walk on wings, tread in air: 09/2010 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

BEAUTY AND HEALTHCARE
FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Hidung mengalami pembusukan
September 30, 2010

Actually sejak hampir 2 minggu lepas aku ada masalah hidung tersumbat. Tapi aku dengan konfidennya aku tetap pi sana-sini jumpa customer dan tetap angkat call walaupun suara aku sengau-sengau sendut.

Memang kali ni pregnant, aku punya alahan is selsema. So ko bayangkan lah kan, sepanjang mengandung kalau ko kena selsema tak ke hazab namanya?? Lagi sengsara kalau time nak sembayang tu, aku tawakal ajelah, kejap-kejap srot srett srot srettt. Kalau ikut hati aku, memang time sembayang tu aku hembus je terus. Sebab tu la jugak terawikh hari tu, macamana aku start lambat sekalipun, aku jugak yang tetap habis dulu. Hahahaha.. Gila speed aku baca sebab selsema punya pasal.

Awal-awal dulu aku belasah ubat selsema tetiap hari sampai satu keje takleh buat bantai membuta je keje. Last-last gynae aku cakap, ni memang pembawakan so takleh buat apa, redho je la sampai bulan 12 nanti.

Tapi disebabkan terlampau lama selsema, 2 minggu lepas aku kena infection dalam hidung. Mula-mula aku tak perasan sebab tak demam semua, tapi aku macam terbau-bau bacteria. Aku memang kenal sangat la ngan bau bacteria ni sebab masa 1st degree dulu aku sampai dah tak boleh nak muntah dah kalau masuk lab, bau bakteria ni memang dah sebati. Apa taknya, hari-hari kena streak 50 plate bacteria, mana tak serasi bau aku ngan bau bakteria kannnn.

So, aku ni sibuk la spray rumah ngan Febreeze la apa la nak kasik hilang bau tu. Tetiba aku terperasan selsema aku dah kaler lain. Mucus dia dah ada yellowish kaler. (oh, korang tengah makan eh?? Ada aku kesah???)

Bila aku hembus, aku terbau bau busuk tu.
Oh! Demmmmmmmm!!!!

Sampai ke tekak okkk terasa pahit dia. Last-last, tekak aku ada rasa macam darah. Ah, sudahhh.

So semalam 2 hari lepas dia dah trigger migrain. Gila babi punya migrain sampai aku rasa nak sembayang guna mata sebab kepala pun tak larat angkat. So, kebetulan En Wan off siang, so dia hayak aku pi Sunway Medical Centre pi jumpa ENT specialist.


Muka girang sebab tak payah pegi keje pagi. Tapi bini pulak buat hal, so takleh bangun lambat. Kena bawak bini tersayang ke spital.


ENT Specialist. Dokter yang sama yang bedah hidung En Wan 3 tahun lepas.


Senyum dalam paksaaan padahal kepala dah sakit and hidung bau busuk!! Tapi En Wan tak kata apa pun time kiss aku?? So aku rasa takde la busuk sangat kotttttttt. Haha.


Masa ni dia dah semburkan nasal spray yang adisssssssssssss, pedihhhhhhhhhhhhhhhhh!!!


Masuk je dalam bilik dokter, dia masukkan microscope dalam hidung and cakap memang VERY BAD infection oready. Tapi dia kata takleh buat apa la, sebab itu adelah disebabkan pertukaran hormon masa mengandung so that dia boleh bagi medication je dulu. Takkan nak kuarkan baby terus kot kan. Dia ada gak la korek-korek hidung aku ni nak kuarkan mucus. Dia punya scoop punyala panjang sampai satu tahap tu aku tersedak sebab dah dalam sangat dia masukkan untuk sedut. Disebabkan sedut tak abis, so dia terpaksa bagi very strong punya antibiotic.

Aku kena makan seminggu je, habis tak habis, cukup seminggu aku kena stop. Next week, dia nak check balik, kalau takde perubahan dia kata maybe kena operate. Dia takut ada bengkak sampai ke rongga pipi. Dah satu hal lak pagi ni aku bangun tanya Mak Aji dulu

'Ma, pipi Diana comel ke dari semalam?'

'Kau ni kenapa???'

'Comel tak?'

'Jangan mengada la. Aku nak masak!'.


Cis, takleh berkerjasama lansung!!!
Aku ni takut okkkk.
Nanti kalau pipi aku comel dari biasa maknanya ada nanah ke apa ke dalam pipi.
Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!


Balik dari spital, aku terus takleh angkat kepala, belasah tido sampai kul 6pm. Masa maghrib, Pak Aji masuk bilik nak tengok aku. Aku mintak dia tolong picit-picitkan. Tau je la kan, tangan orang tua, Macam nak rabak tengkorak aku dia picit. Tu pejam mata bukan sebab sedap okkk, tapi tahan sakit. Kang aku cakap sakit kang, dia lepuk muka aku lak. So, diam je.

Muka setelah dipicit. Makin teruk.

Alhamdulillah bangun pagi ni dah lega. Eventho lubang hidung belah kanan ni ada tersumbat sikit, tapi bau-bau tu dah hilang banyak. Sometimes je terbau-bau. Tak tau la kot memang ada lagi bacteria tu or aku je yang saiko asik terbau-bau. Tapi killer okkk antibiotic ni, aku tak tau la ni antibiotic or ubat tido. Asal aku makan je terus mati.

posted by green apple @ 2:22 PM  
Newer›  ‹Older
Sorry...



First of all aku nak say sorry to Nora Abdullah sebab aku terlupa masukkan order lasagna dia for today. Padahal ye ye je aku konfemkan order dia malam tadi, last-last aku terlupa jugak. Aku just bagi kat Mak Aji order untuk those yang sms aku pagi semalam je. Bodo gila okkk.

Sorry ye Nora.

Next week akak hantar. Those yang nak order baked cheese macaroni or lasagna boleh buat order now, so that aku leh arrange for delivery/pick up next week. Hari Jumaat takleh deliver/pick up sebab Mak Aji ada huge order untuk spagetti.

Ni adelah contoh gamba yang aku baru snap jap tadi.

Pandangan jauh...

Pandangan dekat...yang takde beza pun kot.


Contoh lasagna yang dibeli dari Secret Recipe. Secret Recipe letak 3 lapis, Mak Aji punya version letak 4 lapis.


Baked cheese macaroni pada pandangan jauh...

Dari pandangan dekat


Ni lebih buat cheese macaroni tadi, aku telah men-request macaroni goreng. Aku makan 2 pinggan. Baru 2 pinggan....

posted by green apple @ 1:30 PM  
Newer›  ‹Older
Dia bukan kawan saya.
September 28, 2010



Pasal kes pompuan tak sayang mulut tu, itu bukannya kawan aku. Kawan-kawan aku takde yang jakun tahap gampang sampai macam tu sekali nak kelebet segala harta benda orang. And this woman pun bukannya kawan En Wan pun cuma laki dia je kawan En Wan. So takkan aku nak jemput lakinya aje, kang orang kata aku berminat ngan laki orang pulak. Lain la kalau laki dia Farid Kamil.

Kalau ikut hati and mulut aku yang celupar ni memang aku tabur je depan-depan dia tapi disebabkan pompuan tu aku bukan kenal sangat pun, lagipun itu bukan tetamu aku (hahaha), but tetamu En Wan. Kena la jugak jaga airmuka laki sendiri kan. Walaupun pada mulanya aku tengok macam En Wan tak kisah apa pompuan tu nak cakap sebab laki pompuan ni pun macam bagi green lite je apa bini dia nak kondem. Tapi bila dorang dah brambos, En Wan hug bahu aku 'Di ok ke?'.

Ohhh, perasan jugak ko eh bini kau sentap???

Seb baik dia perasan aku tak berapa ok. Kalau tak, aku taknak masak-masak dah untuk kawan dia. Sejuk jap hati. Terus aku tak jadi nak mengumpat depan dia maka aku mengumpat lam blog. Ngahahaha.

Actually pompuan tu ingat aku pun surirumah sepenuh masa macam dia, so dia dok membayangkan yang En Wan and laki dia satu level (same position) and aku and dia pun sama-sama tak bekerja sooooo takkan la aku leh beli barang-barang yang lebih dari dia kotttttttt. Maybe tu pasal dia ada tebiat macam tu.

Yang laki aku ni pun satu.
Tak penah la konsistennya kalau orang tanya 'Bini kau keje, Wan?'

'Keje. Jual-jual barang je'.

Kadang-kadang kalau orang tanya 'Orang rumah kau keje?'

'Eh, nama pun orang rumah, keje kat rumah je la'.

Dua hari lepas gi open house kawan dia, orang tanya 'Bini kau keje apa?'

'Logistik. Hantar barang'.

Sedap anak tekak dia je.
Janji soklan orang berjawab.

Aku pun tak penah kisah apa En Wan nak explain kat orang pasal bini dia, tapi tu la kan, perception orang skarang ni lain. Some people bertanya sebab dia ikhlas bertanya, ada jugak sesetengah orang yang bertanya sebab sekadar nak bertanya, nak mengisi ruang. But, ada jugak yang bertanya sebab dia nak pastikan diri dia tak tergugat so dia rasa sangat lega dan boleh move on. Apa jenis orang pun aku tak tau.

Yang pelik tu, apa ko dapat pun kalau ko kondem harta benda orang?
Seb baik la aku ni takde duit nak beli barang lain. Kalau aku ganti semua barang yang dia kondem tu ngan barang lagi vogey the vass kanggggggg, terus ko kejung jadi statue of liberty depan pagar rumah aku.


Ok, topik lain.

Hari tu antara masakan yang aku buat adelah samosa daging. Tapi En Wan kata tak sedap sebab dia kata samosa aku samosa orang tak cukup bajet. Padahal bajet tu datang dari mana bangggggg??? Bukan dari poket kau kahhhhh????

Tapi jangan percaya cakap dia. Sila buat untuk anda rasai kenikmatannya.


Cincang bawang besar, bawang putih and tumbuk lada hitam. Goreng sekali dengan daging cincang....


....Sampai jadik macam ni.


Standby telur untuk dijadikan 'gam'.


Beli kulit popiah and gulung or lipat sukati. Janji daging tak terburai. Pastu gamkan kulit popiah tu guna telur tadi.


Dan goreng lah ia sampai lebam.



Sebarang feedback berunsur kondem tak dibenarkan sama sekali setelah anda memakan samosa ini.

posted by green apple @ 1:14 PM  
Newer›  ‹Older
Ada sesetengah manusia memang layak dipanggil MUSIBATUN
September 27, 2010



Bulan-bulan raya ni sepatutnya jadi bulan bermaaf-maafan.
Ni ustazah aku la yang cakap.
Tapi aku rasa kali ni aku tak kuasa nak maafkan orang. Nak pulak kalau orang tu jenis takde adab.

Aku tak sure pulak kalau penyakit ni adelah penyakit orang Melayu, atau penyakit orang busuk ati ataupun penyakit orang mental. Mak aku dulu pesan, kalau pegi rumah orang, buat cara pegi rumah orang. Kalau pun ada benda yang ko tak berkenan dalam rumah tu, tolonglah ada adab berziarah sikit. Agak-agak ko datang melenggang bawak bontot aje, tak bawak buah tangan, maka the least you can do is to jaga hati tuan rumah, paham??

Ni kes tetamu yang datang ke rumah aku.

Memang la aku yang jemput kau datang. Well, raya kan, mana yang aku rasa perlu dijemput, aku jemput la. Aku jemput nak kasik ko rasa masakan aku, bukan suruh kau nilaikan segala harta yang aku beli dalam rumah ni.

Dalam rumah aku ni tak banyak pinggan mangkuk yang mahal-mahal. Apa yang aku beli adelah untuk buat makan-makan sendiri. So bila dah ramai-ramai datang tu, aku kuarkan la mana yang ada. Ada arcopal, corelle, noritake and vantage. Takde la banyak sangat pun satu-satu set tu aku beli. So aku kuarkan la bagi cukup orang makan. Aku kuarkan pinggan polisterine kang, orang kata aku kedana sangat pulak. Susah okkkkk hidup bermasyarakat niiiiii. Semua mulut kau nak kena tutup.

Alih-alih bila time makan, si musibat ni boleh pulak pi buat statement 'Noritake ni tak cukup set eh? Tea set je u beli ni kan?'

Tang 'Tea set JE' tu yang aku tak tahan.

Memang laaaaa aku ni tak mampu beli berset-set, tapi at least aku berani okkkk kuarkan Noritake aku bagi tetamu guna, bukan macam sesetangah orang, takat tayang dalam lemari je kasik lipas berak.

Pelik bila ada tetamu yang boleh kuarkan such statement time makan. Aku ni dok la risau kot la ada orang komplen makanan aku tak sedap, rupanya tak. Ada yang lagi berminat nak kondem pinggan mangkuk aku. Series lancau.

Ok, tu satu hal.

Ruang tamu aku, ada 2 chandelier.
Si musibat ni boleh pulak berborak-borak dengan tetamu lain (dia ingat aku tak dengar la ni. Sorry ok, telinga blogger adelah telinga paling ajaib dalam dunia. Benda-benda macam ni kena cepat tangkap so that aku leh jadikan kau bahan mengumpat dalam blog), dia cakap 'Ni salah niiiii. Patutnya chandelier letak satu je. Baru la jadi bahan tarikan. Dah letak dua nampak semak'.

Eh, kau pulak yang susah???
Yang semak pun rumah aku kan?

Tapi apesal aku tak nampak semak pun??
Ohhhh, mungkin sebab hall rumah aku lagi BESAR dari rumah kau kottttt. Tu pasal tak nampak semak.

Tapi takpela, orang nak bagi pendapat la katakan. Sukatila, bagi je la pendapat.
Tak puas hati kondem hall, masuk pulak kat dapur.
Tang ni aku tunggu jugak apa dia nak kondem sebab dapur aku ni aku serah bulat-bulat kat designer, maka bersarlah harapan aku sekiranya kau sudi mengkondem designer punya keje.

Dah takde benda sangat gamaknya nak kondem, tau dia kondem apa????

'Kitchen island u ni too big la. Kalau u buat kecik sikit, at least kat sini you boleh buat bla bla bla bla...'.

Pelempanggggggggggggggggggg!!!!
Ringan je tangan aku ni okkk.

Pastu sambung lagi 'Laa, nape beli model yang ni? Ramai sangat I tengok beli fridge yang 2 door kaler hitam ni. Dah biasa sangat rasanya, mana-mana rumah pun ada skarang'.

Penyudahnya aku cakap je 'Nak buat macamana, yang tu je tengah sale. Nak beli new arrival bajet takde'.

Sebenarnya orang macam ni, memang itu yang dia nak dengar dari mulut kita. Dia akan jadi lebih bahagia kalau kau cakap barang-barang dalam rumah kau ni kau menang cabutan bertuah. Kira barang-barang free je ni. Kalau nak harap duit sendiri memang sangat-sangat tak mampu gitu.

Tapi kan, kalau aku la, kalau betul rumah orang tu banyak sangat defect di mata aku, aku takkan explore habis sampai ke dapur segala. Sebab sakit mata banyak sangat defect, betul tak? Tapi yang ni takkkkk. Siap lak tu 'Boleh i tengok atas?'.

Nak tengok??
Sila..sila...

Yang naik atas 3 orang, aku malas nak ikut sekali sebab ada ramai lagi tetamu aku nak layan kat bawah, so aku cakap pandai-pandai carik jalan kat atas. Tapi dalam pada tu aku pasang telinga jugak la. Seronok okkk dengar orang busuk ati bagi pendapat. Mana la tau kot pendapat dia boleh diterima pakai kan. Kena bersangka baik okkk.

Kat living hall atas ni, aku letak potret kawen aku.
Kalau dah cilaka tu memang cilaka jugak la.
Dia komen gamba aku dulu apa-apa hal 'La, Diana ke ni?? Ya Allahhhhh, banyaknya editttt gamba ni. Tak nampak lansung parut kat kepala dia. Banyaknya edittttttttt'

Kimakkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!

Apekah orang ini seorang bahalol???
Dah nama ko ambik kat studio konfem la gambar tu tak banyak sikit pun akan diedit.
Gamba aku kena edit pun dia susah, tu belum lagi aku oter muka aku betul-betul.

Terencat plan aku nak pakai susuk.

Ape masalahnya kalau gamba tu diedit pun?
Adekah kau sakit hati aku nampak sangatttttttttttttt gorges??????
Don't worry la, kalau aku gorjes tahap Miss World pun aku takkan tekel laki kau. Laki kau tu sesuai untuk pompuan macam kau je. Kesian.

Pastu aku tak dengar apa dah yang dia kondem kat atas.

Tapi masa diorang turun tangga, aku dengar dia cakap ngan dua orang lagi tu 'Patutnya letak la gamba ke apa ke kat dinding tu kan, ni nampak plainnnnn je'.

Patutnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... aku tak jemput kau datang.
Itu yang sepatutnya!!

Bila nak balik tu, dia terperasankan lampu pagar aku.

Rumah aku ni end lot yang attached dengan rumah sebelah. Takde jalan kat tengah-tengah.
So aku tak letak lampu atas pagar, aku just letak kat belah dalam kawasan aku (kat every tiang pagar tu). Jadi, cuma orang yang masuk rumah aku je nampak lampu-lampu ni. Kecuali pagar depan aku tempah lampu khas dari kayu yang ada cermin kaler-kaler ala-ala tingkap rumah Melaka yang ada kaler blue, merah, green, oren tu.

Dia komen :

Musibatun : Laaa, apsal lampu kat garden lain, lampu kat pagar depan ni lain? Patutnya buat la sama.

Aku : Lampu garden ni cuma kitorang je yang nampak, so tak cantik pun takpe. Yang atas pagar ni kasik la yang cantik sikit.

Musibatun : Mesti lari bajet kan kalau nak buat semua?

Aku : Boleh tahan la...

Musibatun : Eh, berapa eh u tempah lampu depan ni?

Aku : Lebih kurang RM400 sebijik.

Musibatun : Eh, ye ke??? Kecik je. Bang, bang....(panggil laki dia). Lampu garden kita yang jenis macam ni tu berapa kita beli? Lagi besar dari ni kan?

Laki dia : Ha'ah. Tapi yang dorang beli ni jenis kayu mahal. Abang tau sangat la kalau Wan ni yang beli barang.

Musibatun : Eh, kita punya pun kayu mahal jugak lah!

Dah kau pulak nak bergaduh laki bini kat depan rumah aku semata-mata sebab lampu pagar?????

Pegi berambos balik boleh????

Series dowhhh, aku tak marah kalau ko nak bandingkan harta benda ko dengan harta benda orang lain. Sifat tu memang ada dalam setiap orang, samada jelas atau tak jelas je kejelikkan perangai tu. Banding boleh, tapi kalau nak kondem, tolong la balik rumah masing-masing dulu. Pastu kau nak mengutuk taste aku sampai raya tahun depan pun boleh.

Yang aku herannnnnnnnnn, tukang kondem ni takpenah sekali pun pelawa aku datang rumah dia. Apesal???

Kalau betul rumah kau lagi best dari rumah orang lain, tidakkah rasa berkobar-kobar ingin menayangkan kehebatan anda itu??


Hak ptuihhhhhhhhh.


posted by green apple @ 9:54 PM  
Newer›  ‹Older
Luqman Hakim
September 24, 2010
Kan aku dah cakap, aku tak boleh tulis bahan bacaan berbentuk ilmiah. Kau suruh jugakkkk. Kan dah dapattt.

Ilmiah ke, tak ilmiah ke, tu semua subjektif. Kadang-kadang dalam pada kita borak-borak kosong pun ada gak terselit dua tiga pedoman, kira ilmiah jugak la tu. Aku sendiri geli la baca balik artikel 'ilmiah' aku. Benda last berbentuk ilmiah yang aku buat adelah tesis. Yang lain semua plagiat. Wakakakaka.

Pernah dengar tak cerita Luqman Hakim?

Tak penah dengar, meh aku cerita. Kalau dah penah dengar pun dengar jugak!

Luqman Hakim and anak dia berjalan kat padang pasir dengan keldai. Anak dia naik keldai, bapak dia jalan sambil bawak barang-barang. So ada org tegur apesal anak dia yang duduk atas keldai tu. Sangat kurang hajar bagi bapak jalan kaki sedangkan bapak lagi tua.

So diorang exchange place. Bapak naik keldai, anak jalan bawak barang. Sampai satu tempat ada org tegur apsal bapak sanggup biar anak kecik jalan kaki sambil bawak barang. Patutnya bapak yang jalan kaki sebab bapak lagi banyak tenaga. So diorang tukar balikkkk.

Kali ni dua-dua jalan, keldai bawak barang pulak. Tengah-tengah jalan, ada lagi musibat kepoci tegur apsal tergamak diorang biar keldai bawak barang banyak sampai nak bengkok kaki keldai tu berjalan. So dorang dua-dua sama-sama pikul keldai tu.

Sampai kat satu kota, semua orang gelakkan dorang sebab apekejadah la pikul keldai???

So Luqman Hakim cakap kat anak dia 'Tengok, kita takleh puaskan hati semua orang. Semua ada pendapat masing-masing. Kalau kita nak ikut cakap semua orang, kita boleh jadi gila!'.

Jadi kesimpulannya, mana kau nak. Nak aku jadi gila ke, korang yg gila?

Kalau nak buat aku jadi gila tu payah sikit la, sebab aku dah memang tak berapa betul sangat sejak azali. Tapi kalau korang nak gila, silakan. Aku takde halangan.

So, tolonglah jangan bagi cadangan or pandangan yang pelik-pelik kat aku. Rasa-rasa nak baca bahan berilmiah, belila sokabar. Blog aku ni memang takde ilmiahnya sebab ini adelah my life jurnal. Sebab tu takde sebarang penapisan tatabahasa kat sini.

Eh tapi not bad jugak la kan artikel aku pasal buasir tu? At least korang semua tau tanda-tanda buasir kan? Hahahaha.

Ok, yang ni bukan ilmiah. Tapi berdasarkan pengalaman.

Minggu lepas aku aktif mengemas rumah siap alih katil, kabinet segala. Sampai krem-krem perut aku. Tiap kali aku alih kabinet kan, mesti pastu aku rasa nak buang a ir besar. Adekah ini pemangkin?

Selamat mencuba!



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

posted by green apple @ 8:54 PM  
Newer›  ‹Older
Tak puas hati!!!
September 23, 2010
Aku tak puas hati dengan Pos Laju.

Salah seorang budak yang beli jeans GAP/LEVI'S from En Wan hari tu, jeans dia hilang. Hilang kat Pos Laju Kuantan. Memang sahih pakej tu dah sampai Pos Laju Kuantan tapi takde rekod keluar ke customer.

So aku pun buat la report. Kena buat report lak kat Pos Laju Shah Alam sebab aku sender. Ok fine.

Aku cakap aku nak mintak gantirugi. Jeans tu dah sah-sah la takkan jumpa balik. Memang lancau tahap musibat siapa yang curik tu. Konfem staf Pos Laju Kuantan gak la punya tebiat ni. Pulak tu time nak raya, sekali pegang pakej macam kain baju rasa dia, apa lagi, sebat je la kan. Memang berkurap la pantat kau pakai suar tu baghalllll.

Yang aku hangin, dah la gantirugi ambik masa sebulan nak bayar balik. Oh, ni memang standard. Tang bagi invoice cukup laju, bila time aku mintak balik duit aku kemain berderet protokol aku kena follow. Ok, takpe. Aku layan.

Sekaliiiiiii..pegawai Pos Laju Shah Alam cakap dorang ada syarat-syarat tuntutan. Barang yang berat less than 2kg, the most they can give is RM100.

Pukimak haram jadahhhhhhhhh.

What if pakej yang hilang tu adelah barang makmal yang berat cuma 30g tapi harga cost adelah USD420??? Tu belum campur kos penghantaran yang dah konfem ko masukkan dalam akaun aku siap-siap.

Boleh tak jangan buat syarat yang menyebelahkan pihak kau je?? Pikirla sikit hak pelanggan.

Aku rasa aku kena hantar komplen ni kat Berita Harian or Utusan or panggil Karam Singh Walia.

Tak pun payah sangat aku upah si Patmanaban tu. Ko buat la apa-apa yang patut. Kali ni buang abu kat Sungai Gangges terus.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone
posted by green apple @ 11:17 PM  
Newer›  ‹Older
BU451R



Ada orang bagi pandangan kat FB inbox yang blog aku kurang bahan berbentuk ilmiah.
Dia suggest memandangkan blog aku agak boleh tahan ramai yang membaca, jadi dia sarankan apakata sesekali aku bagi informasi berbentuk kesihatan, kecantikkan (ye sangatttt lah aku nak bg tips kechantekkan. Aku sendiri bertungkus lumus nak carik formula memutihkan kulit) or dakwah (whatttttttttttttttttt??????!!! Akukah manusia terpilih itu?)

Aku ni bukan taknak bercakap pasal info-info berbentuk ilmiah tapi aku tak kuasa sebab aku sendiri malas nak pi dengar ceramah-ceramah or seminar-seminar pasal kesihatan kecantikkan ni segala. Kalau aku pegi pun sebab dia buat kat hotel, makan dah tentu best!

Tapi takpela, aku try eh?

Hmmmmm...baiklah pembaca-pembaca yang dirahmati Allah.
Apakata kita bincangkan topik yang paling dekat dengan rutin harian kita dan mungkin rutin harian itu boleh bertukar menjadi mimpi ngeri.

Topik kita adelah berkenaan....


BUASIR.


Dalam bahasa paling tak saintifik dan senang difahami oleh segenap lapisan masyarakat dan peringkat umur, BUASIR adelah pembengkakkan saluran darah dalam dubur akibat proses meneran kuat semasa buang air besar. Jadi, kalau takde rasa nak berak, jangan paksa. Dah dia taknak keluar kan, buat apa ko paksa jugak? Buat la keje lain dulu. Agak-agak taik tu dah betul-betul sampai kat hujung bontot baru la kita bergegas mencari toilet.


Selingan :

En Wan refer dubur as JUBO TAIK. Aku geli okkkkk everytime dia cakap 'Abang dah 7 kali buang air hari ni. Sakit jubo taik'.

Blaja tinggi, muka boleh tahan, vocab hazab!!!! Tak boleh ke ko sebut baikkkk sikit like - lubang bontot?


Buasir and sembelit adelah dua proses penyahtinjaan yang berbeza namun melibatkan kaedah yang sama (perghhhh ayat aku). Walaubagaimanapun, end product tetap sama. Tanda-tanda anda mengalami simptom ke arah buasir adelah :


1. Taik keras
Keras yang tak agak-agak. Kau boleh pilih samada nak tunggu taik tu jatuh secara normal tapi mengambil masa yang lama, maybe 2 jam dalam jamban. Atau, kau boleh korek dengan jari. Ape adehallll, pastu basuh la balik sehingga hilang bau dan rasa.


2. Pendarahan semasa membuang air besar.
Time kecik-kecik dulu asal buang air besar je mesti bontot aku berdarah. Time nak basuh tu memang hazab! Mak Aji kata ni la jadiknya kalau taknak makan sayur. Dulu, memang aku liat nak makan sayur, kalau makan pun cuma timun. Tapi disebabkan aku degil jenis tak dengar cakap orang apetah lagi orang tu adelah Mak Aji yang suka menyampaikan fatwa-fatwa berunsur sabotaj kat aku, sorry la aku nak makan sayur. Aku makan pisang and betik pulak. Ha kauuuuuuuuuuuu. Memancut-memancut perginya pastu. Legaaaa!

Tapi bila dah tua-tua macam ni, aku dah payah nak kena penyakit susah nak buang air besar. Takde de kau nak jumpa aku lepak jamban sampai 15 minit. Kecuali flush ada problem.


3. Kegatalan pada lubang dubur.
Ok yang ni dulu ntah binawe mana ntah pi cakap kalau lubang bontot gatal, maknanya cacing tengah bertelur kat bontot kau. Sometimes, lepas sabun berkali-kali sampai naik melecet pun kau tetap rasa gatal kat situ. Mungkin dulu aku hampir-hampir nak kena buasir sebab selalu jugak kena gatal-gatal ni. Tapi time kecik-kecik la. Tapi masa tu perkataan buasir aku blom jumpa lagi, so aku beranggapan yang lubang bontot aku gatal sebab masa main polis sentri kengkadang aku menyorok dalam pokok serai so mungkin kemuncup termasuk lam bontot.

Eh, tapi kan aku pakai spender?

Ohhhh, baru teringat. Dulu spender aku rajin jugak berlubang-lubang. Aku pun tak sure kenapa spender aku dulu rajin benar berlubang.

4. Rasa sakit yang berdenyut-denyutan.
Memandangkan aku tak penah kena buasir jadi aku pun tak berapa pasti camana rasa sakit and denyut dia tu.

Kalau sakit time sembelit memang aku tau.
Gila kauuuuuu. Sakit dia gila babi yang tak agak-agak okkkk.
Bayangkan lubang bontot kau sebesar bijik buah getah tapi yang kau nak keluarkan tu besar penumbuk The Rock. Azab tak????

Tapi lagi azab kalau kau kena cirit okkkk.
At least sembelit ni ko boleh tahan-tahan sebab dia memang payah nak keluar.
Kalau kena cirit, memang takde tolak-ansur lansung punya.
Terkemut-kemut la sampai naik biru kulit kau, dia kata dia nak keluar, dia tetap keluar jugak. And selalunya kalau siapa perasan, cirit ni time kita tengah dok mencari jamban tu la dia berlumba-lumba nak keluar. Cuba kau dah ada dalam jamban tu, dia macam cool down sket. Betul tak?

5. Gumpalan keras yang terkeluar dari dubur.
Pak Aji ada bagitau aku, buasir tu adelah apabila bontot terkeluar.
Aku macam...huh???? Ada orang yang bontot dia tersumbat kat dalam ke?

So tadi aku telah gagahkan diri google dah hasilnya......pi tengok sendiri camne rupa dia. Tak sampai hati aku nak letak kat sini.


Walau apa pun kondisinya, aku takkan boleh bertolak ansur dengan 2 perkara :

1. Taik yang turun separuh jalan, tengah-tengah sedap berak tetiba dia benti. Masuk balik pun tak, jatuh pun tak. Ni memang cilaka banat!

2. Flush sampai 3 kali tapi taik taknak jalan-jalan jugak.






p/s : amacam? Berinformasi tak?

posted by green apple @ 3:51 PM  
Newer›  ‹Older
Tag cinta di hati...
September 22, 2010



1. How many times have you been in love?
a. Kalau love yang mendapat respon : 2 (samada aku yang setia, or aku tak berapa laku. Tu pasal sikit sangat. Tapi ada aku kesah????)

b. Love yang syok sendiri : tak terkira banyaknya. (ini merangkumi cinta ku yang tak berbelah bagi terhadap Farid Kamil)


2. 3 songs that make you remind of him?
Him tu siapakah? En Wan or tungau or kedua-duanya sekali?

Kalau En Wan : Cintaku seratus persen - Mas Idayu
Kalau tungau : Lelaki Buaya Darat - Ratu


3. What is the romantic thing that you do for him, or he do for you?
Berasmara di dalam kereta.
Romantic ke, gelojoh?


4. 3 nicknames she uses to call you?
a. Sayang (2 bulan pertama perkahwinan. Lepas tu aku suruh dia stop panggil nama tu. Menyampah okkkkk, menyampah. Bukannya dia panggil SAYANG, tapi SAYAM. Standard la sleng Ganu)

b. Di (panggilan nak mintak di-blow, standard la mulut manis)

c. Awak (panggilan apabila blow tak menghasilkan percikan. Hahahha. Padan muka kau!)


5. List 3 places you go with her?
a. Ke bilik tidur untuk tidur bersama

b. Ke bilik mandi untuk mandi wajib bersama

c. Ke bank bersama-sama sebab aku kena jaga kereta, parking susah nak dapat.


6. What is the best memories with him?
On our first nite, boleh la pulak duduk bersila atas katil berbincang camne nak memulakan make love ni. Sebab masing-masing tengok DVD blue kemain galak lagi, nak buat sendiri takut. Oh, bukan takut tapi tak pasti sebab banyak sangat lubang dia kata. Kuang ajar eh?


7. What is his birthday, if you remember?
7 Oct 1976.

OMG!!!! Dah nak dekat. Satu benda aku tak readykan lagi.

Mungkin ciuman kasih sayang adelah lebih bermakna awal-awal bulan ni...


8. List gifts from him that you like?
Victoria Secret bra and panties berkaler blue black with full of embroidery yang dibeli ketika masih berkapel. Dan sadisnya pakej tu sampai kat rumah time aku pi keje, dan Mak Aji sebagai seorang ibu yang sangat prihatin atas segala surat-menyurat yang sampai kat rumah dia walaupun terang-terang bukan nama dia atas kotak parcel tu, telah membuka pakej tersebut laluuuuuuuuuuuuuuuuuuu berlakulah sessi soal jawab malam tu kenapa Si Wan ni boleh tau saiz tetek kau?????

Apa dia ingat lelaki skarang macam lelaki dulu ke nak kena raba tetek dulu baru boleh tau saiz??

Lelaki skarang takyah raba-raba, tengok saiz ibu jari je dah tau berapa besar tetek kau. (ok, ni aku belasah je)


9. How you declare your love to him, or how you accept his love?
Apa lak aku yang confessssssssssssss????
Aku mestilah kena jual mahal padahal hati cuak gak kot la dia taknak confess sampai ke sudah. Tapi takde la jual mahal sangat. Aku pun sedar la jugak diri ini bukannya bramai nau yang queue tunggu giliran kan. So, bila dia kata 'Sudi tak jadi gf Wan?'

Oh, terus sudi!

Walaupun soklan sebenar-benar dari En Wan adelah 'Sudi DOK jadi GEFRENG WANG?'

Sampai skang aku terpikir balik, macamana aku leh setuju dulu?
Adekah aku telah disapu minyak senyonyong???


10. How long you take to forget him?
Tak dapat. Sebab dah jadi laki aku pun.
Asal aku nak terlupa je, mesti dia terpacul.


11. What is her physical part that you like about her?
Mata.
Sebab aku memang suka lelaki bermata kecik.

Dan juga bontotnya.
Sebab bontot dia putih, tak macam bontot aku.


12. What is he doing right now?
Keje dan hanya akan balik kul 3 pagi esok.
Menjak dua menjak ni rajin benar tido kilang.


13. Have you contact him(ex) when you with your partner?
Kalau ex aku adelah Leslie Cheung memang konfem aku kontek balik.
Apekan daya, ex aku perangai dia iras-iras peguam Pathmanaban tu (betul ke aku eja ni?)


14. Have you done something inappropriate with him(ex) before?
Ye, pernah.

Bertenet di belakang bangunan yang sangat gelap dipenuhi nyamuk dan regardless orang bercerita belakang bangunan tu ada polong tersangkut kat pagar, kitorang tetap meneruskan pentenetan sampai ke pukul 4pagi.

Mungkin kitorang punya tanduk setan lagi panjang dari polong kot time tu sampai polong pun segan nak munculkan diri.

BTW, polong ada tanduk ke?


15. Did you go out with him(ex), without been known by your partner?
NEHI!!!!!!!!!!!


16. 2 things from him(ex) that you keep, without been known by your partner?
Takde. Semua aku dah humban ke tong sampah seploh tahun dulu.

Cuma ada satu nighty yang ex penah belikan untuk aku, aku pakai pada salah satu malam selepas kawen dan menyuruh En Wan bertindak ganas dengan mengoyak rabakkan nighty tersebut. Konon nampak macam wild la padahal aku tak sampai hati nak buang sebab cantik sangat, so kalau dah koyak rabak tu takkan aku nak simpan lagi kan. Ada la alasan nak buang pastu.


17. Do you think your relationship with him(ex) is hotter than with your partner?
Ex aku adelah romantik.
En Wan tak sangat.
Tapi kalau terlampau romantik sampai boleh pasang 3-4 orang sekaligus, berbaloi kah??
Baik la aku pilih yang tak berapa romantik ni.
Lagipun elok la kalau En Wan tak romantik sebab sangat tak 'in' okkk bila dia nak romantik-romantik tapi sleng hancur.

Like, 'Sayam, sayam sayam Abam tak? Abam rindu sangak kat sayam'

Pebenda dowhhhhhhhhhhh???


18. Do you hide something in your mobile phone from your partner?
Dia check henfon aku hari-hari. Aku je yang tak penah check henfon dia.


19. Have you cheated or try to cheat your partner?
Errrr....mamak, teh tarik satu!!!!!!!!!!!!!!!!


posted by green apple @ 6:06 PM  
Newer›  ‹Older
Siakap Kangkang Masak Stim
September 21, 2010

Kangkang dan stim.
Baru 'in' tajuk resepi ni.

Dah lama aku tak letak panduan memasak kat blog. Atas permintaan seseorang yang bertanyakan camne aku buat siakap stim, ok di sini aku bagitau cara-caranya.

Tak susah okkk.
Aku memang tak suka menyusahkan diri dengan memasak benda-benda yang mengecahkan dapur aku. Nak makan seploh minit tapi memasak sampai dua jam setengah nak buat apa dowh?????

Jadi, resepi siakap kangkang stim ni ditujukan khas buat :

1. Wanita-wanita bekerjaya yang bizi bekerja sampai dah abis ofis hour pun tak reti-reti nak balik. Sekali sampai rumah laki memekak 'Dapur nak buat besar-besar, masaknya tak jugak!'

2. Wanita yang mementingkan pemakanan yang seimbang dan sihat kerana satu lauk ini saje memuatkan segala protein, CHO dan fiber (read : PEMALAS!!)

3. Wanita yang menitikberatkan kebersihan dapur sebab stim tak melibatkan percikan minyak.

4. Dalam esbok memang tinggal ikan sekor ni je. Selebihnya ikan bilis.

**point-point di atas adelah berdasarkan pengalaman sendiri**


Caranya :

1. Ikan siakap dibelah tengah dan dikangkangkan luas-luas. 5i lumur dengan garam.

2. Bawang putih, halia dan cili api dihiris dan ditumis.

3. Potong carrot, tomato dan cauliflower. Asingkan.

4. Bahan tumis di tabur di atas ikan dan dituangkan kicap masin sikit (nak kasi ikan tak nampak pucat).

5. Then, tabur pulak sayur-sayur tadi. Taburkan jugak daun bawang atas ikan biar nampak berseri. Padahal time makan aku buang segala daun-daun ni. Menyemak je.

6. Nak lagi best, time nak makan tabur bawang goreng.


Senang kan?
Aku memang tak suka buat keje yang menyusahkan.

Selepas selesai makan, diminta para suami tolong basuh pinggan mangkuk dan pengukus ok?? Jangan nak basuh tangan pastu melenggang ke depan mengangkang depan TV baca sokabar. Aku lempang kang!

p/s : Lupa pulak nak bgtau. Ikan tu dikukus setelah semua bahan ditabur. Dah nak makan baru tabur bawang goreng.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone
posted by green apple @ 9:13 PM  
Newer›  ‹Older
Berdiam je laa....
Aku ni ada rasa nak sound orang.
Tapi tak boleh sebab orang tu jauh lagi tua dari aku, pangkat makcik-makcik lagi.

Bila aku nak sound, rasa macam tak patut sebab dia orang tua.

Bila cakap baik-baik dia kata aku memandai nak nasihat orang yang lebih lama kan garam.

Bila aku bengang marah tak dapat, nasihat tak dapat, memang payah sikitla kau nak tengok aku bermanis muka. Sebab tu aku lebih rela jadi outspoken dari memendam rasa. Yang sakit pun hati aku jugak. Pastu muka aku kalau masam ni memang sumpah muka paling kuang ajar sekali jadiknya.

So sekarang aku tak tau nak buat macamana.

Yang si tua ni pulak nak mintak pendapat tu semua biar yang menyokong dia. Baik kau takyah mintak pendapat orang.

Jadi sekarang bila aku berdepan dengan suku-sakat orang tua ni, aku jadi sangatlahhhhh biadap. Aku senyum pun tak.
Bercakap pun tak.
Dia buat kelakar pun aku takde rasa nak gelak.

Last-last aku kena cop kuang ajar.

Mana lagi kuang ajar?
Berdiam diri atau outspoken?


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone
posted by green apple @ 4:48 PM  
Newer›  ‹Older
Lain kali jangan simply campak-campak ye?




Terubat sikit mood swing aku jap tadi bila ternampak kertas ni kat side table. Ni mesti Redza letak before pi skool sebab pagi tadi aku bangun tengok semua dah takde. Ni penangan ubat demam and selsema malam tadi la ni.

Terharunya bila dapat simple note macam ni from anak.
Kalau dulu, bapaknya yang rajin letak note-note macam ni.
Dulu laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....




Ija : Ma, naper spender boy keras?

Aku : Keras????

Ija : Ni cuba mama pegang spender Ija. Dia keras. Mama punya spender lembik.

Aku : Ohhhh, spender boy mestilah keras. Sebab bird kan berat. Jadi, mestilah kain spender ni tebal sikit. Nanti kalau pakai kain lembik kang, bird Ija terjatuh, camana? (belasah je la, janji lojik)

Ija : Ohhh. Ija kena pakai spender everyday ye, Ma?

Aku : Mestilah! Kalau tak, nanti bila bird dah besar, dia jatuh. Sebab Ija tak pakai spender. Kalau pakai spender dia tolong pegangkan bird Ija. Jadi, bird Ija tak jatuh.

Ija : Ija rasa bird Papa dah nak jatuh, Ma.

Aku : Ha??

Ija : Sebab Papa tak pakai spender malam-malam.

Aku : Eh, Papa pakai laaaa. Kan Ija mandi dengan Papa kan, lepas tu Ija pakai baju dengan Papa kan? Papa pakai spender sama-sama ngan Ija, betul tak?

Ija : Ye laaaaa. Tapiiiiiiiiiiii, every morning kan, Ija bangun kan, Ija nampak spender papa on the floor.


Adehh.
Bapak dia ni pun satu laaaaaaaaaaa.
Cover la sikitttt.



p/s : Tapi, aku rasa ada kesilapan di situ. Not every morning okk.

posted by green apple @ 11:40 AM  
Newer›  ‹Older
Malas tapi boleh update blog



Mood aku betul-betul lari today.
Rasa nak duduk tegak sepanjang hari taknak buat apa-apa.
Aku perasan dalam setahun, ada la kot dalam 2 kali aku dapat penyakit macam ni.


Simptom-simptom sebelum penyakit mengganas :

1. Demam dan selsema pada malam hari. Ni jenis yang selsema macam air, meleleh tak berenti.

2. Solat sambil berkhayal
(macam la selama ni kau khuyuk sangat pun. Tapi takde la berkhayal sampai tahiyat akhir pun aku belasah baca Al-Fatihah kan)

3. Sakit-sakit sendi. En Wan tersentuh kulit aku pun aku nak mengamuk. Tido pun siap letak bantal buat border.

4. Semua makanan jadi tak best. Semalam makan KFC tu pun rasa tawar.

5. Penat sangat sampai susah nak tido.



Simptom-simptom penyakit sudah mengganas :

1. Nak buat banyak keje tapi tak buat-buat sebab tak tau nak buat mana satu. Semua penting.

2. Malas nak bergerak walaupun ke bilik air. Ni ada rasa nak terkencing tapi malas nak bangun, rasa macam nak kencing atas kerusi ni je.

3. Malas makan walaupun lapar sebab malas nak mengunyah.

4. Nak marah orang tapi malas nak keluarkan suara, so jeling-jeling je.

5. Malas nak bercakap dengan sesape tapi time ni jugak la ramai orang sibuk nak call tanya khabar segala.



Ni la yang terjadi kalau kau dah tak larat tapi ko push jugak untuk buat keje sampai ke satu level ko jadi terlampau penat sampai penat tu bertukar jadi malas.

Semalam aku terlampau ligat ke sana-sini, dari pagi sampai kul 3pm aku dok mengejar appointment. Dah la kat satu tempat ni, elok je aku sampai kat ground floor, empat-empat lif tengah repair. Memang musibatun.
Aku can't afford untuk kenselkan this appointment lalu telah memanjat tangga sampai ke tingkat 10! Gila slow aku panjat tangga tu, aku perasan lepas sorang, sorang, potong aku. Dah tu satu hal pulakkkk nak kena turun balik ke ground floor lepas discussion. Memang hazab.
Turun pulak bukan dengan tangan kosong, siap angkut barang lagi.

Dah penat-penat segala, on the way back home, tetiba otak aku terpikir nak buat satu keje lain pulak. Tetiba je aku rasa macam nak set up new company. Lalu aku pun terus carik bahan and call sana sini untuk dapatkan prosedur and buah fikiran. Tak ke satu keje dah tu?? Elok-elok dah ada keje skang yang belum tentu aku boleh pikul, tetiba sibuk nak plan buat benda lain.

So bila semua benda aku nak pikir and nak buat dalam masa yang singkat, terus badan aku jadi camni.

Aku rasa aku perlu keluar jauh dari rumah like outstation ke Ipoh or Penang or Kota Bharu, drive sensorang. Sangat tak profesional and sangat tak best bila kau nak discuss dengan customer sampai 3 jam tapi terfikir yang bapak kau tercongok tunggu dalam kereta. Sudahnya, aku discuss pun macam orang tengah sakit perut. Nak cepat balik sebab kesiankan Pak Aji dok lama dalam kereta. Padahal aku boleh je drive. Ni Mak Aji la ni, suka buatkan aku nampak cam disable.

Stress!!!!

posted by green apple @ 11:05 AM  
Newer›  ‹Older
Hanya warna kulit yang membezakan kami....
September 20, 2010

Pic was taken semalam, pukul 12 lebih.

Sah, anak En Wan.
Position tangan masa tido pun sama...



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone
posted by green apple @ 11:05 AM  
Newer›  ‹Older
Cannot sleep
September 16, 2010


Ini adelah contoh lasagna yang dihasilkan oleh Syarikat Diana Bersaudara.
Kepada yang hari tu nak order macaroni/lasagna, boleh email/msg aku kat FB.

Sekian.




Betul pun semalam aku tak boleh tido.
Cuma sleep-sleep chicken start pukul 3.30am sampai kul 6am.
Pukul 6am tetiba aku dengar pintu bilik aku diketuk.
Gila gabraaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Aku dah nak tekan alarm kereta dah. Memang semalam aku bawak kunci keta siap-siap masuk bilik. Apa-apa hal aku tekan je. Sikitttttttttttt lagi nak picit, tapi aku gagahkan pergi dekat ngan pintu and tanya 'Siapa?????'. Suara buat-buat garang padahal sebelah tangan pegang Ridsect. Apa-apahal aku spray. Tapi, macam la sempat nak spray kan?

'Abang ni..'

Kuang hasam betul la En Wan ni tau.
Kata tido kilang sampai 12 tghri, alih-alih balik rumah kul 6 pagi.

Terus aku bukak.
Oh! Lega En Wan dah balik. Boleh lah aku tido dengan tenang.

Teringat masa aku blaja dulu, satu malam tu aku tido sorang.
Roommate aku dua-dua merayap pi mana ntah. Study group kot, pastu dorang terus tido bilik member. Aku je yang tak penah ada study group sebab aku memang tak suka study ramai-ramai. Aku suka study dengan boifren je. Padahal boifren course lain. Motif??
Dalam kul 2-3 pagi macam tu, member aku balik.
Dia ketuk pintu satu macam punya kuat. Gelabah la aku kan, dah la aku ni dilahirkan dengan gen-gen penakut. Bila malam-malam buta orang ketuk pintu macam nak rabak tombol lagi la kepala aku pikir bukan-bukan. Adrenalin aku jangan cakap la, dia punya rush tu memang maksima tapi tindakbalas receptor ngan neuron tu telah membuatkan tindakan refleks aku terus jadi krem dan bengap tak tau nak buat apa.
Dah la blok yang aku duduk tu macam-macam orang dah ternampak kelibat pompuan dalam toilet with kepala terbalik la apa la. Aku je yang mujur belum pernah nampak.

So, bila kawan aku ketuk pintu, aku tanya :


Aku : Siapa?

Dia : Aku la, Ina.

Aku : Siapa?

Dia : Ina la. Bukak la.

Aku : Ina mana?

Dia : Hoihhh! Aku la, roommate kau. Ina. Apeng!

Aku : Password??

Dia : Pukimak kau.


Ok, password yang betul. Boleh masuk.
posted by green apple @ 1:16 PM  
Newer›  ‹Older
Mental sungguh manusia zaman sekarang



Apesal raya tahun ni, TV banyak kuarkan citer hantu? Be it hantu kelakar or hantu seram, still cerita hantu.

Motif??

Adekah sempena meraikan pembebasan syaiton-syaiton dan hantu-hantu lepas sebulan kena kurung???




Malam ni aku kena tinggal lagi.

Buat kali keduanya dalam masa 2 minggu En Wan kena tido ofis sebab ada production trial run. Dulu, at least Mak Aji ngan Pak Aji ada sekali temankan aku. Tonite betul-betul aku ngan Redza je. Series aku tak pernah rasa takut macam malam ni.

Sejak cerita-cerita bunuh oleh pembunuh mental menjadi-jadi, aku jadi takut duduk dalam rumah sendiri. Rasa tak safe lansung.

Dulu, asal kena tinggal je, En Wan akan kata 'Takpe, jiran sebelah-menyebelah ada'.
Lepas apa yang jadik kat Ustazah ngan anak laki dia yang mati kena bunuh dek jiran sendiri, aku rasa sekarang jiran pun takleh harap sangat la. Aku dah jadik paranoid la pulak.

Malam ni lampu porch aku bukak, lampu kat gate, lampu belakang, lampu hall, lampu dining, lampu living hall semua aku bukak. Tapi tetap takut. Dulu, asal masuk Syawal je aku dah terbayang setan-setan dan hantu berkeliaran sebab qada' sebulan kena kurung, so mesti bulan-bulan raya ni dorang agresif sikit menonjolkan diri. But now, aku tak terpikir hantu dah. Manusia lagi mengerikan zaman skang ni.

Bila pikir-pikir balik, betapa aku dulu sangatttttttttttt berani.
Keje yang aku buat skang ni memaksa aku meet new people almost everyday, kuar jumpa customer pun selamba. Pantang customer ajak discuss over lunch je aku belasah oraitttt. Kadang-kadang customer tu aku tak kenal pun, first time jumpa dia ajak lunch sama naik keta dia pun aku selamba masuk. Ya Allah, ngerinya bila dipikir-pikirkan balik. Kalauuuuuuuulah benda tak elok nak jadik kat aku dulu, entah customer ni bawak aku pergi masuk estate ulu banat mana ntah, pastu aku kena bunuh. Tak keeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Shit!!!

Datuk Sosilawati tu orang yang dikenali, so kes dia memang orang ambik perhatian lebih sikit. Dan disebabkan kes dia jugaklah, banyak kes-kes hilang yang disebabkan oleh peguam mental tu dapat dibongkar. Cuba kalau aku yang hilang????

Kes Datuk ni betul-betul buatkan aku sedar yang aku tak boleh berani sangat. Nak kata aku berani pun bukan sebenarnya. Tapi kepala aku memang tak pernah terfikir la ada spesis-spesis macam ni yang tergamak nak aniaya orang to that extend siap bakar segala. Aku nak bakar sampah pun takut kena tangkap polis, kau boleh selamba bakar orang?? Pastu kena tangkap buat muka tak bersalah. Eh, pundek okk, pundek!

Dulu aku penah selamba tapir keluar gi dinner with one of my blog reader masa aku outstation. Memang la secara mayanya, aku kenal dia. Tapiiiiiiiiiii kenal setakat kat FB. Jumpa tak penah, gamba pun tak penah tengok, tapi rajin chatting. Bila kebetulan aku datang keje kat area dia, dia ajak dinner dan aku pun selamba kuar dinner balik kul 10.30mlm okkkkkkkkk. Naik keta dia lak tu. Seb baik dia tak mental.

Now, sorry la aku nak kuar dengan stranger. Biar la orang kata aku menyombong tak kena tempat. Better safe than sorry.

Lagi satu kan, aku ni senang sangat nak kasik orang masuk rumah. I mean bukan sebarang-sebarang orang la. Cuma yang ada kena-mengena dengan rumah aku like Indon yang kena plasterkan balik ceiling, cina yang betulkan heater bilik air, and last week satu India datang nak betulkan microwave aku. Kalau dulu orang-orang camni datang aku main silakan masuk pastu aku lepak lam bilik. Dah settlekan pangil aku sign DO ye?

Sekarang niiiii, toksah kata nak bagi orang-orang ni masuk, orang datang beraya pun kalau boleh aku nak perambat suruh balik. Sekarang ni aku tak sure if aku boleh percaya orang ke tak. Memang lancau la pembunuh-pembunuh mental ni semua. Buatkan aku jadi penakut pulak.

Pegi matilah koranggggggggggggg!!!

posted by green apple @ 12:41 AM  
Newer›  ‹Older
Raya Day 2
September 15, 2010

Pagi raya ke-dua, semorang dah taknak tengok kelibat daun ketupat pun.
Tekak dah rasa nak makan something yang tak sepatutnya dihidang di pagi raya kedua seperti.....


Cekodok ikan bilis!!!

Pagi tu jugak berpusing-pusing Pak Aji keluar mencari roti canai tapi haram semua kedai tutup (katanya laa....). Sampai rumah, aku tanya 'Papa carik kat mana?'.

'Kedai melayu kat Fasa 4 tambahan'.

Kedai melayu.
Of cos la tutup.
Nampak nau bapak aku ni jarang singgah mamak.
Lalu aku pun mengangkat kening kat En Wan bagi isyarat sila-keluar-cari-roti-canai-atau-tahun-depan-anda-bakal-beraya-di-Bangi-lagi.


Laki aku ni kalau bab carik mamak belom penah fail.
Lepas setengah jam, seploh keping roti canai terbentang di depan mata.
Tapi, cekodok Mak Aji jugak yang jadi tumpuan. Aku punya scramble egg lagi la, lansunggggg tak laku.



Disebabkan pemain PS2 ramai sangat kali ni, jadi aku terpaksa merelakan TV bilik aku dibawa keluar sebab TV yang kaler hitam tu takde portnak cucuk kabel PS2. Daripada dorang semua berkampung dalam bilik aku memekak main bendalah ni, aku relakan lah walaupun sebenarnya aku ngan En Wan ada plan baekkkkkkkk punya lepak lam bilik layan special DVD. Ngagagagga.


Si kenit yang sedang berjinak-jinak dengan PS2. 
Lagi tinggi pangkat dia dari abang yang dah terer bermain. Dok atas meja lagi.

Pagi tu aku jadi mastermind untuk beraya ke rumah sedara-mara. Aku call sedara-mara terdekat untuk bagitau aku nak serang rumah dorang. Biskut-biskut raya taknak okkk. Tapi kalau kuih siput ko letak empat balang pun takpe.

Sepatutnya Mak Aji plan taknak join sebab dia nak get ready masak-masak for adik-beradik dia from Singapore berserta mak dia (nenek aku) datang. Tapi aku kerah dia ikut jugak. Kang anak-anak semua sibuk beraya, dia kat rumah konon plan nak masak. Sekali ada orang datang beraya, mana dia nak masak lagi, nak layan tetamu lagi. Sudahnya dia jugak yang stress. So, aku berjaya memaksa dia ikut beraya.



Yang kata 'takde awek' sangat tuuuuuuuu. Dah nak masuk keta pun still bergayut lagi.


Mak Buyung no. 2




Oh yes, kitorang memang tak kisah rumah orang ke rumah sendiri. Rasa-rasa nak bergamba, belasah je. Walaupun masa ni tuan rumah ada tercongok kat depan.
Masa ni kat rumah makcik. Dah nama pun rumah makcik, takde de aku nak melepak kat hall. Bagi salam, terussssss masuk dapur. Ibal siap bukak periuk orang tua tu lagi check apa ada. Sekali dia buat laksa Johor kauuuuuuuuuuuuuu. Hilang plan aku nak diet. 2 mangkuk aku bedal.

Lepas tu gi rumah adik bongsu Mak Aji pulak.
Belasah lemang and sambal daging pulak. First time aku tengok orang buat sambal daging. Sangat lah lazat. Dan juga memakan kek lapis Sarawak yang macam-macam kaler. Padahal rasa dia sama je, tapi semua aku makan sebab terkesima dengan corak dia. Aku penah belu untuk Mak Aji sekali time blaja kat UNIMAS dulu. 5 tahun dok Sarawak, cuma sekali je aku bawak balik kek lapis. Sekilo harga RM85 okkkkkkkkkk. Gila kau nak bawak balik tetiap bulan? Masa Mak Aji hidangkan untuk tetamu (masa tu tahun 1998, so tahap kejakunan orang Semenanjung terhadap kek lapis Sarawak memang masih tebal), bila orang tanya 'Cantiknya kek niiii. Berapa sebijik?'

'RM85'.

Terus tersengkang kek tu kat anak tekak masing-masing.
Semua tak caya mahal macam tu.
Tapi cantek okkkkkkkkkkkkk.
Yang penting cantek!

Itulah pun kali terakhir kek lapis Sarawak menjejakkan kaki ke rumah Mak Aji.
Tu laaaa..dulu lagi aku dah kata, kawenkan aku dengan REM.
Kan ke dah tak dapat makan kek Sarawak free??

Raya kedua tu sempat beraya dua buah rumah je. Sebab rumah adik bongsu Pak Aji takde orang la pulak. Dua rumah je dah 4 jam. Takyah la beraya rumah orang lain. Aku pun dah mengantuk. Sampai rumah, terus membuta sampai pukul 3pm.

Tetiba je aku dengar azan Mak Aji.
Azan pukul 3pm.
Yang tido kat bawah, kat hall, even kat atas sekalipun semua bersilat bangun bila dengar azan Mak Aji. Petir okkk, petir!

Dalam masa seploh minit semua dah ada kat dapur ambik tugas masing-masing. Walaupun aku masih blur-blur lagi, Mak Aji nak buat apa pun aku tak tau tapi aku tetap capai kuali. Janji aku pegang something. Guna tak guna blakang cerita.
Ini lah yang dinamakan strategi.
Strategi mengelakkan dari kena tengking.

Dalam sploh minit macam tu baru otak aku register yang sekarang adelah time memasak nasik tomato.



Saya ditugaskan untuk menggoreng ayam. Mahu melihat bagaimanakah saya menggoreng?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Yesserrrr.
Begini ye puan-puan.

Seb baik mak mertua aku dulu tak sempat nampak camne aku memasak. Kalau tak, mau sampai skarang En Wan tak kawen-kawen.
Eh aku tetap kawennnnnnnnnnnnnn.
Sebab aku kan gojesssssssssssssss.

Mak Aji cakap aku kalau masuk dapur macam nak pegi berperang. Siap tangan semua berbalut dengan kain sampai ke siku. Ni kira baik dah ni sebelah tangan lagi tak pegang penutup kuali.

Kulit kena jaga. Biar hitam. Asalkan jangan ada parut kena minyak panas.

Alaaa, dah nak masuk seploh tahun pun aku masak cara gini, tak mati punnnn saper makan masakan aku. Bukankah ini merupakan salah satu ciri kebersihan? Mengelakkan bulu-bulu roma jatuh ke dalam kuali? Janji aku masak dan takde orang komplen masakan aku sudeyyyyy.


Ini adelah gambar paling mahal berada dalam simpanan aku skang.

Masa ni aku tengah sibuk berperang kat dapur, so aku mintak En Wan bagi Redza makan dulu. Takde la time orang datang nanti dia sama naik nak makan sama. Kang dengan tangan-tangan aku pulak naik atas badan dia pastu. Aku memang pantang time tetamu makan, anak aku sibuk nak makan sama. Aku bagi makan penampar jugak kang.

Sejak ada anak, En Wan TAK PERNAH suapkan anak makan. Sebab selama ni cuma bibik dengan aku je yang suap. So bila aku tengok for the first time dia suapkan Redza, cepat-cepat aku snap gamba. Pandai rupanya suapkan anak.

Ok, next time aku nak tengok dia sanggup ke tak basuhkan bontot anak. Ini lagi satu kerjaya yang dia tak pernah buat. Tu yang aku tak boleh tak ada bibik tu. Kang kalau aku outstation sampai 4 hari, kering bontot anak aku tak berbasuh. Samada dia biarkan kering tak berbasuh ataupun dia tak kasik anak aku berak lansung. Tak kira la apa pun option dia letak, kalau aku balik keje sok aku tengok bontot anak aku berkerak, siap! Aku sagat bontot dia ngan berus kawat.






Ini semua adelah sebahagian dari adik-beradik Mak Aji. Mak Aji ada 13 orang adik-beradik, 10 kat Singapore (sebab dia pun asal sana gak) cuma 3 orang je kat Malaysia.

Basically takde apa sangat pun. Biasala adik-beradik berkumpul time raya. Gossip sudah pasti.


Pandai anak aku pedajal si Jane ni. Depan-depan bapak budak tu kau pedajal anak dia eh? Sangat tak agak-agak.



Time ni, Ima and family nak balik ke rumah mak mertua dia pulak. Dia ni memang tetiap tahun konfem balik raya rumah mak mertua sebab memang dah sah-sah on the way back to JB, kalau tak singgah memang derhaka sangatlah. Lain lah macam aku kan, berlainan arah. Kalau tak balik tahun ni memang tak balik betul. Tunggu tahun depan je la balik. Walaubagaimanapun, Hari Raya Haji tetap balik Tganu. Cuma tahun ni je tak balik sebab perut aku sangat tak mengizinkan. Ada la orang tu nanti buat drama termenung jauh lagi kat depan pintu....

Takpe.
Aku dah sediakan mp3 Watimanglandok untuk dia mengubat kerinduan.


posted by green apple @ 3:56 PM  
Newer›  ‹Older
Raya Day 1
September 14, 2010

Pagi raya, kita kasik suami-suami kita makan dulu sebab dorang semua dah mandi.
Yang belum mandi, sila duduk tepi ambik bau saje.

Kesian En Wan, dia sorang je yang pelik dari orang lain sebab dia sorang je yang tak reti makan ketupat nasik. Maklom la, dah biasa makan ketupat palas. Sekali pagi raya tahun ni takde ketupat palas, so dia punya syahdu tu lain macam sikit la. Ada aku kesah??? Hahaha.
Tapi seb baik dia dah beli lemang the nite before tu. So, dia makan lemang ngan rendang. Dah nak masuk seploh tahun kawen pun tak pandai-pandai lagi makan ketupat nasik. Asal turn beraya Bangi je, aku kena ajar dia balik how to makan ketupat nasik. Makan pun nak kena ajar. Tengok cam aku. Takde hal okkkk. Pagi raya makan nasik dagang pun aku orait je. Janji makan. Cuma lepas makan tu aku calling-calling Mak Aji la mengadu takde ketupat nasik kat Tganu. Ngagagagaga.
Actually Mak Aji dah readykan ketupat palas, tapi aku yang tak kasik goreng. Aku nak ajar dia makan ketupat nasik jugak. Kejam tak aku? Pagi raya pun nak carik pasal ngan laki.




En Wan sorang je yang semangat pakai baju melayu siap-siap. Orang lain semua makan dulu baru bersiap. Aku tau sebab apa. Sebab yang lain tu semua nak singgah jamban dulu before pi masjid, kan???? Bontot laki aku pagi raya ni selalunya beradap sket.

Cuba perhatikan mug En Wan. Air dia kaler lain kan? Tu la aku cakap, dia ni memang pelik dari orang lain. Memang takkan pernah sama dengan orang lain punya lah. Kalau orang lain makan ketupat nasi, mesti ada hidangan khas untuk dia like ketupat palas Kalau Mak Aji buat ikan berkuah, mesti ada satu ikan yang bergoreng sebab dia tak makan kuah. Kalau orang lain minum teh susu, dia punya mesti teh O.



Acu yang sempat menjadi raksaksa sebelum pi masjid, melawan otromen yang belum mandi.
Aku nak mandikan otromen ni satu hazab okkk. Dah la dengan lantai dia pi tabur sabun, mana aku nak kejar dia yang menggeletis macam ulat bulu kat dalam tu, nak bawak perut lagi. Last-last dengan aku aku sekali mandi dengan otromen. Otromen ni kalau mandi dengan aku memang masak la. Bukan calang-calang raksaksa aku ni okeh.


Tak sempat nak hantar En Wan sampai depan pintu, sempat ambik gamba tang jauh je.


Ini adelah contoh cara memakan ketupat. Campurkan ketupat nasik + kuah lontong + rendang + sambal goreng dalam satu mangkuk, biarkan dia mesra dan sebati. Tempe biar lebih, maklom lah jawa.

Bila the guys dah bertempiaran ke masjid, yang ladies dalam rumah sibuk kemas-kemas apa yang patut. Tapi sebenarnya takde lah berkemas apa pun, memekak kat dapur je lebih.



Seperti yang dijangka, En Wan akan sampai rumah lagi awal dari orang lain sebabbbbbbb dia nak kejar jamban. Ini memang situasi yang biasa dilihat. Pastu aku kena pakaikan balik sampin dia semata-mata nak bersalam and bergamba.

Tapi gamba ini sebenarnya adelah bertujuan untuk mengfokuskan betapa aku tidak ubah seperti NANGKA BUNGKUS dengan baju kurung Pahang tahun lepas punya. Tahun ni takde beli baju raya sebab aku rasa takde fungsi aku pakai baju raya yang bersaiz 42 padahal selama ni aku pakai saiz 34.

42 okkkkkkkkkkkkkk. Fuh! Berpeluh aku kejap.
(no offense ye. Ini merujuk kepada aku saje)



Percaya atau tidak, ini ajelah gamba raya yang aku ambik sekeluarga. Gamba one whole big family pun takde sebab elok je habis bersalam-salam, orang pun datang.
Gila kecik baju aku pakai ni (nak salahkan baju jugak). Tapi the good thing was, ia menyerlahkan kemantapan buah dada. Aku tau semua jeles tengok tetek aku. Wakkakakakkaa.

Eh, apesal tangan aku parking kat celah kangkang En Wan?


Ini situasi sebelum bersalam-salam, keadaan masih ceria.



Apabila anak sulung sudah mengambil tempat, keadaan pasti berubah sebab anak sulung ini selalu menyebabkan mood dalam rumah menjadi mendung macam ada orang mati. Aku la yang paling kuat melalak sekali the moment cium tangan Pak Aji. Tapi kan tahun ni, time salam Pak Aji, aku leh kontrol lagi. Time salam Mak Aji, aku sempat cakap 2 baris je pastu sangkut dah. Rasa syahdu gila bila mengenangkan Mak Aji jaga aku dua bulan ni. Boleh ke aku jaga dia sok macam dia jaga aku?

Nampak tak baju aku tetiba dah lain?

Disebabkan baju kurung Pahang tu sendat nak mati sampai tersentil-sentil lelemak aku, so aku pinjam baju Mak Aji. Seb baik Mak Aji punya almari semua kaler baju ada, so aku sambar purple. Muat lak tu.


Yeahhhhh, tu dia. Menantu sulung sedang ditazkirahkan oleh Pak Aji.


Muka baru lepas nangis. Sebab tu aku cakap aku malas nak pakai mekap pagi raya. Konfem pembaziran. Yang sebelah aku tu kan, belum salam sesaper pun lagi tapi dah nangis. Sebabnya adelah.....


Dia tengok semorang menangis lepas salam Atok, jadi dia ingat semua kena marah dengan Atok. Jadi dia dah nangis siap-siap.

Ntah apa-apa je la anak aku ni.

Tapi nak jadi otromen.



Tahun ni jugak aku speechless bila salam En Wan. Nampak sangat banyak buat dosa sampai tak tau nak mintak maaf yang mana dulu, sudahnya diam je la.

Actually aku sempat cakap 'Abang...'. Pastu sangkut. Ada la dalam 20 seconds aku menangis tak bercakap-cakap, bila aku dah ready nak cakap je En Wan pulak bukak start cakap. But yang paling aku ingat was 'Terima kasih sebab masih sudi jadi isteri Abang'.

Terusssssssssssssss aku melalak sampai ke sudah.


Pasangan dari Johor ini juga banyak membuat dosa kepada ibubapa, sebab tu mereka salam sangatlah lama. Hahahha. Ima pun pakai baju Mak Aji. Masing-masing pakat taknak buat baju raya sebab membazir!!



Pensalah yang seterusnya....Ibal.

Nampak Mak Aji senyum?
Kerana tahun ni Pak Aji ada tambahan nasihat untuk Ibal :

'Kawan perempuan tu jangan ramai sangattttt'

Slow tapi menusuk hingga ke ulu hati!
Ibal : Sangat tak relevan nasihat Papa kat aku tadi.

Aku : Dia cakap apa?

Ibal : Kawan perempuan jangan ramai sangat.

Aku : Dah tu?

Ibal : Ye la, tak relevan okkkkk (nak kata dia tak main awek-awek, single and available la tu. Pundek!!!)

Aku : Ok la tu. Daripada Papa cakap 'Kawan lelaki tu jangan ramai-ramai sangat'. Tahun depan kalau kau tak kenalkan mana-mana awek kat kitorang, ko tengoklah time salam raya Papa tanya 'Kau ni gay ke?'. Konfem masa tu ko ada rasa nak pegi mati terus.


Pen-spoil kaler adelah Ima. Laki ngan anak semua dah kaler pink, dia kaler putih. Dasar buta warna.


Jangan maafkan dia, Azrul!!!
Ngagagagagaggaga.


Oh yes, pagi raya tu kitorang celebrate besday Redza and Mak Aji serentak. Tapi beli cupcakes je sebab aku konfem pagi raya takde sape nak sambar kek. Kepala semorang dah tune ke ketupat and rendang.

Disebabkan cuppies ni perisa coklat, aku tak dapat makan :(


Dia ni pun sebenarnya tak makan coklat, tapi sebab kek tu adelah kek besday anak dia, jadi dia makan jugak la.

Tapi kan, makan cup cake ni memang kena pakai sudu eh?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Raya kedua, morning. Muka belum mandi pagi.
Renungan jauh seorang perantau yang tak dapat balik raya ke desa terchenta.
Kah Kah Kah *gelak riak*


posted by green apple @ 11:06 PM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES

ADS
MY PROFILE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
COUNTER
 
TRAFFIC
MY PREVIOUS POST
OLDER POSTS
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER