walk on wings, tread in air: 09/2008 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

CLICK HERE

BEAUTY AND HEALTHCARE

CLICK HERE

FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Selamat Hari Raya
September 25, 2008


Romantik aku sekeluarga?

Ni kejadian Ramadhan ke 24.
Fountain kolam ikan En Wan terstop, so bibik aku bertindak selaku MacGyver betulkan motor filter.
Tetiba Pfzzppppppp. Black out satu rumah.
Call TNB, 'Dalam sejam technician kami sampai'.

SOP and ISO dia suruh jawab macam tu kalau ada customer complaint kerosakan.
Tapi datangnya lepas 3 jam.

En Wan pun bukak tazkirah Maghrib 'Sabar Di, takpe, ni Tuhan bagi dugaan sikit je. Biar kita rasa macamana orang miskin makan takde lampu kipas semua'

Baiklah.
Cakap suami jangan melawan okkkk.

Masuk 3 jam bergelap 'Saya dah call masuk seploh kali ni technician awak tak sampai-sampai. Nak tunggu habis terawikh ke?'

Hilang kau semua tazkirah dia tadi.
Dan-dan tu jugak menyesal kenapa tak ambik electrical enginnering dulu.
Pebenda ntah dia ni.
Seb baik jiran sebelah baik hati pinjamkan power point dia, dapat la kolam ikan En Wan berfungsi, kalau tak sahur tadi makan ikan koi goreng jawabnya.

Semalam satu email sudah masuk dari big boss merungkaikan segala misteri...

----- Original Message -----

From: Tua Punya Kompeni
To: All
Sent: Wednesday, September 24, 2008 10:33 AM
Subject: Diana's Last Day

Dear all,

Diana's last day with us would be this Thursday. I would like to take this opportunity to thank her for her enormous efforts in building the Molecular Cell Biology Department business. I must say we have a better handle on this business than we did last year; thanks to her efforts. I think most of us know how she has been able to manage the business.

We wish her all the best in her new endeavors. Also, as per discussion on Monday, we have agreed on a framework to cover her work, please let me know if you encounter any difficulties. I have also taken the liberty to discuss with Diana the possibility of working with her in her new company.

As appopriate, I have invited her for a buka puasa this Thursday. Everyone is welcome. Evelyn, pls work with Diana on a venue and time.

Rgds,
Tuan punya kompeni


Memang sedih sebenarnya nak tinggalkan company ni.
Walaupun situasi kadang-kadang mempukimakharamjadah, tapi still aku belajar banyak dari dia. Afterall, this is LIFE. Mana ada yang best sepanjang masa.

Macam yang dia pesan kat aku 'Business is not an easy thing especially when you have headcounts to manage'. Which is betul. Lagi payah nak handle staff dari handle the business itself. But guys, pray for me, pliss..:)

Esok aku dah balik Tganu.
Tapi bukan balik raya, balik untuk puasa ngan mak metua.
Esok sampai Isnin ada kat Tganu, after berbuka Isnin tu, gerak balik terus ke Bangi.
Kalau aku tak update apa-apa malam ni chances are highly likely aku update 2nd week after raya sebab lepas raya aku kat Brunei. Insyallah.

So, aku nak mintak maaf kalau ada kata-kata yang menyinggung perasaan mana-mana pihak sepanjang kita kenal thru blogging, YM, sms-es, phonecalls and pada yang pernah jumpa. This blog is a life jurnal of Green Apple, apa yang aku luah kat sini direct dari mulut dan hati dan kadang-kadang tanpa menggunakan akal aku yang berIQ tinggi ni. Aku akui silap aku. Sekali lagi, maaf zahir batin.



----- Original Message -----

From: Di Ishak
To: All
Sent: Thursday, September 25, 2008 8:33 AM
Subject: Goodbye


Dear all,

I am resigning from AB and today is my last day!
I have decided it is time for me to move onto new opportunities and challenges. This was not an easy decision to make, on my part. It has been a special pleasure to work together with you.
Thank you for the professional and personal development you have assisted me. I consider just about everyone I have met here to be friends of mine now, and I will miss you all.
As I move on to my new role I am certain that our path will cross again!
I wish you all the very best for your future.
Thank you and good bye!

Di Ishak


posted by green apple @ 9:01 AM  
Newer›  ‹Older
Pengalaman mengajar aku....(di-tagged oleh Nahar gila sengal)
September 24, 2008
1. happy go lucky jangan berduka nestapa

Masalah come and go cuma kena tau the best approach to overcome the masalah. Jangan mentransferkan masalah ko kat aku sudah. Jawabnya ko memang nak carik masalah.
Kalau nak nangis sebab tension dengan masalah boleh, sekali dua nangis aku halalkan lagi. Kalau dah hari-hari nangis pastu jaja masalah kat orang tapi ko dok situ lagi tak buat apa-apa jawabnya aku buat entry khas untuk ko lam blog. See if ko still ada airmata nak sambung nangis pastu.


2. duit harus sentiasa ada

Ni kalau takde bakal mengundang global catastrophic. Duit bukan segalanya adelah betul. Tapi dunia millenium macam skarang, money can buy solution. Tengah-tengah busy bershopping sekali perut ko buat hal. Lari-lari masuk toilet tapi takde duit nak bayar. Apa ko ingat akak tu nak lepaskan ko masuk semata-mata muka ko macam John Schneider?? Tak dapat okkkk. Terkemut-kemut la ko kat depan akak tu.

Masalah tak?

Masalah juga pada kakak tu nanti kalau daya kemutan ko menjadi semakin lemah.


3. memaki pada yang memerlukan

Kalau dah tau ko pendek, tidak muscular dan tiada black belt kaler biru jangan ngengada nak carik pasal bertumbuk dengan orang. Gunakan senjata mulut. Ingat peribahasa Hang Tuah 'Lidah itu lagi tajam dari mata pisau'. Kalau rasa lidah ko lagi power memaki orang sehingga membuatkan dia terbaring lesu tidak bermaya (oh, aktiviti apekah ini??), silakan. Tapi kalau masih level beginner takat 'apelah awak ni, bodoh tau' sambil gelak-gelak manja nak marah macam taknak marah maka ko bakal membawa pulang berbakul-bakul hamper berisi carutan tahap raksaksa gogorn.

Well, aku memang pencarut yang tegar dalam blog. Kat luar tak sangat kot, betul tak Cheq?


4. buat baik perpada-pada, buat jahat banyak kali pun boleh jugak

Ni satu stupidity aku yang tak terkawal.
Aku ni payah sikit nak kata orang tu jahat selagi tak kena kat diri sendiri dalam 4-5 kali.

Contohnya :

(i) tungau
dah kena belasah kaw-kaw pun still aku sayang dia lagi. Dia bagi bubur-maggi-perasa-abalon-kangkang kat aku kot. Dulu dia rajin buatkan bubur and hantar kat aku. Maybe sebab kangkangan dia yang buatkan dia sentiasa nampak baik serba-serbi sampai kawan nasihat pun aku tolak tepi.

Meh melintas depan aku skang kalau berani, tengok siapa pastu yang balik rumah jalan mengengkang.

(ii) 'saya hensem dan kaya'
Oh! pleaseeeeeeeeee. Kenapa la ko bagi topik ni Nahar oiiii???
Untuk spesis hensem ni aku kena buat satu blog khas, bukan takat point-point je.
So, abaikan.
Tapi dia ni penyebab aku rasa menyesal nak berkawan baik dengan orang.
Baik aku bela beruk nama Mikel.

(iii) masa kat UNIMAS ada sorang senior pompuan ni suka nau mengendeng kat aku kalau time teater class (aku bekas pelakon. Harap maklum, off the record pliss). Tak kisah la, aku pun baik la ngan dia, takyah cerita la apa benda kebaikkan yang aku buat. Biar Tuhan yang menilai...Wahhhhhh.

Satu hari tu aku nak withdraw duit kat ATM. Dia ikut sebab dia pun nak kuarkan duit. Lepas aku done, dia pulak. Tapi suruh aku cover blakang dia takut orang nampak berapa balance dia ada. Pehal lak orang nak intai duit kau. Sekali duit takde. Selamba tapir dia bagi statement.

Statement tau, bukan question.

'Duit aku takde la. Boleh jugak ye pinjam duit kau seploh ringgit'

Ewahhh.
Ko pulak yang memandai.

Aku yang bodoh lagi hina amat benar merindui moga cahaya lelatu tak membutakan mataku semoga segala puji takku meninggi diri moga segala janji dpt juga ku penuhi ni boleh ikutttt je apa dia kata. Aku pun bagi RM10 dengan harapan takyah bayar balik. Tapi aku tak mention, cuma dah tau sangat. Bak kata En Wan, kalau orang mintak pinjam RM10, takyah pinjamkan. Bagi je terus. Tak pun suruh dia pinjam RM100, tu baru la namanya pinjam.

Bang, pinjam RM10 enam keping?
tetiba je pulak....

Moral : nak buat baik biar berpada-pada. Aku ni bukan buat baik. Buat orang nampak aku lagi bangang ada la.


5. jangan pandang rendah kat orang lain

Ni satu pengajaran yang aku belajar melalui pemerhatian aku yang sebelah power 5.5, lagi sebelah 5.0 ni.

Takyah tengok jauh-jauh. Tengok Pak Aji je cukup.
Pak Aji ni jaman mudanya (kan dah start sleng Jawa aku), bijak tapi miskin. Standard la citer melayu kalau mak bapak miskin anak mesti bijak pandai. Sebab tu Tuhan jadikan makbapak aku miskin. Ngahahahahha. Pangggg!! Pelempang sedas.

Sebab miskin sangat maka dia menoreh. Dah form 4 camtu pakcik dia bela. Pakcik dia cikgu. Tapi sebab pakcik dia anak berderet seploh, bila Pak Aji dapat tawaran masuk U, dia tak bagitau pakcik dia. Dia apply maktab perguruan. Hari dia mendaftar, makcik dia jumpa surat tawaran dia sorok kat almari. Lambat dah, dia dah mendaftar pun.

Tapi maybe dah tersurat, masa dia mendaftar tu kerani yang key in nama dia adelah Mak Aji. Jodoh.

Time blaja dia jadik jaga parking keta sambilan. Ada ek keje sambilan cam ni.
Aku takleh bayangkan camne rupa bapak aku jaga parking? Dia nak masukkan keta sendiri kat porch pun go head go stan seploh kali. Kalau nak terkencing, dah terbarai lam keta tu jugak.

Sesaper mak atau bapak yang dulu skolah kat Tun Fatimah JB or Sekolah Sains Selangor, sila tanya kenal tak Ishak bin Naim? Orang kampung panggil Sahak. Standard la panggilan jawa.

Macam cerita cerekerama malam raya je budak benti skolah jadik penoreh akhirnya jadik cikgu pastu ********** (letak je la apa ko nak letak). Bila balik Bangi, nampak frame Pak Aji terima pingat, aku rasa pepatah 'everyone has an equal chance to get to the top' tu betul. Cam skang, makcik yang tengah vacuum karpet blakang aku ni entah-entah anak dia sok arkitek yang buatkan banglo 4 tingkat aku. (berangan Diana...berangan)

Korang jangan pandang rendah kat aku okkkkk.
Tetiba esok aku ganti Pak Lah baru kecut telor sorang-sorangggggg.

..tak pun aku ganti Jeanne.

Oh tidakkkkkkkkkk.


6. Blaja pandai-pandai bukan jaminan ko dapat keje best

Pada sesaper yang rasa down sebab pointer tak sampai target tu takyah la menangis sampai nak terjun bangunan.
Lom tentu ko dapat 4 flat sok ko dapat keje bagus.
And belum tentu keje bagus yang ko dapat tu ko mampu buat dengan cemerlang.
Belum tentu kecermerlangan dalam bekerja tu dibayar dengan bayaran setimpal and position yang gempak.

Cuma, bila result ko best, peluang tu lebih sket dari orang lain. Tapi bukan bermakna orang lain takde peluang.

Dunia skang dunia cable okkk.

Usaha + tawakal + doa je la.
Tu dia, nasihat dari pengacara baru Ar-Rayyan di Astro Oasis.


7. Takyah try very hard nak bagi orang kagum ngan kau

Buatkan aku teringat kat satu makhluk yang berjaya buatkan aku beristighfar panjang semata-mata nak elakkan dari terbunuh dia. Cakap memang 1st class je, tak main la 2nd class ni. Keturunan yang kaya-raya. Pakai yang branded-branded. Blaja bijak, hampirrrr pegi ke overseas tapi rejek sebab lagi suka study kat Malaysia, ramai lelaki yang kehampaan tak dapat bercouple dengan wanita sehebatnya, rumah tahap mansion tapi semua cakap jeeeeeeeeeee. BUKTI ADA?????

Apa yang ko ada, dia dah lamaaaaaaaaa ada.
Apa yang ko beli, dia dah lamaaaaa beli, dah nak buang pun.

Apa yang aku nak carut ni, ko dah penah dengar ke blom????


8. Sabar

Maybe sebab aku anak sulung, so dah biasa mengalah and sabar dengan buruk kelaku adik-adik gue. Bapak aku pesan kalau tengah marah, basuh muka, or ambik wudu' pastu buat solat sunat. Aku basuh muka, tido.

Bangun tido aku dah ok.

Itu lebih baik dari aku solat sunat yang sepatutnya 2 rakaat, aku bantai sampai tujuh rakaat. Tak khusyuk punya pasal.

Eh, pernah terjadik okkk.
Aku ikut cakap bapak aku buat solat sunat.
Hasilnya, tahiyat akhir aku baca Al-Fatihah.


Dah la..tu je kot yang aku sempat belajar.
Nak buat keje ni.

















posted by green apple @ 10:28 AM  
Newer›  ‹Older
Soklan menduga tahap ketidakbutaan terhadap IT

To all my partner in crime,

Harap boleh la menolong aku yang buta IT ni.

1. Apesal kan, aku nyer status Local Area Connection still 'unplugged' walaupun aku dah memplugkan cable, tapi bila check hardware semua ok? (ni aku tak tau la, orang kedai yang bagitau hardware ok). Tapi aku noticed light kat cable LAN blakang laptop aku ni tak blinking.

2. Saper ada link untuk virus scan FREE.

3. Macamana nak format PC weh? Kalau aku format aku nyer CD&DVD Burner sofware ni hilang tak? Bendalah ni memang dah ada masa aku beli laptop so aku taktau mana CDnya kalau nak re-install.

Segala jawapan didahului dengan ucapan terima kasih.

Jawapan yang membantu bakal menerima sekeping gambar bogel kami anak beranak berserta sebalang kuih batang buruk untuk dimakan semasa menonton SUMOLAH pada hari raya pertama nanti.

Jawapan al-cilaka bakal menerima...buat la, tau la nasib ko.

p/s : ejey.m, aku tak save chat kita hari tu so aku lupa mana nak download virus scan. Semua yang aku tengok lam internet berbayar. Aku mana ada duit dolar-dolar sehh.

posted by green apple @ 9:10 AM  
Newer›  ‹Older
Rizman
September 23, 2008


Semalam bini dia call aku kat ofis. Dia dapat nombor ofis aku dari florist tempat si Rizman selalu beli bunga. Dia jumpa credit card statement laki dia ada bill from florist mana ntah.
Dia call florist tu mintak details.
Seb baik florist tu tau nama pendek aku je, kalau dibaginya nama penuh, tak ke dia boleh dapat nombor keta aku, nombor rumah aku, nombor laki aku semua.

Jangannnnnnn.
Aku tak kacau jubor ko, ko jangannnnn kacau jubor aku.
Nak maki, sila maki aku je.
Kalau laki aku menangis sebab orang buat cerita songsang pasal aku, ko siap!!!!

Laki dia baikkkkkkkkkk.
Tak pernah pun laki dia sebut-sebut nama pompuan lain.
Aku yang jahat kacau laki orang.
Gituuuu.

Apa ke bahalul nya ko ni?

Tunjuk kat aku sket mana satu laki yang berani sebut nama pompuan lain depan bini?
Laki aku pun tak penah sebut.
Kalau ada pun, dia sebut 'Kak Ani operator tempat abang tu...bla bla bla', 'Ni mangga Kak Elly bagi', 'Kak Rozi yang call bagitau ada machine rosak'.
Manjang je pulak KAKAK. Ye ke? Eh.


Memandangkan dia kata laki dia tak pernah buat perangai.
So, aku la yang buat perangai ni ye??

Pundek.

Aku pun tak dengar sangat apa bijik butir dia membebel semalam sebab sambil maki aku sambil nangis, pebenda dowhhhhh??? Aku tak tau apa benda yang pompuan ni sedih sangat. Dah la tak bagi salam, tau-tau nak maki.

Ayat tak boleh blah : 'Kalau boleh saya nak sangatttttt tengok macamana rupanya muka jenis pompuan tak laku ni'
Eh, ape lak tak bolehhhh.
Bolehhhh.
Tapi statement tu kasik tukar eh.
Bukan tak laku, tapi takde laki yang mampu.

Sedap anak tekak ko panggil aku pompuan tak laku.

Pakkal aku takde mood, kalau roh Patih Gajah Mada masuk semalam, tau la nasib ko kena sembur ngan bahasa Sanskrit aku ni.

Dah maki-maki, pastu nangis.
Cakap dah ada 3 anak dah.
Dah bahagia.
Rizman tak penah buat perangai, jangan kacau family saya, anak-anak kecik lagi.

Vuto.

Kalau nak ikut baran aku memang aku inject dia ngan Camphor, biar kena sawan.
Mulut tak bertapis.
Aku pun celupar gak, tapi takde la takde adab macam ko.
Selamba maki orang tak tau hujung pangkal.
Patut la pun kalau laki ko carik lain.

Aku malas okkkk. MALAS! Malas nak bukak cerita sebenar.

Kepala aku semalam pikir raya dah nak dekat.
Kalau aku cerita hal sebenar, ada klorga yang porak-peranda malam raya kang.
Lagipun lepas aku sound Rizman dulu, dia dah jarang contact aku, kalau ada pun just tanya khabar.
And takde aku dapat apa-apa dari dia dah.
Maybe dia pun tak tektik dia tu tak jalan.

Dah takde issue.

Maybe masa dia gila-gila mengorat aku waktu tu dia pun tengah tak betul.
Maybe masa tu dia ada masalah, and cara nak hilangkan tension adelah memikat aku yang gorjes ni. Gojes gitu.

Aku call Rizman jap tadi.
Tanya khabar.

Sebenarnya nak test line.
Tapi dia macam takde apa-apa aje.
Borak cam biasa, siap bagitau Jumaat ni dia dah start cuti, raya balik kampung bini dia, bla bla bla.
Ok je, takde apa pun.

Aku rasa dia tak tau bini dia serang aku.
Elok la, aku pun malas nak bagitau.
Biar masing-masing tak tau.
And aku pun tak bagitau dia Khamis ni aku last kat sini.

Takde hal lah orang nak cakap apa pasal aku.
Aku ambik boifren orang ke.
Aku kacau laki orang ke.
Laki ko tu mantap sangat ke yang sampai ko rasa ada pompuan lain nak rampas?
Halo, boleh tak jangan perasan sangat.

posted by green apple @ 12:21 PM  
Newer›  ‹Older
Takde mood nak tulis panjang-panjang

Hari sakit pinggang aku memang dah masuk levek tak boleh blah. Rasa nak menitik airmata tahan sakit. Ni semua akibat terlampau lama dok depan laptop sampai pinggang, vertebra serviks, vertebra toraks, vertebra lumbar, vertebra sakrum, apa lagi satu vertebra aku lupa lama dah tinggal buku, semua sakitttttttttt.

Sekarang aku tengah pakai koyok metyl salicylate kat pinggang.

Meeting terakhir aku selesaiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Esok adelah dinner farewell untuk aku.

Esok bos nak jumpa nak bagi kata-kata azimat dan wasiat.

Bini Rizman (budak tingkat 7) hari ni call aku kat opis. Sound jangan KACAU laki dia. Aku ke yang kacau??????
Bukan laki ko ke yang mengendeng kat aku siap meraba lagi dalam lift??

Tapi, aku tak bagitau.

The stupid part was aku yang say sorry kat dia.

Apesal eh? Bodoh gila.

Rasa malas nak argue, biar tutup buku terus.

On the way back tadi aku terfikir balik.
This is the second time aku bertindak bodoh tolong 'KAWAN' last-last aku jugak yang kena maki.

Letih.



posted by green apple @ 12:32 AM  
Newer›  ‹Older
Tag lagi
September 21, 2008
Tag dari g33 :
 
1. Berapa pasang baju raya anda tahun nie...and kaler ape???
Baju raya tahun ni aku dah pakai dah, takyah tunggu raya. Kaler green apple kusam, baby purple and grey. Since tahun lepas tak balik raya kat Tampin and makcik-makcik aku lom tengok baju raya aku tahun lepas, so raya kali ni harapan adelah besar untuk aku angkut semua baju-baju last year sekali. Bila lagi nak buat fashion show kan.

Tahun ni tema aku adelah :
a. kurung Pahang.
b. see thru.
c. mengerlip
d. pakai selipar.

Tahun ni ikut Pak Aji balik Muar okkk. Banyak tanah gambut, kang pakai kasut mau terbenam heels aku. Dah la kat Kampung Sarang Buaya tu, satu kampung sedara dia. Semua rumah kalau boleh nak naik. Kuih sama je aku tengok, tempeyek manjang. Jawa katakan. Kang tak makan, orang kata berlagaknya orang KL masuk kampung, tak sudi rasa kuih. Padahal tempeyek tu ko beli dari nenek aku kan? Kang kalau terlebih makan, melecet lubang bontot aku jawabnya. Dah la jamban nenek aku kat luar.

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?
Ketupat + lontong + sambal goreng + rendang paru.
Semua ni disebatikan dalam satu mangkuk sambil dok bersila depan TV tengok drama raya. Untuk kenikmatan maksima, sila tutup pintu dan langsir.
Apa? Ada orang bagi salam? Sori aku tak dengar.
Datang balik malam kang.

3.Apakah biskut raya kegemaran anda?
Apehal dah raya pun nak makan biskut lagi? Carik la benda lain. Tahun ni aku dengan beraninya tak beli and tak buat satu pun kuih raya. Tahun lepas at least ada gak beli sepaket dua. Takpe, kalau balik Muar, sure nenek aku bekalkan tempe goreng, tempeyek ikan bilis, kerepek pisang, pisang salai, bla bla bla. Jadi, tema kuih raya rumah aku tahun ni adelah JAWA RULES!! oh yeahhhh.

4.Bape banyak duit raya anda dapat and spend bagi kat budak?
Sedekah adelah rahsia.

5.Apakah aktiviti mlm raya?
Bergantung kat mana aku beraya. Tahun lepas beraya kampung En Wan, malam raya adelah sessi lawan mercun ngan kampung sebelah. Konfem la mercun aku lagi umpphhh. Apa guna ada chemical engineer kat rumah kan. Wah, berlagak. Takde de aku nak masuk dapur tolong mak metua ni. Mak metua aku memang dah siap-siap belikan bungapi suruh aku main

'Diana tok sok tolong mok le, semua siap belake, gi main bungapi ngan abang'

Tapi malam raya tahun ni aku kat Bangi. Mak Aji dah bagi duty. Siangnya tu aku kena teman dia gi pasar beli segala tok nenek bahan nak masak malam kang. Menu tahun ni of course nasik himpit, rendang paru + daging, sambal goreng, lontong and soto ayam. Selalunya, malam raya dah berbuka ngan nasik himpit and rendang. Takde de aku nak masak berjenis-jenis hari ni lain esok lain. Kem salam. Time kecik-kecik dulu time berbuka je makan sampai nak tersedak-sedak sebab nak main bungapi punya pasal. Tak sabar-sabar nak tunggu nasik kat pinggan habis. Kalau boleh lepas sahur pun aku nak main bungapi.
posted by green apple @ 7:44 PM  
Newer›  ‹Older
Flashback lagi la
September 19, 2008

Sessi flashback kembali lagi.
Jangan risau, tiada siapa yang akan dikondem melainkan diri sendiri.

Sebenarnya lepas berbuka tadi terus datang semangat nak re-arrange bilik, almaklumla tak puasa, maka tak payah la solat. Dah tak boleh solat ni maka banyak la benda yang aku nak kelebet dalam rumah.




Ni zaman matrik, 1st year.
Lokasi adelah dalam kelas komputer, tapi apesal aku ada dalam kelas Mazlan?
Bukan ke aku kat kelas lain?

Oh, lupa pulak boifren aku yang gila tu ada lam kelas Mazlan, maka sebagai pempuan yang tengah gatal bijik, haruslah berada di mana jua pakwenya berada.
Standard la kan, awek kalau tak cun tebiat dia mesti selalu je nak mengendeng ngan boifren, takut sangat boifren terlepas kat orang lain.
Kot boifren ko ada orang nak.

Time ni lelaki paling hensem lam matrik adelah Mazlan Ahmad Mahyudin (yang dok atas kerusi). Yang pegang bahu dia tu berharap je la dapat tempias dak Mazlan. Bak kata Mawi lam iklan, 'YOU HOPE. YOU HOPE!!!'.

Selain hensem dan kaya, dia juga adalah lelaki yang approachable (sambil wink to UmiMia *pinjam word ko ekkk*). Mana-mana pompuan yang ada sakit menggelenyar cam aku, kalau dapat bergamba ngan lelaki paling hot lam kolej rasa cam lengkap je agenda hidup lam dunia. Tapi aku takde la macam sesetengah birah yang work very hard untuk di-notice oleh lelaki-lelaki dalam kolej. Hakkptuihhhhhh!

Gua memang dah noticable okkk.
Muka cam wa, sekali melintas depan laki, lapan tahun dia ingat. Tak caya, cuba ko tenung gamba kat atas ni, takyah lelama, 10 saat je. Tengok ko sawan ke tak malam kang.

Tu pompuan kat blakang tu sikit punya menjeling tu apehal tu? Ko nak gak ke si Mazlan ni, Hele?



Ini namanya secret admirer gue, aku lupa nama dia apa, nama samaran Nico.
Apesal Nico, aku tak tau.
Maybe masa tu dia tengah gila ngan lagu MENGAMANG NGAMANG KONG MENGEMENG NGEMENG KONG MENGAMONG NGAMONG KONG MENGEPONG NGE PONGGONG.
Macam sial la lagu ni.

Zaman-zaman hip hop rap baju harus checkers.
Si Danny kat blakang tu pun sibuk nak pakai checkers.
Padahal hari-hari ko dengar lagu kumpulan Scoin.

Budak ni tekel aku dengan secara beraninya masa Apple Request Day.
Masa tu aku jadi AJK pembeli apple. Sebab tu nama aku green apple. Selain dari aku suka apple request day, kawan aku cakap tetek aku jenis tetek apple. So, aku la orang yang awal-awal dah tau saper bagi apple kat aku. Puas la aku carik saperla yang bernama NICO lam kolej ni.

Last-last dia yang kenalkan diri sendiri.
Tu la, nak secret sangat, apa ko ingat aku nak carik kau??
But too bad, masa ni aku dah dalam proses nak ber-couple ngan jantan keberet tu.
Babi la kan. Boleh tersangkut la ngan saiko tu. Kalau sangkut ngan Nico ni, at least 1st love aku tak le cibai sangat.

Masa ni lam bas trip to Kampung Budaya, Sarawak.
Time ni aku dah tau dia jiwa-jiwa ngan aku, so aku pun layan jap sembang atas bas.
Dengan coolnya dia bagitau dia suka kat aku.
Memang baik, soft spoken. Sopan je tingkah laku walaupun mengamangngamangkong.

posted by green apple @ 9:17 PM  
Newer›  ‹Older
Thank you to those yang bagi kad raya and lagu rock kapak aku
September 18, 2008

Ni sape pulak kata aku makan kacip fatimah sebab nak kurus?
Ada aku kata???

Aku makan sebab pek aku gatal-gatal ok.

Dah, aku takde masa nak berblogging hari ni.
Duniawi semata-mata.

Aku nak menuju jalan yang lurus ke dapur nak buat makaroni bakar.
Walaupun aku tak puasa, tapi aku masih me-muasakan diri.

En Wan sound malam tadi.
'Toksah kurus-kurus sangat la Di. Tetek jadik kecik. Abang tak suka'.

Tak suka sudahhhhh.
Gi ramas tetek sendiri.

posted by green apple @ 3:24 PM  
Newer›  ‹Older
Rock kangkang
September 17, 2008

Get this widget Track details eSnips Social DNA


Beb, ada sesaper yang ada mp3 lagu atas ni, kumpulan Unwanted - Masih Ada Rindu?

Aku tengah compilekan lagu-lagu rock kangkang untuk En Wan.
Dia ni kalau takde lagu rock kapak camni takde de aku dengar lagu melayu lam kereta dia.
Mabuk aku dengar lagu omputih manjang.
Please eh??

posted by green apple @ 8:40 PM  
Newer›  ‹Older
Ingin kurus??? Rajin-rajin lah ke jamban
September 16, 2008

Memang lately ni aku busy bukan saje-saje taknak update blog.
Tapi busy pun still leh YM lagi.

Busy nak settlekan semua kerja-kerja seblom brambos next week. Entah-entah aku blah awal sebab rasanya cuti aku ada lagi. Nak suruh aku blah skarang pun bolehhhhhhh.
Sangat berbesar hatinya saya.

Mana tak busy, hari-hari buat 2 kerja opis dalam satu masa. Company sekarang pun buat, company sendiri pun buat walaupun underground.

Last Friday diri ini telah dicirit-biritkan oleh pil cikala babi bertajuk Kacip Fatimah.
First time aku makan bendalah ni. Ngeri.
Selama ni aku memang tak perlukan agen bantuan, sebab aku memang dah power dari segala segi. Tapi sebab 3-4 hari seblom tu aku rasa gatal-gatal pepek, maybe keputihan kot sebab aku belasah makan cendawan. Adik kaunter tu suggest ambik Kacip Fatimah.

Lepas 2-3 hari makan, hasilnya adelah ke jamban 7 kali sehari.

Dah la masa aku kat MARDI tengah jumpa customer perut buat hal.
Customer ni pun masa ni la ko nak tanya aku balik raya kat mana, nak order batang buruk ke tak. Aku ni nak terberak kak. Kang aku lepas kat sini, tak pasal ada yang gotong-royong menyamak lab.

Memang power gila pil tu. Maraton aku kuar masuk toilet. Naik melecet pantat aku kejap-kejap berak. Seb baik toilet dalam rumah takde la kalut sangat. Takleh bayangkan kalau kena kat kampung. Rumah nenek Muar aku toilet kat luar, kalau kena berak-berak kat sana memang kem salam la aku nak ulang-alik angkut baldi sampai 7 kali. Silap-silap aku berak je lam tempayan takung air dia.

Pernah sekali aku balik rumah nenek belah Pak Aji (muar), kena pulak tahun tu puaka mana ntah memasak sampai satu rumah kena food poisoning. Berdesup masing-masing berebut jamban. Adik aku sambil sapukan bam gamat kat perut sambil nasihat 'Tu la, sebab tu la kalau balik Muar aku taknak makan. Sebab aku taknak berak. Jamban kat luar woooo'

Dah la daya imaginasi aku level mensa. Toilet kalau jenis semenggah takpe, ni jenis yang dinding ada lubang sana-sini. Kang tengah sedap-sedap memerut, nampak lak kepala pontianak celah lubang tegur 'Dah sudah ke? Saya tunggu lama ni'.

Memang malam tu satu hari suntuk aku berjalan dalam rumah bawak baldi kosong. Dalam keadaan darurat macam tu, baldi kena cop siap-siap okeh, kang orang ambik aku nak tadah air ngan apa? Periuk nasik?
Eh tapi kalau dah terdesak macam ni aku sauk je apa yang sempat. Helmet pun boleh jadi gayung apa.

Bayangkan la kalau satu rumah cirit tapi toilet satu.
Tak ke berkepam bilik air tu.
Kalau mangkuk tandas tu boleh bercakap, dia dah mintak Tuhan cabut nyawa dia jam-jam tu jugak.
Tapi masa tu dah tak kisah berkepam ke tak, janji lega.

Nenek aku pun apesal la suka sabotaj anak cucu. Dah tau time-time raya ni konfem semua cucu balik, buat la toilet lagi satu. Tak pasal je kang aku berak lam pasu bunga.

Tapi aku benti makan pil tu kejap je, lepas 2 hari makan balik.
Aku mana penah serik. Now rasa takde apa pun.
Maybe hari tu dia nak cuci toksik-toksik berlebihan lam badan.
Berat aku pun serta-merta turun ke 44kg.
Kena berak 7 kali sehari rupanya baru bleh kurus.


posted by green apple @ 2:52 PM  
Newer›  ‹Older
Sabar

Aku baru tak update blog 5 hari lom 500 hari lagi dah bisinggggggg.
Aku tampar sorang-sorang kang, ada yang bukak puasa ngan gigi.

Sabor ye, aku tengah dalam keadaan bengang last week, so nak menenangkan fikiran.
Kang kalau aku update ada yang entry aku penuh ngan carut sampai ke citer dalam spender aku korek.

Semalam aku dah buat pengistiharan raya guna cop mohor diri sendiri.
Dapat sampai ke terawikh 15 je. Kalau pepek aku wat dajal extend sampai seploh hari cam selalu, nampak gaya malam ke 25 sok aku puasa balik.
Last year 11 hari aku ganti okkkk.
Sikit punya seksa.

Ok, nak buat keje.
Busy sikit lately.

posted by green apple @ 9:32 AM  
Newer›  ‹Older
Murahan
September 11, 2008
IKLAN AMARAN :



Ini bukan smoky eyes ye puan-puan, ni namanya smudge gila babi. Muka sengaja diselengakan bagi menambahkan efek manusia teraniaya. Macam muka bibik kena dera kan? Versatile betul la muka aku ni.

Ni baru betul-betul pontianak harum sundal malam.
Pontianak kena muka cenggini okkkkk, bukan cam Maya Karin.
Mana ada pontianak yang cun.

Tak caya, try ambik aku berlakon Pontianak III.
Shuhaimi Baba pun boleh kejung tengok muka aku.

Tu bukan sesaje aku conteng ye.
Itu kejadian semulajadi, efek memakai eyeliner murah bertajuk REVLON.
Ni semua sebab L'oreal aku abis last week.
Aku kan jenis 'apa-apa pun boleh', sambar Revlon sebatang.
Macamana boleh smudge sampai terbabas-babas ke bawah mata? Padahal aku tak letak apa-apa pun bawah tu.

Memang aku haramkan brand ni masuk umah aku.

Dengan semangatnya aku masuk opis hari ni.
Melangkah penuh yakin tatkala pintu opis dibuka.
Seraya dengan itu semua mata tertumpu padaku..
mulut ternganga..
pen di tangan jatuh ke lantai...
yang tengah minum air tersembur...

Aku merasakan diri ini laksana Miss World sedang buat lawatan kebajikan.

Apesal????
Aku tanya.

Semua diam, pastu wat-wat sengih. Baru la dengar sensorang cakap 'Good Morning'.

Ni mesti pasal kes semalam.
Ramai jugak pengepoh-pengepoh kat ofis.
Aku ingatkan masing-masing jenis tak pedulik hal orang lain.
Sama je rupanya.

Memang best membusybodikan diri, nak pulak kalau benda tu bakal menjahanamkan orang, wahhhhh berduyun yang offer nak bagi 'pendapat'.

Bos aku masuk je 'Diana, see me in the office'.
Boleh jalan la.

Tapi aku angkat je tangan sebab aku tengah on the phone dengan customer.

'Ok, tell me what's the story'

Hek eleh, aku dah settle dah ngan Prof.
Yang tak settlenya between Prof ngan kau and Prof dengan big bos dia.

Aku tau dia tau aku tak salah.
Sebab dia pun tak warn us yang benda tu rahsia.
And kalau dia warn kitorang yang trip tu rahsia, nampak sangat la ada udang sebalik batu. Apehal lak nak kena dirahsiakan. Come on la, aku bukannya bangang.

Tapi yang aku bengang, lagi sekali dia buat cerita, kali ni lebih convincing.
Padahal dia tak tau yang si Prof ni dah bukak cerita pasal passport dia mungkin big boss nak tengok.

Bos aku leh tergamak menipu aku hidup-hidup cakap yang sebenarnya memang dorang setuju nak pegi sekali but last minit diorang cancel.

'And there goes my thousands air ticket'

Rugilah kononnnn.

Kalau tak jadik pegi apesal Prof tu takut nak submit passport dia makcikkkkkkkkkkk.
Tapi aku tak mention apa-apa pasal tu.
Lantak korang la.
Aku pun dah nak berambos.

Bos aku ni kuat menyinga.
Benda simple-simple pun dia leh mengamuk, tapi kes aku ni dia cool. Something kan?
Siap pesan 'It's ok, just don't mention about this to anyone. If they ask anything, let me explain'

Baiknya kau.
Ke, ko nak explain sebab ko nak burukkan nama aku?

Dah, malas nak cerita pasal ni.
Aku anggap settle.

Sambung sket lagi.
Bos aku ni kan, memang tahap %^!@%$F((&&*badigol.

Collegue aku ada sorang memang slow sikit bab-bab lab ni.
Sebab dia dulu bukannya budak biotech but biomedic.
Ko tanya pasal drugs dia tau la.

So there were a few cases yang dia failed.
Bos aku selamba tapir tanya dia 'You dropped the ball! I wonder how did you managed to pass your exams? You sleep with your lecturers?'

Gampang tak?

Kawan aku ni diammmmmm je siap tunduk kepala.

Seb baik tak dapat kat aku.
Kalau dia sound aku camtu, 'Yes, I slept with your husband too'

Pastu aku pun kena bakar hidup-hidup.
Tamat.

posted by green apple @ 2:45 PM  
Newer›  ‹Older
Aku si kambing hitam
September 10, 2008

Half an hour before bukak puasa, bos aku called.
Sessi berbuka puasa dengan bambu-an.

Cenggini kronologinya..

Sepatutnya bos aku and one of my collegue ke negara XXX dengan dua orang customer dari universiti YYY.

Memang jelas lagi nyata diorang berempat ni akan berangkat ke XXX. Masa meeting Isnin lepas pun bos aku dah bagitau yang dia and kawan aku takde kat ofis for 2 days sebab gi XXX. Dia tak mention yang 2 customer tu ikut tapi memandangkan aku yang call customer tu mintak full name as in passport so aku tau la dorang ikut sama.

So, hari yang dorang ada kat XXX, aku gi YYY.
Biasala, masuk lab sembang lebih kurang ngan customer.
So, aku tanya, dengar-dengar cerita ada new lab bukak, aku nak tau details of the lab, saper team member yang boleh aku jumpa.

So, this science officer cakap you can see this people (bagi a few names), pastu dia cakap "Prof FFF takde, dia MC".
Prof ni leader of the group.

Aku selamba reply "Eh, bukan Prof gi XXX dengan bos saya?"
Terpinga kejap science officer tu.
Aku reply, "Oh, maybe dia tak ikut kot".

Topic closed.
Sembang pasal lain pulak.

Tau-tau je petang tadi bos aku call tanya apesal aku pi bagitau that science officer yang dorang pi XXX bawak the Prof?

Now you tell me, how should I know that it was supposed to be a secret and not to disclose to anyone???
Ada ko bagitau benda ni rahsia?
Tak kan?

Bos aku cakap this Prof dah pissed off with my statement and ntah hapa hapa dia bebel yang buatkan bos aku melenting.

So, aku pun tengah puasa, malas nak carik gaduh.
Kang kalau aku layan bentan dia, mau kurus puasa aku.
Dah la puasa makrukh sebab aku gi rasa lauk hujung lidah.

Bos kata trip tu was cancelled sebab melanggar polisi universiti. Polisi apa aku taknak ambik tau.
Ok lah, kalau itu masalahnya, takpe.
Aku mintak maaf. Aku mintak phone number that Prof, aku nak explain.
Tapi seblom tu aku nak gak tau apesal tak jadik pegi.

Bos explained, the customers tak pegi sebab ia melanggar polisi.
Kawan aku lak tak jadi pegi sebab dia MC and teh next day kena gi Melaka.
Dia je yang gi XXX itupun sebab jenguk ofis kat sana.

Ok lah.
Aku call Prof.

Si Prof ni pulak cakap yang this is a big deal. Kemungkinan tittle Prof dia kena tarik balik just because aku cakap dia join bos aku gi XXX.

Apehal lak sampai kena tarik tittle?
Aku yang buat silap takkan tittle ko yang kena cabut?
Cabut la tittle Puan aku ni. Letak balik tittle Cik.

Aku sangat tak paham.

Aku cakap, aku akan explain dengan the science officer and kalau kena bawak jumpa big bos pun aku sanggup. Aku tak kisah, aku boleh mengaku salah, aku akan cakap yang aku buat cerita dia pegi XXX when sebenarnya dia tak pegi.

Pastu Prof ni kata, "Please see the science officer, talk about sumthing else, make it as if you bukan nak cover the kesalahan. Then slowly baru u explain about your mistake"

Halooooooooooooo.
Ni kesalahan apa pulak ni?
Dah memang aku salah, aku nak pi mengaku salah pun ko tak bagi?

Lepas tu dia kata, kalau u explain kat big bos pun things is unlikely to change, sebab big bos maybe akan mintak passport as a proof dia tak pegi XXX.

Nak passport, bagi je la.
Dah memang ko tak pegi kan?


So besides the science officer, aku contact one of the researcher kat YYY tanya kenapa Prof ni marah sangat aku bagitau science officer dia pi XXX? Kalau tak pegi dah la, nanti aku explain la aku saje reka-reka cerita nak carik publisiti.

Baikkkkkkkkk punya reply from the researcher.

Researcher : Dia kata dia MC hari tu, tapi kenapa saya contact dia tak dapat? he he he

Pencari publisiti : Memang dia MC kot, saya yang tak tau.

Researcher : Takkan Dr GGG pun MC kottttt (Dr GGG is the other customer)

Pencari publisiti : La, Dr GGG pun MC ke hari tu?



Pastu aku contact science officer lagi seploh minit nak berbuka. Tak pasal-pasal aku jadik scape goat.

Pencari publisiti : Sorry ye, saya tak tau pun trip tu sebenarnya tak jadi. I thot diorang semua pegi. Sorry banyak2. Prof marah ke?

Science Officer : Takpe, you explain je you salah cakap. Tapi kitorang semua tau dia cakap benda yang tak betul sebab dia gelabah.


Lepas Maghrib tadi aku email partner aku (ex-boss).
Aku cerita pasal kes ni.

Ex-bos aku reply :


----- Original Message ----
From: Bekas bos Diana
To: Diana Ishak
Sent: Wednesday, September 10, 2008 8:54:34 PM
Subject:

D,

Wah..ni marah betul ni… type right after berbuka ke?
Memang u tak salah pun….

Prof FFF memang dari dulu lagi kuat makan under table, most probably org atas dah tau lama dah and tgh cari evidence and peluang to frame him…

Kalau I, I sanggup to loose the deal kalau nak kena main this way…If customer jenis bersih, then kita pun selamat.

Tambah sekarang ni semua org dah “baik” ngan BPR.
Anyway, just follow your heart, you tak buat apa apa salah, so, takde apa yang nak dicover kan ….
Sale sikit takpe asalkan hati senang….Sale banyak tapi hati risau aja payah juga.



Now baru aku jelas kenapa this Prof gabra.
And aku lah jadik mangsa sekarang.
Semua letakkan salah kat aku.

Salah ke aku bagitau dia pegi XXX?
Aku tak tau pun benda tu rahsia.
Kenapa mesti nak rahsia???
And bos aku yang bijaksana sangat tu pulak, apesal ko tak sound team member yang 'I am going to XXX with these customers but please keep it to yourself".
Lagipun machine yang ko nak beli tu harga RM3M, takde kat Mesia, ada kat negara XXX. So untuk manusia yang tak berapa terer buat sales macam aku, pendapat aku benda ni lojik. Takkan ko nak beli barang harga juta-juta cukup dengan paper work je. Harusla kena tengok demo unit dulu. Betul tak? Lojik la pun kalau ko kena pi XXX.

Sebenarnya diorang tak boleh pegi pun kalau ikut undang-undang.
Macam berat sebelah.
Dalam bisnes kena la adil.
Kalau supplier lain boleh buat demo kat dalam Mesia, apesal ko kena consider supplier yang takde demo unit kat dalam Mesia? Kalau ikut prosedur company aku ni dah kena reject sebab tak mematuhi syarat.
Tak fair untuk supplier lain.

Bos aku pun secara jelasnya dah menipu aku jugak.
Mati-mati dia kata dia tak pegi padahal dia pegi.
Macam baldi!!! (baldi = babi. Bulan2 puasa ni semua kata-kata carutan diganti dengan perkakas rumah bagi menghormati bulan mulia)

Kalau hanya kerana terlepas cakap kenapa semua gabraaaaaaaaaaaaaaaaaaa????
Sepatutnya aku yang gabra.

Ok la, nak sgt aku mengaku salah.
Ok, saya amat bersalah dalam hal ini.
Aku tak kata aku tak mengaku.
Aku called semuorang and explained.

Tapi kalau big bos ko nak tengok passport, itu kesalahan ko dengan big bos ko.
Bukan salah aku.
So jangan nak jadikan aku kambing hitam.
Aku dah cukup hitam dah ni.

Betul janji Tuhan, bulan mulia macam ni cuba la buat pekerjaan yang mulia sikit.
Tak pasal dah kena.

Mungkin jugak ni dugaan untuk aku.
To see how strong aku nak face masalah ni.

Berani kerana benar.
I am ready.

Kalau betul aku salah, aku sedia terima hukuman.
Tapi kalau aku tak salah and orang ambik kesempatan atas aku, only God knows.


p/s : Bila jadik macam ni, teringat pesan arwah ayah En Wan 'Ayah tak suka anak-anak ayah masuk bisnes. Orang bisnes ni susah nak jadik jujur'. Aku harap aku boleh jujur bila berbisnes nanti.

posted by green apple @ 9:42 PM  
Newer›  ‹Older
wat de tuut
September 08, 2008

Hari ni aku berbuka kol 8 malam. Sial palis takkkkkk???

Padahal semalam petang aku dah send email mintak early leave sebab nak bukak puasa. Takde la early mana pun, takat 5.30pm tu aku leh accept lagi. Opis aku kat Kelana Jaya okkkk, lalu jalan mana pun still tempuh bapak jam. Kena sound orang tua ni awal-awal, dia ni kalau dah buat meeting memang lupa diri, selalunya santak ke kol 9 malam.

Presentation aku habis sharp 5.30pm, kawan-kawan dah bagi signal boleh balik.
Tapi si tua ni buat dekkk je.
Kalau ko taknak lepaskan aku awal, setidak-tidaknya ko cakap la dinner will be served at 7 ke, pizza is on its way ke. Sejuk perut aku yang tengah lapar ni.

Harammmm.

Siap buat muka lebam masa aku present.
Seboleh-boleh nak carik silap aku.

Tak dapat beb, tak dapattttt.
Aku dah semak report-report aku semua.
Aku tau tektik keji ko memang carik jalan nak hentam aku depan semorang.

Tak dapat maki aku, dia bagi task pulak.
Kalau dah nama pendengki tu, memang gigih carik pasal ngan aku.
Task yang ntah hapa-hapa dibaginya.
Suruh semak balik invoice.
Semak balik sales forecast.
Suruh cipta satu table nak bagi senang view pending POs.

Pehal lak kena buat keje yang takde sangkut-paut ngan aku ni?

Tak tau buat??

"Please refer to customer service."

Memang dasar tapir okkkk.
Ni kira otomatik aku turun pangkat jadik admin assistant la kot.

Takpe, aku buat.
Aku memang pantang orang challenge.
Mula la semangat Rentap masuk ke badan.

Agi hidup agi ngelaban!!!!

Tetiba je tukar bearing.


Tapi sebenarnya sikittttttttt pun aku tak hangin ngan dia.
Aku dah boleh agak respond dia yang cam babi mati laki tu.

Sebenarnya aku nak gelak.

Punya la tinggi pangkat, umur pun dah senja, tapi tak matang.
Ngan budak muda macam aku dia nak ajak bergaduh.
Nampak sangat bengang aku resign dan bakal menggagugugat kedudukan dia.
Wah, lom apa-apa lagi dah riak.

Apa punya bos la.
Takde consideration lansung.
Orang-orang macam ni la yang buat aku jadik racist.



Ambik ko bontot mat saleh, kalau kasik bontot aku angin ahmar ko kang.

p/s : Bontot tu dah diBLURkan okkkkk, jangan nak kata aku buat entry porno lak.


posted by green apple @ 11:16 PM  
Newer›  ‹Older
People are awfully brave when they're hiding behind a computer screen. *sigh*

Dear All,

I have been getting a lot of hatred messages and negative comments, day after another, commenting on how I put my voice into writing.

I am more than happy to stress this once again that I just want to be myself.

Please accept me for who I am, and do not compare me to anyone else. I love myself the way I am.

It’s true, there may be things that I should learn to do better or things I'd like to change about myself. But I believe I am a special person that I don't have any choice but to accept myself for who I am. It doesn't matter what you think about me because I love myself just the same.

Again, please allow me to be me.
Cheers!


-Di @ green apple @ whatever nama jahanam ko panggil-

posted by green apple @ 3:49 PM  
Newer›  ‹Older
Atas nasihat orang ramai, aku bershopping lagi.
September 07, 2008

Aku pegi SACC Mall tak jumpa pun butik yang voge de vassss tu?????
Sape yang suruh aku pi SACC Mall tu?
Meh sini aku nak silambam se-das.


Hari ni projek besar-besaran.
Bagi orang yang dah lama tak buat kerahan tenaga sebab semua bibik siapkan memang terasa agak besar gak projek ni. Pulak tu tengah puasa.

Bangun tido macam biasa, kalau hari Ahad, tak cecah 10 pagi jangan harap aku nak bangun. Tu pun sebab aku tahan mata dari tido sebab baru lepas sahur. Perut ketat lagi.
Layan HBO kol 5.20 pagi santak ke pukul 7.

Sedar-sedar, anak aku dah hilang, En Wan tengah surf internet.
Carik tarikh sesuai nak jumpakan aku dengan abu Leslie next year.

Lepas mandi aku hambat semorang tolong aku ubah-ubah perabot.
Nak beli baru takde bajet, ubah pun jadik la.

Tapi ubah master bedroom je.
Tu pun dah sekerat hari.
Agak gorgeous jugak bilik aku malam ni.

Pastu aku mintak bibik tukar langsir hall.
Tahun ni semua barang-barang rumah adelah lama.
Takde yang baru sebab tahun depan insyallah nak pindah.
Sila jimat-jimat sikit ye.
Tapi takat nak beli baju raya yang ke-tiga helai takpe.

Seperti yang diwar-warkan (biasa la kalau dah rasa macam dia sorang je mampu beli baju raya, memang kecoh sket), hari ni pi beli lagi selai.
Macam biasa, Shah Alam.

Memula pegi balik Anggerik Mall walaupun aku tau takde benda dah nak carik kat situ.
Petang masih muda, saje nak kill the time.

Pastu gi balik PKNS.
Before that masuk SACC Mall jap, penuh kehampehan belaka.
Bapak sesak kat dalam tu.
Lalu bawah ketiak orang, berlaga tetek semua.
Sori la gua nak kasik orang ambik kesempatan merasa keempukkan tetek gua.
Gua ajak laki gua keluar.

Eh, ter-rock kangkang pulak bahse aku tetiba.
Tempias-tempias eddie dewanaga la ni.

Baru aku tau yang PKNS ada bazaar Ramadhan gak rupanya.
Ape la jahil benar aku ni semua benda tak tau.

Kali ni aku tawaf lagi satu round kat gerai-gerai baju dalam tu.
Sambar lagi satu baju, kali ni kaler purple pulak.
Kalau dah nama aku yang pilih sendiri baju kurung, konfem baju tu transparent.
Kena la pakai tube, takkan nak masuk rumah Haji Ishak pakai baju see thru.
Harus aku ditalkinkan empatblas kali.

Tapi sebab En Wan yang pilihkan, aku pakai.
Aku beli.
Dia bayar.

Tadi lagi satu benda yang tak pernah dibuat, telah aku buat.

Berbuka dengan makan popiah ngan tahu sumbat saje.
No nasik-nasik.
Taknak makan nasik dah untuk berbuka.
Kalau boleh sampai habis Ramadhan sok.

Kita ada misi!!!!

Pastu En Wan bagi statement selambe sambil kunyah nasik kerabu.

"Makan la Di, nanti kurus-kurus sangat awak nampak lagi hitam"

Nampak lagi apaaaaaaa?????
Ulang suara!!??!!


Tak pasal hitam sebelah mata ko kang.

Tapi sebab aku dah banyak paw dia, kita kena pasrah.
Lagipun mak aku dah ajar, kita kena sedar diri kita siapa.

Ye laaaaaaa.

posted by green apple @ 7:47 PM  
Newer›  ‹Older
Sengal-sengal jari-jemari hari ni. Makan luar nak bang?
September 06, 2008

Menu semalam : Ikan cencaru sumbat bakar + udang masak lemak cili api + sayur sawi and carrot goreng + bubur kacang ijo.








Malam semalam Redza tido awal.
Dapatla kitorang merayap berdua.
En Wan ajak aku bertenet kat luar.
Maka pegilah merpati tua dua sejoli ni ke Shah Alam. Tu je la pun tempat paling dekat dan tak jem.
En Wan nak cari baju Melayu.

Cehhh.
Yo yo an je kata taknak beli. Nak pakai baju lama.
Tu la aku dah cakap, toksah la kata taknak beli baju raya.
Ni baru hari ke-lima puasa, dah masuk hari ke-doploh lima sok lagi la feeling raya tu kuat, kang menyesal tak jumpa saiz.

Takkan la dia sorang je shopping kan, haruslah aku paw lagi selai.
This year anak beranak kain yang sama, GREY.
Kalau dulu kaler je yang sama, kali ni ngan kain-kain sama.
Makin kelabu la jawabnya kulit aku di pagi raya.

Pastu En Wan ajak round kat PKNS pulak.
Saje nak bagi pendedahan kat bini dia yang asik tak tau apa-apa.
Meriahnya Shah Alam malam-malam.
Rasa seronok tengok orang Melayu berniaga.

"Taknak beli lagi selai ke?"

Perli ke apa ni?

Bersungguh-sungguh dia suruh aku ambik lagi satu.

"Tahun lepas baju awak 2 helai je dah lapan ratus.
Tahun ni 2 helai baru empat ratus. Taknak beli lagi selai?"


Ooo, kira macam tu ek?
Tahun lepas sebab buat rambut raya maka baju boleh beli 2 helai je.

Tahun ni takde rambut raya.
Apa kata kita ambik lagi 5 helai?
Boleh kandaaaaa???????

Tapi aku bengang ngan sifat tak jujur sesetengah peniaga.
Dah terang-terang baju tu gedobos aku pakai, lagi ko nak convincekan aku dengan statement-statement cliche "Baju ni akak pakai saya tengok cantik je terletak", "Akak tak gelap la, kulit akak cerah, boleh masuk apa warna pun".

Ye, memang kulit aku cerah.
Cerah sikitttttt je dari Kalaivaney a/p Thiruselvam.

Terang lagi bersuluh kain tu longgar, pinggang baju pun longgar, dia nakkkkk jugak aku beli.
Bila aku cakap nak pi tengok kedai lain dulu, "Kak, kedai dah nak tutup dah"

Abis kalau kedai ko boleh bukak, apesal lak kedai orang lain kena tutup?

Today's agenda, beli baju En Wan and Redza.
Baju bukan Melayu pulak.
Aku nak cari selipar raya.
Senang nak naik turun rumah orang.


posted by green apple @ 12:03 PM  
Newer›  ‹Older
Puasa ke-empat
September 05, 2008

Seb baik aku tak terbunuh malam tadi.
Hampir-hampir aku ter-tak-dapat terawikh ke-lima. Lepas makan roti jala kepala aku mabuk.
Aku tak pikir lain.
Mengandung ke?

Biasa la, dah terdesak kan.

Naik tangga pun huyung-hayang cam mabuk brandi. Solat Maghrib pun yang paling slowwwwwwww penah aku buat selama ni. Time nak rukuk ngan sujud tu macam ala-ala matrix je aku rasa.

Aku bajet kuah roti jala.
Bibik kata kuah tu kari mutton-cross-the-road.
Hamlau punya kambing.
Darah spe-sial macam aku ni haram makan kambing.
Kang raya spital.

Dan semalam jugak, aku gi keje pakai baju raya.

Tu yang aku tak suka kalau beli baju awal-awal, konfem aku pakai terus. Takde de nak tunggu raya ni semua. Bukan orang kampung tau pun kalau tu baju raya. Baik aku pakai skang.

Tapi takde ong.
Buleh la pulak petang semalam hujan selebat-lebatnya.
Dengan takde parkingnya, kena menapak dari parking ke satu building satu building lain. Mujur ada payung, kalau tak satu Bangi tau kaler bra aku.

Masa aku kecik-kecik dulu, takde la kecik sangat, time skolah rendah.
Kalau beli baju raya takde tempat lain, asik kat Bukit Bintang.
Naik menyampah aku masuk Metrojaya situ.
Tapi memang tu je pun tempat paling gempak.
Tak pun Jusco Dayabumi.

Tempat shopping taknak kalah. Masuk Metro aje.
Tapi beli baju yang longgok-longgok.

Skang ni soriiii.
Aku main baju yang gantung-gantung je!

Muahahahahahah.
PANGGGGGG sedas.


Tapi aku suka gi tempat baju longgok ni.
Masukkan tangan dalam-dalam pastu tarik dua tiga baju keluar.
Masuk balik tangan, tarik balik baju kuar.
Saje main punggah-punggah baju. Seronok okk. Kat rumah takde benda ni.
Yang tragisnya akak sales tu ada kat tepi. Sayu je aku tengok muka dia pikir nasib nak kena lipat balik baju-baju ni.
Nak marah kang, anak orang ye kak?
Macam retarded lak tu.

Mak aji beli Mark N Spenser dia kat Metro sini.
Tak cukup bra ngan panties, potpourri nyer perfume pun dia nak Mark N Spenser.
Tak paham aku.

Dulu mak aji letakkan syarat.
Sorang selai baju kurung, selai baju moden.
Baju kurung konfem boria ngan Ima, tak berapa nak ambik tau.
Aku fokuskan kat baju moden ni.
Tapi tetapppp beli yang longgok-longgok.

Tang baju moden tu carik yang ada ribbon besar-besar. Lagi sarat lagi bagus. Meriah.
Tak pun yang ada manik-manik. Nampak cam orang kaya sket.
Kalau beli skirt kena kembang-kembang.
Siap beli beret pastu tak tau nak pakai camne.
Cekak jenis yang ada sponge kat dalam. Tertonjol je atas kepala.
Stokin selagi tak dapat carik yang jenis boleh tarik sampai ke peha memang aku takkan balik.

Kalau beli kasut balik-balik Bata.
Takde la kedai lain.
Dia suruh aku pilih, tapi ada syarat.
Kasut hanya yang bertajuk Bubble Gummers je.

Pebenda dowhhhh.
Aku dah remaja. Nak pakai yang ada bunyik ketak ketuk ketak ketuk.

Dulu aku tak tau pun Bubble Gummers tu jenis yang berjenama.
Masa tu dah sibuk nak jadik wanita.
Nak pakai kasut yang ada heels, ada buckle sket, kalau dapat yang mengerlip-ngerlip tu dah habis lawa dah. Kalau berjalan saje je hentak-hentak kaki kasik bunyik-bunyik. Terasa diri cam model antarabangsa tengah wat runaway.

Lepas sesi carik baju raya, cari benda nak makan berbuka lak.
Takde tempat lain, konfem gi Campbell. Tak tau la aku eja ni betul ke tak.
Tapi tempat ni dah takde dah. Dia macam medan selera, gerai bersepah-sepah. Dan menu aku memang takde lain selain nasik ayam. Kalau gi KL time makan memang bapak aku macam tak reti nak masuk tempat lain selain Campbell ngan Rasa Utara. Rasa Utara ni pun takde dah.


Selain kemabukan, berita gembira untuk diri sendiri semalam adelah berat badan aku dah turun 45kg.
Sila jeles.

Berhasil aku berbuka ngan 6 suap nasik.
Pas ni aku berbuka ngan 3 suap nasik pulak.
Pastu sesuap.
Dah nak hujung-hujung puasa sok aku minum air beras je.

Rasa rugi pulak masak sedap-sedap (biar lah aku puji diri sendiri) tapi makan sikit.
Tapi sebab rasa kepoyoan berganda apabila diri ini boleh masuk balik ke saiz S, takpela. Sanggup berlapar demi nak kurus.
Ni namanya bodoh, bak kata laki aku.

Bodoh pun bodoh la.
Ape ada hallllllllll.
Tak suka sudah.
Tetek kau sebelah.

posted by green apple @ 9:02 AM  
Newer›  ‹Older
Korang ni takde keje ke selain menge-tag orang?
September 04, 2008

State 15 weird things/ habits/ little known facts about yourself.

tagged by ang3l al0n3


1. tak kisah apa pun brand untuk facial and skincare, semua aku belasah. Maybe sebab kulit aku takde masalah. Tak pakai apa pun bolehhhhhhhhhh, tapi berkerak la.

Year 2003, aku dah keje. Apeng datang rumah aku and masuk bilik (biasa la penyakit org pompuan mesti nak check-check sampai ke bilik).

”La, ko guna PONDS?”

Shilaker okkkkk.

Tak dapat la nak tengok aku pakai SKII, Shiseido, Clinique. Aku pakai benda yang senang nak carik kat Guardian. Tapi kalau balik umah Mak Aji, aku belasah gak dia punya Clarins.

Same goes to makeup, segala Bobby Brown ke, MAC ke, ntah hapa hapa lagi lah. Mahal okkkk. Kalau muka aku transform bak bidadari jula juli bintang tujuh takpe gak.

Tunggu kaya sok aku beli.


2. Tak ramai kawan pompuan yang rapat. Sebab aku ni kasar. Tengok mulut pun tau dah.
Kalau ada pun yang rapat cuma Apeng ngan Rozie. Dak Rozie ni ayu-ayu (read : lembikkkkkk). Kalau rasa nak feeling-feeling boleh la ajak dia ni. Tapi kalau nak buat kecoh, carik pasal, mencarut, rogol anak orang, harusla Apeng.

Aku lagi suka kawan ngan lelaki sebab :

a. Lelaki ni most of them are selamba
b. Dengan lelaki aku boleh gelak kuat-kuat takyah cover mulut
c. Dengan lelaki aku boleh cakap pekik-pekik
d. Aku gatal sebab tu nak kawan ngan laki je.


3. Sangat suka bergambar walaupun muka tak siap. Kat mamak Bistro pun jadik.
Mampos la kan, muka aku bukan muka kau.

4. Kalau takde keje sangat nak buat, aku keluarkan dress-dress, and segala baju-baju, aku mix and match depan cermin, siap tukar-tukar mekap bagai. Tu yang mekap cepat abis, seb baik pakai L’oreal je.

5. Tido adelah dalam keadaan bogel. Rimas pakai baju.

6. Pengumpul bra and g-string. Macam-macam kaler ada. Kalau pakai baju hijau, bra ngan panties mesti hijau. Rasa melangkah dengan penuh yakin sekali. Tapi beli yang murah-murah je, takat yang RM15 selai kat Jusco. Aku tak paham kenapa Mak Aji pakai Mark N Spenser. Masa aku skolah rendah dulu aku penah try bra dia, sumpah tak selesa. Apesal bra dia net-net. Geli aku. Baik takyah pakai terus.


7. Suka makan merepek-repek macam mamee, twisties, Rota, Cheezel,…. bla bla bla. Memang sentiasa ada stok kat rumah.


8. Beli nite cream tapi tak pakai. Beli body lotion tapi tak pakai. Beli hair treatment serum tapi tak pakai. Kesimpulannya aku bukan jenis yang jaga kecantikkan diri. Aku menjaga kehodohan diri.


9. Kalau mengamuk aku menghempas-hempas tapi mulut tak bunyik. Tak suka bazirkan suara dengan marah orang. Tapi aku sangat suka membebel. Nasib la En Wan. Tapi kalau ngan Redza aku tak bagi chan. Tak cukup ngan suara, aku gulung-gulung sokabar aku bantai.


10. Kuat berangan. Tapi bukankah berangan itu menunjukkan kita ada cita-cita?

Ayat 1 : “Aku selalu berangan nak jadik model”
Ayat 2 : “Aku bercita-cita nak jadik model”
Kan ke sedap sket bunyiknya tu. Takde la nampak gedik sangat walaupun aku rasa agak getik jugak dengar.


11. Masa blaja kat U dulu aku pakai tudung, tapi balik cuti bukak, pastu pakai balik. Pakai bukak pakai bukak. Skang ni aku tak tau mana aku letak tudung-tudung aku.

Memalukan betul dengan perangai macam ni pakai tudung.

Oh, lupa aku penah skolah Maahad Hamidiah dulu.

Lagi sekali, amat memalukan!


12. Lansung tak tau apa-apa pasal kereta kecuali adjust side mirror. Tapi ada hati nak pakai keta besar. Seriously, camne nak bukak bonet pun tak tau. Let alone nak suruh aku check minyak itam, check air. Tukar tayar?? Isi angin kat tayar pun aku tak penah.


13. Kalau tido mesti genggam tangan En Wan. Kalau nak pusing badan pun, aku akan silangkan kaki dengan dia.


15. Anything yang melibatkan fizikal look, aku senang mengalah. Other than that, I’ll fight.

Contoh, kalau orang tu slender aku takkan kutuk.
Kalau orang tu jadik model aku takkan dengki.
Kalau orang tu dapat laki hensem, biarlah, dah dia pun cun.

Tapi kalau orang tu tak cun tapi selalu kata dia cun and ramai offer dia jadik model tapi "I tolak sebab tak boleh bahagikan masa", tak bijak mana tapi cakap dia penah dapat offer gi UK tapi tolak sebab "I lagi suka blaja kat Malaysia", memang mati la kena kutuk ngan aku. Aku upah korang kutuk dia sekali. Dosa sendiri-sendiri.


15. Mudah tersentuh kalau tengok orang susah takde duit, takde makanan. Sebab aku pun penah susah masa kecik-kecik dulu. Penah rasa how orang layan kita bila kita susah. Dapat baju baru pun setahun sekali je. Pakai baju orang bagi. Mak bapak aku dulu cukup takut lalu depan KFC kalau kitorang ada. Memang dapat ambik bau je la pastu toleh-toleh tengok orang tu makan apa.

Bila 2 tahun lepas bapak aku terima pingat from YDP Agung, aku speechless.
How someone yang penah jadik jaga parking keta waktu muda akhirnya dapat pengiktirafan macam tu. Sebab tu bapak aku selalu pesan, tak bijak takpe, janji rajin usaha, insyallah berjaya. Tapi aku bijak. Eh.

And papa selalu pesan, duit takkan bawa kita ke mana.
Kalau dapat sikit, bagi sikit.
Kalau dapat banyak, bagi banyak.
Ada rezeki lebih, buat makan-makan jamu orang.
Tetamu yang datang akan mendoakan kita.

Justeru (dah lari topik dah ni), saya menyeru kepada semua, marilah beramai-ramai datang beraya rumah aku pada Hari Raya Aidilfitri nanti. Peta jalan carik sendiri. Tak sempat datang kalu, aku open sampai Deepavali.

Lagi 26 hari lagi nak raya!!!

Bangun, bangun! Semangat! Semangat!

posted by green apple @ 1:33 PM  
Newer›  ‹Older
Bodoh piang
September 02, 2008

Bos aku cilaka.
Tak kasik aku balik awal, tetap 5.30pm.
Blah lah kau.
Ko tension sebenarnya kan aku dah resign takde pencacai nak buatkan keje ko.
Ingat aku takut sangat la tu.
Hari ni kol 1.15pm aku dah blah dari opis.
Ambik!

Ntah hapa hapa pompuan ni.
Masa memula aku hantar resignation letter takde pulak buat perangai.
Bila aku letak syarat untuk keje se-group dengan dia, dia buat muka taik ngan aku.
Tak bercakap-cakap.
Aku hantar email ke apa ke lansung dia tak respond.
Ko kalau taknak tengok muka aku cakap la siang-siang, leh aku letak notis sejam.

Bos aku sebenarnya counter offer, tapi sebab aku cakap memang aku dah decided nak start bisnes sendiri, ok la. Takde hal.
Pastu dia offer untuk aku work together ngan company dia. Sebab dia kata ada synergy. Ok, aku pun tak kisah. Lagi senang, at least company dia dah ada nama. Kalau aku letak nama company dia kat company profile aku, gah la sikit bunyiknya.

Tapi sorry la aku nak terima cadangan ko bulat-bulat.

Company aku nama je baru setahun, tapi yang run the bisnes bukan setahun jagung.
Former bos aku dah 12 tahun dalam biotech line.
Aku lak dah 5 tahun. Kira lama gak kan.

So aku ngan partner letak syarat.
Takde la beria-ia sangat syarat dia pun.
Cuma aku cakap we can work together BUT bukan work for you.

Salah ke statement aku tu?

Kalau dia still nak aku ikut telunjuk dia silap besar la.
Apa ke-fucking-haram jadah??
Baik aku terus keje ngan ko.
Takyah susah-susah pikir strategy, dah tentu-tentu gaji tetiap bulan konfem masuk. Fix.

Pastu aku email kat dia website company aku.
Maybe dia tengok dari website tu aku cam lawan tokeh je, tu yang dia lancarkan mogok kat aku.
La, kata bisnes, of course la ada saingan.
Itu benda biasa la.
Aku pun takut saingan, tapi takde la keji cam ko sampai lancarkan tunjuk perasaan kat aku.
Kalau nak fight pun biar la aku brambos dari company ko dulu.
Fair play la sket makcik.

Tak kisah la kalau ko taknak bercakap kan.
Tapi email aku tu ko balas la.
Tu semua email pasal keje.
Apa ko ingat aku nak sangat hantar email kat ko bertanya khabar segala?

Aku pulak yang rasa tak sedap hati nak masuk opis.
Kalau ikut tebiat aku yang memang pemalas ni, takde de aku nak masuk opis dah.
Baik aku lepak kat rumah start buat keje company sendiri.
Kol 4pm aku leh benti masak pulak.

Ni dah la ko taknak bercakap ngan aku.
Taknak pandang muka aku.
Tapi ko tahan aku sampai 5.30pm.
Pebenda dowhhhhhhhhh.
Aku tampa kang berlumba-lumba gigi ko masuk perut.

Ni esok kena masuk opis satu seksaan okkk.
Tapi mamposla kau.
Dah dapat mengumpat orang ni rasa lega pulak.

Tadi aku buka puasa dengan Nasi Tomato Kuah Banjir Ber-acarkan Timun Benyek Masam.
Bukan calang-calang resepi.
Time puasa je ko bleh dapat resepi pelik-pelik camni.
Sumpah aku taknak beli kat gerai tu dah.

Ni laki aku punya pasal, aku suruh gi pasar Ahad lepas, taknakkkkkk.
Pastu nak berbuka tak tau nak makan apa.
Tak percaya sangat aku ngan warung-warung bulan puasa ni.
Kang baik-baik markah puasa aku 100, lepas berbuka tinggal 1 je. Tu pun sebab baca Bismillah.

Esok harapan nak dapat makanan yang pelik-pelik lagi adelah sangat tinggi, sebab laki aku penat nak gi Giant malam ni. Aku nak drive tak kasik. Kalau tak, buleh beli apa-apa yang patut, leh aku tunjuk skill masak esok.

Tangan kena balut ngan kain siap-siap sampai siku kot-kot minyak terpelanting jauh kang.
Standby tudung pengukus buat perisai nak tutup muka, kang terkena minyak cacat muka hambe.
Muka kalau lawa takpe bang, parut chicken pox 20 tahun dulu pun tak hilang lagi ni.
Kang bertambah lak peta jajahan Majapahit kat muka aku.

Oh yes.

Ada makhluk Allah tanya naper aku tak letak apa-apa advertisement Nuffnang walaupun hit aku agak memberangsangkan.

Cenggini..
Nuffnang bagitau aku, blog aku sangat istimewa.
Kerana blog aku terpilih untuk menjadi bahan praktikal anak-anak bawah umur mengaktifkan kuasa baligh paksa.

Blog aku adelah blog porno okkk.
Ada orang register blog aku kat porn site.
Memang sialan al-gampang sesaper yang boh link aku kat situ.

Kan aku dah start dah.
Aku dah pasang niat taknak maki orang puasa-puasa ni. Tapi ko paksa-paksa gak aku carut.
Tapi aku tau orang yang dok menge-linkkan blog aku tu rajin singgah sini.
Kira aku tak mengumpat ko kan, aku berterus-terang.

posted by green apple @ 11:43 PM  
Newer›  ‹Older
Another celebration
September 01, 2008

Sabtu sampai tadi aku ada kat Bangi, baru sat sat ni sampai umah.
Ima pun balik, Ibal dah tentu-tentu ada kat Bangi.

So kitorang plan buat birthday party (party yang mak sedara aku je dijemput) sempena birthday Redza 3 September ni and also Mak Aji 27 August lepas.

Opsss, to Bulat, happy birthday sayang, aku saje taknak wish ko kol 1 pagi kang ko kata aku masih tak dapat melupakan cinta kita yang hanyut di lautan sepi (feeling-feeling Ramlah Ram jap). Lagipun aku dah wish kat Frenster. Kira jadik la tu.

Macam biasa, aku tukang sponsor kek sebab kek kena ikut selera tekak aku. Nasib la kalau ko tak makan cheese kek.
Pastu aku sponsor barang nak buat Mi Sata (Singapore mali) tapi Mak Aji kena masakkan. Takkan nak tengok je kot Mak Ajiiiii. Kena la kerjasama.
Ima siang-siang dah volunter tukang beli satey.
Ibal macam biasa, tukang sorak. Masa ko blom sampai lagi, takpe. Aku kasik chan.
Nak memeriahkan suasana, ajak bala tentera mak sedara aku.

Macam selalu, Redza akan buat hal time nak potong kek. Dia wakilkan mak dia. Jadi secara tak lansung party Sabtu lepas sekali harung dengan birtday aku. Baru aku teringat birthday aku tahun ni lom ada kek lagi.

Mak Aji membebel sebab aku tak plan birthday cucu dia betul-betul. Takde party pack, takde ballons, takde kengkawan datang.
Ntah pa pe Mak Aji.
Padahal aku dulu kek pun kengkadang missed, nama nak buat party lagi la haram.
Kalau cucu dia sikit takleh ada cacat. Semua kena tip top.

Petang tu dia heret Pak Aji gi carik ballons and party pack sampai 12 pack yang aku tak tau dia nak bagi kat siapa. Takpe, layan kan je. Bukan duit aku.
Pastu dia bawak Redza pilih sendiri hadiah.
Aku ingatkan Redza beli amende la.
Sampai rumah dengan bangganya tunjuk crayon 12 batang kat aku.

Mak Aji cakap semua benda dia kata dah ada, last-last beli crayon je.
Jangan harap la aku nak beli crayon ni semua, tak pasal raya ni tukar cat baru satu rumah.

Malam tu lepas semua dah balik, aku, Ima and Ibal layan satey second round sambil tengok Batman yang sampai ke sudah aku tak paham. Pe benda cerita Batman ni??? Baik aku layan Maria Mariono Bros.

Ahad, takde benda sangat kecuali En Wan tunjukkan bukti cinta kat aku dengan Big Apple sampai 18 bijik. Alien aku je dia beli sampai 6.

Cinta betul abang kat Di kan?

Tau tak yang berat aku dah 47 kilo??
Apa kau nak mampos saje carik pasal dengan membagi surprise donut ber-yeast sama coklat-coklat ni semua kat aku??

Tapi dalam pada taknak tu, 3 bijik jugak aku sapu.

11pm.
Skang aku baru lepas buat weekly report yang 3 kali submit je lagi pastu goodbye!!!

Tetiba aku rasa sikit pun aku tak stress buat keje.
Maybe sebab kepala aku dah set aku tak lama kat sini, hujung bulan ni last, so aku buat keje dengan tenang dan gumbira.

Dah la.
Benci pulak aku menaip malam ni.
Entry yang cukup tak bermaya dari aku.
Penat puasa tak hilang lagi.
Dan juga menahan diri dan tangan dari menaip carutan-carutan yang sebenarnya memang aku nak taip sangat ni. Takpela, sesapa yang semalam hantar offline YM berbentuk cacian, aku nasihatkan, TRY HARDER NEXT TIME. Aku betul-betul takde mood nak maki orang. Kalau ada masa, aku memang mengalu-alukan korang hantar hatred mesej lagi.

Ok, nak kuarkan semua baju kurung kasik bibik gosok.
Dan simpan semua skirt2 ngan kemeja untuk sebulan.

p/s : Gambar party ada, tapi aku malas nak geledah laci spender laki aku nak carik kamera.

posted by green apple @ 11:13 PM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES

ADS
MY PROFILE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
COUNTER
 
TRAFFIC
MY PREVIOUS POST
OLDER POSTS
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER