walk on wings, tread in air: 08/2011 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

CLICK HERE

BEAUTY AND HEALTHCARE

CLICK HERE

FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Shopping raya sambil diperhatikan...
August 28, 2011
Siapa ingat lagi TVC Olay yang kata Olay mampu menandingi cream harga ribu-ribu?
Masa aku tengok iklan tu aku macam 'Weii ada ke cream ribu-ribu dowhhh?? Tak agak-agak nak promote!'. Lepas aku try Olay Regenerist aku rasa macam nevermind the super expensive cream. Olay has proven to me yang ia adelah seperti apa yang diiklankan. Series tak tipu! Ni bukan entry meng-up-up kan Olay hanya kerana dia bagi aku free product tapi sebab aku dah guna and aku nampak kesan dia in only 1 week.


Aku pernah pakai skin firm produk dari brand lain before ni. Tapi after a while guna, aku tak nampak sangat kesan dia pada muka aku. That's why aku tukar balik ke product sekarang which is whitening product (pun tak white white gak) sebab aku tak nampak tang mana yang firm-nya.

But this Regenerist range, really nampakkan hasil.

Yang paling penting, hasil tu ko boleh nampak dalam masa seminggu.
Aku tau susah untuk orang yang brand-conscious percaya apa aku cakap ni, especially those yang dah ada this perception yang Olay ni hanya pharmacy product. Aku pun dulu tak caya, but...hmmmmm :) *smile*



Olay Regenerist ni objektif utama dia adelah to fight ageing without a facelift*. Takyah nak susah-susah gi skin care yang merepek-meraban buat perabih boreh je tapi muka kau kejung macam tu jugak. Kalaupun berjaya mencantikkan muka, cuba cerita sikit berapa kau berabis?? Tu belum lagi MLM group claim dorang ada cream and pil-pil musibat apa ntah yang boleh bagi kau muda 30 tahun dari usia asal. Harga-wise hanyalah RM1K++. Pebenda bai??

Kalau korang google pasal segala macam ingredients pada kebanyakkan kosmetik products, korang akan noticed most of them are using the same chemicals, kalau ada beza pun satu dua tapi kebanyakkannya guna bahan asas yang sama.

Tapi Regenerist ni ada satu komponen yang dinamanakan "Aminopeptide Complex", in fact memang dalam setiap Olay ads, memang komponen ni la yang paling ditekankan sebagai the most effective agen dalam Regenerist. Aminopeptide Complex ni regenerates kulit kita dari peringkat cell**. Agen ni lah berikan hasil tegang pada kulit*, mengurangkan fine lines and kedutan pada wajah**.

Filla pun cakap muka dia ok sikit lepas pakai Regenerist, especially serum dia.
Kebetulan nak jadikkan cerita, serum aku pun dah habis. Malas la aku nak gi beli, alang-alang dah ada serum Regenerist ni, aku pun blasah la pakai. Serum "Olay" ni, tak greasy. Tak macam serum aku dulu (you know apa brand aku pakai before ni). Serum dulu tu a bit greasy, everytime aku nak apply aku mesti hadap muka aku ke aircond nak bagi dia cepat meresap. But serum "Regenerist" ni sikit tak oily. Sangattttttttttt la tak sabar nak see the difference lepas 6 minggu nanti :).

Memandangkan ini adelah Olay SkinBreakthrough Callenge, takkan kau buat nak apply cream pastu memerap dalam rumah tak keluar-keluar kan? Tak aci la macam tu. Mana challengenya ye dak?

So, for this challenge, kitorang kena keluar berpanas, bersejuk, berpanas, berpenat dan segala-galanya dilalui untuk membuktikan, selepas 6 minggu pengunaan, despite segala macam aktiviti indoor and outdoor, kitorang tetap bertaraf 'kelasssssssss kau maria!'.

Anyone nak suggest apa aktiviti yang sesuai untuk kitorang?
Suruh la aku buat apa benda pun but tolong jangan ada aktiviti memanjat, bersenggayut or berendam. Yang lain wa takde hallllll.

Hari tu aku pass cookies kat Filla. Tapi tak best la set nak jumpa kat ofis or rumah. Haruslah jauh sikit. Lagi afdal jauh dari pandangan mata suami masing-masing. Kalau ke tempt yang takde coverage telefon lagi bagus, aman sikit aku nak bershoppinggggggggggggggggg!!!

Filla sibuk nak carik kain ela buat baju raya anak dia. Tahun ni member kaler shocking pink. Aku pun gatal sama la nak carik baju walaupun aku tau mati la jawabnya kalau shopping tanpa En Wan. Kebetulan hari yang kitorang nak gi carik kain tu, team Olay call. Dia kata nak datang shoot aktiviti aku today. Oh cantikkk la. Aku memang nak jumpa Filla pun hari tu. So aku cakap kat Olay team, kitorang nak gi shopping ni. Kalau rasa-rasa shopping tu masuk dalam kategori challenging silakan la shoot.

Eh challenging ok aktiviti kitorang ni.
Dah la nak pegi sana kena redah jam. Dah sampai kena parking kat luar (abis tu nak parking dalam kedai??) kena menapak tengah-tengah panas segala. Pastu nak pening-pening kepala pilih baju. Kedai kalau 7 tapak aku je dah habis round takpe gak. Ni ground floor je dah hazab aku nak pusing. Tingkat atas lagi. Pastu dengan pegang kain ni tak ok, pegang kain tu tak cantik. Pastu dah bekenan kat kain ni tetiba Nampak lak kain kat sana. Oh dem. Muka dah berlengas-lengas, mekap ngan peluh dah jadi satu.

Seawal 7 pagi kitorang dah keluar ke Gulatis Wangsa Maju.
Si kedai ni pun belum bukak lagi. Over kan kitorang? Ada aku kesah?

Bukan apa, kita kena punctual dalam segala hal. Kena gi pagi-pagi so that boleh balik awal ke rumah macam biasa tanpa dapat dikesan oleh para suami yang sebenarnya kitorang bershopping. Tau-tau je nanti ‘Eh? Baju raya abang dah siap?’
Ha, magik tak? Magik tak?

Disebabkan kedai pun tutup lagi, aku ngan Filla pekena mamak kat NZ. Tengah-tengah pekena roti tulur, production team call kata dorang dah sampai. Walaupun kitorang dah sedia bermekap, tapi perlu la jugak ditouchup sikit lebih kurang.



Filla dan makeup artist


Baik gila production team yang datang that day, siap bawak makanan lagi. Walaupun aku tau tu food untuk team dorang je tapi kitorang tumpang gak la sekaki. Mamak takde sandwich. Lori ni ada sandwich.


Tak lekang dengan henfon. Bajet artis la sangattttttttt.


Berjalan menuju kedai kain. Sebelum serang kedai, haruslah bergamba dulu. Kata blogger. Tak camwhore bukan blogger namanya.

Cuaca that day memang baik. Panas berdenting! Macam member sokongan terhadap kitorang yang nak bershopping ni. Tapi tu la, parking pulak takde. Menapak aku ngan Filla jalan masuk kedai. Team Olay memang suka sangatla cuaca macam ni. Barulah ‘challenge’ namanya berjalan tengah panas kan. Walaupun panas terik, tapi memang cuaca ni la yang kitorang perlukan. Kata challenge.

Masa Olay tanya aku nak shoot tu, dorang cakap since ni nak masuk TV, takut baju kitorang tak sesuai. Tapi aku ngan Filla dengan konfidennya cakap baju kitorang sesuai. Malas la nak tukar-tukar baju ni.

Diva sangat la kau kan? Belum apa-apa nak kekwat. Lempang nak?
Cuaca that day memang baik.
Memang seperti apa yang kitorang harapkan - PANAS BERDENTING!
Walaupun panas terik, tapi memang cuaca ni la yang kitorang perlukan for this challenge. Nak harap aku sesaje berdiri tengah panas memang takde la kan. Kalau boleh, nak jemur baju pun aku nak berpayung.


Yang kat tepi tu abang production. Dia ikut je mana kitorang pegi. Tapi kitorang buat macam dia tu takde je. Sebab dorang punya objektif adelah nak men-shoot aktiviti kitorang. Kitorang punya objektif pulak adelah nak shopping. Jadi, objek yang harus difokuskan adelah kain. Bukan abang itu. Jadi cik abang, sila bawak diri.
Abang ni baik. Dia la yang banyak jaga kitorang, check pakaian kitorang, tunjuk cara duduk masa kat studio dulu, explain yang kitorang kena sabar kalau Director marah. Hahahah. Kitorang no hal bang. Kitorang memang hati batu. Takat nak buat muka takde efek kena tengking tu orait je.


Walaupun panas, senyum tetappppppppp! Padahal kat dalam baju dah berlendir.


Aku ngan Filla memang tak Nampak orang lain dah melainkan aci kat pintu kedai ni je. Ko nak shoot ke, nak apa ke, sukati. Aku ada misi nak selesaikan ni.


Pompuan ni ada penyakit tau. Penyakit suka duduk bawah aircond depan pintu. Asal masuk kedai mana-mana je, mesti diri jap depan pintu kedai sejukkan kepala.

Belum masuk kedai tapi dah pikir kedai mana lagi nak pegi lepas ni.


Filla pening pilih kain.


Baju oren ni aku beli long before aku pakai tudung. Dulu aku pakai of cos la tanpa inner and tali kat pinggang tu aku akan ikat sampai habis. Selagi tak nampak shape tak sah. Now aku pakai longgar-longgar macam ni dah macam baju mengandung pulak.


Series wehhhhh, migraine aku ngan Filla kat dalam Gulatis ni. Gila banyakkkkkkkk pilihan.



Aku kan suka gila ngan baju yang aku pegang tu tapi yang kaler hijau green apple punya. Sampai skarang aku terbayang-bayang lagi baju hijau tu. Sebab cantikkkkkkk! Filla mati-mati suruh aku beli pink tahun ni sebab dia kata aku asik hijau hijau hijau.

Dan akhirnya....aku tetap pilih ijo raya tahun ni.

Baju yang Filla pegang tu pun cantik. Tapi last-last dua-dua tak beli.


Ok yang ni memang ciri-ciri yang perlu ada pada mana-mana blogger. Gedik.


Balik-balik kitorang round tempat yang sama gak sebab baju kat area tu memang kitorang dah berkenan dah tapi tu la kan, mata keranjang. Eh, rambang mata. Semua baju aku nak belek, semua kain aku nak kirai. Last-lasttttttttttttttt.................



Beli gak, tapi bukan baju yang kitorang pegang tu.

Masa kat kaunter ni ada scene best. (Filla, kai ingat lagi tak?)
Aku ni concentrate kat akak kaunter tu. Aku perasan si Filla ni dok sigung-sigung lengan aku. Tapi aku ingat dia terlanggar. Rupanya ada la pakcik sorang ni. Belagak tak boleh bla. Agaknya dia nampak production team follow je mana kitorang pegi, so dia ingat kitorang ni model or artis drama spectra mana ntah yang sesaje shoot beli baju raya padahal tak beli apa-apa pun. So pakcik ni sound akak kaunter tu suruh utamakan dia dulu ‘I customer ok? You kena attend I dulu’.
Plissssssssssss pakcik!

Pakcik beli kain 4 meter je ok. Nampak tak beg plastic saya kiri kanan ni? Ni kain yang saya tengah nak bayar ni tak muat nak pegang kat tangan ok, Pakcik. Jap lagi kain-kain ni semua saya junjung atas kepala punya lah banyaknya kain saya borong!!


Takde keje.



Take 5 jap.
Aku dah tak larat nak senyum. Penat round kedai.

Balik rumah hari tu memang flatttttt.
Aku memang tak larat nak buat apa la. But, tetap gagahkan diri applykan cream before tido sebab nak make sure kesan pada kulit lepas dah guna Olay seminggu tu tetap beterusan and lebih baik after 6 weeks nanti. Sayang la kalau kau dah nampak perbezaan pada muka kau lepas seminggu pastu kau dah puas hati and taknak applykan. Even dah nampak the difference dalam seminggu, but since Olay recommend kau guna sampai 6 weeks untuk dapat kesan yang jauh lagi baik, so mesti ada sebab kenapa 6 weeks kan?

Ini micro-sculpting cream yang dipakai waktu malam sahaja.

Tekstur dia a bit pekat dari ussual cream yang aku pernah guna, tapi tak melekit. Pastu dia absorb cepat so aku dah takyah hadapkan muka aku kat aircond bila apply. Tapi dia ada strong fragrance. Untuk aku yang dah biasa guna cream tanpa bau, so bila first time guna cream, Olay ni rasa pening sikit. Lama-lama dah ok. Dah biasa.

Until today, aku dapat rasa yang skin aku more taut and wrinkles kat tepi mata tu dah kurang sikit. But the most important thing, tekstur kulit aku tegang dari dulu.


Tanpa secalit cream dan make up (malam tadi)


Gamba with make up (petang semalam)

See???

Silapnya, aku takde close-up pic kulit aku yang dulu, tapi cukupla ini sebagai record how far Olay Regenerist bertindak pada kulit aku. (yang bijik kat pipi tu bukan jerawat mahupun jeragat ye, itu adelah agen pemanis wajah - taik lalat).

Wrinkle kat tepi mata dah kurang, now aku aim kat bawah mata pulak. Ada improvement sok, aku tepek gamba kat sini.


* result tidak sama dengan facelift
** di peringkat epidermis sahaja




Olay Malaysia
Promote Your Page Too
posted by green apple @ 1:49 PM  
Newer›  ‹Older
Video itu, gamba itu, bukan untuk saje-saje
August 25, 2011



Sebelum korang balik raya, aku nak invite korang masuk website Olay yang kat bawah ni, scroll sampai ko nampak link yang Olay letak untuk aku (gamba bawah).
Mintak tolong perbanyakkan eksesais jari-jemari untuk mengklik button 'LIKE' and kalau nak komen or kondem apa-apa kat ruangan komen tu silakan. Tapi perlu diingat, saper kondem, aku carik korang sampai dapat. Hehe.



Lepas tu, sila klik SINI untuk engok video iklan yang dah keluar sejak minggu lepas tapi aku sendiri tak tengok-tengok. So boleh tengok kat sini. Lepas tengok, boleh letak komen ok?



Last sekaliiiiiiiii gi SINI and klik LIKE (kalau like la...) and letak la komen or kondem sebaris dua.

Olay SkinBreakthorugh ni adelah CHALLENGE.
So dah nama challenge tu mestilah nak menang. Takde de orang masuk challenge 'I masuk ni saje-saje je bagi mengisi masa lapang dan menambah kenalan'.

Puiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiih.

So kalau ada ihsan do hati korang, silala masuk link-link kat atas tu ye.

Thank you.


posted by green apple @ 4:09 PM  
Newer›  ‹Older
Aku nak balik raya esok



Kelegaan yang panjanggggggggggggggggggggggggg lepas keje-keje semua settle!!!!
Ok malam ni boleh pack beg nak balik raya :)

Semalam nak hilangkan stress, En Wan ajak berbuka kat Kota Permai Golf Resort.
Last year pun aku gi sini gak unuk berbuka, masa tu aku sarat pregnant Rayyan. Dulu, takde buffet, just ala-carte bodoh je. Dah la makanan dia limited, asal aku tunjuk menu je makanan tu takde. Tunjuk yang ni pun takde jugak.

Tapi yang tu last year....

This year ada buffet.
And the food sangatttttttttttttt best!
Eventho takde apa yang outstanding sangat like takde kambing bakar and takde western ke, oriental ke apa kejadah lagi yang selalu hotel-hotel buat but sedap and selesa.

Tak macam kat De Palma Shah Alam hari tu.
Tanya la bloggers yang pegi, konfem dorang bagi rating 0.8 out of 10.
0.8 tu pun sebab ada kepok lekor sebagai makanan penyelamat. Tu pun banyak sagu dari ikan.



Dah pukul 6.50pm tapi ruang buffer masih lengang.
Ada la 2-3 meja yang dah ada orang. Sebab takde orang lagi, aku sempat la pusing-pusing dari satu stall ke satu stall nak tengok selection makanan dia. Ok la, not bad. Lauk-lauk and kuih-kuih kampung. Ada nasi arab, satey, ikan bakar, ayam panggang, sosej, yong tau foo, kuetiaw, pisang, keledek and cempedak goreng, bubur lambuk, ABC, nasi putih and lauk-lauk kampung. Biasa je lauk-lauk dia tapi lengkap. Tak payah nak mengada-ngada nak ada sushi segala.



Kali ni bibik je ada sebab mak mertua aku dah balik kampung Ahad lepas untuk prepare apa-apa yang patut for raya. Sebut pasal nak raya, aku baru teringat aku tak tempah cake lagi untuk pagi raya, so tadi aku browse page Secret Recipe nak check apa cake yang best nak beli. Aku tengok kat kategori brownies, American Brownies dah takde!!!??????

Patut la dah berapa kali aku gi beli kek kat SR tak nampak-nampak American Brownies.
Apesal kek ni dorang discontinued ha?
Musthail tak laku. Selalunya aku tengok tak kek ni, kek cheese carrot yang jalan dulu. Orang-orang Secret Recipe, tolong kembalikan American Brownies akuuuuuuuuuuuuuuuu!!


Stall mee.
Segala tok nenek mee ada kat sini. Cakap je nak apa. Mee meggi je takde.

Kuih-muih and fruits.

Kuih dia semua best-best. Ni kalau mak mertua aku ikut semalam ni, sure kejap-kejap dia round section ni. Sian dia, hari tu kat De Palma kuih dia semua macam lahanat. Dah la kuih dia mostly manis-manis. Kalau kau makan kuih kat De Palma time sahur, sepanjang pauasa besoknya kau gelupur kehausan. Manis gila babi! Toksah kata kuih, air pun manis terlajak. Aku tau la tukang buat air pun puasa, tapi profesional la sikit. Dah hari-hari keje kau buat air takkan tak reti-reti lagi nak bajet. Aku yang jarang buat air ni pun tau nak bajet gula.


Stall ABC.



Kepada tukang buat ABC kat De Palma, meh sini aku nak tunjuk.

Ini namanya ABC. Air Batu Campur.
Yang kau buatkan untuk aku hari tu namanya Air Batu Cibai.

Ini baru nama ABC, paham??
Cukup bahan, cukup manis, cukup rasa.

Hari tu kat De Palma, aku teringin sangat nak rasa ABC.
Penyudahnya sia-sia aku beratur. ABC dia rasa macam lancau. Dah la ais dia besar-besar penumbuk Rayyan, pastu bangsa yang janji letak susu, manis ke tak blakang cerita.
Terbuntang-buntang aku nak menelan ais dia.

Yang ABC aku makan semalam ni, ais dia standard. Bahan-bahan kat dalam tu boleh tahan banyak especially kacang tanah. Ceria je ABC aku semalam.

Meja nasi putih and lauk-pauk.

Aku tak sempat check apa lauk ada sebab aku just makan makanan yang dekat-dekat dengan meja aku je. Malas nak bangun. Belakang meja aku ada mee sup, kuetiaw, murtabak, pisang goreng. Done. Sape nak makan benda lain sila gi ambik. Ambik lebih. Aku tumpang.


Stall ikan bakar, ayam panggang, sosej bakar.

Aku rasa abang ni dah boleh kenal Redza. Kat stall ni je dia ulang-alik nak dekat 9 kali. Anak aku tu memang suka buat keje-keje amal. Kejap-kejap dia tanya aku nak sosej ke tak, dia gi ambik. Pastu tanya nak aiskrim ke tak. Nak apa lagi? Kepok lekor nak, Ma? Mama nak air apa? Mama nak satey?

Sama macam kat De Palma hari tu. Kejap-kejap dia hilang. Tau-tau datang bawak pinggan lauk. Sesaper nak gi buffet meh le ajak anak aku. Dijamin service first class!


Stall Yong Tau Foo.

Pun kat belakang meja aku je ni, tapi lepas mentekedarah murtabak ngan pisang goreng, aku dah tersandar. En Wan bising 'Apa ni, bayar RM60 tapi makan pisang goreng je?'.

Tapi goreng pisang dia marvelessssssssss. Sebijik macam beli kat gerai goreng pisang petang-petang sebab pisang dia bergantung-gantung kat tiang stall. Panas-panas lagi. Mengimbau kenangan betul la pi stall pisang semalam. Dulu masa skolah rendah, asal petang je Mak Aji tugaskan aku gi beli pisang goreng. Beli sampai dua ringgit. Sampai rumah dah tinggal singgit je. Dua ringgit dulu tu dapat banyak okkk. Skarang kalau kau beli goreng pisang dua ringgit, penuh kerak je dari pisang. Orang dulu-dulu meniaga pisang, pisang yang gagah-gagah. Orang skarang punya pisang goreng ada la besar-besar middle fingger aku ni je. Pastu melempai-lempai pisang dia. Beli pisang 10 ulas, nak sampaikan ke kereta dah habis 5 ulas.

Masa sampai-sampai semalam, aku dah aim nak ambik Yong Tau Foo ni. Tapi tu la kan, kalau dah nama puasa tu, kadang-kadang lepas minum air je ko dah kenyang. Dah tua-tua ni tak berapa nak boleh masuk banyak sangat. Lagipun cam takde apa sangat la berbuka ni, janji makan sudah. Time kecik dulu lain la, selagi tak abis makanan tak berganjak dari meja makan. Benti Mahgrib pastu turun main bunga api. Habis bunga api, masuk balik makan. Pastu terkangkang depan TV. Dah nak tido kang makan lagi belen-belen buak puasa tadi. Supper katanya. Kang esok sahur ko makan lagi. Tapi time puasa, kau jugak yang lembik lebih dari orang lain.


Muka girang dapat makan.


Stall mee sup.

Mee sup dia En Wan kata ok tapi aku tak suka sebab rasa stok ayam.
Aku memang takkan letakkan 2 benda kat masakan aku.
Segala jenis stok, be it stok ayam, stok tulang, stok ikan bilis, bla bla bla..AND ajinomoto.

Nehi.
Nehi.
Kabe nehi!!!

Sebab tu kalau balik Muar (kampung belah Pak Aji) aku tak berapa nak makan sangat sebba aku tau dorang suka letak ajinomoto. Bukan la tak makan lansung, aku mana jenis tolak makanan. Makan tetap makan. Cuma tak puas. Rasa stok-stok ni lain tau, macam hanyir sikit. So bila aku makan tu rasa macam emmmmmmmmm...


Manusia-manusia eksyen.

Semua pakai guna chopstick pastu gelak-gelakkan aku terkial-kial nak kejarkan mee masuk mulut. Memang fail la aku ni kalau guna chopstick. Tak pandai-pandai. Kagum gila aku tengok En Wan pakai chopstik. Laki aku ni tak berapa terer sangat makan guna garfu, terkial-kial, terkuis-kuis nak abiskan makanan. Selalunya dia akan guna sudu walaupun makan mee. Sebab tu kat rumah kalau makan mee/kuehtiaw dia akan cari chopstick. Bila aku tanya apesal kalau kat mamak ke, kat kedai ke, bila makan mee taknak mintak chopstick?

Dia jawab 'Tak payah nak poyo'.



Antara stall feveret aku semalam, pisang goreng.
Tetiba rasa nak makan pisang.
Tapi tu la bulan-bulan puasa ni mana ada gerai jual goreng pisang. Padahal goreng pisang tu la paling mudaj nak jual and cepat habis kalau kau buat berniaga, nak lagi kalau dah hujung-hujung puasa ni. Orang dah malas nak carik kuih-kuih dah sebab tekak dah mula nak makan rendang and ketupat. So kalau kau jual pisang goreng adelah amat laku sekali.



Tenang je kitorang makan semalam sebab Rayyan tido sepanjang time makan.
Selama dah 24 hari berpuasa, baru semalam si Rayyan tido time berbuka. Kalau tak, dia pun sama naik duduk tunggu orang suap. Padahal dah makan.
Masa kat De Palma hari tu dia punya bertempik la time nak berbuka tu sebab cari bibik tak jumpa gamaknya. Aku ni tak puasa last week, so time orang nak berbuka tu aku bawak la Rayyan turun kat lobby. Ha kauuuu. Glemer aku kejap kat situ. Orang semua tertoleh-toleh ingatkan aku bawak lari anak orang kot. Ye la, macam tak lojik kan anak boleh bertempik even mak sendiri dah dukung. Anak aku ni memang takde la nak carik aku kalau time nak makan or tido. Memang dia akan carik bibik punya. So, aku jaga yang senang-senang je. Hehe.


Budak gigi rongak yang suka buat keje amal di bulan puasa.


Redza ni aku tak tau la penakut ke, pemalu ke.
Dah lama dah aku peratikan, dari dulu sampai skarang.
Kalau aku suruh dia beratur ambik makanan kan mesti dia akan terus beratur dan beraturrrrrr sampai ke sudah. Dia akan sentiasa bagi peluang kat orang lain untuk cut the queue ataupun bagi laluan kat orang lain ambik makanan dulu. Menyirappppppp je aku tengok dari jauh.

Sama macam sparring tekwando dulu.
Berdebak-debuk sparring partner dia belasah, tapi dia tercegat je berdiri. Kalau elak pun takat pusing-pusing badan. Takde la ko nak nampak dia bergasak ke apa. Tepis sikit-sikit je. Cuba lah kau libas je sekali budak tu tengok camana kan. Ni tak. Nama dia nak angkat kaki hayun kat budak tu memang takde la. Penat je aku pegi menyokong. Pergi untuk tengok anak aku kena belasah dek orang je.

Ni bukan apa ni.
Perangai ikut bapak dia.
En Wan ni kan kalau pegi tempat ramai orang mesti dia tak semena-mena jadi batu.
Nak lagi kalau kau dalam kereta pastu sesat kan. Berbuih-buih mulut aku suruh dia berenti tanya orang, memang takde okk! Berpusing-pusing dia mencari jalan yang takkan jumpa-jumpa tu. Sanggup dia balik je rumah kalau tak jumpa tempat yang nak dicari, kalau ko nak tengok dia berenti tepi jalan tanya orang memang kebarangkalian dia 2% je. 2 % tu pun bila aku dah termuntah sebab mabuk lama sangat kat dalam kereta.

Aku suruh beli GPS taknak.
Laki aku ni palingggggggggggggggggggggggggg outdated sekali kalau bab-bab gajet.
Telifon Nokia ntah abad keberapa ntah. Tu pun kompeni bagi.
Facebook takde.
Personal email takde.
Twitter lagi la jadah haram dia tak tau.
Laptop still pakai laptop masa blaja kat Jepun dulu yang pocessornya zaman Paleolitik ke apa.
Seb baik la bini ada blog, kalau tak blog tu pun dia tak tau.

Tapiiiiiiiiiiiiii cuba ko ajak borak pasal kereta and accessories. Tak makan pun takpe!


Tersandar kekenyanganGGGGG.


Orang tua ni over.
Mentang-mentang tahun ni balik raya kampung dia. Awal-awal lagi dah siap tukar duit raya, semalam dah pack baju, dah topup TnGo semua. Cuba kalau turn balik kampung aku?

Tahun ni aku kat Tganu sampai raya kedua je. Lepas Asar gerak balik sini semula. Sebab sedara-mara dia sikit. Arwah ayah dia anak tunggal, mak mertua ada 2 beradik. Sehari je dah habis beraya. Habis tu buat apa lama-lama kat sana. Dah la aku balik start esok.



Kepada yang aku tak sempat nak buat cookies sebab tetiba ada agenda aku kena siapkan, duit korang Mak Aji akan refund-kan. List aku bagi kat dia. Tapi, aku baru tau tadi nama-nama yang aku listkan as TAKKAN DAPAT BEFORE RAYA rupanya ada yang dah dapat. Mak Aji buatkan cookies and call nama-nama dalam list yang aku dah mark as 'paid' untuk datang ambik cookies. Patut la kejap-kejap aku dapat email 'Kak Di, saya dah ambik cookies'. Aku ni macam bila masa pulak aku siapkan cookies budak-buda ni? Yang the rest, dia akan refund.

Ok la, esok aku nak balik raya dah.
Kalau aku malas nak update apa-apa lagi kat Tganu, so aku nak mintak maaf kat sini kalau ada salah silap, bahasa yang kurang ajar, kot mana-mana yang baca tersinggung, kurang lebih aku mintak tolong maafkan.

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN.

posted by green apple @ 12:34 PM  
Newer›  ‹Older
Art
August 24, 2011



Cikgu Redza bagitau Redza ni suka melukis.
Dalam kelas dia mesti kan melukis.
Kalau tak melukis pun kat tangan dia mesti ada gam and gunting.
Aku memang dah noticed lama dah perangai dia ni.
Since dia dah pandai pegang pensil, hari-hari dia mesti akan melukis.

Aku pernah bagitau cikgu dia alihkan dia ke tempat duduk depan.
Cikgu memag dah alihkan kat depan sekali pun but still cikgu kata even cikgu tengah mengajar, tangan dia mesti kat dalam meja bergerak-gerak. Tapi kepala pandang cikgu. Apa penyakit ntah anak aku ni.

Everytime balik rumah, lepas buat homework, mesti dia ambik kertas kat printer aku and melukis. Pernah satu kali tu dia lukis gamba Otromen tengah bergaduh dengan raksasa dekat atas bukit berlatar belakangkan bangunan-bangunan tinggi macam kat Hong Kong tu, Ya Allah sebijik okkkkkkkk! Series aku tak tipu.

Bila aku tanya, 'Ija copy ke lukisan ni?'

'Tak lah, Ija imagine'.

Ada satu hari tu lepas tengok Transformers, dia tanya aku 'Ma, Ija rasa robot jahat kat Transformers tu tak best la'.

Aku ni malas nak layan, sambil-sambil tengok TV aku cakap 'Abis kalau yang best macamana? Buatlah mama nak tengok'

'Kejap Ija lukis'

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Aku penah letak gamba ni as BBM pic aku and ramai yang tegur gamba apa ni? Bila aku cakap gamba robot Redza lukis, semua tak percaya. Semua kata Redza tekap. Gamba ni memang nampak biasa, tapi dulu aku umur 6 tahun aku tak boleh lukis macam ni. So aku rasa itu yang luar biasa nya. Tak tau la kalau orang lain rasa biasa.

Now, bila aku tanya 'Ija besar esok nak jadi apa?'

Dia akan jawab 'Ija nak jadi artist'. Dah hilang dah segala cita-cita dia nak jadi polis la, askar la.


So, now aku tengah look for sekolah or art centre untuk enroll kan dia so that dia dapat bimbingan awal. Tapi plan aku terbantut kejap bila baru-baru ni aku dengar ceramah Imam masjid kat Madinah dia cakap 'Melukis gamba pemandangan adelah boleh. Tetapi melukis gamba manusia tidak boleh'.

Ok, tu takpe lagi.

Dia jugak cakap 'Mengambil gamba manusia adelah mendiamkan gamba itu tanpa berbuat apa-apa. Tetapi apabila gamba itu diubai suai seperi memutihkan kulit, menghilangkan kedutan itu hukumnya haram! Dan di akhirat kelak Allah akan menyuruh kamu meniupkan roh kepada gamba itu'.

Ok, cuak.

posted by green apple @ 11:00 AM  
Newer›  ‹Older
Kad raya pertama
August 23, 2011



Aku ingatkan tahun ni aku bakal pecah tradisi tak dapat kad raya lansung, rupanya tak. Masih ada yang mengingati diri ini.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kad raya dari Redza.

Meremang bulu-bulu aku baca kata-kata nasihat depan kad raya Redza ni.
Main belasah je beli kad, janji kad raya.
Tak kira la apa yang kad tu tulis kat depan janji ko bagi mak ko kad raya kan?
Takpelah nak, mak ampunkan.

Aku expect Redza akan tulis kat dalam tu Pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas. Sebab rindu sangat nak tengok pantun macam tu balik. Tapi nan ado. Dia belum blaja lagi kot.

Pecah kaca pecah tong
Sudah baca harap gantung

Pecah kaca pecah wang
Sudah baca jangan buang

Pecah kaca pecah sampan
Sudah baca harap simpan

Tu antara koleksi 'pantun pecah' for kad raya.

Dulu kalau saper dapat kad raya memang understood ko kena balas punya. Tak balas sentap.
Aku mana ada duit nak balas dowhhhhh.
Aku pi kantin pun cukup-cukup duit nak beli nasik lemak kejung 40 sen.
Minum pun bawak air sendiri.
Kadang-kadang mintak air kawan.
Agak-agak nak feeling gengster, menonggeng bawah pili minum air paip.

Tahun ni nampaknya ni je la kad raya aku dapat sebab aku pun mana penah hantar kat orang kad raya. Dulu time skolah ada la, skolah rendah. Dah naik skolah menengah lagi la aku malas nak bagi kad raya. Nak pulak sejak aku nampak cikgu aku pi jadikkan kad aku tempat dia menscribble. Ok, I'm done with kad raya.

Nak bagi kad kawan-kawan lagi aku malas. Tau je la kan budak-budak dah naik skolah menengah ni pepek ngan kote merenyam satu macam. Nak bagi kad raya pun nak kena ada reason.

Kalau kau hot.
Kalau kau hensem.
Kalau kau mat sport.
Kalau kau group glemer.
Kalau kau ada adik angkat.
Kalau kau adelah kakak angkat.
Kalau kau adela abang angkat yang single.
Kalau ko ada secret admirer.

......konfem berbelas keping kau dapat.


Kalau kau muka macam aku?

Kau tetap dapat.

Dapat jadi posmen tukang pass kad raya.

Dem!

Pastu dulu tebiat masing-masing bagi kad raya mesti nak kena sorok-sorok. Surprise la konon.
Masuk-masuk je kelas check bawah meja dulu ada kad ke tak.
Kalau ada kad, buat-buat terperanjat. Pastu happy gila tayang-tayang kat orang.
Konon glemer la ni ada orang bagi kad raya.
Riang-ria baca kad raya siap tayang-tayang kat member, ujung-ujung ada note 'Harap balas'. Padan muka kau.

Stok-stok yang kena balas kad raya ni kan, esok lusa time rehat mesti mengecak nasik lemak aku. Tu la kan, mak kau kasik duit suruh beli nasik, ko pegi beli kad raya sebab kena baas kad raya orang. Tengok macam aku, takde orang bagi kad raya. Aku pun senang takyah balas kad raya orang. Maka boleh lah aku beli nasik lemak kat kantin. Kau sila pergi kunyah kad raya.

Skarang dah tak ramai nak hantar kad kot.
Nak jimat sangat, hantar sms.
Tahun ni aku lagi jimat kot.
Hantar BBM je.
posted by green apple @ 9:58 PM  
Newer›  ‹Older
Buka puasa at De Palma with bloggers



Sabtu lepas aku pecah rekod join buka puasa with frens.
Aku tak pernah buat keje gathering-gathering ni sebab aku lah manusia yang paling malasssssssssss jumpa orang. Even dengan kawan-kawan aku yang dah kenal more than 15 years pun aku payah nak join get together ni. Sebab aku malas nak lepak-lepak, tak suka sesak-sesak, tak suka keluar rumah dan malas nak bersiap. Ni kalau member Bangi tau aku join gathering bloggers memang konfem dapat maki. Dai dulu sampai skarang asal dorang ajak gathering je mesti aku tak join, eh tetiba dengan bloggers jumpa pulakkkk.



Cookies and mini macaroni bakar yang di-prepare untuk member-member blogger. Macam tak best je la pulak jumpa melenggang, dah la aku ni jenis pemalas jumpa orang, lagipun those are bloggers yang sama-sama blogging sejak 6-7 tahun lepas, baru skarang jumpa! Dari yang 'kenal' before kawen, now dah kawen. Dari yang 'kenal' time anak baru sorang, now dah dua orang.

Dulu balik-balik yang komen kat blog aku ceera, virus, syana, peej.
And aku rasa aku jugak antara yang balik-balik komen kat blog dorang.
Dari zaman ceera dengan thumbnail kasut hijau.
Syana yang masa tu asik la snap gamba bento dia.
Virus yang asik dengan pink-nya.
Peej yang ohhhhh citer paling tak boleh blah masa perut dia tersepit kat gate. Sampai terkencing dalam seluar aku gelak.
Rindu betul blogging dulu-dulu. Rasa macam peaceful gila. Haha.
Oh dan tak lupa, Kahuna. Ntah berapa kali budak ni delete blog dia, aku start baca dari blog dia yang masa tu takde satu blogroll, background hitam, and masa tu aku and dia ada a few post je kot. Masing-masing baru ber-blogging. Entry pertama aku baca blog Kahuna was pasal Mawi ke apa ntah.

Eh, tetiba aku rasa nak nangis.



It all started bila letak status kat Twitter tanya takde sape ke nak buat majlis buka puasa untuk bloggers/readers. Alih-alih orang tuju kat aku. Aku la kena organize kan sebab aku yang gatal bagi idea. Tapi seb baik Hanim (pun sama-sama blogging 6-7 tahun lepas tapi now dah pencen) offer diri untuk buat booking segala. Oh, silakan Nim!

Sabtu lepas, bila dah gerak je aku terus on Twitter, dah bajet budak-budak ni mesti masuk Twitter ni. Hmm dah agak. Awal-awal la si Era (eh, Elly) dah twit aku cakap dah nampak poster Jay Jay. Dia ni mesti kalau jadik artis, dah lama jadi artis contoh. Sangat punctual. Orang belum apa-apa dia dah sampai dulu. Bagus.

Petang tu stuck pulak depan Proton, terus twit jangan lalu depan Proton.
Lepas tu baru aku teringat, dorang yang attend buka puasa ni semua ada dalam list BBM aku, apesal kau nak twit?????

Sampai kat De Palma aku tengok penuh gila orang kat lobby, ada orang kawen ke apa?
Rupanya semua nak gi buka puasa kat situ.
Memandangkan Hanim dan bagitau dia konfem lambat sampai, aku kena carik kupon dulu. Aku belek-belek kupon, aik apeal 19 dewasa and sorang kanak-kanak je ada kupon? Mana 5 kanak-kanak lain?

Aku : Dik, saya book untuk 6 budak, yang lain takde kupon eh? Sorang je ada?

Budak : Ha'ah. Sebab akak bayar untuk sorang budak je kan? Yang lain tu FOC, jadi duduk atas riba mak bapak.

Whatttttttttttttt!!!?????

Kalau gitu gayanya bukanlah FOC namanyaaaaaaa.
Kalau macam tu boleh kah aku book untuk suami je, then isteri-isteri duduk atas riba suami masing-masing?

Lojik la sikit.
Kau yang kata children below 6, eat free. Abis kau nak suruh dorang makan berdiri????
Of cos la kena ada kerusi.
Kau takleh pikir ke budak umur 6 tahun kau nak suruh riba sampai 2-3 jam, serban lutut okkkkkkk. Kalau budak tu berat 8-9 kilo tahan lagi. Kalau 20 kilo?

Before the day, aku mati-mati suruh Hanim goda Banquet Manager De Palma untuk dapatkan FOC for Redza sebab Redza dah 7 yrs. Ingat kalau dapat FOC ok la kan sebab Redza ni jenis tak makan sangat. Nasib baik tak dapat FOC. Kalau dapat? Kau ingat Redza tu ringan aku nak bertimang-timang atas kerusi?

Aku dah cuak gila time tu.
Anak Jemah (viruspadu) dah 2, anak Ceera aku tau kecik lagi, konfem omak eh nak ribakan. Anak Filla si Acih tu dah 6 tahun. Dem! Aku jumpa Banquet mintak kerusi budak.

'Maaf kak, kerusi habis'

Blur kejap aku.
Terus aku BBM dorang cakap korang kena riba anak masing-masing.
Kesian la mak bapaknya semua makan bersempit-sempit dengan anak-anak.
Aku tau dorang tak kisah riba anak sendiri tapi kesian kat budak-budak tu tak selesa.


Meja aku ada : aku, En Wan, Redza, bibik, mak mertua, Syana and laki dia (Cik Yoi), Yani, Along and laki dia.


Meja sebelah : Ceera and Ciput, Viruspadu and Laloque, Filla and Pak Radie, Hanim and fren, Elly and fren.


Aku tak tau dia ni ada blog until malam before nak berbuka puasa tu.
Tapi kalau kat Twitter aku ngan dia macamkan dah kenal 5-6 tahun. Yang bestnya kan, aku lupa nama dia. Masa jumpa kat lobby dia tegur aku, aku dengan konfidennya 'Eh, Eraaaaaaa!!'. Padahal nama orang tu Elly. Kat blog dia pun dia ada cerita pasal aku belasah je panggil nama dia. Sorry la Elly, aku rasa kalau dah lama-lama sok ko akan makin kenal aku macamana. Aku ni blur. Belasah je panggil orang, janji ada tempias-tempias. Macam kau ada huruf E kan, so Era ngan Elly lebih kurang je. Haha.


Filla and Elly.


Pen-sponsor Premium Beautiful aku, Syana.

Dulu time dia kat Japan, dia berblog kat reminisceofsort.blogspot.com. Now aku tak sure if blog ni ada lagi ke tak. But blog PB dia ada kat sidebar aku.
Tinggi bukan calang-calang. Kalau dia diri sebelah En Wan mesti orang ingat En Wan tengah duduk, padahal dah berdiri. Wakakakkakakak. *Pangggggg lempang sedas*


Aku lupa nak tanya apesal si Sepet tak datang sekali.

Pendiam je dua beradik ni. Padahal Jemah duduk belakang aku je tapi balik-balik aku dengar suara aku je. Kesian dorang. Meja dorang la paling krem sekali sebab meja aku ada anak aku je. Meja dorang ada 5 budak yang semuanya takde kerusi. Dem gila De Palma!



Yani ni aku tak pernah kenal be it in realiti atau dalam blog, so baru kenal kat situ. Tapi Along pernah ada blog, but dia privatekan blog dia. Dua-dua ni Bioslim punya orang.


Risau je aku nak bergamba dengan Ceera ni.
Dia dah la putih melepak. Aku?
Aku pun putih gak.
Putih sikittttt je dari bini Sivaji the Boss.


Ciri-ciri blogger tegar.
Kau takyah cakap apa-apa.
Kau halakan je kamera kau kat Filla ni, konfem dia pose.

Ok perhatiannnnnn!!!
Anak dara Filla ni, aku dah book.
Cuba kau imagine Amani ni duduk sepelamin ngan :


Auwwwwww!!

Anak I memang suka geget-geget okkk.
Tak dapat cover henfon, dengan BB aku sekali dia gigit.



Dah suka-suka jumpa member, hampir-hampir terlupa aku ada laki.
Terus suruh Along snapkan.
Aku bukan apa. Aku sebenarnya malas nak bergamba dengan dia ni.
Aku je yang ye ye semyum. Dia harammmmm.
Dah dapat sepinggan nasik dagang baru aku dengar suara dia. Kalau tak, lemah lembikkkkk je.


Aku angkut sekali mak mertua and bibik.

Rasa tak best la pulak kalau aku je anak beranak nak gi buffet ni. Mak and bibik aku ni pulak jenis diorang akan makan apa yang aku masak. Memang selama ni aku je yang masak kat rumah. So kalau aku tak makan kat rumah, konfem dorang akan makan apa yang sempat je. Diorang memang takkan masak punya. Kalau aku tanya 'Mak, Diana dengan Abang balik lambat hari ni. Mak nak makan apa, Diana masakkan siap-siap'.

Mesti dia jawab 'Eh, doksoh. Mok dok makang!'

Jadi, aku cakap ngan En Wan, kena bawak jugak mak dengan bibik, otherwise dorang akan berbuka dengan telor goreng je.


With Jemah aka viruspadu.

Sangat pendiam dan pemalu orangnya. Sangat menantu pilihan okkk.
Seb baik mak mertua aku tak jumpa Jemah ni time Jemah single dulu, kalau tak mesti dia rejek aku. Tapi memandangkan aku lebih 'sopan' dari calon-calon menantu yang En Wan bawak balik dulu, welllllllll what else I can sayyyyyyyyyyyyyyyyyy.



Ok yang ni pulak suami pilihan. Pak Radie, laki Filla.
Korang patut ada sekali kat De Palma ni tu hari and carik kat mana bini dia. Hahaha.
Aku tengok Pak Radie ni dari awal datang sampai nak balik dok la meriba anak, siap berkipas-kipas lagi tangan nak bagi anak tido.
Bini diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa???????

Ok, bulan puasa tak baik mengumpat.
Kita abaikan.


Ok, yang ni pulak geng suami-suami terabai.

Disebabkan para bini semua sibuk jadi kameraman dari sebelum azan Maghrib sampai orang dah nak start terawikh tak abis-abis lagi ambik gamba, dorang bertiga takde pilihan lain maka kena duduk secara jemaah untuk sesi suai kenal. Pandai-pandai la kenalkan diri, aku nak ambik gamba ngan member aku.


The Mak-Mak Daras at my table.
Syana, Yani and AlongdeCino.


Aku memang kena berdiri, kalau aku duduk sekali, mesti nampak lagi bantut.



Perghhhhhhhhhhhh.
Abang Jay Jay punya suara memang gila best!
Memula tengah-tengah makan awal-awal bukak puasa dorang panggil kumpulan Nasyid mana ntah nyanyi. Jadi tenang la sikit nak mengunyah tu kan. Agak-agak pinggan nak masuk round ke-tiga, tetiba dia masuk dengan lagu Rindu Bayangan. Meloncat kejap aku.
Seb baik la aku sedar kat kepala ni ada tudung. Kalau takkkkkkk, gua dah naik atas stage nagis peluk-peluk abang Jay Jay.

Yang bengang tu, aku yang dari awal plan nak jumpa Jay Jay, tup tup masa Rayyan melalak, En Wan bawak Rayyan turun lobby. Si Jay Jay ni yang pegi ke En Wan bertanya khabar pasal si Rayyan yang tengah melalak ni. Dem! Siap pulak dia bertanya kat bibik aku raya ni tak balik ke. Bang Jay Jayyyyyyyy, jangan buat-buat tanya bang. Kang tetiba bibik aku melalak mintak balik kang.
I see you in court.


Gambar kenangan before balik. Entah bila lagi la aku nak attend majlis-majlis gathering macam ni lagi. Terima kasih kat semua yang luangkan masa datang. Harap dapat jumpa lagi.
posted by green apple @ 2:33 PM  
Newer›  ‹Older


SEARCH THIS SITE
MY FACEBOOK
INSTAGRAM : MY LABEL
Instagram
ADS
MY PROFILE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
COUNTER
 
TRAFFIC
MY PREVIOUS POST
Archives
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER