walk on wings, tread in air: Untuk pengetahuan dak Enonz yang sekapal ngan aku tapi selalu ketinggalan a.k.a BLUR. Wakakaka. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Untuk pengetahuan dak Enonz yang sekapal ngan aku tapi selalu ketinggalan a.k.a BLUR. Wakakaka.
2007-11-20

Seronok la pulak dak Enonz ngan Wanz mengutuk aku secara terang-terangan. Bagus la korang dua ni. Berani bersuara. Pak Lah memang tengah carik orang cam ni.

Trajedi si tungau ni sebenarnya aku cam dah rasa tempias-tempias dia lepas 6 bulan bercouple lagi. Kira masa matrik lagi. Tu la dia, makpak hantar jauh-jauh soh blaja, kau pegi merenyam saper suruh kan. Dapat la habuan.

Masa memula couple tu takde la nampak lagi tebiat nak mampos dia. Terkawal lagi la kot. Memula dulu pun aku asik la bagi hadiah la, belikan baju la, belanja makan la, kalau pi outing tu manjang je aku yang bayar. Tapi sebab sayang kan, so tutup mata je. Aku pun tak mengharap sangat duit dia sebab tau masing-masing blaja. Cuma terdetik la jugak, dia ni takde pun nak belikan aku apa-apa. Toksah kata nak beli yang murah-murah, kalau kat Parkson tu lalu je depan area BUM Equip (paling kelas la dulu nih), siap boleh hint-hint '**** teringin la baju tu. Tapi takde duit'. So? Takde duit apesal pandang muka aku? Pastu buat muka toye. Aku ni kan penuh dengan sifat simpati dan mengasihani. Lalu akal bodoh aku pun menjelma. Boleh la pulak aku bermurah hati belikan dia baju tu.

Si bahalul ni pulak, siap pi kepoh tunjuk kat member-member serumah dia (Izhar ngan Ijan), everytime dapat baju baru dari aku. Jakun sial. Tapi masa ni aku tak tau lagi pe'el dia.

Ko ingat tak (perhatian kepada Rozie dan Enonz), dulu masa matrik, ada certain Jumaat, mesti ada budak laki hilang duit. Kecoh la dulu kata si Fairuz tu yang ambik. Tak tau la betul ke tak kan. Aku pun malas la nak ambik tau sebab bukan duit aku yang hilang.
Wakakaka. Dasar pentingkan diri sendiri.

Tapi seingat aku la, selama aku kapel ngan dia 2 tahun, 3 kali purse aku hilang. First hilang kat kolej. Malam before aku balik tu, aku bertenet ngan dia depan rumah (Kolej kitorang rumah sebijik-sebijik ala banglo gitu). Aku tenet sambil bersila atas jalan. Pastu purse tu aku letak atas riba. Pulak tu aku tenet betul-betul depan rumah, bawah lampu jalan lagi. Jadik, lojiknya kalau purse aku jatuh dari riba pun, at least dengar la bunyik jatuh, pastu kalau bangun pun, kira konfem nampak la purse tu atas jalan sebab jalan tu terang bersuluh ngan lampu.

So, kiranya esok tu aku balik KL sorang, dia tak balik. Sengkek la katakan. Hahaha. Keji.

So lepas tenet sambil makan burger, aku masuk rumah. Aku yakin lagi jamin dan amat konfiden yang purse tu atas riba aku. Sebab selalunya sambil tenet aku akan timang-timang purse. So, masa aku masuk rumah, aku terus gi meja study aku nak simpan purse. Tetiba aku sedar tangan aku kosong. Cuma ada plastic sampah burger je. Aku terus keluar balik and jenguk kat jalan, tapi takde apa-apa. Aik?? Takkan kejap sangat hilangnya. Aku pun carik la kat tepi-tepi tu pastu masuk balik umah carik lagi. Tapi takde.

Aku terus gi umah tungau ni. Masa tu dia baru je sampai. (Hostel laki ngan pompuan satu tempat). Aku pun mintak la dia tolong carik. Cehh, sesama kepoh carik ni. Takde jugak. Camana la aku nak balik besok ni. Seb baik tiket flight aku tak letak lam purse.

Esoknya aku balik dengan tak berpurse. Standby kad matrik kot-kot kena tahan ngan polis. Dalam purse aku tu ada duit RM600, aku dah draw nak berjoli kat KL. Aku pun bangang, pi draw perabis buat apa. Well, nama pun bangang kan.

Ok, itu satu hal. Aku tak suspect sesiapa.
Second time, masa tu 1st year. Time balik ramai-ramai after Kuching kena istihar darurat sebab haze. Tido satu malam kat airport. Aku pegang purse aku takut hilang. Masa nak check-in, aku letak purse ni lam hand luggage aku. Tengah ramai-ramai orang beratur nak check in tu, boleh hilang purse tu. Padahal purse tu aku letak lam beg celah-celah barang, beg pulak dalam troli. And dalam troli tu cuma ada barang aku and barang dia. Standard la kan, time bercinta troli pun nak share.

Aku tinggalkan troli tu kejap sesangatnya sebab nak pi check-in. Aku pulak tu yang dia suruh pi check-in. Siap check-in kan untuk dia sekali ni. Besar pangkat kau?
Bila aku patah balik kat troli, check-check, purse aku hilang. MAS mana ada nak tunjuk I/C time check-in, that's why aku tak bawak purse aku sekali. Kalau dulu AirAsia ada, konfem purse aku takkan hilang punya.

Yang tukang jaga troli tu si bangang ni la. Huru-hara la kejap satu airport tu ngan sore kitorang punggah beg masing-masing kot-kot purse aku terbang masuk beg sesaper. Sangat la tak lojik. Tapi sebab lam purse tu ada beratus, benda tak lojik pun aku belasah jadikkan lojik gak. Aku ingat lagi Si El, siap paksa aku geledah beg dia lagi mana nak tau purse aku ada lam beg dia. Apehal purse aku nak termasuk lam beg dia?

Si tungau ni tak pernah ketinggalan nak sesama sibuk carik purse aku. Aku bukan risau pasal duit tu. Aku risau mak aji kat umah bertempik purse aku hilang kali kedua.

Tapi dalam pada aku taknak tuduh sesaper tu, hati aku ni terdetik la jugak. Everytime purse aku hilang, tungau ni secara tiba-tiba ada banyak duit. Belanja aku ini la, itu la, belikan aku macam-macam. Padahal aku kenal sangat dia ni bukan jenis berduit pun. Makpak dia bukan la orang senang, adik-beradik pun banyak tanggungan. Kalau dia mintak duit dari abang dia paling banyak pun RM50 je dapat. Sebab tu aku macam terperasan gak pesal dia ni boleh banyak duit tiba-tiba. Nak kata loan masuk, the whole group sama loan, mesti semua nyer masuk sekali. Tapi aku diamkan je. Chenta katakannn.

Dia ni cam En Wan gak, asal balik cuti je mesti lepak umah mak aku taknak balik umah. Makpak aku memang sporting so, dia tak kisah kalau nak dok situ. Nak sangat bertenet kan, biar depan mata. Everytime dia balik, dia mesti tido sebilik ngan adik laki aku, Ibal. And setiap kali dia balik, duit Ibal mesti hilang. Ibal ni pulak, asal balik skolah je, duit main campak atas meja. Aku ni dok la marah Ibal everytime dia mengadu duit dia hilang. Aku takut si tungau ni kecik ati, mentang-mentang dia ada lam bilik tu orang tuduh dia mencurik. Tapi memang kau yang buat kan????

Babi.

Still, aku try taknak accept benda ni. Sampai la purse aku hilang wat kali ketiga. Actually kali ketiga ni aku dah takde kena-mengena ngan dia dah. Tapi sebab dia cam gila talak gitu, mengikut je mana aku pegi, so satu UNIMAS ingat aku still kapel ngan dia. Kali ketiga ni la purse Junko Koshino yang En Wan bagi tak sampai seminggu aku pakai hilang. Dia la punya hal. Kali ni memang akhirnya aku percayadia yang curik.

Masa tu bulan pose. Kan aku cerita dulu aku jumpa En Wan first time bulan pose kan? Dia hadiahkan aku purse tu. So, lepas seminggu aku guna purse tu dah hilang. And this purse hilang masa malam yang esoknya aku nak balik ke KL semula untuk cuti raya.

Ye, benar. Aku memang gila. Lagi 2 minggu nak balik raya pun aku still nak balik cuti Krismas gak sebab nak jumpa En Wan. Oh, saya sangat gatal okk.

Malam tu, konon-kononnyaaaaaaaaaaaaa, si tungau ni insaf la sebab buat perangai gila kat aku. So, for the last time nak makan ngan aku sebab pasni takleh nak makan sama sebab aku dah ada balak. Typical malay betul la. Kalau dah ada balak pun apa salahnya kalau nak makan sekali ngan aku? Itupun kalau aku nak la.

So, malam tu kitorang makan sesama kat KFC, naik moto. Tapi tak jadik makan sama, sebab aku rasa tak sedap hati. So, tapau je. Aku ingat lagi masa naik moto ni dia berkeras suruh aku peluk dia. What the fuck??? Dah aku taknak peluk kau, yang kau susah hati sangat pe kes? Aku pegang la kat blakang tu. Kalau motor melambung ke, aku sorang je yang tercampak. Kang kalau aku peluk ko, motor ni terbang, ngan kau-kau tercampak sekali pulak.

Memang bodoh mamat ni. Aku benci okkk ingat balik camana dia saje wat lap, saje langgar bumper. Ko nak bagi aku mampos??? Aku tak takut jatuh la bangang. Tetek aku bergegar okkkk ko langgar bumper. Sakit bodohhhhhhhhhhhh.

Plastic KFC ni aku letak lam bakul depan tu. So, purse pulak aku masukkan lam plastik ni. Sangat tak lojik la kalau dia langgar bumper purse aku terpelanting keluar dari bakul sebab plastic tu aku ikat. So, sampai je umah, aku terus masuk ngan bawak plastic sekali.

Makan-makan semua, hu ha hu ha ngan budak-budak rumah ni, pastu tido. Esok pagi aku nak gi class dengan Mala. Aku carik purse aku hilang. Cuak dah ni. Malam kang lepas buka aku nak balik KL. Grouping lak tu ngan Mazlan and Yan. Kang tak lepas lak dua ekor ni kalau aku takde. Punggah la pulak satu rumah carik purse aku. Pastu Mala hantar aku pi kolej, pi blok tungau ni. Masa dia tengan turun kat tangga aku dah jerit, '****, purse Di hilang la. Awak nampak tak semalam?'
Masa ni Tuhan tu dah tunjuk benda yang jelas, tapi aku tak nampak jugak. Masa aku cakap tu, dia boleh senyum. Not to say senyum la, tau tak kalau muka orang tengah tahan senyum camne? Ha, macam tu la. Macam muka beruk. Pastu boleh la pulak setkan ton suara dia pada suara cuak 'Ha? Hilang lagi? Awak letak kat mana?'
Hek eleeeeeeee, kalau berlakon nombor satu. Taknak mengaku ni. Si Mala dah malas nak masuk campur dah sebab aku tau dia dah benci sangat ngan tebiat tungau ni. Malam tu aku balik KL dengan takde purse lagi. Suwey pulak rasanya.

Malam tu, kat flight, Yan bagitau aku Mazlan konfem tungau ni yang ambik purse aku. Aku tak tau kenapa, aku tanya Mazlan dia senyum je. Cuma Yan cakap kat aku 'Percaya je la, memang dia yang ambik'.
Masa hujung-hujung tahun nak masuk final year, ada satu malam tu tetiba je si tungau ni nak jumpa aku lepas dinner. So, aku tunggu la depan surau. Cehhh, tenet depan surau la pulak. Aku tengok muka dia cam gabra gila. Pastu buat-buat ton suara sedih.

'Di, **** rasa budak-budak bilik ni nak kenakan **** la.'

'Kenapa pulak?'
'Diorang tuduh **** mencurik'.
Pastu dia blah ngan moto. Moto bapak aku lak tu.
So, aku ni cam malas nak caya pun ada, tapi sebab aku penah jadik sebahagian dari hidup dia dulu, so taknak la kejam sangat kan. Aku berkejar gi blok laki, masa tu Sim temankan. (Rozie, Sim okkkkkkk. Hahahhaha)

Tengah jalan nak pi blok laki tu aku terserempak ngan Fairuz and Khairil. Aku tanya Khairil, betul ke korang tuduh **** ni mencurik. Apa yang dia curik?

So, Fairuz ngan Khairil ni senyum je. Masa tu setan pun masuk badan, aku bleh pi jerut leher baju Khairil (cam gangster la pulak aku) and sound dia jangan suka buat fitnah. Cehhh, aku la pulak sound orang. Seb baik Khairil tu penyabar, kalau dia seliginya aku, berlumba-lumba gigi aku masuk perut.

Aku bukannya care sangat ngan tungau ni, tapi aku letih okk. Lepas satu-satu masalah timbul. Pastu orang yang tak tau cerita sebenar, ingatkan tungau ni gila sebab aku tinggalkan dia. Aku jugakkkkkkk yang salah. Bukan aku yang tinggalkan dia okkk. Dia yang gatal break ngan aku, siap call mak aku call 1 pagi cakap 'Mintak maaf makcik, saya tak dapat jaga Diana, agaknya kitorang takde jodoh'. Pukimak la!!

Malam tu aku mintak tolong Zuki hantarkan aku ke rumah girls kat Stutong. Aku dah taknak duduk hostel dah.

See, Enonz, betapa ramainya yang terlibat lam trajedi buah epal ni. Ko boleh tak tau??????? Sangat terpinggir rupanya kau. Ngehngehngeh. Seb baik dulu ko tak berapa kenal ngan aku Wanz. Mau ko sama naik gila kang.

Malam tu aku kena brainwash ngan budak-budak Stutong sampai bengkak mata aku nangis. Elok je aku berenti nangis, Si Hairi datang. Semekommmmm.

Hairi nak jumpa aku pulakkkkk. Aku dah bajet dah, mesti tungau ni hantar posmen.
Malam tu aku lepak ngan Hairi kat rumah Mazlan. Cam bosia okkk, lepak umah jantan.
Elehh, setakat rumah Mazlan. Tempat berak kencing aku je.

Aku lepak ngan Hairi kat hall rumah Mazlan tu sampai pagi esoknya. Hairi tanya aku macam-macam pasal tungau ni. Bengkak lagi mata aku nangisssssss. Kol 6 lebih Hairi pujuk aku balik umah dia. Si tungau ada kat umah dia.
Apabenda semua ni? Apesal asik aku je kena ikut cakap tungau tu?

Sampai kat umah Hairi, Hairi suruh aku masuk bilik dia. Tungau tengah tido. Aku cakap apesal aku nak kena masuk bilik tu lak?

'Please Diana. Tolongla dia kali ni. Dia tengah kacau tu. Bagila dia happy sikit bangun-bangun tido nampak muka kau dulu'.

Bangang la hoihhhhhhhhhhhhhhhh!!!!
Nak bagi dia happy?? Kalau En Wan ada ni, dengan happynya dia lempang aku.

Tapi aku masuk gak bilik tu sebab nak HAPPYkan dia.
Budak-budak ni bebetul menyusahkan aku okkk. Dia suruh aku happykan orang gila. Lepas tu si gila ni assume yang aku nak balik kat dia. Marilah kita berkasih-sayang. Takkan abis cerita gila ni. Kenapa la ko ni payah sangat nak paham tungau?????? Aku taknak kat kau dah!!!

Ala, penat la type. Sambung esok-esok la.

posted by aveo757 @ 4:34 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER