walk on wings, tread in air: 09/2011 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

BEAUTY AND HEALTHCARE
FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Sleep walking?
September 30, 2011
Ada sesape ada penyakit suka mengigau tak?

Aku kan selama kawen dengan En Wan, tiap-tiap malam dia mesti mengigau.
Mula-mula tu aku ngeri okk, pastu dah jadi bahan gelak.
Now dah jadi kesian pulak.
Kesian kan, dah tua-tua pun nak mengigau lagi.
Orang tua-tua kata orang yang kuat mengigau ni selalunya kuat merayap, time maghrib tak reti nak balik, tido tak cuci kaki.

Tapi yang kes En Wan ni, merayap memang tak la.
Maghrib selalunya dia ada kat rumah, kalau tak pun, ada kat opis lagi.
Nak kata cuci kaki sebelum tido, aku rasa En Wan ni la yang balik pembersih sekali dalam rumah tu.
Tetapppppppppp mengigau.

Mak aku cakap penyakit mengigau dia ni dari kecik lagi.
Pernah dulu time skolah rendah kot, dia tido dalam bilik, waktu siang.
Tetamu ramai kat bawah.
Tetiba mak aku cakap dia berlari turun tangga sampai ke bawah tetiba jatuh baru dia tersedar rupanya dia sleep walking.

Ngeri tak?

Bila dia sedar and nampak ramai orang terus lari naik atas sambil nangis.
Kahhhhhhhhhhh!!

Malu la tu kan.
Sape suruh kau ngigau?
Kalau aku la antara tetamu yang ada masa tu, takde de aku nak terima pinangan kau.

Tapi tu la kan, takut takut sangat, last-last dapat kat aku jugak.

Bila aku tengok cerita I'm Not Single dulu, memang sanagt teringat En Wan.
Sebab tu aku akan tido lambat.
Selagi dia tak nyenyak, tak tenang aku nak tido.
Dia punya mengigau tu satu macam.
Pernah dulu aku dah baring, tapi tengok tv.
Bilik pun dah gelap masa tu, semua dah tido, aku je belum tido.
Tetiba kan dia meloncat dari katil lari tepuk dinding.
Kau tak hangin???
Dah la aku tengah layan cerita suspen, kau kat sebelah tetiba melompat sambil tepuk dinding jerit "Hohhhhhhhh!!".

Aku baling bantal kat dia, terus tersedar.

Sakit ati betul.
Buat aku terperanjat okkk.

Pastu kalau esok paginya aku tanya dia 'Abang tau tak abang ngigau semalam, abang mimpi apa?'

'Eh, mana ada????'

Mana ada ajeeeeeeeeeee.
Yang ko terloncat malam-malam buta tu apa bendanya.

So sejak bertahun lepas, aku hanya akan tido lepas dia mengigau.
Selagi dia tak mengigau aku takkan tido.
Selalunya dia akan mengigau sambil terbangun duduk.
Apa aku akan buat is, aku cepat-cepat peluk dia and kunci (kunci kauuu, macam silat la pulak nak berkunci segala) lengan dia and cakap 'Bangggggggggggggg'. Tapi nada tu biar kuat sikit la.
Aku kena kunci lengan dia sebab sometimes bila aku peluk, dia tepis okkk. Mau tercampak aku ke bawah. Siap dia meronta-ronta macam nak lepaskan diri dari dirogol pulak.

Tapi itu tahun lepas la.
Tahun ni kalau dia mengigau je, aku terus jerit 'Heiiiiiiiii!!!!!'

Terus tido balik.

Settle.

Aku tak paham apesal kau mesti nak kena mengigau tetiap malam.
Aku lagi tak paham macamana selama 10 tahun ni aku boleh teruskan bercinta dengan lelaki yang kuat mengigau.

Cinta sejati agaknya.

Tuiiiiiiiiiiiiii.

Ok, aku ada appointment.
Kalau customer aku tak nampak aku tak tau la....besar penumbuk aku punya bunga.


posted by green apple @ 11:07 AM  
Newer›  ‹Older
Janji bergaya! Kau apa ada?

Masa : 4pm.

Cuaca : Panas terik.

Kedudukan kereta : Asalnya di belakang lori. Tak tahan makan asap terus overtake lori tersebut.


Motif nak ber-roofless di tengah kesibukan kota di bawah panahan mentari yang terik?
posted by green apple @ 12:03 AM  
Newer›  ‹Older
Rembesan saliva pun bermula lah...
September 29, 2011
Aku tak dapat menahankan diri dari letak gambar-gambar ni kat blog aku.



Sekitar majlis akikah anak cousin aku kat Sydney, Sabrina Yeow.
Sabrina ni dah jadi penduduk tetap kat Sydney.
Laki dia chef and dia pulak bahagian pastry tak salah aku.
Both keje kat hotel mana ntah, pun aku lupa gak.
Nampak sangat tak prihatin.

Tahun ni makcik aku ni tak beraya sekali sebab dia beraya kat Australia sebab cousin aku baru bersalin. To our surprise anak dia pun ada tempias-tempias nama Rayyan.


 RAYHAN

Yang buat aku sangattttttttttt teruja adelah sebab majlis akikah dia sangattttttttttt macam majlis kat hotel.

I mean the food la kan.

Sah-sah mak bapak keje kat hotel.
Bapak chef lak tu.
Apa ko nak makan, cakap?

Hidayat (laki Sabrina) pernah cakap kalau kitorang sampai Sydney, meh datang makan kat hotel dia. Dia akan masakkan khas masakan yang tekak aku boleh layan. Yeah!

Masa aku gi Gold Coast hari tu pun si Sabrina ni ajak singgah Sydney.

Singgah okk.

Singgah.

Kalau kapal terbang tu ada loceng boleh jugak aku tekan suruh dia turunkan aku jap kat Sydney.

Baiklah, kita jangan bercakap lebih panjang lagi.
Marilah kita melihat gambar-gambar sambil men-stimulate kelenjar parotid kita untuk merembeskan lebih banyak air lioq.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Specialities of Raihan's mother...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.








Memang tak boleh bla la Sabrina ni punya skill.
Dah macam meja buffet kat hotel!

Aku pernah tengok dia buat birthday cake tema castle yang berharga SD700!
Gila cantikkkkkkkkkkkk.


Oh Sabrina.
Bila kau nak balik Singapore??
Cepatlah turun Malaysia, aku nak buat birthday party Rayyan niiiiiii.

*telan air liur je la*

 Tak sure ni gamba sessi blaja masak kat Sydney or kat Singapore.


Referring to previous entry, ini adalah salah satu contoh orang yang aku nampak dia berjaya dengan kemahiran yang dia ada.

Aku ingat lagi one of aunty aku cakap, 'Si Diana berebut-rebut nak dapat A. Anak aku lulus je aku dah riang'.

'A' je la lebih, gaji tak lebih pun.

Dulu everytime cuti skolah, kitorang adik-beradik akan lepak Singapore.
Antara aktiviti adelah ikut si Sabrina ni jual x'mas card dari pintu ke pintu.
Aku tak tau apa nama kain tu.
But this kain ada la panjang sedepa, dalam kain tu ada poket-poket transparent yang kitorang isikan kad x'mas.
Kain tu then kitorang lipat dua.

Kitorang akan ketuk dari satu pintu ke satu pintu rumah (rumah sana kat semua flat/apartment). Bila orang bukak je pintu kitorang akan bukak kain tu 'Hi, Merry X'mas!! Would you like to buy our x'mas card?'

Cakap omputih sialllllllllllllll.

Masa tu nak cakap omputih menggigil-gigil.
Prektis dari malam tadi nak cakap sebaris ayat tu.
Ye la, takut aku sorang je yang paham apa aku cakap nanti. Kahhhhhhhhhhhh!!

Masa tu aku rasa apehal la si Sabrina ni jual kad raya?
Ada ke orang nak beli?
Malu okkk nak ketuk pintu rumah orang.

Tapi tu la sebenarnya, dari situ dia develop skill berkomunikasi dengan orang sedari kecik.
Blaja carik duit.
Kreatif buat kad sendiri.
Cara dia present bahan jualan dia tu sangat menarik.
Kad-kad yang dia jual tu semua cantik-cantik.
Memudahkan orang takyah turun bawah nak beli kat kedai.
Lagipun sape beli ngan kitorang dapat extra gift.

CAROLLING!!!!

Siapa yang beli kad dengan kitorang, kitorang nyanyi lagu

good tidings to you, wherever you are,
good tidings for christmas and a happy new year.


we wish you a merry x'mas
we wish you a merry x'mas
we wish you a merry x'mas
and a happy new yearrrrrrrrrr.

*clap clap clap*

Sendiri clap.

Ok dah.
Sambung ketuk pintu rumah orang lain pulak.

Masa cuti-cuti ni jugak la aku tengok dia selalu keluar sambil kepit buku piano dia, gi rumah jiran ajar anak orang main piano.

Masa tu umur dia around 10-11 macam tu.

Seriesly aku rasa segan sangat.
Aku gi Singapore duduk sana berminggu-minggu takde duit kat tangan.
Harap duit mak bapak je.
Nak harap mak bapak bagi aku duit sesaje nak enjoy jangan harap la kan.

Sabrina, on the other hand, kecik-kecik dah pegang duit sendiri.

Masa tu baru aku sedar aku lack of kemahiran.
Life kita kat sini sangat-sangat fokus pada sekolah, tuition and mesti score.
Tapi aku tetap tak score-score.
Dasar bengap.

posted by green apple @ 2:31 PM  
Newer›  ‹Older
Blaja la nak, dah kau yang nak sangat blaja. Kau hangat-hangat siap!

Aku dah selamat enroll-kan Redza kat Art School.
Kat Da Vincci Art Acedemy Centre.

Da Vincci ni kira beginner school before kau enter The One Academy. Macam sister company lebih kurang.
En Wan yang carikkan skolah ni, nak harap aku, memang tak kuasa.
Since En Wan kata Redza ni macam terlampau minat sangat dengan art, so why not masukkan aje.
So last Saturday, class pertama dia dah start.




Macam biasa la anak aku ni, kalau hantar mana-mana je, mula-mula sekali mesti merempan. Padahal sejak bapak dia cakap nak masukkan kat skolah art, tiap-tiap hari tanya bila nak gi skolah, bila nak gi skolah. Dah aku hantarkan kau kat sini, kau menyorok-menyorok kat blakang tarik-tarik seluar jeans aku. Seb baik perut aku tak berapa nak flat, seluar tu tersangkut. Kalau flat, dah selamat budak-budak kecik tu semua lukis gamba pornstar.

Tapi kejap je Redza ni buat perangai.
Biasa la kan budak-budak baru nak merasa pelempang.
Pujuk lebih kurang, pastu jalan.
Jangan toleh ke belakang lagi.
Biar dia nak melalak ke apa ke, kau jalannnnnnnn je terus. (ni tektik Mak Aji masa hantar aku kat skolah asrama. Aku nak ikut dia balik siap ugut nak bunuh diri pun dia wat dekkk je)

Kat sini ada 4 class untuk 4 level yang berbeza.

Ada untuk age 3-5, yang ni begninner class.
Redza dalam junior class, khas untuk age 6-9.
Pastu ada intermediate, then apa ntah, tapi sampai kau habis skolah.
Lepas SPM agak-agak nak teruskan blaja art, boleh apply masuk The One Academy tu.
Kira kalau kau start dari Da Vincci Academy ni, so kau punya syarat nak masuk The One Academy tu lagi senang sebab kau memang ada history and didikan basic kolej ni.

Tu pun kalau anak aku terer melukis and minat melukis berterusan la.
Kalau agak-agak hangit-hangit je, aku suruh dia aplikasikan minat melukis dia tu kat rumah je.
Cat gate.
Cat pagar.
Cat dinding.

Jadik la...

Kalau tengok hasil seni budak-budak kecik ni, memang rasa kagum.
Betul la kata orang, manusia yang ada darah seni ni, dia punya kreatif memang lain macam sikit.


Harap-harap esok Redza pandai buatkan robot dari bahan buangan. Jimat duit aku takyah beli robot untuk Rayyan.




Kek tu macam lazat kan??


Budak-budak kat sini ada baju skolah dia.
Siap ada apron. Aku sendiri tak penah ada apron. Main kesat-kesat kat baju je. Kahhhhhhhhhh!

(mati la kembang tekak customer yang beli cookies aku. Hahahah)

Kat sini dia ajar budak terus guna poster color.
Dah tak main crayon-crayon.

Aku dulu merasa nak pakai poster color pun masa sekolah menengah.
Tu pun cap ayam.
Nak merasa poster color BUNCHO tu tak dapattttttt.
Sampai skarang aku tak dapat pakai BUNCHO :(.


Cikgu dia tunjukkan kat aku lesson every week.
Cute kan?
Buku syllabus dia pun semua lukisan je.

Untuk kelas yang pertama, tajuk dia BEBAS (aku cukup suka kalau dapat tajuk ni dulu. Nak-nak lagi kalau time karangan. Memang manjang je karangan aku kena slass sebab lebih dari 360 patah perkataan).

Tajuk BEBAS tu supaya cikgu boleh tengok style dia melukis, mewarna and level mana budak tu now so that senang cikgu nak ajar kendian-kendian.

Alhamdulillah, cikgu dia kata Redza memang ada basic melukis.
Cuma teknik mewarna dia kurang.
Selama ni pun kat rumah memang dia melukis je, tak pernah kaler.
Tapi kaler pensil tetap sebulan kena beli 4 kali.
Aku tak tau time bila dia pakai kaler.
Makan ke apa?


Aku sempat snap kegedikkan anak aku dalam kelas.

Hooooo...
Pandai kau kan.
Kat luar tadi kemain lagi kau menghentak-hentak menyembah bumi.
Aku tinggalkan kau kejap je, dah jadi otai kat dalam kelas.
Drama gila.
Sebijik bapak kau.



Masa ni semua budak dah habis, cikgu peruntukkan extra time untuk Redza sebab dia baru masuk first class.

Rasa cute je aku tengok gamba ni.
Mengingatkan aku drama-drama Jepun.
Tak tau apesal.

*Tetiba je nak Jepun pulak. Padahal kaler anak kau terang-terang tamil nesan*

Kat sini ramai chinese, cuma aku and sorang couple melayu tu je yang hantar anak dia. Maybe ramai yang unaware pasal school ni kot.

Tapi perasan tak, chinese memang sangat concern dengan kemahiran.
Kawan aku kat company lama dulu, apa aje kelas yang dia tak hantar kat anak dia.

Pagi sah-sah semua anak gi skolah.
Petang kang kelas violin.
Hujung minggu karate.
Kadang-kadang kelas bahasa.
Ada time tennis la pulak.

Aku tanya dia 'Anak you tak penat ke? Tak tuition?'

Dia jawab 'Buat apa nak tuition. Apa yang dia blaja dulu I pun penah blaja. I boleh tunjuk ajar di rumah'.

DANGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!
Setepekkkkk kat muka aku.

Sebab tu korang tengok chinese je yang berebut-rebut nak hantar anak gi skolah berbentuk kemahiran. Orang kita lebih fokuskan anak pada akademik. Sedangkan proses kehidupan tu lebih dari sekadar akademik saje. *just my 2 sen setengah*

Kawan aku yang chinese tu cakap, dia hantar anak dia ke sekolah yang dia tak boleh nak ajar. Selain dari tu apa yang anak dia blaja tu pastikan berbentuk kemahiran supaya sekiranya dia takde luck dalam akademik, setidak-tidaknya anak dia esok boleh carik keje dengan kemahiran dia tu. Like blaja piano, violin.

Dia kata, dia dulu blaja piano. Sejak umur 12 tahun lagi, every cuti skolah dia akan cari duit, pergi mengajar kelas piano kat rumah orang.

12 tahun dah carik duit sendiri secara profesional.

Aku???

Main getah.

Good!

posted by green apple @ 12:30 PM  
Newer›  ‹Older
Sorry, Aku nak merempan.
Hari apa ntah that day aku mengamuk-mengamuk kat Twitter pasal BSN lembab.
On that day aku gi lunch kat satu restoran ni.

Budak tudung biru pause kejap.

Budak tudung biru pause lagi. 

Akak baju bunga-bunga dah buat efek berbulu.


Tengok citer Indon okkkkkk.

Aku tak tau la macamana akak kat depan ni boleh bersabar.
Pasahal terang-terang akak tu tertonggok kat depan dia tunggu dia bungkuskan sup, dia boleh selamba pause pause kejap sebab nak melayan citer Indon. En Wan tengok pun geleng-geleng kepala. Yang aku heran kan, akak tu boleh diammmmm je. Padahal kawan dia kat belakang dah singgung-singgung dia suruh bagi hint, tapi akak tu diam je. Tapi muka akak tu bersabar dalam dendam la. Muka berbulu gila. Cuma dia senyap. Kalau aku memang dah lama budak ni aku sound.

Masa kitorang order nasi ayam pun sama gak.
Padahal ayam semua dah terbentang, tinggal kitorang pilih je.
Sos and kicap kitorang tuang sendiri.
Kawan dia sendukkan nasik.
Budak tudung biru ni tugas dia cuma jaga sup je.
Punnnnnnnnnnnn lembab nak mamps.

Apa la perasaan orang-orang macam ni eh.
Dah tau dah kau ni bekerja makan gaji.
Anytime je boleh kena kick, lagiiiiiiiiii nak buat sial.

Same goes to BSN.
Hari tu aku ada urusan kat BSN dengan En Wan.
Masa tu lunch hour.
Bank bukak.
Tapi kaunter satu.
Manusia melambak.

Motif kau bukak bank waktu lunch hour tapi kaunter cuma ada satu?

Nak bagi penderaan mental kat customer???

Kalau rasa-rasa tak cukup orang nak jaga kaunter, tak payah la berangan nak beroperasi time lunch hour. Sabit nak buat syarat je buat apa. Yang kena maki kat blog pun kau jugak nanti.

Dah la satu kaunter je bukak.
Yang staff-staff lain aku tengok ada je 2-3 orang kat blakang tu, kau buat apa?
Kalau kau tak bekerja time lunch hour tu blah je la.
Ni tak, boleh la pulak layan bersembang dengan budak kat kaunter tu.

Masa aku ambik nombor tu 3013.
Aku punya nombor 3015.

Sejam tunggu!

By the time giliran aku sampai, dah pukul 2pm.
Masa nu baru lah ada tambahan 2 lagi kaunter.
Punnnnnnnnnnnnnnn lembab nak mamps.

Ada satu brader kaunter tu lagi cibai.
Kau dah settlekan akaun customer kau sudah la kan.
Ni tak, boleh la pulak pause jap layan bersembang ketawa terbahak-bahak.
Aku tau la kau mesra dengan pelanggan, tapi agak-agak la.
Pandang-pandang la kat belakang ni berapa ramai lagi bersusun nak jumpa kau.

Dah ramai dah komplen pasal BSN and Bank Rakyat, lembab nak mati.
Aku tak rasa prosedur dia yang lembab.
Aku rasa staff tu yang lembab.
Ntah apa yang slow sangat ntah.

Sorry la kalau ada yang terasa ye.
Tapi aku sebagai customer ada hak nak bagitau apa yang aku tak puas hati.

Kalau orang cakap pekerja kerajaan and semi-kerajaan keje meleseh-leseh kau marah.
Tapi aku percaya tak semua macam ni.
Sebahagian je.
Tapi selalunya kerana sebahagian ni la memburukkan reputasi semi and full gov servant.

Ni bukan apa ni, sebab dia tau bank tu macamanapun takkan lingkup kan, sah-sah gaji kerajaan kebanyakkannya (ke semua?) masuk bank tu, so boleh la buat keje meleweh.
Takde apa nak risau.
Mesti bank tak lingkup punya.

Jangannnnnnnnnnn.
Esok-esok tetiba Najib buat gila announce semua bank si-swasta-kan, baru melompat sekor-sekor. Masa tu baru masing-masing menggelabah nak tunjuk rajin.

Aku tak pernah jumpa bank yang tak mesra pelanggan macam ni.
Be it Maybank, CIMB, Public Bank, Bank Islam, semua mesra.
Masuk-masuk bank je mesti ada salah sorang staff yang greet.
Pastu tanya ada urusan apa.

"Duduk dulu ye..maaf pegawai belum masuk lagi, boleh saya ambikkan cik air?" (this is the best service aku pernah experience at CIMB).

Yang BSN ni hari tu, pegawai dia ada je kat meja depan.
Dia menceceh punya la lama dengan pelanggan.
Bukannya dia tak nampak kita berjujuk kat blakang tengah berdiri nak ambik nombor.
Mesin nombor atas meja dia.
Bila kita nak tekan sendiri "Eh, encik nak berurusan apa?".
Eh? Nampak pulak kau ngan aku ye?
Ingat tadi buta tak nampak aku dah 5 minit berdiri depan kau.
Dah la tak senyum, tak apa.
Bajet PEGAWAI.
Besar sangat ke pangkat kau ada meja sendiri kat depan ni???

Pelissssssssssssssssssssssss!

Hari tu aku berbulu gak ngan Najib bila dia serahkan MAS kat Tony handle.
Tapi bila berdepan dengan bank-bank semi gov ni buat aku rasa memang patut pun Najib bagi kat Tony. Sometimes, KITA ni dah terlampau lama duduk selesa sampai rasa 'Alaaaa....takde hal la. We are safe'.

Dah lama sangat duduk selesa kan?
Tak pernah rasa disaingi kan?
Terlampau lama sangat pegang tongkat bak kata Tun Det.

Sesekali tendang je tongkat tu biar tertangkup.
posted by green apple @ 10:22 AM  
Newer›  ‹Older
Open house penutup
September 26, 2011
Jumaat lepas, tengah-tengah busy men-fotostat tender document, HP aku berbunyi tapi aku buat dek je sebab malas nak masuk bilik semata-mata nak angkat telifon. Lagipun masa tu dah 5.30pm. Ofis hour dah habis ye, aku malas nak layan.

Sekal tengok En Wan call.
Ni mesti nak sound suruh balik awal sebab nak gi tengok movie ni. Jumaat la katakan.
Aku pun return call.
Aikk?? Suara lelaki lain.

'Kak, saya ni kawan Abang Wan. Abang Wan ada kat hospital ni, dokter tahan nak masuk air'.

Berterbangan dokumen tender aku ke angkasa raya.

Takde tunggu-tunggu dah, zasssssssssssssssss balik rumah.
Siap-siap semua, terus gi SALAM Medical Centre.

Hasilnya ini..

En Wan dijumpai tersandar (tak rebah lagi, boleh lagi...) kat dinding toilet dengan muka separuh stim. Rupanya lepas solat Jumaat dia dah rasa macam nak rebah tapi dia kontrol lagi. Ada hati nak masuk meeting kul 3pm. Last-last terkejang kat toilet. Seb baik ada kawan yang budiman paksa dia gi hospital. Aku tau sangat la laki aku ni, nama dia nak pegi hospital dengan kerelaan sendiri tu memang takde la. Imaginasi over. Belum apa-apa dia terbayang jarum dulu. Since kawan dia paksa jugak, maka dengan macho yang terpaksa di buat-buat, melangkah longlai ke hospital.

Dr check blood pressure ok.
Tapi masuk air sebotol.
Pastu tengok dia takde perubahan, kena ambik darah sikit.

En Wan ni, aku rasa sama je la dengan kebanyakkan lelaki.
Bagi la lelaki ni handle apa pun task, handle machine besar ke, berenang di lautan api ke, semua pass.

Kau tunjukkan jarum peniti je cukup lah.
Tak payah jarum besar-besar.
Konfem lembik!

Laki aku cenggini la orangnya.

Siap merayu-rayu kat aku 'Di, abang taknak duduk ward. Abang taknakkkkkk'
Ala comelnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Aku siku kang.


Yang kau merengek kat aku apehal kan.
Pergi la cakap sendiri ngan dokter.
Taknak okkkkk.
Suruh aku yang cakapkan.
Geram gila.
Baik-baik aku nak simpati, terus naik angin.

Masa nak cabutkan tiub drip tu lagi la.
Dia punya memek muka tu tahan sakit tu macam nak teran anak. Genggam tangan aku gila kuat.
Stress aku tengok.
Ni kang, kau tak apa-apa, aku yang dapat high blood tengok kau camni.

Dokter kata darah ada jangkitan kuman sikit, so nak tahan kat ward untuk monitor sebab masa tu dia still mabuk-mabuk lagi.
Tapi lepas aku slow talk ngan dokter, dokter benarkan balik, dengan syarat kalau esok tak hilang lagi mabuk, kena masuk ward.

Sampai rumah dia nak rebah lagi.
Ah sudah!
Dah siapa pula nak memapah dia ni kalau rebah.
Yang ada kat rumah ni semua tua-tua. Aku je la kot yang kena diharapkan.
Masa dia naik tangga nak ke bilik nasib baik aku follow, sikitttttttttttttttt lagi nak menjunam.

Malam tu memang best la kan, jaga orang tua sakit.
Dia punya merengek mengalahkan jaga baby kembar empat!

'Di, picit kepala abang, Di'


'Di, nak muntah, Di'


'Di, lapar Di. Bawak naik roti sekeping boleh?'


'Di, kaki tak selesa. Tolong urut, Di'

Alahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kiut sangat kan?
Seb baik la mak kau ada kat rumah ni samakan.
Mak pun siap pesan 'Diana kalau nak bagi mak jaga abang, ketuk pintu bilik mak ye?'

Ish mak aku ni.
Saje nak nge-test nge-test aku tau.
Aku suruh anak dia tido terus bilik dia kangggggggg.


Lelaki ni kalau kau nak tengok penyakit mengada-ngada dia, memang time sakit la.
Takpe...takpe...kumpul pahala Diana.
Kau ingat pahala kau banyak sangat?????

Esok pagi..

Aku : Sihat dah?


En Wan : Dah.


Aku : Hari ni duduk rumah je la eh? Makan ubat dulu. Dah sihat betul baru keluar. Kereta biar tinggal kat opis. Abang kalau dah sampai opis, mesti nak singgah buat keje punya, so jangan ambik keta. Monday, Di hantar abang gi keje.


En Wan : Tapi malam ni abang nak gi stadium, tengok Tganu lawan.

Kan???????!!!


Now dah sihat.
Alhamdulillah.

Balik la malam tiap-tiap hari ye, bang?
Nak sambung keje terus sampai 2 hari tak balik-balik pun bolehhhhhhhhhhh.
Pastu kalau sakit, suruh bos kau yang jaga.

Disebabkan dah sihat, maka aku hayak dia pi open house member aku.
Mula-mula gi open house Cik Epal.
First time aku sampai kat Bandar Puncak Alam.
Tak dapat nak borak panjang, sebab dia pun ramai tetamu, and aku pulak nak berkejar ke Kajang pulak.

Tak boleh tahan bila mak dia cakap 'Ohhh, ni yang glemer tu eh?'

Eh makcikkkk. Yang glemer tu Cik Epal.
Bukan Green Apple.
Green Apple ni poyo je.

Ok, aku sebenarnya lagi pendek.
Sebab  masa ni aku pakai heels 3 inch.



Open house rumah Nazri.
Takde dalam gamba. 
Tapi mamat ni antara penyelamat dari aku terus dibelasah oleh ex-boifren. So aku mesti kena datang rumah dia. Tanda terima kasih berpanjangan. 
Walaupun open house rumah ku, aku tak jemput. Kahhhhhhhhhhh!

Yang baju biru duduk kat tengah-tengah jalan masuk ke rumah orang tu is the most relaxxxxxxxxxxx mamat in the world. Kau cakap la dalam keadaan cemas macamana pun, respond dia memula mesti senyum, pastu baru bertindak.

Oh yes, aku pernah dating tengok movie dengan dia time matrik.
Auwwwww. 
Terasa diri hot bila dipelawa tengok movie.
Maklumlah, muka tak berapa nak gojes. Ada lelaki ajak dating gila kau nak tolak?????


Yang ni senario biasa.
Masing-masing dah jumpa partner in crime, so suami-suami pandai-pandai la bawak diri ye.
Jangan lupa tengok-tengokkan anak sekali.


Yang belah kanan tu ada memori indah dengan aku.
Memori takde keje nak buat lepas habis present tesis.
Kitorang compare kaler nipple masing-masing. 

'Eh, kau punya kaler pink la!'

'Apesal kau punya coklat?'
posted by green apple @ 12:22 AM  
Newer›  ‹Older
Poligami bukan sekadar seks
September 24, 2011
Emo gila aku tengok Tahajjud Cinta tadi (dah banyak kali aku tersasul sebut telemovie ni as Minda Tajdid). Macam gila cipap sangat Ustaz tu. Siang malam beromen. Kau tak penah dapat puki ke apa?

Haaaaa kan dah mencarut gila babi aku ni.

Klorga bahagia Ustaz Shauqi 

Walaupun ramai yang kata cerita ni tersasar dari konsep yang sepatutnya, aku tak kisah.
Bagi aku, cerita ni sebenarnya menggambarkan situasi sebenar yang berlaku dalam kebanyakkan yang terlibat dalam poligami a.k.a dimadukan.

Please jangan nak start keluarkan segala macam ayat-ayat Quran pasal poligami. Aku tau poligami tu dibenarkan tapi kebanyakkan orang yang suka keluarkan ayat-ayat pasal poligami ni tak pernah menggali (ahkak Ogy la pulakkk) pun konsep poligami tu sendiri sebenarnya. Kan?
Just like Ustaz Shauqi ni la, sepatutnya poligami tu adelah untuk menyelesaikan masalah, bukan menambahkan masalah. Oh maybe Ustaz ni menyelesaikan masalah jugak. Selesaikan kote dia yang bermasalah tu je. Erma Fatima ni sebenarnya tunjukkan kat kita realiti di sebalik poligami ni yang mana kebanyakkannya berpoligami tanpa pertimbangan dan pemikiran sehingga menghancurkan kebahagiaan keluarga.

Dalam Minda Tajdid sendiri ada ditulis, poligami tu untuk menyelesaikan masalah wanita-wanita,  yang suaminya mati misalannya. Nak tunggu laki bujang kawen janda memang lambat lah sikit kan. Kalaupun laki bujang tu willing, maybe ada bantahan dari pihak kluarga pulak. Jadi, yang selayaknya kawen dengan janda ni adelah suami orang. Selain dari tu selalunya orang yang dah bersuami ni secara lojiknya matang and financial pun kukuh.

Tapi siapa la aku nak kata pasal jodoh orang kan. Walaupun sebenarnya hati aku asik berkata-kata je bila tengok lelaki kawen ramai sebab aku tengok bini-bini dia tu macam tak bermasalah kesempitan hidup pun before ni. Tapi tu la, dah rezeki and jodoh kau dapat bini empat-empat pun anak dara gojes-gojes, aku nak kata apa. Itu jodoh.

Buttttttttttttt bila poligami tu akhirnya menjadi masalah, yang terkesan adelah wanita. Jadi, disebabkan kau tak berpoligami dengan niat dan cara yang betul, akhirnya tanpa sedar wanita telah menolak syariat Allah. Masing-masing tak kasik laki kawen lain. Semuanya sebab kau. Tak pasal tambah dosa.


By the way, tadi kat Twitter ada orang tanya betul ke ada hadis yang mengatakan 'Lelaki berpoligami yang menikahi GADIS, maka hendaklah dia bermalam dengan gadis (isteri) itu selama 7 hari. Kalau menikahi janda, maka bermalam dengannya selama 3 hari'.

Biar benarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

Kalau ikut minda Islam sekularrrrrrrr (bak kata Ustaz Shauqi tadi) kita pasti akan bertanya adekah syahwat gadis berbeza dengan janda maka sorang kena bagi lama sikit, yang sorang lagi 3 hari cukuplah..?

Kalau ikut lojik akal la kan (dan juga pengalaman sendiri. Eh), kau hilang akal ke apa nak balun budak fresh non-stop sampai 7 hari?? Eii, kalau aku mau troma.
By the way, kau kan poligami. Bini kau bukannya 2, tapi ompek!
Yang kau nak tala si bongsu tu dah kenapa kau?
Bini-bini lain kan ada?

Tapi itu kalau ikut lojik akal la kan.
Tapi bak kata orang yang aku selalu refer pasal aurat dulu, dalam agama memang kita akan nampak banyak benda yang tak lojik. Sebab hikmahnya tersembunyi, Allah simpan dulu hikmahnya. Kau kena buat je.

Tetapi sebenarnya ada hadis yang mengatakan pasal stay 7 malam, 3 malam ni.

"Imam Bukhari meriwayatkan dari Anas Radhiyallahu 'Anhu bahwa termasuk sunnah bila seseorang menikah dengan gadis, suami menginap selama tujuh hari, jika menikah dengan janda, ia menginap selama tiga hari. Setelah itu barulah ia menggilir istri-istri yang lain.


Dalam hadits riwayat Muslim disebutkan bahwa Ummu Salamah Radhiyallahu 'Anha mengkhabarkan bahwa ketika Nabi Shallallahu 'Alaihi wa Sallam menikahinya, beliau menginap bersamanya selama tiga hari dan beliau bersabda kepada Ummu Salamah, “Hal ini aku lakukan bukan sebagai penghinaan kepada keluargamu. Bila memang engkau mau, aku akan menginap bersamamu selama tujuh hari, namun aku pun akan menggilir istri-istriku yang lain selama tujuh hari."

Jelas?

Ada bangkangan?

Ok, tiada hujah.
Dah hadis bekata begitu, kita ikut. Jangan buat gila nak persoalkan.

Sebenarnya (setidak-tidaknya kat Malaysia ni la), kebanyakkan yang mengamalkan poligami nak mengelakkan diri dari melakukan maksiat, bukan sebab nak membela nasib wanita tu pun. Berapa ramai sangat yang kawen dengan janda anak 5? Ada? Janda ni kira tahan la lagi kan sebab kalau ikut hukum, anak-anak janda masih bawah tanggungjawab bekas suami. Kalau balu anak 5? Balu anak sorang pun belum tentu ada orang nak sebab nanti kena tanggung anak tu sekali. Berkira gila kau kan, pepek maknya kau nak. Anak dia kau taknak. Pang sedas nak?


Tapi aku setuju (sambil berdoa janganlah laki aku terlibat sama. Ha, tau pun takut kan?) yang sesungguhnya poligami itu lebih baik dari berselingkuh. Tapi siapa yang nakkkkkkkkk?

Kau nak, Jah??

Aku tahanakkkkkkkkkkkkkkkkk!

Selalunya ini je la statement yang aku dengar dalam drama (real life pun memang ni jugak pun) "Mana awak nak? Abang menikah lagi atau abang berbuat maksiat?".

Maka isteri pun terkedu.
Kau bagi kawen pun kau sakit hati.
Kau tak bagi dia kawen pun kau tetap sakit hati sebab sah-sah dia dah bagitau kau yang dia tetap nak beromen.

So kasik je la.
Sambil berdoa suami akan adil.

Tapi lumrah manusia, mana boleh adil.

Alangkan dengan darah daging kita sendiri, anak contohnya, mesti ada anak yang kita paling sayang. Inikan bini. Yang boleh di-replace. Mesti ada bini yang paling kau sayang.

Even kat Surah An-Nisaa pun (mode ustazah pilihan pulak dah aku niiii) ada disebut Allah menegaskan bahawa manusia tidak akan dapat adil secara sempurna kepada isteri-isterinya, tapi tak bermaksud poligami tu tak boleh. Boleh. Sebab adil yang dimaksudkan hanya nafkah zahir dan batin bukanlah cinta. Nak cinta bini kedua lebih dari yang lain, silakan. Tapi kau pun janganlah obvious sangat. Aku dah kasik kau kawen kan, jaga lah hati aku sikit. Kesian la kat bini-bini lain.

Bila aku tengok Tahajjud Cinta tadi, aku rasa kebanyakkan suami yang mengamalkan poligami ni hanya akan berlaku adil bila isteri baru tu dah tak jadi baru lagi. Bulan-bulan pertama dia baru kawen tu, ko jangan harap la dia nak bagi attention kat bini lama lebih-lebih. Benda tengah sedap. Pasrah je la.

Tolong lah ye lelaki-lelaki sekalian, jangan la jadik macam Ustaz kote tu, kau nak sayang bini baru lebih dari yang lain, sukati kau. Tapi tolong jaga hati isteri-isteri lain boleh tak? And plis, aku lemas la dengan lelaki yang kejap-kejap keluarkan ayat Quran pasal hukum-hakam poligami. Plis ye, poligami bukan sunnah tetapi hukumnya jaiz (boleh). Poligami menjadi sunnah hanya bila kau dapat berlaku adil.

Boleh bagi keperluan asas yang mencukupi?
Kalau takat cukup-cukup makan, nak ganti coli bini setakat RM10 selai 6 bulan sekali pun tak mampu, aku nasihatkan kau ramas-ramas je la kote sendiri.



Aku cuma nampak JUALAN GUDANG je.


Aku pernah pesan kat En Wan 'Abang kalau nak kawen lagi, bagitau Di. Di tak suka kalau Di dapat tau dari orang lain'

'Takyah merepek la, Di'.

'Di cakap je. Kot la teringin'.

Senyap.

'Di tak kisah ke?'

TETTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT!
Kannnn?
Yang tadi suruh aku jangan merepek sangat tu.


Aku perlu bersedia.

Bersedia asah gergaji.
posted by green apple @ 12:57 AM  
Newer›  ‹Older
Semakin hampir..dan hampir....dan hampir....
September 23, 2011
ENTRY INI DAN ENTRY SELEPAS NI ADELAH ADVERTORIAL POST. 
SILA SCROLL KE BAWAH LAGI UNTUK ENTRY TERBARU


 Hari raya open house kat rumah aku yang dah jadi macam open studio. Tunggang langgang. Tapi takpe. Objek yang nak difokuskan kat sini bukanlah peti sejuk kat blakang tu mahupun pasu bunga atas lantai, tetapi 2 wanita yang masing-masing memegang mineral water dan senyum macam nak taknak je sebab dah penat bergamba.


Tiap-tiap minggu aku akan update kat blog perubahan kulit muka after guna "Olay". Ini bukan untuk menayang muka, tapi untk bagi motivation pada diri sendiri dan juga pada readers so that korang rasa yakin untuk guna "Olay Regenerist".

Minggu ni dah 5 minggu selepas guna "Olay".
Another week to go :)

Alhamdulillah, dah masuk minggu kelima ni, aku and Filla dah makin selesa dengan "Olay". Macam Filla dia memang pengguna "Olay" sejak dulu, cuma dulu dia tak guna "Regenerist". Aku pulak on the other hand, adelah bukan pengguna "Olay". Pernah guna masa matrik je dulu, that was bila eh? Tahun 1996?


Baru-baru ni masa open house ada yang tegur kulit muka aku.
Opsss...malu I tauuu.

Nampak aku dengan Filla tengah membelai kulit muka depan cermin sambil feeling-feeling gojes?


Masa orang tu tegur kulit muka aku licin, aku tergelak.
Aku gelak tu maybe teringat balik dialog aku ngan Filla.
Masa mula-mula try Olay dulu, aku dengan Filla masing-masing pernah cakap to each other 'Get ready okkkk, pagi raya sok sekampung belek muka kita okkkkk'.

Tapi masa tu cakap kosong je nak hilangkan gabra shooting.

Sekaliiiiiiiiiiiii, ada jugak yang betul-betul tanya pasal kulit aku. Aku ingatkan dia ada nampak iklan aku kat TV, aku pun buat-buat la nak tak nak je jawab. Siap la aku promo ala-ala iklan kat depan-depan pintu 'Apa rahsianya? Olayyyyyy!'

Sekali orang tu tanya 'Huh?? Series ke you guna Olay?'

Adoiiii, rasa nak rentap alas meja jadi purdah terus.
Orang tu tak tau menahu pun pasal aku masuk iklan rupanya. Gila bapak malu okkkkkkkkkkkkkkkk.
(Mari beramai-ramai gelakkan aku. Aku pun nak gelakkan siri sendiri jugak).

Pastu aku cakap la aku memang guna "Olay Regenerist" sejak sebulan lebih lepas.
Siap aku bawak turun set "Olay Regenerist" nak tunjuk kat dia sebab dia tak pernah tengok pun botol "Regenerist" ni.

Aku tau ramai yang tak notice pun "Olay" ada new packaging apetah lagi ada anti-aging produk sebab masing-masing lebih concern dengan produk kaunter, betul tak? So bila ada orang yang tegur kulit aku without tau yang sememangnya aku tengah promote "Olay" kat blog, aku rasa sangat-sangat teruja and in a way bangga sebab selama ni aku pakai produk lama takde sorang pun tegur kulit muka aku. Maybe pada yang biasa tengok aku, diorang tak nampak apa yang berubah kat muka aku dulu. Now, bila dah pakai "Olay" ada jugak yang perasan ada perubahan kat muka.


Tapi aku memang puas hati sangat dengan Olay.
Ramai yang tanya aku kalau tak mampu nak beli one set takpe ke?

Jawapannya TAKPE.



Tapi kalau boleh biar usahakan sampai dapat beli satu set.
Mula-mula ni, aku suggest kau beli serum and day cream dia dulu.
Try dalam 4-5 hari, pastu kau feel sendiri pebezaan dia. Kalau boleh, before guna tu kau snap dulu gamba muka korang :

1. bahagian muka dari depan.
2. bahagian muka kiri.
3. bahagian muka kanan.
4. mata kiri.
5. mata kanan.

Lepas guna, snap again this 5 angles and comparekan.

Ini contoh gamba aku and Filla after 5 weeks penggunaan :


Walaupun takde la floles mana, tapi lebih elok dari sebelum guna Olay.
Tak caya, sila rajin-rajinkan diri archive entry-entry aku before this and comparekan sendiri kulit muka aku.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Lihatlah!
Kami semakin yakin untuk mengizinkan gambar kami di-snap secara close up.

Kami sudah.
Anda bila lagi?

(ada macam tagline MLM tak? PANGGGGGGG! Lempang sedas)




Nak dapatkan free sample ni, syarat dia mudah je, basically ko kena read up all the Olay bloggers (4 bloggers) blogposts dan jawab soalan. Nak tau url setiap blogger yang terlibat, klik SINI akan direct korang ke FB Olay Malaysia. From there, go to PHOTOS and klik pada album blogger Olay. Kat situ ada url masing-masing.



p/s : Kalau korang nak tau lebih lanjut pasal produk "Olay" be it Regenerist or apa je boleh pegi sini www.facebook.com/OlayMalaysia.


 
posted by green apple @ 2:02 PM  
Newer›  ‹Older
XPLAY HITS JB & KK!
INI ENTRY ADVERTORIAL JUGAK. SCROLL BAWAH LAGI...



 
Before puasa dulu aku ada attend XPlay kat Opera Sunway Piramid kan.

Ok, kali ni Xplay akan gegarkan JB and KK pulak.
So orang-orang JB and KK dan sekitarnya kalau nak rasa macamana gegarnya Xplay, boleh ke sana Sabtu ni. And of course Xplay ni akan lebih gempak dari Xplay kat Opera Sunway Piramid yang lepas (mana ada orang buat event lagi tak best dari yang earlier kan, ye dak?)

Kalau nak join Xplay kat JB, event dia kat sini :

XPLAY, Johor Bahru
Date : 24 September 2011
Time : 7pm till late night
Venue : Cabana Club, Johor Bahru


DJ Shar.K, DJ Benz and DJ Ken

DJ Shar.K tu international DJ Xplay bawak all away from Russia. Dia ni bukan setakat DJ tapi actress jugak. Kira celebriti la ni. Patut la aku tengok lawa.


Those yang nak pegi Xplay KK, tempat dia kat sini :

XPLAY, Kota Kinabalu
Date : 8 October 2011
Time : 7pm till late night
Venue : Bed Club, Kota Kinabalu


DJ Shy (the cun lady), MC Vibe & DJ Point (2 gamba kecik kat tengah) and DJ Nuold


Walaupun event ini adelah FREE, tapi korang takleh main terjah je ye.
Nak masuk kalu, kena pergi kat XPAX FB Page, “Like” the page pastu register untuk dapatkan FREE pass.

Tak susah kan?

Apadia?

Tak clear?

Cengginiiiiiiii...

1. Mula-mula gi SINI, pastu LIKE page tu.
2. Lepas LIKE, check out XPLAY application yang ada kat page tu.
3. Pilih lokasi XPLAY yang ko nak join. Samada JB or KK.
4. Pastu register dan dapatkan 1 FREE pass!
5. Pastikan print dan tunjukan e-mail confirmation masa nak masuk club nanti.

Tapi, kalau ko nak dapatkan VIP pass macam aku dulu, boleh lepak-lepak kat satu sudut yang berasingan, pastu boleh minum air free tanpa had, kekdahnya :

1. Register guna SMS. Send 'Xplay' to 28881 dan reload RM50.

Tu je, and korang akan dapat :

1. 2 FREE pass.
2. 2 VIP vouchers (ni penting untuk bolehkan ko redeem free flow drink wrist band)
3. Berpeluang untuk menang VIP treatment iaitu VXP Table + 5 frens boleh join sekali. (untuk VIP treatment ni ada 3 cabutan, maknanya akan ada 3 pemenang)

Paham sudahhhhhh?

Ayomak gesek gooooooooooooo!

posted by green apple @ 2:00 PM  
Newer›  ‹Older
Belum tentu kau cream forever
Nak tergelak aku baca twitter sorang budak ni yang terang-terang memperlekehkan UiTM.
One word - POYO.

Tapi heran kan, apesal orang pandang rendah sangat dengan graduan UiTM?

Adekah sebab dulu dia ITM, bila dinaik taraf kepada UiTM maka korang tak puas hati?

Just like zaman aku dulu, UPM masih lagi dipanggil Universiti Pertanian Malaysia.
Ramai taknak masuk UPM sebab ada perkataan PERTANIAN.
Konon graduan UPM (dulu) kalau keluar sok pegang cangkul jugak.

Gila batak pemikiran kau kan?
Kot ye pun nak bergurau.
Benda-benda macam ni bagi aku sensitif. Jangan dibuat gurau.
Cuba yang kena 'gurau' tu kau. Agak-agak best tak rasa?

Bila aku baca orang 'bergurau' dengan student and graduan UiTM like 'Ala, takyah la blaja sungguh-sungguh sangat SPM ni, UiTM kan ada'.

Wadehellllllllllll??

Kau yang SPM cream pun belum tentu grad first class nanti.
Kalaupun grad first class, belum tentu dapat keje.
Kot dapat keje pun, belum pasti gaji kau tinggi.
Sometimes gaji tinggi pun belum tentu kau boleh tanggung diri sendiri, apetah lagi nak tanggung keluarga. Silap-silap spender tak berganti.

Memangla kita kena blaja rajin-rajin supaya boleh dipilih/dihantar ke U. Siapa taknak masuk U yang best-best, yang dah ada nama. Tapi itu bukan syarat untuk kau berjaya. Just stepping stone je.

Macam ada satu budak ni dulu, dapat masuk USM. Result takde la gempak mana pun tapi sebab dia 'terselamat' tak dipilih masuk UPM or ITM (malu nak masuk ITM tapi kau jugak yang apply. Bodo kan?), bila dapat surat masuk USM tu, gigih menge-check aku dapat mana.

Bila aku cakap aku dapat UNIMAS, biasa la kan, respond mesti kerek punya.

'Boleh dapat keje ke kalau habis besok?'

Babi kan.

Seminggu lepas aku daftar kat UNIMAS, Pak Aji cakap surat panggilan dari USM sampai, tapi matrik setahun kat Labuan. Gila bapak jauhhhhhh. Lagipun masa tu aku pikir matrik UNIMAS dah dapat scholar, masuk USM kang kena apply lain, so takyah la.

Aku ingat lagi time semester break matrikulasi, aku keje kejap kat UKM, jaga budak-budak exam. Budak-budak yang aku jaga tu pun budak matrik UKM gak. Kira sebaya la time tu. Tugas aku macam biasa la, sediakan kertas, tolong tambah kertas, lalu-lalang sikit lebih kurang tepi meja budak-budak ni jadik la, buat syarat. Takyah la nak beria-ia sangat mundar-mandir kan. Aku pun menyampah gak pengawas peperiksaan yang asik-asik lalu kat tepi, hilang konsentrasi aku. Terus jadi bengap takleh jawab.

After every round, aku akan lepak kat blakang hall, join the tutor and a few more pegawai UKM yang sama-sama jaga exam. So ada this tutor, perempuan, tanya aku dari mana and all.

Tutor : Blaja lagi?


Aku : Ye.


Tutor : Kat mana?


Aku : UNIMAS.


Tutor : Johor?

Aku : Eh, tak. UNIMAS kat Sarawak.


Tutor : Tapi ada cawangan Johor kan?


Aku : Oh ye ke? Tak tau pulak.

Tutor : Ada matrik kat Johor jugak tak salah saya. Saya pernah ke sana. Tapi budak-budak dia tak berapa sangat lah.

Kan?
Padahal aku budak UNIMAS ada tertonggok depan dia.

Aku : Tak berapa yang macam mana?


Tutor : Entah la. Macam slow-slow je. Kita tengok pun tak seronok. Ye la kan, UNIMAS tu baru lagi, takde siapa nak apply. Dia pun main ambik je la mana-mana budak pun.

Best gilaaaaaaaaaaaaaaa aku kat tepi dengar.

Tutor : Macam budak-budak UKM ni cream. Cepat tangkap apa kita ajar. Lepas tu diorang sentiasa bertanya jadi kita pun seronok.

Aku iye kan aje la.
Sebab apa yang dia kata tu ada betulnya.
Tapi budak ada semangat nak blajar, cepat or pambat pick-up, slow tak slow, bukan berdasarkan pada di mana tempat dia blaja. Tapi bergantung pada effort pelajar tu sendiri and tenaga pengajarnya, makcik!

Elok je dis kata student dia cream, ada budak angkat tangan.
Aku pun pergi la sebab ingatkan budak tu nak kertas lagi.
Rupanya dia nak tanya soalan.
Aku ingat lagi budak tu macam cina-cina sikit muka dia, cara dia cakap ada sleng Sarawak/Sabah, free hair, pakai glass, badan plump sikit (ha, check. Check. Matrik 1995/96).

Dia mintak aku tanyakan kat pegawai yang ada satu soalan ni ada 2 jawapan yang sama.
Aku pun tengok, oh yes. Memang ada dua jawapan yang sama.
Tapi pastu aku notice, jawapan memang sama, tapi kurang tepat. Jawapan tricky.

Contoh :

Bacillus Thuringiensis
Bacillus thuringiensis

Mana yang lebih tepat?

Aku cakap kat budak tu 'Tak sama kot', sambil aku bulatkan huruf T. Terus dia 'Owhhhhhhhhhhhh. Tengkiu! Tengkiu!'

Tak pasal aku bagi kau jawapan kan.

Bukan aku nak kata budak tu tak bijak. Budak tu bijak.
In fact, dia tau jawapan soalan tu cuma dia tak peka perbezaan antara dua jawapan tu je.

Maksudnya kat sini, cream tak cream-nya budak tu adelah berdasarkan result SPM/STPM dia je. Kalau kau dah masuk U, kau punya cream time SPM tu dah tak relevant sangat. Blaja kat U ni bukan setakat baca buku okkk. Kat skolah boleh la, cikgu sumbatkan kau dengan nota, buku teks, buku latihan. Kat U, kau nak tunggu makan suap macam tu memang keras la kau kat exam hall nanti.

Notes buat sendiri.
Takde de lecturer nak tulis kat white board sebijik-sebijik untuk kau 'Ok, sila salin ye apa saya tulis ni'.
Kalau dia bagi kau copy of slides pun dah besar rahmat.
Ada yang lagi legend, masuk hall terus bercakap je bek bek bek bek. Kau takleh beza mana satu ayat bersembang, mana satu ayat ada isi penting. Pandai-pandai kau. Tau-tau kelas dah habis.

Nak lulus?
Bukan setakat ambik exam lagi dah.

Attendance dikira.
Aktiviti senggang dikira.
Assignment dikira.
Kuiz dikira.
Exam memang sah-sah la dikira.

Dulu, time skolah, masuk je Form 5 masing-masing tolak pegang jawatan, taknak aktif dalam sukan persatuan segala konon nak exam besar (bangang jugak ujung-ujung aku tengok), but kat U, kau jangan nak buat kepala kau taknak join itu ini ok? Ni bukan kira buku-buku dah. Skarang ni kita kira kredit cukup ke tak ye? Jangan nak buat pasal.

Sebab tu ko pernah dengar tak, budak time SPM result gempak, A bersepah-sepah. Tapi kat U, tak sempat masuk 2nd year, kantoi.

Sebab takleh cope dengan course.
Stress banyak sangat workload.
Tu belum diduga lagi dengan masalah luaran like putus cinta la apa la segala.

So bila aku tengok skarang ni ramai yang mempersendakan graduan UiTM, aku pun pernah rasa situasi yang sama.
UNIMAS la katakan.
Bak kata Tutor tu, UNIMAS ni tempat letak budak-budak yang Universiti lain rejek.
Padahal TNC UNIMAS time aku dulu Prof Charlie. Asal UKM jugak.
Dean aku Prof Azib Salleh. Asal UKM jugak.
Time tu UNIMAS still baru, so of cos kebanyakkan lecturer dia datang dari universiti-universiti yang sedia ada.

So apa bezanya UNIMAS, UiTM, UPM dengan UKM, UM, and USM?

Pada aku, bezanya hanya pada kemampuan pelajar tu sendiri.
Bukan pada di mana dia blaja.
So plis janganlah poyo sangat.

Masa dapat sambung kat UKM, aku nak sangatttttttttttttt carik balik Tutor Matrik yang perlekehkan student UNIMAS dulu tapi aku lupa nama dia. Tapi takyah la aku nak jadi poyo macam dia jugak kan.
posted by green apple @ 1:55 PM  
Newer›  ‹Older
Orang nak bagi hadiah pun taknak ke? Musti nak okkk. Musti! Musti!
September 22, 2011
Advertorial post. Please scroll down for latest updates.




Ada jugak reader blog ni yang dah menang TALK-A-THON ni.


Syabas bete!! Syabas!!!

Kalau sesape nak join and dapat free voucher untuk shopping kat Forever21, Parkson, IKEA, TopShop, etc., tu kat atas tu step by step punya aku tepek untuk korang follow.

Senang je.

Jangan malu-malu.
Nak dapat hadiah takleh malu-malu okk.

Tak paham??
Takpe...aku explain lagi.


Untuk pengguna Xpax, U.O.X., S.O.X :

Buat tambahan 3 call setiap hari on top of average call yang korang buat dalam bulan lepas. Maksudnya kat sini kalau bulan lepas average call korang dalam sehari adelah 5 panggilan, maknanya korang kena buat call 5 + 3 SEHARI.

Macamana nak tau average call korang bulan lepas? Just dial *118# to find out.


Pengguna baru Xpax, U.O.X., S.O.X :

Just buat 3 panggilan sehari. Done. Takyah check kat Celcom average call ke apa ke sebab sah-sah korang takde bil bulan lepas punya.


Celcom Broadband

Buat salah satu je cukup :

- beli plan tambahan (1GB@RM15, 5GB@RM50)

- hantar 20 sms SEHARI menggunakan broadband korang

- upgrade your package (eg. Celcom Broadband Lite to Basic, Basic to Advance, Advance to Pro)


Instanet :

Subscribe to any of Instanet Daily (RM5), Instanet Weekly (RM18) or Instanet Monthly (RM50)


posted by green apple @ 12:11 PM  
Newer›  ‹Older
Art of mime


Aku memang selalu lambat dapat cerita-cerita hot. Agak-adak dah nak lebam cerita tu barulah nak sampai kat telinga aku.

Sebenarnya aku tau jugak sikit-sikit pasal dia ni.
Pernah layan sekali dua je page dia.
Selalunya bila ada benda yang aku tak berkenan, samada aku merempan kat blog or just mencarut dalam hati je. But bila aku tengok page dia ni, aku jadi speechless.
Aku try untuk be fair to her.
Aku try extract and digest apa masalah perempuan ni.

CIKGU SHIDA.

Dia ni dah kenapa?
Seriesly dia ni cikgu?

Aku tau la cikgu sekarang kena lebih kreatif dalam menyampaikan ilmu, teknik pengajaran haruslah dipelbagaikan, but this one??

Err....seriesly???????!!!!

*hantuk-hantukkan kepala kat bucu meja*


Aku cuba taknak judge dia dari hanya satu dua video yang dia buat. Tak fair la kan.
Sebab reader blog aku pun akan judge aku dengan cara penulisan aku semata-mata tanpa ada effort nak kenal diri aku.

Sebab tu aku menahan diri dari berkata apa-apa bila tengok video Cikgu Shida.
Aku cuba katakan pada diri aku yang ini adelah satu ART.
Satu cabang seni!
Miming juga adelah satu seni!

*hantuk-hantuk kan kepala kat toilet bowl pulak*



Tapi perlu ke sampai macam ni sekali?

Apa motif terkinja-kinja dengan memek muka herot-berot yang sengaja dibuat-buat?
Sekarang ni kau nak miming ke, nak buat lawak bodoh?
Ni bukan hargai seni namanya.
Ni memperlekehkan seni dan membodohkan diri.

Bila aku tengok video ni aku try gak carik tang mana yang kelakarnya.
Last-last aku konfius aku nak gelakkan apa sebenarnya ni?
Aku tau niat kau nak release tension, nak menghiburkan orang. Aku sangat hargai dan kagum dengan keberanian kau.
Tapi cara kau ni nampak sangat DIBUAT-BUAT.
Macam gigih sangat nak bagi orang gelak.
Nak kata lawak slapstik tak jugak.
Spastik ada la kot.

Dalam dunia sekarang, kita boleh jadi 2-3 personaliti yang berlainan dalam satu masa yang sama.

Kau boleh jadi blogger yang potray diri cas ustazah pilihan tapi dalam kehidupan kau yang sebenar, kau lah paling cilaka.

Kau boleh jadi seorang yang pung pang pung pang up kan diri sendiri padahal life sebenar kau hidup segan mati tak mau.

Kau boleh jadi alim di siang hari, di malam hari jadi mak ayam.

Buatlah apa pun. Sukati kau. Orang lain boleh predict apa saja, at the end, kau saje yang tau apa dan siapa diri kau sebenarnya. Sometimes, orang yang paling rapat dengan kau pun belum cukup kenal kau.

Tapi janganlah sampai membodohkan diri sendiri macam ni.
Nak buat kelakar buat lah.
Tapi yang kau buat ni sangat tak kelakar ok??
Aku dah sampai ke tahap meremang bulu roma sebab GELI bila tengok.

This is not funny cikgu, not funny at all!

posted by green apple @ 12:06 PM  
Newer›  ‹Older
Ya Allah, sempurnakan ikhlasku...
September 21, 2011
Suatu ketika dulu ada seorang raja dan 3 orang menteri.

Satu hari Raja bertitah bahawa baginda akan ke hutan untuk berburu sendirian. Baginda memerintahkan ketiga-tiga orang menterinya menyediakan satu karung setiap seorang dan setiap karung itu haruslah diisikan dengan bekalan makanan untuknya keluar berburu yang mungkin mengambil masa sebulan lamanya.

Ketiga-tiga menteri pulang ke rumah masing-masing untuk mengisi karung masing-masing.

Menteri pertama sangat ikhlas lalu bersegera ke dusun buah-buahannya dan mengisi karung dengan buah-buahan yang segar dan manis-manis.

Menteri kedua pulang ke rumah. Di dalam perjalanan pulang, beliau berkira-kira apekah bekalan yang mahu dibekalkannya kepada baginda. Dusun buah-buahanya memang besar dan penuh dengan bermacam-macam jenis buah-buahan namun dia terlalu sayangkan buah-buahan yang sedang masak ranum dan berkira-kira untuk menjualnya di kota. Lalu beliau membuat keputusan untuk mengutip buah-buahan yang gugur di jalanan yang sudah agak benyek dan hampir busuk.

Menteri ketiga pulang ke rumah dan terus ke kandang binatang belaannya lalu mengisikan karungnya dengan rumput-rumput kering, kerana pada fikiran beliau, baginda cuma ingin menguji samada menteri-menterinya patuh pada arahan. Asalkan arahan dipatuhi sudah memadai. Mana mungkin seorang Raja ingin membawa bekalan yang disediakan oleh menteri sedangkan baginda memiliki hampir segala-galanya. Atas sebab itu, dia terus mengisikan karungnya dengan rumput-rumput kering.

Keesokkannya, Raja memerintahkan ketiga-tiga menteri itu masuk mengadap dengan membawa karung masing-masing.

Melihatkan ketiga-tiga menteri membawa karung masing-masing, Raja tersenyum.

Tanpa sebab dan alasan Raja memerintahkan ketiga-tiga menterinya dipenjarakan selama 2 bulan, setiap seorang di penjara yang berasingan. Tetapi Raja membenarkan mereka membawa karung bersama-sama.

Setibanya di penjara masing-masing, menteri pertama membuka karungnya dan terbentanglah buah-buahan yang segar dan enak.
"Alhamdulillah. Syukur Ya Allah, buahan-buahan ini kiranya cukup untuk mengalas perutku sehingga 2 bulan".

Menteri kedua masuk ke dalam penjara dan membuka karungnya lalu berkata "Astaghfirullah. Tiada jalan lain melainkan aku harus memakan buah-buahan yang hampir busuk ini untuk kelansungan hidupku".

Menteri ketiga masuk ke dalam penjara dengan wajah yang amat sedih dan ketakutan.
Dibuka karungnya, lantas mengucapkan "Innalillah...".


Moral :

Ikhlaslah dalam berbuat sesuatu dan jangan hanya melaksanakan sesuatu pekerjaan/arahan hanya jika ia mendatangkan keuntungan kepada kita. Rezeki yang diberi Allah kepada kita bukanlah milik kita sepenuhnya. Ada ketikanya rezeki yang kita perolehi itu Dia turunkan melalui kita, untuk orang lain. Sesungguhnya kita tidak memiliki apa-apa melainkan apa yang telah diberiNya kepada kita.


~dipetik dari ceramah Syeikh Ali Jaber di Bandar Baru Bangi,
Imam masjid di Madinah dan guru tahfiz Masjid Nabawi~
posted by green apple @ 3:20 PM  
Newer›  ‹Older
Booth

Mak Aji akan bukak booth jual bunga, just like last year kat Konvo UKM.

Kalau ada kelapangan singgah ok?

Thank you.
posted by green apple @ 2:17 PM  
Newer›  ‹Older
Best fren katanya.
Sabtu lepas turn beraya rumah kawan En Wan time kat Nagaoka dulu.

En Wan ni bukannya reti bersosial sangat.
Kalau berkawan kat tempat keje tu boleh la.
Nama dia nak bersantai-santai melepak-lepak dengan member-member after ofis hour memnag takde la. Setakat 10 tahun kawen ni, aku jarang tengok En Wan nak melepak dengan member-member. Paling-paling pun dia gi futsal. Tu pun kejap pegi kejap tak.
Memang dia suka duduk rumah je bergentel dengan aku.

Disebabkan dia ni tak bersosial so payah la nak ada kawan.
Kecuali 2 orang ni.
Dari dulu sampai skarang aku hanya boleh ingat 2 nama ni je. Sebab balik-balik nama dua orang ni je yang dia sebut. Azlan and Nasrul.

So that Saturday, hujan lebat pun dia tetap ajak aku keluar beraya rumah Azlan semata-mata nak jumpa dengan Nasrul sebab Nasrul ni keje kat South Africa. Kira nak mengubat rindu la ni. Elok je En Wan sampai, bergamba lebih kurang pastu Nasrul pun gerak balik sebab nak ke airport malam tu. Lain macam je aku tengok kasih-sayang dua orang ni. Dulu kan aku ingat diorang ni gay sebab dah takde nama lain aku dengar balik-balik Nasrul, Azlan, Nasrul, Azlan. But since Azlan ni kawen time blaja, so aku memang spot je la si Nasrul ni jadi partner dia. Padahal time tu En Wan dah bertunang dengan aku pun. Tapi suspek tetap suspek okkk.


Mula-mula dia kenalkan aku kat best fren dia melalui gamba ni.
Masa ni laki aku gigih carik duit lebih sebab nak pinang aku, sanggup membajak sawah. Gaji dia berapa kau teka??

RM370 untuk 8 jam!
Lebih kurang waktu kita bekerja kat ofis je.

Pehhhhh, gila kau RM370 sehari.
Kalau pesawah kat Malaysia gaji rupa gini jugak, konfem takde masalah dokter nak bercinta dengan tukang tanam padi.

Tapi aku tengok gamba ni, pesawah Jepun ni sekali pandang macam kontraktor pun ada kan? Takde rupa keje sawah pun. Tuck in baju dalam seluar lagi.

Kriteria lelaki pilihan. Tiada bulu dada.

Bersawah bersama-sama, berpoya-poya jugak bersama-sama.
En Wan kata masa ni diorang kat Hawaiian apa ntah, tapi dalam perjalanan nak gi mandi.

Hawaiian??
Malam??
Mandi???

Errr..??

Gamba ni adelah bukti bahawa aku menerima En Wan seadanya.
Sebab kalau berpandukan gamba, kau rasa apa yang dia ada?
Takde apa yang boleh ditonjolkan mahupun menonjol.
Yang ada cuma tulang-belulang je.

Yang aku ingat, seluar En Wan pakai tu aku yang pilih.
Wahhh gatal kan aku, belum apa-apa dah pandai pilih-pilihkan seluar pendek untuk tunang.
Tapi tak legend macam dia okkk.
Nampak tak tarikh kat gamba ru?
14/8/2000.
Tarikh besday aku.
Lagi 9 bulan nak kawen.
Masa ni lah dia poskan hadiah harijadi aku - bra and panties!

Haaaaa....terer okk bajet saiz aku.
Muat-muat je terletak.


Ok dah tua dah masing-masing.
Laki aku pun dah makin luas dahi.
Badan je maintain.
Macamana la tak sengsara aku nak maintain berat badan.
Laki aku dah 3-4 tahun tak berganjak-ganjak dari 55kg.
Jadi aku terpaksa bertahan jangan berat aku lebih dari dia.
Kalau tak, camne nak main lambung-lambung kan.
posted by green apple @ 12:33 PM  
Newer›  ‹Older
Memang la salah, tapi lojik tak? Lojik kan?
Tadi masa tengok En Wan memunggah album-album lama, dia tunjukkan aku duit ni :


Duit Daun Pisang.


Cuma duit yang paling atas sekali tu je yang ada gamba pisang.
Yang bawah dah gamba pokok lain.

Selalunya kalau aku pamerkan kebodohan aku, mesti En Wan akan gelak sambil geleng-geleng kepala, tapi kali ni dia pandang je muka aku pastu ambik tangan kaup muka. Dalam kepala dia mesti 'Ya Allah, hambamu ini redha dengan pemberianMu ini'.

Sumpah demi Allah, dari sejak aku first time belajar sejarah duit daun pisang sampai lah kejap tadi, barulah aku tau duit daun pisang yang buku Sejarah maksudkan adelah duit yang kat atas ni. Mati-mati aku ingat duit daun pisang tu adelah daun kat pokok pisang yang dijadikan duit.

Sebab dalam kepala aku imaginekan yang duit daun pisang ni melambak-lambak, berguni-guni sampai tak laku. So kalau ikut lojik akal pendek aku ni mana ada duit yang tak laku? Melainkan duit tu boleh dapat kat merata-rata. So bila buku Sejarah tu kata 'duit daun pisang tak laku', aku terbayangkan dulu jual beli dibuat menggunakan daun kat pokok pisang.

Kau nak pi kedai beli gula, tarik sehelai daun pisang yang sebesar-besar tu seret pi kedai. Nah! Ambik ni daun. Bak gula sepaket.
Memandangkan orang zaman dulu pekebun, jadi semua rumah mesti ada pokok pisang.
Bila semua orang tanam pisang, maka daun pisang tak laku dibuat duit.

Haaaaa..lojik tak pemahaman aku?

En Wan kata pemahaman aku lojik.
'Tapi tak payah la bentangkan kat orang ramai, Di'.

Wakakakkakakakkka.
Cibais lu bang.

Di saat aku menaip entry ni pun dia tengah tengok tv tapi kejap-kejap toleh kat aku geleng-geleng kepala.
Elehhhhh...aku bodoh sikit je.
Tapi pandai banyakkkkkkkkkkkkkkkkk.

Tapi kan, ada sesape boleh menambahkan kepandaian aku dengan menjelaskan kenapa duit Jepun zaman dulu ni pakai DOLLAR, bukan YEN?

Sekian, saya budak baru blaja.
Kalau salah tolong jolokkan kat mana yang patut.
posted by green apple @ 12:01 AM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES

ADS
MY PROFILE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
TRAFFIC
POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST (dropdown menu)
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER