walk on wings, tread in air: Ephyra : Testimoni : Hampir menjadi blog ilmiah <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Ephyra : Testimoni : Hampir menjadi blog ilmiah
2012-12-09


Sorry aku terlupa Promo Ephyra baru-baru ni aku letak 5 hari je kan. Ok takpe, promo ni masih on lagi. Siapa nak order lagi, boleh email aku. Ada je yang mintak aku hold sampai 18hb. No problem. Aku akan pastikan korang dapat harga RM400/2 kotak tu.

Ok kali ni aku nak fokus tang ECZEMA.

Rupanya ramai jugak ada eczema ya. Dulu adik aku, Ima memang ada eczema teruk dari kecik. Jenis yang terkeruk-kerul all the time. Tapi dia punya eczema tak kena kat satu badan, cuma kat sendi-sendri macam buku lali, siku and lutut. Memang kesian sangat aku tengok, sampai hilang kulit, nampak isi (merah-merah) je punyalah teruknya kulit dia akibat asik menggaru-garu. Asik keluar masuk jumpa pakar kulit. Dulu, klinik kat Kajang tu ada satu pakar kulit nama Dr Sockalingam. Memang Dr tu dah kenal sangat la muka Ima ni. Asik la keluar masuk ambik krim. Sampaikan Dr tu suruh Ima pakai sabun khas untuk mandi, punyalah kroniknya eczema dia. Now dah tua-tua ni kurang sikit, tapi aku rasa parut dia ada lagi. Cuma dah tak nampak la terkeruk-keruk.

Ni aku bagi testimoni dari pengguna Ephyra yang ada masalah eczema :


Ni testi dari reader



Ni testi dari kawan se-Uni. Anak dia ada eczema yang teruk. Mula-mula dulu dia beli sebab dia yang nak makan. Tak tau camana dia boleh bagi anak dah try. One day, dia sms aku cakap nak beli sekali 3 kotak terus sebab husband dia yang suruh beli. Aku tanya husband dia guna sekali ke? Dia cakap dia bagi anak dia guna, now anak dia punya eczema dah makin ok.



Ni testi dari cousin aku yang ada masalah eczema. Beliau adelah seorang lelaki. Secara tak lansung dia juga menjadi bahan ujikaji aku bahawa collagen intake does not affect any sex hormones in the body. So lelaki takyah lah risau. Pak Aji pun ambik Ephyra.



Ada yang tanya aku if collagen yang kita minum ni boleh menggantikan collagen yang hilang.

Of cos collagen yang kita minum tu tak replace collagen badan kita tetapi ia replenish collagen dalam badan. 

Apa saje yang kita ambil be it nasi, vitamin, kacang, ephyra, semuanya akan di-digest dan ditukar ke asid amino. Ini bukan satu fakta baru. Ni memang turutan pembentukan protein. Asid-asid amino ini lah yang akan bergabung dan membentuk protein-protein tertentu. Dan salah satu asid-asid amimo yang terhasil ni adelah asid amino yang akan membentuk collagen seperti lysine. Lysine ni memang tak dapat dihasilkan dari badan. Kita perlukan lysine dari diet yang kita ambil.

Kalau aku cerita turutan dia kang blog aku ni jadi bahan bacaan ilmiah la pulak. Gila boring okeh. Tapi aku dengan berbesar hati nak share knowledge and reading source untuk sesiapa yang berminat. Boleh refer jurnal di bawah untuk pemahaman lanjut tentang collage hydrolysate (Ephyra adelah kategori collagen hydrilysate) :


Feel free to check and baca jurnal ni di mana-mana library :)


Pastu kalau ada apa-apa soalan yang tak faham, kalau nak tanya aku, mana aku boleh jawab aku jawab. Mana aku takleh jawab, aku bagi contact lecturer Food untuk dia jawabkan, Hehe.
Ok, kalau sesaper nak order, boleh email aku : aveo757[at]yahoo[dot]com.

Semalam MBB aku tetiba kena block.
Tu pun aku tak perasan until budak-budak ni nak buat payment Ephyra cakap akaun aku ada problem. Aku call MBB ingatkan apa ke kan sebab kebetulan aku baru bukak current akaun and batalkan cc MBB aku. Rupanya terlalu banyak transaction last week. So aku mintak sesape yang nak transfer kat MBB masukkan ke akaun En Wan je. Yang CIMB takpe, pakai company aku punya. Takde hal.
Hari ni aku mintak En Wan transferkan transaction semalam ke akaun aku. Dan aku mendapat email alert begini :





posted by aveo757 @ 7:32 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER