walk on wings, tread in air: 08/2008 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

CLICK HERE

BEAUTY AND HEALTHCARE

CLICK HERE

FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Tagged
August 29, 2008

Aku kena tagged dek emellia.

Apa yang anda buat 5 tahun yang lepas.
 

1. Masa tu aku umur sweet 26 blom ada anak, blom plan nak ada anak pun, anak masih dalam keadaan air kencing lagi. Berat masih 42kg.
Ohh 42 sialllll, 42!! skang toksah nak jadik 42kilo, nak turun 42 gram pun ambik masa 3 hari.
Taik la.

2. Menyewa Kat Fairville Apartment kat USJ yang konon cam ekslusif tapi hampeh semata-mata. Takde swimming pool, gym haram, toksah kata kedai runcit, ko-op pun takde. Parking pun boleh untuk satu keta je. Tapi eksyen, nak masuk kena tinggalkan IC. Pak guard kehulu-hilir tapi keta boleh kena curik gak. Apa yang dia jaga pun aku tak tau.

3. Still pakai kancil. Kaler silver. Hadiah dari mak aji sempena first degree. En Wan lak masih ngan Honda Prelude yang dengan bangganya parking kat dalam. Tapi nak gi pasar malam keta aku, pasar tani keta aku, balik Bangi pun keta aku, gi shopping pun keta aku dengan alasan keta dia lowered gila babi nak masuk basement takut tersagat. Padahal sayang duit minyak, keta aku CC rendah, tekan pedal sampai tembus ke luar pun takde hal. Kalau keta dia, sekali tekan minyak doploh hinggit keluar.

4. Masa ni dah beli rumah tapi blom start bayar lagi, baru naik 2 tiang. Masa Sime UEP launch, kitorang laki bini pakai TShirt buruk ngan suar pendek je datang. Standard la hujung minggu balik dari bfast kat mamak. Sorang sales pun tak layan. Kitorang pun buat hal sendiri gi tengok-tengok pelan rumah, rumah contoh, ambik pamphlet. Tetiba En Wan ajak beli rumah.

'You mesti ada 10 ribu untuk booking dulu, lagi 10 ribu bayar next week'.

Cam bagus je cakap macam sengkek sangat la aku ni.
After 1 hour En Wan datang balik bawak booking money.
Wahh, masa ni lah ko nak tanya aku nak minum apa bagai. Ko dah tau keje ko tu based on komisyen jangan la pilih bulu, layan je la mana-mana customer.

5. Ayah En Wan meninggal. First time aku tengok En Wan jadik lembik selembik-lembiknya sampai aku kena papah. Aku tak suka tengok keadaan dia macam tu lagi. Termenung, fragile, senang menangis, malam-malam bangun sebut nama ayah dia. Aku ingat lagi En Wan termenung atas katil. Bila aku tanya kenapa, dia terus landing atas riba aku and nangis rindu ayah dia. Malam-malam aku kena tepuk dia bagi lena and peluk kuat-kuat supaya dia tak meracau. Betul kata mak aku, lelaki ni macamana dia macho sekali pun dia tetap ada sifat manja yang dalam keadaan-keadaan tertentu je kita boleh nampak.

Skang toksah kata nak peluk, pantang tersentuh sikit jawabnya panjang la adegan seterusnya.


5 perkara yang anda buat hari ni.

1. Pergi keje, buat keje dengan bersungguh-sungguh. Hari ni semangat rajin aku sampai. Buat keje sambil layan iPOD lagu rock kangkang.

2. Kol 2pm aku balik rumah sebab badan rasa demam. Makan ubat demam tapi tak tido. Sambung buat keje sambil chatting.

3. Dinner sorang-sorang sebab En Wan ada dinner dengan supplier. Makan nasik ngan ayam goreng ngan sambal belacan. Kalau En Wan takde memang aku takde mood nak makan. Main tolak-tolak nasik ngan air je.

4. Elok je lepas makan nasik aku belasah maggi tomyam semata-mata nak hirup kuah je. MSG pun MSG la.

5. Now tengah chat ngan Ah Beng and Yuzz (bukan ko ye Yuzz, ni cikgu Yuzz hensem punya)sambil update blog sambil wat report ngan muka penuh ngan mask.


5 makanan yang anda suka

1. Nasik ayam
2. Nasik putih + ikan bilis goreng
3. Bawang goreng
4. Teh ais / Teh O ais
5. KFC original snack plate ngan pepsi float


Apa yang anda buat kalu anda jadi jutawan

Aku dari kecik dah memang jutawan. Duit ni semua nuthing. Small matter. *blow nails*


5 keje yang anda penah keje

1. Data entry clerk kat UKM masa sem break year 1995.
Tak best sebab bos aku tu kawan baik mak aku. Pastu mak aji kejap-kejap datang opis spot check aku buat keje betul ke tak. Rimasss.

2. Cikgu tuition English and Maths.
Anak murid haruslah lelaki saje. Cute adelah bonus. Cikgu pun nak kena cuci mata.

3. Research Assistant kat MOSTI
Jadik tukang fotostat, tukang susun folder, tukang susun-susun kertas ngan pen masa meeting. Tapi best boleh lunch lama-lama dan boleh tido lam surau.

4. Medical Underwriter kat Prudential.
Macam ambik pHD je keje ni. Siap beli kamus Medical buat reference. Pening aku nak kena hafal beratus jenis penyakit. Ada satu kali tu kena check insurance proposal Ning Baizura. Semua ok, aku dah nak approve dah pastu bos kata "NO. You kena mintak dia jawab HIV questionnaires".

"Pehal lak??"

"Sebab dia artis".

Hek eleh.


5. Practical training kat SIRIM.
Practical 2 bulan jadik sebulan sebab lagi sebulan aku dikangkangkan oleh dokter sebab kaki aku patah catwalk sangat time turun bukit. Bersimen sebulan. Padahal tak ok betul lagi tapi aku suruh dokter tu bukak gak simen aku. Segan okkk semua pandang nanti.

Biasa la pompuan kalau tak cun tapi perasan cun dia memang selalu rasa semorang pandang-pandang dia.

............................................................................................................................

Tiba-tiba aku teringat Apeng, roommate aku masa kat U.



Drama 40 saat aku and Cikgu Apeng masa wedding Enonz.

Peng, kalau kau terbaca blog aku ni soalan aku satu je.
Ingat tak kau, aku ngan En Wan tido jemaah???
Apa yang terjadik??
Ngahahahaha.

posted by green apple @ 8:14 PM  
Newer›  ‹Older
Me masa kecik
August 28, 2008

Masa aku kecik, takde de life aku macam Redza, apa nak semua dapat. Maybe sebab masa kecik aku jarang dapat apa yang aku nak kecuali penampar mak aji, so that aku bersumpah dalam masjid, kalau dah besar sok, dah keje, dah berjaya kawen ngan laki hensem tapi tak kaya (apa kaitan ntah), apa anak aku nak, aku akan usaha bagi.

Dulu, bapak aku cikgu je.
Dulu apa sangat la tittle cikgu ni kan.
Pulak tu aku dok Bandar Baru Bangi yang ada UKM and UPM nearby. Sah-sah la ramai Prof2, dokter2, pensyarah2 dok situ.
Mak aku lak kerani je.
Tapi aku tak tau pun kerani tu apa.
Keje besar la kot sebab hari-hari mak aku gi keje ada orang ambik. Dok seat belakang lak tu. Balik keje orang tu hantar sampai depan umah.
Kerani tu bos kot.

Bila kawan sekelas tanya 'Mak awak keje apa?'
Aku tak jawab. Aku tanya orang tu balik 'Awak cakap dulu. Mak awak keje apa?'

'Mak kita pensyarah'.

'Ohhh, pensyarah. (padahal tak tau pun apa benda). Mak kita kerani wakkkkkkk'

Budak tu pun taknak kalah ngan aku. Dia pun wat-wat macam tau 'Oh ye ke? Terer ek mak awak?'

Mak aku cakap masa memula kawen dulu, bapak aku mengajar kat Tampin, kampung mak aku. Kebetulan kot. Masa tu mak aku dah keje kat UKM. So, memasing dok asing. Disebabkan kat kampung ada nenek, so nenek tolong jaga aku. Every week mak aku balik kampung jenguk.

Nenek aku cerita, ada satu time tu aku kena chicken pox, (dulu aku eja KITCHEN PORK. Terlebih skolah omputih punya pasal) mak aku ulang alik dari Bangi ke Tampin everyday. Lepas ofis hour terus naik bas sampai Seremban, nanti bapak aku fetch naik porche carerra dia (keta katak a.k.a volkswagen). Esok pagi-pagi kol 5am dah gerak ke Seremban naik bas to Bangi.

Aku tak sure if aku mampu buat macam tu.

Bila aku drive keta nampak Volkswagen mesti teringat kat bapak aku.
Masa tu on the way from Bangi back to Tampin.
Dalam keta yang sempit tu sumbat segala datuk, nenek, aku dua beradik, mak ngan of cos bapak aku sebagai driver. Half way keta mati enjin. Try-try tak idup. Keta depan blakang asal potong je honk. Apehal la.
Sekali rupanya enjin jatuh 10 tapak kat blakang.
Apa punya keta la boleh bolos enjin.
Kira terer la bapak aku leh tackle bapak mertua ngan keadaan daif macam tu.
Salute la Pak Aji.

Sampai satu masa pak aji dapat tukar mengajar kat sekolah sains selangor. So kitorang sewa rumah kat Bangi, kira first house la ni. Sebenarnya bukan sewa rumah, tak salah aku sewa bilik je kot, sebab kawan-kawan mak aku pun ada dok sekali lam tu.
Masa ni aku dah ada adik, Ima.

Pagi, kitorang duduk kat rumah orang yang kitorang panggil 'Mak', dia jaga anak orang ramai-ramai. Tapi ramai anak pensyarah. Kira cam aku ni kalau grup celebriti jatuh C-list la.

Budak lain makan nasik atas meja, aku ngan adik aku makan nasik atas lantai alas sokabar, pinggan pun plastik kaler oren. Pastu tengahari semua kena tido, budak lain tido lam bilik, aku ngan Ima tido kat hall alas kain batik. Actually ada satu lagi budak yang C-list gak, so kira kalau tido memang konfem jemaah ngan dia. Nanti mak letak kain batik atas kerusi, lepas makan kitorang lari-lari nak cop kain batik paling cantik buat alas. Abis seronok dah tu kalau dapat kain batik yang kaler-kaler cerah. Selalunya aku la yang dapat kusam-kusam pelentung. Mana leh kalah ngan adik aku yang diktator. Asik nak menang je.

Padahal aku dengar makcik-makcik pensyarah ni kalau hantar anak 'Ni ada anggur, nanti bagi la budak-budak ni makan sama'.
Harammm.
Mak tak pelawa pun kitorang makan, melopongggg je aku adik-beradik tengok.
Masa tu aku kesian sangat kat adik aku. Dia kecik lagi, mana nak paham. Apa orang makan semua dia nak gak. Nak je aku bagi makan penampar sedas. Dah susah tu buat la cara orang susah.
Tapi aku rasa adik aku tak tau yang dia bukan anak orang kaya. So, keje aku dok pujuk dia 'Nanti papa balik, kita suruh papa beli macam tu, ok?'Ayat yang sama tetiap hari. Belinya tak jugak.

One of the budak yang sama dok situ was anak Datuk Mazlan Pusat Sains Negara tu.
See, berapa punya jauh la level dia ngan mak aku. Patut la dapat third class treatment.

Maybe sebab tu jugak dari kecik aku berangan, kalau ada anak sok aku taknak letak rumah orang. Nak ada maid jaga.

Memang aku kecik-kecik dah gatal pikir nak beranak semua.

Pastu mak bapak aku naik pangkat kot, beli rumah pulak. Setingkat je, kat Bangi jugak.
Masa ni dah sekolah, jiran-jiran pun semua muda setahun dua dari aku, so otomatik aku la ketua kat playground.

Petang-petang, budak-budak ni semua berkumpul depan pintu gate rumah, tunggu ketua kumpulan keluar. Selalunya main mak-bapak. Aku of cos la jadik mak. Semua kena ikut cakap aku. Ima jadik anak aku. Teo Yee Loo yang aku panggil Ah Chong (kalau dah nama Cina memang semua aku panggil Ah Chong) mesti akan jadik bapak.

Pastu budak Linda ngan adik-adik dia Man ngan Mek memang takde watak lain selain jadik jiran aku yang dah mati laki. Memula dulu Linda ni ada laki, budak nama Jai. Tapi budak ni sejak ada basikal taknak geng kitorang dah so mamposla kau. Aku matikan watak.

Depan rumah Linda ni ada wakaf. So wakaf ni kira rumah aku. Since budak Ah Chong tu ada basikal besar jenis ada seat kat blakang, so kira aku ada kenderaan, 'keluarga' aku ni kaya la. Rumah ada, beskal ada.

Linda ni selalu aku arahkan jadik orang miskin. Muka dia selenga so harusla watak tu dapat kat dia. Kebetulan ada satu jiran aku yang letak papan kat parit tepi rumah dia, besar gak papan tu. So orang miskin ni memang akan dok situ je la.

Tapi aku orang kaya yang tak belagak. Aku memang akan tunjukkan sifat terpuji mahmudah kat semorang. Aku petik bunga jiran, aku takkan petik bunga mak aji. Mampos aku kena kurung kat luar sampai isyak kang.

Aku petik daun, tumbuk-tumbuk ngan batu, pastu carik daun yang besar buat lapik nak bungkus bahan-bahan tumbuk. Konon-konon cam nasik lemak. Buat lam 3-4 bungkus pastu hantar kat Linda. Sedekah.
Baik kan aku?

Yang Linda ni bangang, pi bukak, makan.

Kalau boring main mak-bapak, aku wat pertandingan lumba lari.
Tapi aku takkan bertanding. Selalunya aku jadik tukang bagi hadiah. Ketua kumpulan kan. Hadiah tak susah, bapak aku punya piala melambak. Aku angkut 4-5 bijik bawak kuar. Kasik dorang feeling-feeling kagum ngan piala masing-masing jap, seblom maghrib kang aku kutip balik. Ada satu hari tu aku hadiahkan setem sorang satu. Dulu kan standard 'Hobi saya adelah mengumpul setem'. Ramai yang masuk pertandingan ni. Kira promo aku menjadik la. Budak rumah belakang pun nak masuk. Makin glemer la aku petang tu. Semua nak menang sebab nak dapat setem. Setem mak aku la, saper lagi. Aku bagi yang kaw-kaw punya, London, Amerika, yang jenis betuk tigasegi tu.

Dan tu la pertandingan lumba lari yang terakhir.
Malam tu aku kena sesah cukup-cukup ngan mak aji, dengan hanger okkkkkkk.
Birat siallllllllll.
Adik aku la gi bukak rahsia aku ambik setem dia.

Babi kau.

Kalau boring lagi, aku wat pertandingan ratu cantik. Baju tak jadik masalah, baju mak aji banyak. Selalunya game ni main lam umah and pastikan lagi sejam before mak aji balik keje, rumah bersih tanpa meninggalkan bahan bukti.
Macam biasa, aku takkan libatkan diri, aku nak jadik tukang mekap je.
Masa ni la aku prektikkan skill me-mekap orang.
Mekap mak aji jugak la jadik mangsa. Pedulik apa aku.

Hujung tahun masa darjah satu aku dapat hadiah Bahasa Inggeris terbaik, atuk aku belikan aku basikal BMX.
Semakin kukuhla jawatan aku sebagai ketua kumpulan.
Ketua mestila ada beskal baru ada ramai pengikut.
Masa ni dah ramai nak kawan ngan aku sebab aku ada beskal.
Budi, Jai, Fahmi, Shukri...see? Semua jantan.

Masa ni dah ada dua grup.
Satu grup ada beskal, satu grup tumpang beskal orang.
Linda masuk grup tumpang beskal. Selalu Linda bonceng beskal aku. Sebab aku ketua, so kalau bawak beskal aku mesti paling depan. Takde siapa berani potong aku walaupun aku bawak lambat.

Ronda-ronda beli eskrim batang asam boi. Masa ni aku dah ada maid, Kak Kiah nama dia. So Kak Kiah ni rajin bagi aku duit sebab aku tolong belikan pad Sanita dia.

Lepak tepi longkang berderet je makan eskrim ramai-ramai.
Pastu dah habis, tiup pulak plastik tu kasik kembung, ikat, letupkan kat telinga member.

Meriah okkkk.

Kalau hujan takleh main kat luar.
Tapi no hal.
Aku leh main ngan Ima.

Selalunya wat drama cerita sedih.
Ada satu time tu aku terlampau menghayati watak.
Sebab cerita tu sedih sangat, aku ambik beg mengaji, masukkan 2 helai spender ngan baju selai, salam Ima, keluar rumah.

Padahal bapak aku ada terlentang kat hall tengah tido.

Mengongoi Ima nangis kakak dia nak larikan diri ni.
Aku pun tak tau pesal aku emo sangat.
Siap cakap 'Kak, jangan la pegi kak, nanti Ima nak tido ngan sape'

'Maafkan akak, akak terpaksa pegi'
Siap salam peluk-peluk.
Gila drama.

Aku dah keluar pintu date langkau 2 rumah jiran pastu dengar sore mak aku menjerit 'Hei, masukkkk!!!!'
Tak cukup tanah aku lari.

Selalunya time mandi aku akan mandi ngan Ima.
Dalam bilik air pun aku leh berlakon.
Pinjam kain batik Kak Kiah, berkemban, masuk lam kolah.
Feeling-feeling anak dara tengah mandi kat tepi sungai. Kepala paip tu bukak sampai habis biar macam ada bunyik air terjun sket.
Berkeladak je air kolah pastu.
Asal mak aji tanya saper mandi lam kolah sorang taknak jawab.
Yang mak aji pun sama, dah tau mesti anak-anak dia punya keje lagi nak tanya. Takkan bapak aku yang masuk lam kolah kotttt.

Aktiviti paling best adelah korek tabung.
Kitorang dulu ada tabung kapal terbang. Bulat sangat katerbang tu. Kaler kuning biru.
Pak aji tukar duit lima puluh sen..lima puluh sen..lima puluh sen..(terbayang Azian Irdawati ngan lipstik merah and baju kaler merah dia). Dia masukkan lam tabung anak-anak dia. Ajar anak menyimpan. Malangnya anka-anak jenis tak makan saman. Anak-anak dia yang diketuai oleh aku akan baring atas katil dengan tangan kiri menegak ke atas pegang tabung sambil tangan kanan pegang sepit rambut hitam godek-godek duit. Best..best.

Hari-hari beli ABC okkk.
Heaven.

Maybe sebab masa aku kecik, mak bapak aku still susah lagi time tu so toys ni memang jarang sangat beli. So bila dah skolah rendah, aku takde minat nak beli dolls ke, Barbie, set memasak, set pegi ke pasar, set pegi ke kebun, bla bla bla.

Tak heran.
Sebab aku still leh enjoy main tanpa sebarang alat bantuan. Hanya menggunakan akal yang bijaksana. Kena pandai mencarik kawan yang bangang-bangang so that aku nampak sangat bijak dan sentiasa menjadik ketua kumpulan.

Ni baru cerita sampai Darjah Satu.
Kang kalau sambung cerita sampai lusa aku tak tido.

posted by green apple @ 9:48 PM  
Newer›  ‹Older
Part II
August 26, 2008










Sambungan gambar ntah hapa-hapa ntah.

Nak naik cable car.
Tapi hujannnnnnnn.



Maka kensellah cable car aku.
Dah la tiket beli siap-siap kat agent.
Tapi takpe, tiket adelah open sampai hujung tahun depan.
So, ada harapan aku gi Langkawi lagi semata-mata nak naik cable car.





Nampak tang jauh sayupppppppp je cable car curam gila!
Ni yang nampak, yang tak nampak tutup dek kabus ada lagi.
Orang tu kata sebab hujan and terlampau pagi kitorang sampai so berkabus.
Actually tinggi lagi.
Mak aku dah buat macam-macam alasan.
Pening la, darah tinggi la.
Tapi En Wan paksa gak.
Siap dia main-mainkan orang tua tu 'Sampai kat tengah-tengah tu dia benti jap. Esok baru turun'.
Tak ke gelabah orang tua tu.




Ni aksi tengah tunggu hujan benti. Boring-boring takde keje nak buat.
Elok je sampai sana, terus hujan gila babi punya lebat.
Guard cable car tu cakap memang dari awal lagi dorang tak kasik sesaper naik sebab weather satu macam. Blom penah lagi cable car tak jalan sehari.
Takde rezeki la namanya tu.
Elok la, aku pun sebenarnya takut.




Perasan tak anak aku pandai posing skang?
Gedik okkk, side effect ber'emak'kan Puan Diana.
Jadikla, ambik gamba depan pintu masuk. Dekat 2 jam gak kitorang tunggu.
En Wan la yang semangat sekali nak naik.
Sian pulak aku tengok kesemangatan dia yang kecundang.


Maka pulanglah rombongan ini dengan hati yang gembira sebab tak payah naik.



Nak gi Telaga Tujuh pun takleh, hujan tengah lebat.
So jalan sket jauh-jauh sampai Pasir Hitam.
Tapi pasir hitam ni setempat je.
Actually bukannya pasir ni semulajadi hitam, tapi sebab hakisan granit.
Walaupun cuma hakisan, selalunya granit ni tak didapati dalam jumlah yang banyak sampai pasir boleh jadik hitam. Cuma kat Langkawi je terjadik benda ni.
Kira amazing la kan.

Kat Pasir Hitam ni turun shopping lagi. Sambil minum air kelapa masam.
Pastu gerak gi Galeri Perdana.



Wahhhh, patriotik ok cuti kali ni.
Dah lama aku tak buat keje gi galeri museum ni semua.


Masuk-masuk je, aku dah tunjukkan lambang kesetiaan...ngeheheh.
Actually takde apa sangat la dalam ni.
Display barang-barang yang dia penah dapat dari Ketua Negara lain. Nak simpan kat rumah tak cukup lemari. Meh la simpan kat sini.
Tapi sebab orang Kedah pun dah tak suka Mahathir so Galeri ni lengang je.
Maybe jugak sebab hari tu hari Ahad, orang dah start keje, cuti skolah pun dah habis.
Aku je yang tak ingat nak pi keje.
Kalau buleh taknak keje sampai mati.





Galeri ni sangat-sangat cantik.
Aku suka senibina dalaman dia.
Walaupun kat luar cam rupa rumah tinggal.


Tempat macam ni memang kesukaan En Wan.
So aku layan kan je.
Sesaper yang suka tengok benda pelik-pelik boleh la datang sini.
Aku tak minat sangat tengok benda-benda yang aku sendiri tak paham fungsinya.
Barang kat rumah aku pun banyak tak habis tengok lagi.







Barang-barang cenggini yang Tun dapat.
Patutla dia pun taknak simpan lam umah.
Menyemak okkkkk.



Chess tu nampak unik.
Walaupun aku tak reti main chess dan taknak blaja pun, tapi kalau aku, aku simpan chess ni kat rumah. Boleh buat main dam aji.

Siap dapat patung gambar kepala orang yang jenis telinga panjang, leher panjang.
Pekejadah nak display kat ruang tamu rumah kan.
Tersedak orang tengok, mampos kat situ jugak.




Ini view galeri dari pintu belakang.
Tak larat aku nak menapak ke pintu depan nak ambik gambar.
Besar gila okkkkk.
Dah la aku lapar masa tu.



Lepas galeri terus balik pekan Kuah.
Makan, then shopping.
Hari pertama sampai, mak no. 2 beli pinggan mangkuk.
Hari kedua, turn mak En Wan lak.
Malamnya, turn En Wan lak beli.

Aku macam tak percaya laki aku yang beria-ia pilih corak pinggan, kuar masuk kedai semata-mata nak survey harga siap leh compare-compare kan kualiti, berat and all.
Berat pinggan pun dia nak kisah.
Aku tak penah ambik tau pun pinggan tu berat ke tak.

Aku nak beli tea set Vantage.
Lawa gilaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
Tapi En Wan anti Inggeris, so dia taknak beli.
Aku nak beli sendiri pun dia tak kasik.
Kad kredit dia pegang.
Pendengki!!

Last-last dia beli dinner set idaman dia, jenis yang pinggan bentuk empat segi.
Dia ni suka nau yang pelik-pelik. Dah dia yang beli takkan aku nak lempar keluar lak kan. Ambik je la.

Macam sedap je sup daging aku malam tadi makan ngan pinggan baru.

Coklat memang half of the beg baju.
Walaupun aku tak makan coklat sangat, semalam aku berjinak-jinak makan Kit-Kat.
En Wan memang gila Kit-Kat, sampai 4 pek besar dia beli.

Pastu En Wan borong bermuda macam-macam kaler.
Material kain dia lembut gila. Jarang aku tengok suar bermuda kain lembut camtu.
Kelembutannya umpama, kalau bangun pagi memang jelas dan nyata nampak keperkasaan anakonda pasangan anda.



En Wan pose ngan bermuda baru.
Malam last, seblom naik bilik, bergamba jap depan lobby hotel 3 star tu.
Sampai skang aku dok mengungkit lagi dia book hotel 3 star.
Berlagak gila kan aku?
Tak sedar diri.
Seb baik dia book kan hotel.
Kot dia suruh aku tido lam keta kanggggg.

Aku tau dia pun tersilap pilih hotel.
Muka dia semacam je bila nampak hotel tak menepati citarasa.
Tapi sebab balik hotel pun untuk tido je, so kira halal la. Nak sedapkan hati.

Sebab dia tau salah dia, so dia dah janji, next year punya honeymoon kita gi Hong Kong!! Nak jumpakan aku ngan Leslie. Nak buat baik ngan aku la tu.



Kat aiport Langkawi semalam.
Aku pakai baju ni.
Baju ni memang kembang-kembang sket.
Masa check-in, kaunter tu tanya aku 'Puan pregnant ke?'

BAAAAAAAAABI.

Aku rasa nak buang je baju ni.

Tapi En Wan kata 'Mana ada awak gemuk, awak berisi je'.

Berisi???? !!!


posted by green apple @ 8:14 AM  
Newer›  ‹Older
Cuti yang mendemamkan - Part I. Part II bila-bila free baru aku update
August 25, 2008

Cuti yang penat.
Penat berjalan.
Penat bershopping.
Now still batuk and selsema.
Tapi saya gembira.

Ok, Langkawi.

Jumaat lepas aku dengan bangganya pegi opis sampai kol 10am je, pastu balik umah jap ambik bibik and Redza bawak balik Bangi sebab nak letak bibik kat situ. Bibik aku ni bentan naik kapal terbang, so dia taknak ikut. Taknak ikut sudah, dok ko dendiam kat Bangi.

So, the whole day I was in Bangi that day sebab aku pun ada keje nak buat kat sana. Kol 7.30pm bawak balik Redza. Sampai rumah, dua-dua mak mertua aku dah sampai siap ngan Kak Ngah En Wan sefamili.

Disebabkan dia tau aku tengah PENAT and kalau aku dah PENAT, ko lagi nak suruh aku masak, maka PENYAKIT aku sampai. Nak mengelakkan PENYAKIT semulajadi aku ni merebak dan menjalar ke segenap urat-urat yang seterusnya akan memangkinkan penghasilan cecair berwarna ijau yang akan menyebabkan kulit aku bertukar warna dan perkakas rumah berterbangan di angkasa raya, maka En Wan dengan sukarelanya masak nasik siap-siap, beli ikan siap siang, marinate ayam semua.

Pastu dia naik bilik peluk-peluk aku jap, pastu 'Di, nanti masak boleh?'

Tektik basi 7 tahun okkk.
Menyampah aku.
Tapi masak jugak la, sebab aku pun nak makan.

So lepas masak-masak, makan-makan, sembang lebih kurang, aku naik atas pack baju.
Sengaja bawak 2 beg besar yang tak penuh sebab konfem balik kang beg ni gemuk dengan barang tambahan.



To be frank, bukan aku sengaja pakai baju yang menampakkan payudara yang kencang (promosi secara sengaja Kaplet Kencang PayuDara Mustika Ratu dari Ibu Moeryati), tapi tetek aku memang terkeatas. Pakai baju kurung pun dia tersentil-sentil gak. Maafkan saya. Saya tak minta dilahirkan bertetek selambak begini.
Kali ni cuti muka aku bebas dengan mekap macam pegi opis.
En Wan kata pakai eye shadow je cukup.
'Kang awak bersiap lambat, malas abang nak tunggu'
No hal brader.
Aku pun lagi suka.
Tapi kalau ko komplen muka aku melekit ke, berkerak ke, siap!

Journey ok.
Air Asia dah tak gegar-gegar.
Tapi sepanjang perjalanan mulut aku kumat-kamit gak la baca apa yang patut.
Biasa la, orang jakun naik katerbang.

PICTURE HILANG TAK TAU MANA PIGI

Langkawi Airport.
Ini lah para mak mertua saya..:)
Mesra kan???

Mak En Wan yang pakai baju kurung.
Yang ranggi tu mak no. 2.
Actually dua-dua ni tak baik lansung dari sejak mula mak no. 2 kawen ngan ayah En Wan.
Tapi dah takdir agaknya, diorang mula berbaik-baik sejak majlis bersanding aku ngan En Wan kat Trengganu.

Kalau nak tau, laki aku la yang paling anti mak no. 2 ni dulu.
Dari ayah dia kawen umur dia 7 tahun sampai la umur dia 24 tahun dia tak bertegur ngan mak no. 2 ni. Adik-beradik yang lain semua ok je.
Sampai masa hari nak bersanding, kak long dia jumpakan aku dengan mak no 2 ni, En Wan mati-mati tak nak turun dari kereta, sanggup dia dok lam keta lama-lama luar rumah punya benci ngan mak no. 2 ni.

Hati manusia kan, lama-lama ok.
Itupun rasanya aku yang pujuk dia supaya lembut hati. Kesian kat ayah dia nanti.
Mak no. 2 tu cakap, alhamdulillah, tak sangka sekarang, lepas ayah meninggal, En Wan la yang banyak concern pasal dia. Siap boleh melepak baring kat rumah lagi.


Ape-apehal makan la dulu.
Dah la Air Asia makanan mahal.
Gerak dari rumah kol 6 pagi lak tu.
Mak aku yang dua orang ni asik la komplen 'Allah, mahalnya makan sini. Kat Tengganu muroh je'.
Asal ajak makan je taknak.
'Tok soh le. Mok kenyang doh. Kita makan malam karang je'
Ade ke makan sehari sekali je?
Tolong la makkkk.
Jangan la seksa perut menantu mak ni.
Marah cacing hambe kelaporang kang.


Mula-mula check in dulu kat Eagle Bay Hotel.
Sangat la tak best hotel dia.
Boleh la, 3 star.
Sangat kedesaan Melayu. Dengan panel-panel kayu lam bilik.

Lepas dapat keta sewa, terus keluar.
Memula gi sini...


Makam Mahsuri.
Dah seploh kali kuar masuk Langkawi baru kali ni aku jejak Makam Mahsuri.
Rasa syahdu je baca sejarah dia.
Macamana la dia lalui saat-saat kena bunuh tu.
Jahil gila orang dulu-dulu, main dengar je cakap orang tak usul peksa.
Agaknya kalau jenis perangai macam aku ni, siang-siang dah kena kerat 18.


Macam biasa, aku ngan En Wan pegi mana-mana pun, tetap setia ngan imej selamba - pakai selipar je. Kosser aku nak berkasut bagai.
Handbag aku besar kan?
Macam-macam ada lam tu.



Mahsuri tengah tunggu Wan Derus balik keje.

Cantik senibina rumah Mahsuri ni.
Rasa tenang je dok umah macam ni.
Tapi jenis cam aku ni takat boleh dok lam seminggu je.
Lepas seminggu mula la penyakit tak sedar diri aku datang.
Nak aircond la, heater la....palsu semata-mata!!!



Aksi Wan Derus versi tujuh keturunan.
Entah-entah laki aku ni ni keturunan Wan Derus kot, sebab dalam sejarah Mahsuri, Wan Derus bawak diri ke Pattani lepas Mahsuri kena bunuh. Dah la in laws aku ni ada darah Siam.

Wahhh, dan dan nak tempias Mahsuri.
Berangannnn.


Lepas tu kitorang gi Underwater World.
Padahal selama ni kalau shopping coklat kat sana, kat tepi Underwater World ni je aku masuk, tapi tak tergerak pun nak tengok menatang laut ni.
Penguin punya pasal, kali ni aku masuk.
Anak aku la paling riang dan girang sekali.


Macam koling okkkk kulit muka aku.
Ni cara-cara ada flash.
Tapi, mampos la kan.
Pedulik apa aku.




Dah umur 31 baru aku tengok ngan mata sendiri how ikan minum air.
Tu yang gelupur snap gambar tu.





Penguin ni semua tengah menunjuk dada.
Sekor-sekor menegak, belagak gila.
Nampak je aku masuk semua surrender.
Mendada depan aku la kalau berani???!!!
Kau ingat ko sorang je tau mendada.
Ko nampak dahada haku tu?



Ni paling belagak sekali.
Dari awal sampai akhir menegak cam baca ikrar.



Dua-dua mak mertua tengah tengok penguin sambil bagi ulasan.
Aku ngan laki aku gelak je dengar.
Kasik chan la kan...member nak feeling-feeling Hasbullah Awang.


Ni la yang aku menyampah kalau berjalan dengan dia.
Bukan dia kira tempat budak ke, apa ke, belasah je.
Janji muka dia masuk.


Sejuk okkkkkkk.
Pakai selipar kat kutub utara.
Jadikla, feeling-feeling snow.
Laki aku dah biasa, tak rasa apa dah.
Sebab tu muka dia selamba.
Selalunya yang tak penah sampai tu la yang yang buat muka over.


Ngahahahahhaha.
Ada orang tak suka tengok Tun?
Lantak la.
Aku sukeeeeeeeeeeeeeeeeeee..:D
Mana dia orang yang dok kata Tun ni cam BAPAK AKU. Katanya.
Kununnnnnnnnnn. Mana gamba beb??? Kasik tunjuk bukti kesetiaan la.
Bla blaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Ngahahha.


En Wan dan ikan bermuka bengkak...sangat seiring.




En Wan memang tau.
Dia tak bagitau pun yang sebenarnya dia nak ambik gambar aku ngan mak dia sekali.
Main snap je.
Aku pun poyo poyo je posing sensorang.


En Wan kata dia sebenarnya tengah snap gamba bontot aku.
Boleh tahan ek bontot aku dari jarak jauh? Nampak besar gak la.



En Wan memang suka ambik gamba ntah hapa hapa ntah macam ni. Banyak lagi dia snap. Cantik gak. Esok-esok aku letak.



Aku makan budak ni nyer ABC la yang batuk sampai skang. Bila la buleh MC ni.



Aku paksa dorang ni makan laksa. Dah sampai Kedah harusla makan laksa Kedah kan.



Pastu kitorang order ni.
Suruh dorang makan lagi.
Pesta perut.
Perut aku la yang berpesta.
tadi aku timbang seb baik kekal 48kilo.
Aku dah bajet 52 kilo.



Hitam okkkkk aku dok sebelah En Wan.
Tapi jelita kan???

Muahahahhahhha.
Muhahahahahhahahaha.
Gelak sambil scrub kulit dengan kertas pasir.

Ni gambar semalam.
Pagi-pagi bangun nak naik cable car.
Singgah jap kat tepi restoran Tun Mahathir, The Loaf, ambik gamba kapal.
Feeling-feeling orang kaya jap.

Alamak, kilat la. Nak tutup laptop.
Esok-esok la aku sambung.

Nite.


posted by green apple @ 9:25 PM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES
ADS
MY PROFILE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
COUNTER
 
TRAFFIC
MY PREVIOUS POST
OLDER POSTS
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER