab kena equal.

One of the reader sampai bagitau yang kalau dia tau macam nilah 'nikmat' berumahtangga, sumpah dia takkan pilih untuk berkahwin. Dia kata hujung bulan suami mintak duit untuk bayar loan rumah.
Contoh rumah harga RM2K, isteri kena keluarkan 1K, suami 1K.
Setiap kali beli barang kat TESCO, suami bayarkan dulu. Nanti sampai rumah suami akan calculate untuk isteri bayar separuh. Bayar balik on the dot! Bila ditanya kenapa dia kena bayar equal semua benda, suami jawab "Kan awak bekerja, bantulah saya".

Yes, betul sangat dah tu.
Memang isteri je la yang kena bantu suami.
Yang suami?
Bantu perabiskan duit bini?

(emosi gila aku. Ok ni bukan untuk semua suami, cuma untuk suami tak bertanggungjawab je)
 
Alasannya, rumahtangga ni sama-sama bina, so sama-sama keluar belanja equally.
Oh macam tu eh?
Kalau tang duit nak equal.
Kalau benda lain boleh tak equal jugak?

I mean kalau ko boleh keluar lepak kat mamak dengan member-member sampai malam, bini pun boleh selamba keluar balik malam.
Boleh?

Kalau suami tak masak, isteri pun takyah masak. Biar sama-sama makan kat mamak sepanjang hayat.
Boleh?

Kalau suami tak pernah pegang penyapu, isteri pun takyah sibuk-sibuk nak menyapu. Biar rumah berkerak.
Boleh?


Ada lagi sorang cakap suami dah siap buat undang-undang, every month dia bayar A B C D E, isteri bayar F G H J K. Masing-masing total RM3000 each. Equal.
Kalau isteri tu gaji RM3500, maka hiduplah isteri tu sebulan dengan hanya RM500 sebab yang RM3K tu dah kena bayar macam-macam bil and expenses rumah sedangkan gaji suami RM7K!
Dan dia terpaksa akur sampaikan balik kampung pun setahun 2 kali je padahal kampung cuma kat jarak 100km dari rumah sebab malu takde duit nak hulur kat mak bapak. Dia cakap asal sedara-mara buat kenduri kawen, kenduri nak pi haji, dia sentiasa buat alasan outstation sebab dia takde duit nak hulur-hulur.

Speechless.

Toksah kata dia, kalau aku pun rasa baik takyah kawen.
Mana istimewanya tittle "suami" tu kalau isteri juga bertindak sebagai suami?

Tak kesian ke dengan isteri masing-masing?
Takkan ko takleh consider.
Isteri ni bukannya zalim sangat. Dorang bukan taknak bantu.
Dah ko gaji 7-8K, isteri hanya 3K, apalah salahnya isteri bantu cuma RM1500, selebihnya ko takleh tanggung ke bangggggg.

Aku boleh bayangkan situasi isteri-isteri malang ni.
Nak dibangkang takut jatuh hukum derhaka.
Kalau diturut, diri sendiri ibarat nyawa-nyawa ikan nak lepaskan belanja sebulan.

Bestnya jadi suami kalau macam ni kan?
Syurga di bawah tapak kaki suami, tak ikut berdosa nanti. Kan?

Setau aku juga, jika isteri dibenarkan bekerja, semua pendapatan isteri adelah milik isteri sepenuhnya. Tapi boleh sangatlah isteri MENYUMBANG  untuk keluarga, jadilah ia sedekah yang sangat besar pahala bagi isteri. Tapi, andai suami gagal uruskan rumah, pakai, makanan seluruh ahli keluarganya, maka dosa besar bagi suami. Dosa besar ini lama-lama akan hitamkan hati dan lama-lama dia akan rasa 'selesa' dengan dosanya sebab dah terbiasa.

MENYUMBANG ya. MENYUMBANG (nak aku bagi font size 243 ke?)
Bukan suami pandai-padai tetapkan tiap-tiap bulan isteri kena keluarkan sekian-sekian jumlah untuk bantu suami.

Hakikatnya, suami yang ambil seorang perempuan untuk tinggal di rumahnya (jadi isteri) perlu jaga semua keperluan isteri, makan, tempat tinggal, pakaian dan emosi isteri, kena gembirakannya (inilah yang dinamakan batin). Kalau tak mampu tak salah aku, hukumnya HARAM kawen.

Baru-baru ni aku ada terbaca kat newsfeed kata-kata dari UAI pasal tanggungjawab suami.
Something like suami wajib sediakan sekurang-kurangnya 2 persalinan baju setahun untuk isteri. Maksudnya 2 helai tudung, 2 helai anak tudung, 2 pasang baju, 2 pasang kasut, 2 helai spender, 2 helai bra.....etc. Walaupun aku tau kalau takat 2 helai bra kau nak pakai basuh pakai basuh sampai setahun mahu tertanggal mangkuk coli tu, tapi itu adelah keperluan isteri yang WAJIB suami sediakan. Kalau agak-agak isteri nak lebih, yang isteri la kena keluar duit sendiri.

Kalau ikutkan pada apa yang UAI ni cakap, rasanya tak susah mana kot takat nak sediakan 2 persalinan pakaian tapi masih ada yang buat-buat tak mampu dengan alasan isteri bekerja, isteri ada taste sendiri, isteri boleh beli sendiri. Well, memang betul. Kita semua ada taste masing-masing. Tapi tanggungjawab tetap tanggungjawab kan. Hulurlah takat yang mampu, isteri tau la nak topup kalau dia nak beli ikut taste dia. Tak susah kan?


p/s : Aku perlukan feedback dari lelaki yang bergelar suami tentang isu ni.
Aku nak tau apa pandangan korang sebagai suami pulak especially bila ada kes-kes suami PAKSA isteri bantu sedangkan isteri tak mampu dan korbankan keperluan lain semata-mata penuhi kehendak suami. Email aku : aveo757@yahoo.com


posted by green apple @ 10:33 AM  
Newer›  ‹Older
Tabung Adik Shaherah
March 26, 2013

 

Sedikit information berkenaan adik Shaherah :

1. Down syndrome tahap hyper dan ada masalah saluran pemakanan jadi dia hanya boleh minum susu melalu tiub yg ditebuk pd perut.

2. Dia juga tak boleh berjalan.

3. Ibubapanya sudah bercerai dan kini adik Shaherah dijaga oleh bapanya, En Othman seorang pesara polis. Disebabkan adik Shaherah perlukan jagaan rapi, bapanya terpaksa berhenti kerja.

4. Selain adik shaherah, bapanya perlu menanggung 2 orang anak lelaki yang masih bersekolah berumur 11 dan 13 tahun. Adik Shaherah baru berumur 6 tahun.

Gambar-gambar dibawah diambil dari FB Tabung Adik Shaherah



 Aktiviti membersihkan rumah Adik Shaherah oleh sekumpulan anak-anak muda yang perihatin.


Bantuan dari segi keperluan Adik Shaherah like pampers, susu, dialu-alukan.
Memandangkan ayahnya sudah tidak bekerja dan adik Shaherah juga mempunya abang-abang yang masih bersekolah, jadi rasanya bantuan kewangan juga diperlukan.

Bantuan boleh disalurkan terus ke akaun Encik Othman

MAYBANK
1140 2185 7118
OTHMAN BIN PADIKUTTY

Boleh hubungi beliau di 016 992 5895


posted by green apple @ 2:50 PM  
Newer›  ‹Older
Gambang Water Park

Jumaat lepas kitorang ke Gambang Water Park.
En Wan yang beria-ia nak pi sini. Aku plan nak ke Tanjung Jara tapi En Wan kata Tanjung Jara tu sesuai untuk honeymoon je. Kalau nak bawak anak-anak macam tak sesuai nanti budak-budak boring. Dia la kata. Aku rasa si Redza tu takde hal pun. Janji ada kolam. Konfem takkan boring. Rayyan tu lagila bukan tau apa pun. Mandi dalam baldi pun jadik. Ala sebenarnya bapaknya yang nak mandi sangat kat Gambang ni. Macam la aku baru kenal dia 12 hari. 12 tahun okeh?

Rupanya kalau nak ke Gambang ni masuk exit Srijaya (eh ye ke nama ni? Tapi ada SRI SRI macam tu). Thot masuk kot exit Gambang.


 

Kitorang stay Arabian Bay Resort. Ni kira hotel baru kalau nak banding dengan Carribean Resort.
Orang kata Carribean tu tak best, so aku pun taknak la book. Aku try la Arabian ni. Hotel-wise, ok la. Kitorang ambik Family Suite sebab rakyat aku kan ramai. Aku tak ingat exactly berapa tapi dalam RM500+. Ok la price ni sebab ada kitchen, living hall, 2 rooms with individual bathroom. Dapat pulak view pool, memang cun sangat dah ni. Aku pulak memang very particular ngan toilet. Apa-apa hal aku check toilet dia ada hose ke tak. Seb baik ada. Kalau jamban takde hose, tapi shower siap ada jacuzzi pun takde makna okeh.




Kitorang sampai sana memang ngam waktu check-in, 3pm.
Tapi dia punya panas Allahuakbar, garing kulit aku!
Aku tak tau la memang Gambang Water Park ni jenis panas or sememangnya now musim panas. Tapi dia punya terik sampai migrain aku. Tak payah berjemur kat luar, duduk dalam bilik pun boleh migrain.

Dah la kitorang memang plan duduk satu malam je sebab esoknya nak balik ke Tganu. Si Gambang Water Park ni tutup pukul 6.30pm. Esok dah takleh masuk dah sebab tiket masuk tu untuk satu hari je. So bayangkan pukul 3pm panas-panas terik tu aku nak melayan budak-budak ngan bapak budak mandi sebab nak kejarkan pukul 6.30pm.


 
 Nak gi waterpark naik bus ni.
Aircond kemain sampai 2 bijik. Tapi tetap panas. Maybe cuaca kot.


 
 Lengang.
 
Sebab cuti blom start tapi kitorang dah sampai.
Pastu sape la yang nak mandi terik-terik kan. Orang lain datang pagi, kitorang mandi tengah-tengah panas. Kat sana kalau ko nak makan apa-apa kena pakai sistem kupon. Rasanya sama je kot mana-mana waterpark pun pakai sistem ni gak. So ko kena beli top-up siap-siap untuk makan. Kalau ada balanace nanti dia pulangkan bila ko keluar.


  
Tapi tak best sangat la Gambang Water Park ni.
Maybe sebab baru lagi kot so tak meriah sangat park dia. Biasa-biasa je. 
Tapi A Famosa pun aku pergi 12 tahun lepas pun rupa gini gak, skarang boleh la. So aku rasa lagi 12 tahun baru Gambang Water Park ni best dikunjungi.




Apa-apa hal makan dulu.
Sebab dah pukul 4pm kitorang tak makan-makan lagi. Aku dah mabuk macam nak terbelahak. Dah la lapar, panas lak tu. Memang mengundang. En Wan sorang je makan nasik minyak. Kitorang semua nasik ayam. TAK BEST. Biasa la kan, makanan apa yang best kat water park? be it A Famosa, Sunway Lagoon, kat Gold Coast sekalipun, aku tengok makanan kat water park takde yang menyelerakan. Sabit nak bagi alas perut boleh.




Betul tak aku cakap?
Bapaknya yang beria-ia nak main water park sebenarnya. Bukan anak dia.
Tu pasal dia yang nak sangat holiday kat sini. Banyak la dia punya alasan Tanjing Jara tak sesuai kan, padahallllllll.

Aku tanya Redza "Papa mana?"

Redza "Ija tak tau"

Kau tak hanginnnnnn????
Selamba dek dia tinggalkan anak dia main sorang-sorang.
Aku pusing-pusing carik sekali jumpa dia tengah terapung kat dalam parit ni. Wah kemain riang lagi. Siap suruh aku ambik kamera snap gamba dia. Pakkal mak dia ada sekali tau. Kalau takkkkkkkkk...


Dia ni pun takde masalah kalau dapat jumpa air. Alangkan hari-hari mandi kat rumah pun dia dah happy dapat main air dalam baldi. Inikan dapat jumpa kolam, memang sorga la.


 Redza pun membawak diri.
Main la ko sorang-sorang. Nak mintak aku join sekali memang takde harapan la.
En Wan memang fedap dah nak ajak aku mandi sekali. Jom la...jom la...jom la...
Kosser aku. Malas nak bersalin-salin. Aku kalau mandi ni suka yang selesa. Kalau mandi nak bertutup litup kepala semua bersarung memang aku malas sikit. Renyah la keje dia. Baik aku mandi ngan ko kat bathtub je la bang. Dah habis la zaman aku mandi kat swimming pool ni kot.


Tempat ni boleh tahan best la untuk budak-budak.
Tapi macam slippery sikit la sebab kat tangga tu air sentiasa mengalir. Aku risau je budak-budak ni tersadung tersungkur kat tangga. Tau je la kan budak-budak kalau main camana. Memang nak berlari aje. Maka terpekik terlolong la suara aku kejap-kejap jerit nama Redza.


Ini best. Aku tengok pun tau benda ni best.
Feeling-feeling air terjun gitu.


Parit budak-budak.


This angle menamppakkan betapa fotostat-nya muka Rayyan and En Wan.



Sian anak aku.
Nak main gelongsor pun terpaksa pilih area yang tak panas.
Sebab memang terikkkkkkkkkkkkkk sangat panas dia.
Aku nak ambik gamba pun malas sebab aku malas nak keluar dari gazebo. Berbulu je En Wan dengan aku asik ambik gamba dari bench. Memang kali ni tak banyak gamba yang aku snap sebab aku malas nak keluar dari khemah. Cara-cara duduk tempat teduh pun muka aku berlendir. Mak mertua aku kejap-kejap gosok mata. Aku tanya kenapa mak? Dia cakap "Sampai kelabu bijik mata panas sangat". 

Kelabu bijik mata okkkk. Kelas mak aku. Takyah pakai contact lens.


Dah pukul 6pm kitorang beralih ke beach.
Masa ni orang pun dah tak ramai. Semua pakat nak balik, kitorang baru nak masuk sini.
Tapi aku suka beach dia.
Pasir dia ala-ala pasir Langkawi gitu. Putih.


Tapi beach dia pendek, and tak "alive" sangat.
Oklah, buat nak mandi-manda.

Kul 6.30pm baru keluar dari waterpark.
Seb baik tak best sangat waterpark dia so dapat mandi kejap pun tak kisah sangat. Kalau best macam Sunway aku rasa mau bertempik si Redza kena ajak balik awal. And mujur jugak depan hotel kitorang pool dia not bad, siap ada pasir pantai bagai. So Redza memang dah aim esoknya nak mandi depan hotel je.

Malam tu dinner masing-masing penat.
Mak and bibik mintak tapaukan je.
So, aku, En Wan and Redza je turun dinner.
Restaurant tak banyak pilihan. Ada satu main cafe kat lobby and satu western restaurant yang macam hidup segan mati tak mau. Takde orang pun kat cafe tu. Apa taknya, gelap malap je. Kot ye pun nak suasana romantik kan, takyah la sampai malap sangat. Dah macam restoran tinggal je aku tengok.

Sebab takde pilihan, and masing-masing malas nak keluar dari kawasan resort untuk carik mamak, kitorang makan kat cafe lobby je. Malam tu ada international buffet. Lepas tengok menu and satisfied, layan je la RM58/person.


Cafe


Ikan bakor


Sweet sour fish fillet


Daging masak apa tak tau


Ikan gulai kuning (belasah la bubuh nama apa pun)


Udang goreng


Sotong pedas


Ini yang aku balun sampai 3 pinggan - shepherd pie
Lazat tak terperi.


Bubur cha cha


Salad table


Menu aku adelah sama dari pinggan pertama sampai ketiga - shepherd pie + chicken lasagna.
Tak sempat nak makan apa dah. Bayar RM58 makan dua benda ni je. Pandai.


Lepas makan, tapaukan mak and bibik dinner pastu balik dan melayan episod akhir cerita Beto.
Sememangnya itulah episod pertama dan episod akhir aku tengok. Selama ni everytime ada keluar cerita ni kat iklan, "Ok, mesti tengok Jumaat ni. Mesti tengok". Tapi tak tengok-tengok. Kelmarin semangat ni nak tengok sekali eh dah habis?

Malam tu kan ada kejadian.
Tak tau la memang kawasan tu berhantu or bilik kitorang berhantu.
Pukul 12 lebih aku blom tido.
En Wan ngan Redza lama dah membuta, penat berpenxak kat waterpark siangnya tu kan.
Masa aku tengak nak tido, aku dengar suara budak nangis. Dekat sangat.
"..huuuu..huuuuuu...huuuuuu.."
Aku ingatkan Rayyan tapi awat mendayu sangat.
Tapi memang selalunya kalau Rayyan menangis aku tak pi jenguk sebab mak selalunya akan cakap "Takde apa". Melainkan mak atau bibik ketuk pintu bilik then baru ada masalah besar.
Disebabkan bunyi tu memang dekat, aku memang bajet itu suara Rayyan menangis walaupun dah terdetik apesal mendayu-dayu sangat ni. Boleh la pulak aku selak-selak langsir nak make sure bunyik tu dari mana. Pastu aku tetido.

Esok paginya mak tanya "Diana tak dengar adik nangis malam tadi?"

Laa, betul la rupanya Rayyan yang nangis.


Aku : Dengar, mak. Merengek je bunyiknya. Pukul 12 kan? 

Mak : Eh tak, adik pukul 11 tido dah. Dia nangis pukul 2.

Meremang dah bulu tengkuk aku.
Tapi buat-buat cool.

Aku : Adik nangis sebab apa.

Mak : Entah la tetiba bangun memekik pastu mata dia dok la pandang siling. Sejam jugak dia nangis. Mak taknak kejut Diana.

Aku : Sakit perut?

Mak : Tak. Mak rasa ada benda sini Diana. Lepas mak baca-baca tiup badan dia baru dia diam. Lepas tu Lenny pulak ngigau. Dia cakap dia mimpi ada lembaga hitam kat hujung katil tarik kaki dia. Mak kejutkan dia. Berpeluh-peluh. Lepas dia sedor tu mak dengar bunyik orang tarik kerusi meja kat luar.


Oh myyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.
Tang tarik kerusi meja yang aku tak berkenan ni.
Tapi nasib baik sampai situ je la. Takde kes yang heavy-heavy.
Agak-agak nak buat pedoman, takyah la accept bilik 7201 ya. Hehe.

Breakfast pagi tu kat cafe yang sama aku dinner semalam.
Tapi breakfast dia tak sedap. Tak banyak pilihan. Boring je aku anak-beranak makan. Tapi habis la jugak.


Waffle


Nasi goreng


Bubur nasik


Chicken ham (smoked)


Tolo masak setengah


Cereals


Beef ham (smoked meat)



Senang je nak bagi budak ni diam.
Bagi satu bijik mangkuk isi cereal, and satu cawan isi air.


Dia akan leka masukkan cereal tu sebijik sebijik dalam cawan.
...dan dapatlah aku makan dengan tenang.


Roti canai

Tu je la gamba yang aku sempat snap.
Tapi memang tak banyak pilihan sangat.



Lepas breakfast terjun kolam depan bilik.
Lagi best kot mandi depan ni dari water park.
Walaupun cuaca takde matahari tapi tetap berbahang.
Aku rasa memang now musim panas kot.


Nampak pasir putih-putih tu?
Best kan, ada ala-ala beach sekali.
Main sini je la anak-anak korang nanti, takyah masuk waterpark. Lagi tenteram main kat sini.


Budak eksyen taknak mandi kat kolam budak, nak masuk kolam dewasa. Pastu taknak orang pegang. Sekali En Wan lepaskan terus menjunam dalam kolam. Mencungap kau ambik napas. Baru dia tau serik. Selagi tak terkena tak tau diam.


Sekian saje lah percutian saya di Gambang Water Park Resort.
Buat masa ni tempat ni masih belum best, rasanya lagi few years akan jadi best dengan syarat orang kena ramai datang sana. Kalau orang tak datang dorang pun malas nak majukan tempat ni. So baik korang datang je la bagi sokongan.


posted by green apple @ 12:38 PM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES

ADS
MY PROFILE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
TRAFFIC
POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST (dropdown menu)
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER