walk on wings, tread in air: 06/2011 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

CLICK HERE

BEAUTY AND HEALTHCARE

CLICK HERE

FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
CEPAT!
June 28, 2011



Ladies,

Please respond before 4.30pm.

Kalau korang :

1. perempuan
2. age 30-36
3. photogenic / cantik / not a shy-shy type
4. my blog reader --------- IS A MUST!

Tolong email me your photo, occupation, I/C number before 4.30pm.

aveo757@yahoo.com

CEPAT!!


posted by green apple @ 3:27 PM  
Newer›  ‹Older
Budak budazah itu...



Hari ini, budak budazah itu naik Quran officially....




Alhamdulillah la, tak sangka aku terang gak hati dia.
kalau ikut perangai dia yang 'bijak' tu, aku dulu bajet dia naik Quran Tingkatan 1 esok.

Antara aktiviti Redza di depan mata aku...kalau belakang aku tak tau la apa lagi dia buat...



posted by green apple @ 11:58 AM  
Newer›  ‹Older
Winners
June 23, 2011



Jawapan soklan semalam :

1. 3 orang adik-beradik
2. 3 kali pregnant
3. Pink
4. Wan Muhammad Redza Farrel / Wan Muhammad Rayyan Akmal


No. 1 semua jawab betul.
No. 4 pun semua betul cuma ada yang tak tepat and bukan nama penuh.

But ramai kantoi kat soklan 2 and 3.

Mungkin konfius pregnant dengan deliver.
Deliver je 2 kali.
Pregnant 3 kali.

Kaler lagiiiiiiiiiiiiii ramai orang konfius.
Aku sebenarnya suka PINK, green apple ni aku pun tak tau mana datang. Maybe masa aku baru start-start blogging, aku baru beli keta kot, so aku ikut kaler keta aku. Mungkin now aku kena tukar nama aku titanium grey pulak.

Aku sebenarnya boleh je pilih kaum-kerabat aku as pemenang, sah-sah dorang tau semua jawapan. Tapi aku rasa this is the time aku bagi peluang orang lain sama. Sebab tu aku buat the contest padahal takyah contest pun bolehhhhhh. Cuma aku nak be fair to all. And 8 orang jawab betul tu aku serahkan pada pihak tertentu untuk pick.

Yang dah dapat email, PLEASE TAKE NOTE THAT ITU BUKAN WINNING NOTIFICATION, cuma invitation saje. Winners bukan aku yang inform.

Thanks.


posted by green apple @ 12:29 PM  
Newer›  ‹Older
Adakah anda kategori jelita?
June 22, 2011



Mak aiiiii gediknyaaaaaa tajuk entry.
Macamkan kau jelita sangat yang nak bertanya orang lain jelita ke tak.

Aku ada tepek pencarian ni kat FB tapi aku rasa aku perlu expand the pencarian kat sini.

But this is no play-play one ye.

Kalau korang :

1. Pembaca tegar (kalau mengelat memang korang bakal malu sendiri. Ayooo, gua tak tauuuuuuuuu)
2. Perempuan (ketulenan akan diuji)
3. Age 30-36
4. Good complexion (mati laa ada orang nak mengaku sendiri good complexion kan)

TETAPI, ini lah masanya anda yang berkriteria seperti di atas menjual muka kepada aku. Don't worry, takde de aku nak publish gamba-gamba korang kat sini. Aku nak pastikan ia memenuhi kriteria aje.

Jawab soklan di bawah (yang berumur 30-36 saje), kalau betul pembaca tegar :

1. Brapa orang adik-beradik aku?
2. Berapa kali aku pregnant?
3. Aku suka kaler apa?
4. Nama penuh anak-anak aku.

Senang vukanhhh??

Email jawapan kat aveo757@yahoo.com berserta gamba (close up lebih baik), cut off 5pm today.

Jangan tanya hadiah.
Pemenang akan dihubungi melalui email (sebab tu korang kena jawab guna email).

Ayomakkkkk, gesekkkk......GO!!!!

posted by green apple @ 10:31 AM  
Newer›  ‹Older
Game
June 21, 2011



En Wan rupanya plan nak tengok match Chelsea-Malaysia.
Aku ni tak tau cerita.
Siang tadi baru Si Redza bagitau masa aku pakaikan dia baju nak pegi kelas agama.

Redza : Ma, Papa nak bawak Ija tengok bola.

Aku : Siapa lawan?

Redza : Malaysia lawan Ceksi (Chelsea).

Aku : Oh, dia datang Malaysia ke? Siapa lagi datang?

Redza : Ija tak ingat la. Tapi Barcelona takde.



Urut dada kejap aku. Anak aku kenal Barcelona rupanya. Aku Liga Malaysia pun tak hafal lagi.



Aku : Manchester United tak datang? (belasah je la, janji ada komunikasi)

Redza : Meninaeted (Manchester United) tak boleh datang Malaysia!

Aku : Apesal lak?

Redza : Sebab dia pakai syaitan. Syaitan tak boleh masuk Malaysia.

Aku : Huh??




Sampai ke sudah aku tak paham, tapi aku rasa dia maksudkan gamba makhluk pegang tombak ni kot.

Pastu before dia pegi kelas dia tanya aku lagi.

'Ma, Trengganu dengan Barcelona siapa lagi kuat?'

Adehhhh.
Tak sampai hati aku nak jawab. Kesian pulak.

Tanya je la bapak ko balik nanti nak oiii.

posted by green apple @ 11:13 PM  
Newer›  ‹Older
Food lagi





Ni di-courier oleh reader blog ni untuk aku rasa.
Aku ingatkan aku lah orang pertama yang tau [asal apam polkadot ni, rupanya dah berzaman orang tau. Aku je yang selalu tak tau apa-apa :(.
Anyways, pada sesape yang nak try this apam, boleh contact pembuat apam di atas.

Tima kasih pada Anna sebab bagi akak rasa satu tupperware besar.
Masa aku bukak fridge and nampak the apam, mak aiiiiii kaler dia sangat la ngeri.
Gila shocking.
Tapi bila rasa, apam ini sangatttttttttt la lembut.
And ada jem kat dalam.
Not sure if korang boleh request untuk letak jem at your own choice. Boleh contact Anna untuk further details.

NEW INFO FROM ANNA :

RM15 = 50biji.
color ade byk.. biru, hijau, pepel, pink, merah, kuning, black, putih..
kalo ade yg nak tempah utk doorgift kawin, blh la ikut tema kaler..
filling yg ade utk pilihan, blueberry, strawberry, coklat, kiwi, peanut butter..
penghantaran ke seluruh semenanjung by poslaju or self pickup area KOMTAR, Penang.



Ok ini flyer yang Ibal dah buatkan untuk aku tepek je kat blog.
So lepas ni sesape nak order, boleh refer terus kat flyer ni and deal direct dengan Ibal.

Dengan aku pun boleh sebenarnya tapi aku akan pass pada Ibal jugak.
So lagi ok kalau deal dengan dia terus.

Rasanya Mak Aji tengah buat promosi peach and apple crumble.
Pada yang order macaroni/lasagna tak salah aku dia akan bagi 2-3 biji crumble untuk korang rasa. Kalau tak silap la...tanya Ibal ok?


Lagi satu project Mak Aji yang asik bertangguh nak publishkan.
Ni pun kalau nak order, deal dengan Ibal ye.

Ok.
Done with foods.



Hari ni je dah 6 orang dok tanya aku link online boutique kawan aku. Cheq, ko kena bagi aku coding untuk aku tepek kat sidebar.

Korang boleh pegi SINI







posted by green apple @ 12:25 PM  
Newer›  ‹Older
Exam
June 20, 2011



Sekali lagi Redza telah menaikkan darah aku.

Hari tu dia bawak balik paper English untuk mid term.
Aku tengok dia dapat 92.

Aku : Apesal English boleh dapat 92 ni? Dulu 98?

Redza : Tak tau la. Paper Ija takde wrong pun. Semua right. Tapi teacher tak bagi hundred pun.

Aku : Bak sini paper kau aku nak tengok.

(tunjuk paper)

Aku : Memang la takde salah. Tapi Redza tak buat 5 soalan ni, apesal?

Redza : Teacher tulis kecik sangat, Ija tak nampak.


Senang kan jawapan dia?

Jumaat lepas dia bawak balik paper Agama.
Dapat 92.

Aku : Apesal agama pun turun ni, Redza? Hari tu dapat lagi bagus. Mana paper, mama nak tengok.

(tunjuk paper)

Aku : Redza ni cuai la. Tengok, yang ni pun banyak tak jawab. Redza ni kenapa? Tak check ke before hantar?

Redza : Banyak sangat la dia tanya. Ija penat nak tulis.


BOLEHHHHHHHHHHHHH??????

posted by green apple @ 10:37 PM  
Newer›  ‹Older
Father's Day



Sabtu lepas lepak AEON Bukit Tinggi.
Mula-mula En Wan ajak pegi MV tapi kul 2.30pm still kat rumah lagi, memang takde la aku nak redah KL time-time macam ni. Konfem sangkut.

Apa aje la yang tinggal untuk kitorang yang dok luar KL ni kan, selain dari IOI, Sunway, Subang Parade and Bukit Tinggi?

So, kitorang pilih Bukit Tinggi.
Mak mertua aku macam biasa la, malas nak kuar rumah. Sabtu-sabtu ni memang best layan hisdustan tapi aku angkut jugak satu rumah sebab aku malas nak masak for lunch.

Dari belum start enjin keta lagi En Wan dah pesan 'Baju budak-budak je ye...baju Di takyah'.

Ye la, ye la.
Aku pun memang tak plan nak beli apa-apa Sabtu lepas.
Ni semua sebab Khamis lepas aku dah berhabis shopping kat Arianni.

Dem gila Arianni.
Aku kan mana penah masuk Arianni selama ni.
Memang tak terfikir satu hari nanti aku akan masuk.
Tapi aku tau la Mak Aji cerita tudung-tudung kat situ cantik-cantik tapiiiiiiiiiii mahal gila.

Abis tu, dah kalau pakai artis jadi duta mau tak mahal?

Sebenarnya tudung and shawl yang aku ada now semua aku beli kat satu kedai kat Giant PH. Dia memang jahit tudung sendiri, so tudung dia limited tapiiiiiiiiiiii semua sedap pakai and quite ok jugak la untuk aku yang first timer ni. Memang terletak je bila pakai.

Khamis lepas aku try gak masuk this one kedai yang jual tudung-tudung.
Aku try ada la 10 pasang, satu pun tak masuk.
Yang terbengot la, terkangkang nampak jambul la, terjongkit la.
Dah macam pompuan Kemboja pakai tudung je dari jauh.

Last-last aku masuk Aranni.

Mak aiiiiiii harga!

Tapi berbaloi.
Sebab tudung dia bukan saje cantik tapi kualiti superb.
Dulu aku pun tak paham apesal ada tudung mahal nak mati.
Bila dah try pakai, baru tau.
Not only cantik terletak, tapi the color and fabric memang jauh berbeza dengan tudung yang aku pernah try.

Memang rambang mata tengok tudung-tudung Arianni.
Macam nak sebat satu kedai.
Macam aje la...

Hari tu aku rembat 5 tudung and 2 shawl. Aku sengaja pilih tudung plain sebab senang nak matchkan dengan shawl and baju.
Susah-susah sangat, sarung je tudung ni je. Takyah shawl pun takpe.
Sebab konfem boleh masuk dengan apa baju pun sebab dia plain color.

Masa aku beli tu rupanya Arianni baru lepas buat sale :(.
Melepas.

Hari tu ada reader bagitau Arianni ada sale tapi masa tu mood beli tudung belum mari. Aku dok bayangkan tudung bawal Mak Aji punya banyak aku rembat, so boleh la kot pakai tudung bawal je nanti. Sekali lupa pulak aku pemalas nak menggosok, so memang kena beli gak tudung instant ni.

Masa aku masuk the kedai (kat Bangi), aku memang tak tentu arah nak pilih yang mana.
Sebab the color semua sangatla shocking and memanggil-manggil kau suruh beli.
Semuaaaaaaaaaaaaaaa cantik.
Tapi tak semua la boleh masuk ngan kulit aku.
Kulit aku kan sedia maklom..

Tapi aku tetappppp nak ini, nak ini, nak ini, nak ini....main tunjuk je kat sales.
A friend yang menemankan aku beli bisik "Nampak kan harga dia berapa..?".

Tapi mungkin sebab aku dah dirasuk oleh Puaka Tudung Arianni, aku lelapkan mata je.
Mungkin jugak aku dah desperate nak carik tudung sebab asal nak kuar rumah walaupun ke mamak je aku ambik masa setengah jam just nak pilih tudung.

Sampai En Wan penah sound "Yang awak tenung dalam almari tu lama-lama, tudung tu boleh beranak-pinak ke? Pakai je la tudung mana-mana pun, nak pegi mamak je".

Abis, kalau nak pegi mamak boleh main sarung apa jenis tudung je la?
Pastu ko komplen bini ko macam sakai keluar rumah kan?

Aku kuar dari Arianni dengan PUAS GILA!!!
Sampai skarang aku puas hati sebab tudung dia sangat best.
Aku pun tak paham apesal tudung dia cantik terletak.
Maybe ada tudung-tudung lain yang ok dengan muka aku, like tudung yang aku beli kat Giant tu ok je cuma kalau nak compare dengan Arianni, lagi best Arianni la.
Mak Aji kata ada satu tudung brand MARIAN, also kat Bangi tengah naik skang.
Quite cantik tudung dia, pun terletak elok je.
Tapi since hari tu aku dah bershopping more than RM500 just nak dapatkan Gold Card Arianni so that boleh enjoy 25% discount every purchase lepas ni, maka aku rasa biar aku stay ngan Arianni je sementara aku belum boring.

Kalau ada suggestion tudung mana yang ok, bagitau ye?


Aku tak sure if kad ni boleh dapat point ke tak.
Kalau boleh dapat point, maka boleh la aku wakafkan aje kad ni kat sesape.
Korang leh dapat 25% diskaun, aku leh dapat tudung free. Ngagagagagaga.



Hari tu ada yang tanya mana aku beli baby sling Rayyan.



Aku beli kat sini.
Banyak pilihan.
Boleh pilih and purchase online.
Kalau purchase before 2pm, boleh dapat the next day.




Aku pilih yang ni.
Konon nak ala-ala Ferrari la.
Nak beli cap Ferrari tak mampu, beli ala-ala pun jadik la.

Tapi mujurrrrrrrrr aku tak beli cap Ferrari.
Penyudahnya Rayyan tak suka baby sling ni.
Dia nak kain batik jugak!
Bagus anak aku ni, merendah diri.
Huahuahuahuahuah.




Yang ni satu contoh yang palinggggggggggggg aku tak berkenan.
Dah la time cuti pun opis call.
Time tengah makan pun sibuk nak diskas pasal mesin tak jalan la apa la.
Macam nak terkuar bijik mata aku menjeling-jeling kat dia.
Konon nak protes tapi member tak paham.
Ujung0ujung mata aku jugak yang sakit.







Alhamdulillah, setakat ni Rayyan tak banyak buat perangai.
Bawak la pegi mana pun dia jarang sangat nak melalak kecuali nak tido.
Kalau nak tido kan, aku tak boleh senyap.
Aku kena bising.
Contoh kalau aku tengah meriba dia, aku kena bercakap ke, menyanyi ke, buat la apa pun janji ko jangan senyap. Kalau senyap dia bangun. Boleh?
Penah satu masa aku berborak macam nak rak dengan kawan aku kat phone siap terbahak-bahak lagi (kawan aku tau la macamana suara aku kalau borak apetah lagi gelak), si Rayyan boleh nyenyak tido macam takde apa.
Cuba kalau aku bisik-bisik suruh Redza diam. Serta-merta mata dia terbukak.
Agaknya dalam perut duu ia dah terbiasa dengar suara aku terpekik-pekik. So macam tak feel bila senyap-senyap.
Redza pun macam tu gak.
Kalau senyap nanti dia bangun, kalau bising dia tido nyenyak.
Sebab tu dia boleh tido ngan kitorang sampai skang.
Bising tengah-tengah malam pun takde hal. Dia konfem tido.
Err...ke buat-buat tido?
O em ji.



Ni, gamba semalam, on the way nak balik Bangi celebrate Father's Day.


Plan asalnya nak bawak Pak Aji, Mak Aji, and Ibal ke Equatorial.
Konon nak makan-makan kat situ.
Tapi macam tak sampai hati pulak aku bawak dorang makan pastu tepek kat blog sekali adik aku, Ima melopongggg je baca.

Nak pulak, nenek aku dah balik Malaysia now, duduk ngan Mak Aji pulak tu.
So Mak Aji dah tak tenteram nak tinggalkan rumah, kang tak sedap pulak dia nak makan dok pikir mak dia.

Jadi, dengan bersyukurnya sebab bajet terselamat, aku pun plan beli kek je.




Ni la rupa kek eskrim BnR sempena Father's Day kalau si Redza yang pilihkan.
Memang favor pada dia je lah.

Aku memang nak beli choc chip flavor sebab tu je la pun yang tekak aku boleh terima. Not bad jugak sebab atas dia ada oreo sekeping-sekeping.
Tapi si Redza kata kalau beli kek yang aku pilih, just satu rasa je.
Kalau kek yang dia pilih ada banyak rasa and kaler.

Memang la banyak rasa and kaler, tapi semua ko belasah sorang.

Beli kat Puchong, bawak ke Bangi.
Sampai je rumah Mak Aji eskrim-eskrim kon ni semua dah meleleh.

Terus Pak Aji baca doa selamat ringkas and ...........

Serentak dengan itu lagu Happy Birthday To You bergema, nyanyian Redza.

Anak aku ni asal ada kek je terbentang, konfem ada lagu besday.



My father and budak-budak busuk punya father, sedang menikmati KFC.

Ibal sponsor KFC.
Mak Aji buat mihun sup and nasi goreng seafood.

Settle.

posted by green apple @ 1:03 PM  
Newer›  ‹Older
Mothers Day Out
June 18, 2011



Tengahari tadi telah berlaku satu aktiviti pemontengan sewaktu bertugas - aku, Cheq and Rozie.

Punya la nak bergossip, semalam aku tido pukul 4am sebab nak siapkan keje-keje so that today aku tak payah masuk ofis.

Actually aku dah boring terperap mengadap keje macam dah takde benda lain.
So, Rabu lepas aku set dengan dua orang ni untuk bertenet di KLCC. Lagipun ni la peluang aku nak masuk balik KLCC selama hampir errr...6?? 7?? tahun tak jejak.
Aku tak nampak kenapa aku harus bersesak-sesak kat KLCC sedangkan ada Sunway Piramid, Subang Piramid, AEON Bukit Tinggi kat sini. Tapi sebab aku nak Cheq tak boleh bagi alasan untuk tidak melepak hari ni, makaaaaaaaaaaaaaaaaaa aku sanggup redah KLCC walaupun aku tak sure aku boleh sampai dengan selamat. Aku kan mana-mana pegi mesti kena sesat dulu walaupun jalan tu aku dah lalu empatblas kali dengan En Wan. Kalau dah nama aku kena bawak sendiri, mesti akan sesat punya.

Jadi tadi buat kesekian kalinya aku mengambil konsep redah dan yakin untuk ke KLCC. Sesiapa yang nak mengamalkan konsep yang sama, silakan. Tak perlu GPS ni segala. Yang penting henfon mesti boleh buat call ok. Kang sesat payah lak orang nak carik kau bawak balik.

Tapi KLCC pulak buat suwey.
Ntah apa kena banyak nau exit and entrance yang dia tutup.
Menapak aku nak masuk entrance ISetan.
Tak vogue okkk dah bersiap sejam kat rumah kaw-kaw sekali kena menapak.

Tekak aku ngan Rozie nak makan western.
Si Cheq boleh pulak ajak kitorang makan nasik padang.
Aku datang jauh-jauh redah jem segala semata-mata nak makan nasikkkkk????
Baik aku makan siap-siap nasi sejuk kat rumah hokeyyyyy.

Tapi Chillis beratur punya laaaaaaaaaaaaaaaaa bapak panjang.
Sian anak dara Rozie kelaparan.
Aku pun lapar gak sebenarnya tapi kontrol la.

Ini hidangan wajib aku kalau masuk Chillis and TGI. Tapi tak habis.

Masa makan ni tadi kemain laju lagi aku. Lepas sekeping, sekeping masuk anak tekak. Pastu balik rumah cari penimbang. Sesal.

Tapi malam tadi supper aku pekena roti naan double cheese. Balik rumah ye ye je buat sit ups terus.

Tak payah laaaaaaaa Diana. Kau memang spesis melayu mudah lupa.


Aku punya.

Tajuk makanan dah lupa. Tapi seingat aku la, aku belum pernah order makanan lain selain yang ni everytime masuk Chillis. Macam style-style orang jakun kan? Balik-balik itu, balik itu. Pastu claim selalu masuk Chillis. Eh, aku mengumpat sape ni?


Rozie and anak dara dia punya.

Tokey henbeg punya..... yang dibelasah sama oleh aku and Rozie. Pun begitu, tetap dia tak boleh habiskan.

Aku rasa kitorang semua tak dapat habiskan makanan sebab masing-masing kenyang bergossip.


Lunch untuk hari ini. Macam makan untuk tiga blas orang.


Mak aiiiii....masing-masing kemain kembang lagi muka. Sebab tu snap tang muka je, tak boleh ambik sampai bawah. Lagi tak tercapai dek akalmu akan kekembangan kami bertiga.

Ok, next time kita bincangkan tentang orang lain pulak. Sila pikirkan nama saper pulak bakal naik dalam meeting akan datang, ok?


Dengan tokey beg kena snap lelebih sikit


Gamba anak Rozie snap-kan, thus gegar sikit. Tapi kira ok la dari omak dia yang snapkan. Kemain lagi "Readyyyy 1..2...3...." ...." Eh, camne nak tekan BB ko ni?"
Penat aku ngan Cheq sengih.
Dasarrrr.

Tetiba tengok gamba ni buat aku teringat insiden aku and Cheq membanding-bandingkan kaler nipple masing-masing. Konfem! Takde sape berani buat.

The good old days *lap air mata*
posted by green apple @ 2:44 AM  
Newer›  ‹Older
Takkan semua benda kau nak murah
June 16, 2011



Aku kan memang tak paham konsep orang nak berbisnes besarrrrrr tapi nak jimat gila-gila.

Owner opis lama aku hujung bulan ni nak pulangkan deposit sewa.
Before dia pulangkan tu of cos la dia nak check dulu condition ofis yang aku tinggalkan.
Before dia gi Canada bercuti, dia ada datang opis dengan aku untuk check condition. Kebetulan hari yang sama, tenant baru nak tengok-tengok ofis.

Owner tu puas hati sebab aku tinggalkan ofis dalam keadaan ok. Tu pun sebab aku tak dismantle partition semua sebab aku tau kalau aku dismantle konfem macam tongkang pecah jadinya ofis tu aku kejekan. So dia dah pesan siap-siap since ofis ni dah macam-macam aku buat, dia maybe nak naikkan sewa tapi tak kasi aku bagitau new tenant.

Ok, condition dia gini.

Ofis lama tu memang fresh and new masa aku masuk. Kira aku first tenant.
Dari zero, aku naikkan partition.
Partition yang aku buat tu sama macam partition ofis aku sekarang, yang pakai plaster. Sebab aku benci partition pasang siap. Serupa macam ofis tak siap je rupa dia.

Ada room, ada pantry yang aku siap pasang tiles, ada surau, ada stor.
Ofis dulu corner lot.
So semua tingkap keliling aku tinted.
Aircond aku tinggalkan.
Kerusi meja semua aku tinggalkan.

Yang aku ambik is glass door (sebab glass door ni ada engrave dengan nama company. Takkan next tenant nak guna kot), carpet, photocopy machine, fax, freezer and fridge.

Yang lain semua aku tinggalkan.

Masa new tenant ni datang check ofis, dia ada tanya ada barang ke yang aku nak tinggalkan.
Aku cakap aircond, meja, kerusi, lampu yang basic and partition aku tak dismantle.

Ok settle.

2 hari lepas owner call cakap new tenant tu tak jadi nak masuk sebab dia (new tenant) bagitau aku mungkir janji. Aku cakap aku nak tinggalkan barang but aku ambik semua.

Aikkk????

So aku call budak tu, tanya.


Aku : Michelle cakap you tak jadi masuk sebab saya ambik barang? Barang apa ye? (intonasi masih bercirikan muslimah)

Dia : Siapa nak ambik ofis tak berkarpet, tak berlampu, pintu semua takde.

Aku : La, pintu mana pulak yang takde ni?

Dia : Pintu depan tu. You tanggalkan kan?

Aku : Pintu kayu tu memang pintu asal, I tak tanggal. Pintu kaca je.

Dia : Tu laaa. Apesal you nak tanggal pintu kaca pulak? Dah satu hal I kena buat baru.

Aku : Eh, pintu kaca tu I tempah tau. Bukan masuk-masuk opis terus ada pintu kaca. Lagipun u nak buat apa, pintu kaca tu ada engrave nama company I la.

Dia : Tu tak kisah, I boleh tampal dengan apa-apa. Ni lagi satu, alarm pun you nak tanggal ke?

Aku : Eh, of cos la I tanggal. Benda tu boleh guna balik.

Dia : Susah la you ni. Semua nak ambik balik. Karpet pun u ambik.

Aku : You nak ke karpet tu? Kalau you nak, I taknak bagi free, you kena bayar I. Boleh?
(masa ni suara aku lembut lagi tapi ada cara-cara nak jasi sarcastic)

Dia : Olohhhhh, karpet pun berkira keeeee.

Aku : Dah tu, yang you berkira sangat nak beli karpet baru apesal??? (ok, naik sikit dah suara)

Dia : Ye laaa. Cuba awak fikir, mana ada orang pindah opis ambik sekali karpet?

Aku : Orang lain tak ambik karpet sebab karpet dia bergam kat lantai. Karpet murah! Saya punya karpet tak bergam kat lantai. Saya pasang sponge kat lantai sebab saya memang dah plan kalau pindah esok saya nak angkat balik karpet ni. Yang saya tinggalkan tu is the sponge. Awak ingat sponge tu murah ke? Dah bagus saya nak tinggalkan tau. Awak letak je karpet atas sponge tu. Karpet awak tak rosak.

Dia : Berapa karpet awak tu yang sayang sangat nak tinggal?

Aku : Karpet alone RM12K. Tak termasuk sponge ok? Nak beli ke????!!


Senyap.


Dia : Hmmm....tak pela, takpela. Eh ni saya nak tanya lagi satu. Berapa dia sewa kat you dulu?

Aku : RM****

Dia : Ye ke?? Saya dah agak dia mesti naikkan sewa ni. Hmmm..tak jadi la saya nak sewa.


Hmmm..sebenarnya itu la pun alasan kenapa kau taknak sewa kan? Sebab sewa mahal. Bukan sebab aku ambik barang-barang aku.

Kang kalau aku cakap lelebih kang, kau kata aku berlagak.
Tapi sebenarnya kau yang berlagak.

Nak berlagak ada opis besar, opis cantik, opis lengkap tapi taknak kuar duit lebih. Nak sewa murah. Nak barang free.

Akai ada?

Semua barang nak free.
Kalau aku tinggalkan free then ko willing nak bayar sewa mahal, takpela jugak.
Ni tak. Dah la nak semua barang free, lagiiiiiiiiiii nak sewa rendah.

Owner tu pun mesti ada reason kenapa dia nak naikkan sewa.
Mesti la nak ikut market price. Takkan harga dulu ngan sekarang nak statik je.
Lojik ke kau nak sama kan harga sewa opis kosong dengan harga sewa opis ada kelengkapan? Halooo, kata bisnessssss. Benda basic macam tu pun nak kena ajar gak ke?

Bilik ada, pantry ada, surau ada, tingkap tinted, kerusi meja sedia.
Lagi nak murah???

Dasar lanch.



















Gamba takde kena-mengena dengan entry. Saje je, sebagai memenuhi sessi camho.


posted by green apple @ 11:23 AM  
Newer›  ‹Older
Ball
June 14, 2011



Sabtu lepas adelah Sabtu palingggggggggggggggg aman setakat ni.
Semua gara-gara game bola.
Selama ni asal Sabtu je aku berebut TV. Yang kat bawah nak tengok cerekarama la, Cinta Karmila la, Cinta Melody la. Yang kat atas nak tengok bola. Yang si bola ni pulak macam takde hari lain nak main. Balik-balik aku kena tengok AF online. Tensi.

So Sabtu lepas, walaupun takde AF, aku tetap bahagia sebab aku leh bergolek-golek dalam bilik sorang-sorang tanpa gangguan. Ko nak bertempik kat stadium tu tempik la ko anak-beranak. Balik kang jangan lupa belikan aku kacang rebus.

Time iklan, aku tukar-tukar channel, la haiiiiiiiiiiii.
Ada rupanya siaran lansung.
Yang nak bersesak-sesak bau bacin dalam stadium tu kenapa la??

Memandangkan masa tu Tganu masih lagi 0, kejap-kejap aku sms En Wan tanya khabar team dia. Saje je nak bakar-bakar.
Tak reply okkkkk.
Siap terus off henfon lagi.
Aiii? Betul punya marah niiiiii.

Bila tetiba Pak Aji sms aku :


Oh! Demmmmmmmmmmmmmmmm.

Konfem seminggu telinga aku bernanah dek citer yang sama je ni.

Ternyata, ramalanku benar belaka.
Dari moment dia jejak rumah sampai malam tadi ni, tak abis-abis citer pasal Tganu dia. En Wan tu sah-sah la bangga kan, memang pure Tganu.

Yang si Redza ni pun sama naik nak berbangga.
Padahal sebelum pergi tu siap pakai baju Red Giant. Bapak dia tipu cakap Selangor lawan.

Sekali balik, dah rupa gini :

Kesian anak aku jadi bahan eksperimen bapak dia. Aku tau bapak dia pun nak pakai gak camni tapi takut kena belasah. Ngahahaha.


Lautan merah.


Tu diaaaaaa.....semangat penyu dah masuk.


Aku pernah sekali je masuk stadium layan bola kat Kuching. Masa tu Sarawak lawan Selangor. Ramai mana je la penyokong Red Giant kat Kuching kan, harapkan student je la. Kitorang masuk stadium masing-masing pakai baju biasa je. Yang pakai jersi Red Giant semua cover dengan jacket. Mana ada space supporters Selangor kat sana. Pandai-pandai la kau nak bawak diri kan.
Kitorang duduk kat tengah-tengah supporters Sarawak. Memang tak seronok la sebab tak berani nak menjerit.

Sekali masa Zainal Abidin gelecek bola, aku tetiba bangun pekik nama dia.
Ha, kauuuuuuuuuuuuuuu.
Gigolo punai kontot belakang seat aku ni boleh pi tendang kerusi aku? Gampang gila. Sikit tak sporting. Kemon laaaaa. Yang main kat tengah-tengah padang tu pun tak apa-apa. Kau pulak emo.

Masa tu siapa ntah budak laki member aku terus tukar seat dengan aku. Lepas insiden kerusi aku kena tendang tu, masing-masing tengok game macam melawat orang mati. Senyap sepi.


*cilok kat FB Mala*

Time ni mana yang pergi stadium naik moto semua gi tunggu player kat hotel. Aku tak join sebab masa ni aku dah ada balak. Yang stok-stok takde balak je tunggu player. Wakkakakakakakkaka.

Time ni semua nak bergambo ngan Nazzab Hidzan yang tengah-tengah tu (betul ke nama dia ni?). Ntah mana pegi mamat ni skarang.

Aku rasa time ni aku takde sebab aku naik bas UNIMAS kot. Balak aku kan sengkek, mana ada moto.

posted by green apple @ 12:09 PM  
Newer›  ‹Older
Quick
June 13, 2011




Ok yang ni quick update sebab aku memang tak sempat nak respond kat sorang-sorang.
Kepada yang ada email aku tanya if aku dapat ke tak their previous email, request utk iklankan kat blog, YES. Aku dapat. Cuma seriesly aku sangat busy lately. Kalau update blog pun kul 1-2 pagi. Working hours memang aku busy sikit. Kalau sempat aku mengelat la sejam dua update apa-apa yang patut.

Ni masih ada lagi 44 emails dari bulan-bulan lepas pun tak terbuat lagi.
Minta sabar ye, insyallah ada masa aku buat slow-slow.


BTW, siapa ye hari tu ada tanya pasal nak carik homemade red velvet cuppies area Subang Jaya/Shah Alam, ok korang boleh gi SINI. Nama dia Sharina. Auwwwwww!

Chics.
Nama dia Chics.

Ok sambung buat keje.

posted by green apple @ 11:27 AM  
Newer›  ‹Older
Get-a-way (laaa) yang cepat dan dekat



Last week kan, aku boring-boring lantas gatal-gatal pi search hotel-hotel dalam Malaysia. Maklom la tahun ni dah ada anak kecik. At least biar Rayyan cecah umur 3 tahun dulu baru aku berani nak bawak masuk plane. Alangkan takat pi Bali yang 3 jam tu pun, bawak Redza yang masa tu umur dah 3 tahun, sikit punya hazab aku nak menjaga kat atas tu. Dah la denagn bakul susu and pampers dia je dah sebeban, belum lagi nak monitor perangai dia yang melompat dari satu kerusi ke kerusi yang lain. Belum lagi aku nak kontrol aku punya jakun atas flight lagi.

Oh nooooooooooooooo. Tidak akan aku ulangi situasi-situasi sebegitu.

Bila Redza cuti sekolah 2 minggu ni aku pulak yang rasa macam kesian gila anak aku dok rumah cuti-cuti ni. Minggu pertama tu dia still ada kelas agama, so tak boleh pi mana-mana. Minggu kedua, masing-masing dah ternganga tak tau nak buat apa kat rumah.

Nak bercuti.
Tapi taknak jauh-jauh sebab kesian Rayyan dalam kereta lama-lama.

Feringgi...consider jauh jugak la kalau bawak budak kecik.
Cameron...sorry aku takkan panjat lagi.
Genting...boringgggg.
Pangkor...baru je pergi tahun lepas.
Bukit Tinggi...tak sesuai untuk Redza yang suka bepencak dalam kolam.

Sumpah tak tau nak pegi mana.
Macam mati kutu je takde tempat best-best yang aku boleh sampai dalam masa sejam.
En Wan dah plan nak buat camp kat laman rumah je. Nak bagi anak dia rasa feeling-feeling camping.

Dah toksah!
Menyusahkan aku je nanti nak kena kemas segala periuk kuali yang ko angkut bawak keluar.

Last resort - Port Dickson!

Memang tak teringat lansung PD ada Water Homes Legend.
Last aku pegi PD masa Redza umur 6 bulan, exactly sama dengan umur Rayyan now.
Gila lama tak jejak PD.

Tapi tu la kan, aku pi sana last week, dah la cuti skolah. Weekend lak tu. Gila super peak. Terus charge dia super jugak lah.

Tadi aku tengok the same room yang aku duduk last week, rate dia now just RM550++. Aku pegi last week RM892++!!!
Bangkai kan?


Kitorang duduk Premium Pool Villa sebab ada 4 adults.
Yang pelik kan, room for 4 adults, tapi free breakfast tetap untuk 2 orang je.

Ok la room dia sebab ada private pool.
Aku kan before pergi tu dah bajet-bajet ada private pool ni senang la aku berendam pakai 2 piece, sekaliiiiiiiiiiiiiii period.
Jadik tukang hulur towel je sampai ke sudah.

Redza sampai-sampai je bilik, depan pintu tu lagi dia dah tanggalkan seluar. Punya la gelupur macam tak penah jumpa kolam.


Sinki yang besar. Bagus. Sesuai untuk mandikan anak aku dalam ni sok pagi.


Pantry.

Kebetulan pagi tu kitorang breakfast lontong kat rumah. (Jawa la katakan, pagi-pagi sarapan lontong okkkk).

Mak mertua aku sibuk suruh bawak lontong ni sekali. Semuanya sebab anak laki dia pi kelentong, "Kita nak pi holiday tengah-tengah laut ni, takde makanan". Orang tua tu bungkus la segala apa yang dapat. Kalau kau tengok luggage aku memang gila darat. Dengan lontong, dengan air mineral, dengan kacang, dengan tempe goreng (dinner semalam punya). Aku pegi Hong Kong pun tak tapau macam ni.

Memang kuang asam anak dia. Suka mengenakan mak sendiri.


Bapak dia yang lebih kan?

Aku ingatkan dia benti tepi jalan belikan pelampung Rayyan je. Rupanya beli buih sekali. Dia satu, Redza satu. Aku tengok pun macam...err....




Masa ni petang, so air belum pasang lagi. Still nampak pasir. Rilek je masing-masing melintas kaca ni siap pijak-pijak lagi. Siap solat atas kaca ni lagi, konon time-time bezikir tu boleh sambil-sambil tengok pasir laut.

Maghrib tu air pasang, and the ombak tu quite kuat jugak sebab hujan. Ha, kauuuu. Dan-dan masing-masing bentang sejadah tempat lain.




Rayyan's first vacation - 6 months old.


Redza's first vacation - 7 months old at Awana Kijal

Masa ni memang En Wan, dua-dua anak dia, bibik, dengan mak mertua aku sekali terjun dalam kolam.
Aku memang takde la nak join mandi junub beramai-ramai ni kan. Kang contaminate lak pool tu. En Wan beria-ia suruh join 'Ala Di, dah 3 hari awak period. Takde hal nya nak mandi kolam'.

Ha'ah kan?
Macam kau pernah period.

So, aku just lepak baca buku atas katil.
Tteiba aku tetido.
Sedar-sedar je aku tengok semua berselubung bawah selimut. Ntah bila masa diorang naik aku tak sedar.

Kiranya petang tu aku habiskan dengan membuta je la.

Malam tu kuar gi seafood kat area PD beach.
Gila best restoran tu, aku lupa apa nama.
The tomyam kawwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!!!
Sotong goreng tepung dia memang best. Takde la macam kebanyakkan kedai yang serve tepung goreng sotong instead of sotong goreng tepung.
Ikan pun kebetulan baru naik. So memang juicy la.


The next morning....siap-siap nak pegi breakfast. Masa ni aku nyaris-nyarissssssssssssssss tarik towel En Wan. Seriesly aku terlupa ada mak and bibik sekali.

Aku ngan En Wan memang ada tebiat suka tanggalkan masing-masing punya towel. Selalunya aku dah bersedia pakai panties siap-siap so kalau dia tarik tu aku tak fully naked kira dia kalah la.

*game bodoh*

En Wan pulak memang jarang pakai spender siap-siap walaupun dia dah pakai baju siap bersikat rambut macam kat atas ni. Tu yang aku kejap-kejap kena tanya pakai spender ke tak. Padahal dia ambik seluar dalam almari kan, apa la salahnya kau capai spender sekali. Ini takkkkk. Nak jugak aku tanya baru ingat nak pakai.

Pagi tu memang dia belum sarung spender lagi, aku dah merangkat slow-slow belakang dia konon nak tarik la ni. Seb baik mak mertua aku sound dari belakang 'Diana cari amende?'.

Fuhhhhhh!

Selamatttttttt.
Boleh aku terlupa dalam bilik tu ada mak sekali.

Kalau tak, mesti mak mertua aku tobat nasuha nak ikut kitorang gi holiday lagi.

Tambah 2 lagi breakfast coupon untuk mak and bibik.

Ok la, rate dia RM40/person. Dengan selection of food dia gila banyak, memang berbaloi la dengan rate dia. Tapiiiiiiiiiiiiiii banyak mana sangat mak mertua aku makan. Kitorang tak bagitau pun berapa harga breakfast tu. Cakap FREE. Kang kalau dibagitau, mau orang tua ni taknak makan lansung.

Tapi En Wan ngan aku bukan jenis duduk berejam-jam semata-mata nak makan. So, kira rugi jugak la RM40 makan takat nasi goreng, mihun, karipap, buah, waffle...


Hari tu ada yang tanya kenapa aku beli beg semua Tote je.


Sebabnya ini ye.

Senang aku nak sumbatkan segala mak nenek barang. Space aku kecik je kat tepi tu. Letak purse je. Yang banyaknya bekas susu, botol susu sampai dua. Kadang-kadang 3 campur botol Redza sekali, pampers, babywipes, mini thermos, etc)

Tu belum bapak dia mintak tumpangkan spek mata la, kunci keta, kamera.....sudahnya aku ni tukang bawak barang orang je.


Aku punya. First round.


Kids siap dapat belon lagi. Pastu dia tayangkan katun. Tenang sikit aku nak makan.


Dasyat kan baju yang aku pakai ni. Macam mengandung lapan bulan. Ok yang ni sok-sok ada masa aku cerita pasal baju and my new look (the proses of and aftermath...ha, kauuuu).


Ok yang ni senario biasa. Cuma aku dah bertudung. Aktiviti camhoring masih berjalan seperti biasa. Tiada perubahan.

Yang ni aktiviti lepas makan. Mana yang terlibat boleh la terjun balik dalam kolam. Yang masih terluka tu boleh la duduk diam-diam kutip baju kotor saje.


Morning, air pasang.


Humpty dumpty mandi.
posted by green apple @ 1:57 AM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES

ADS
MY PROFILE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
COUNTER
 
TRAFFIC
MY PREVIOUS POST
OLDER POSTS
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER