walk on wings, tread in air: Miss and Mr...the difference <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Miss and Mr...the difference
2006-10-10

perempuan mendengar lagi cekap dan bercakap lagi pantas dari lelaki.

I tell you..women in a group can even all talk at the same time and make it work! Multitasking okkk. Lagi banyakkkk benda nak dibualkan lagi produktif otak aku.

perempuan gunakan suara yg sungguuuuuh lembut dan lemah gemalai ala-ala menggoda bila bercakap tapi bijak menukar pitch sekali ngan emosi when it comes to emphasize points.

Lelaki pulak, suara dah la besar dan garau dan tak merdu, lagi mau tinggikan volume bila emphasize points. Bang, slow sket boleh? Apa ko ingat aku pekak??

perempuan akan stick to one topik selagi topik tu tak resolve.

Maknanya perempuan lebih teliti, selagi tak settle, jangan harap dia nak pikir benda lain. Buat keje biar habis ok? Lelaki pulak jenis tak kuasa (selalunya 'I don't have time') nak pikir satu benda lama-lama and mudah lost interest when it comes to abstract concepts dealing with 'feelings' and emotions. Kenapa ekkk?? Ko takut terkantoi eh?.

perempuan lebih bersikap terbuka.

Lebih senang menceritakan tentang perasaan, private lives and relationships easily. Jenis tak suka simpan masalah. Lelaki, jangan harap!! Macho wehh..jaga machooooooo.

perempuan suka berbual tentang perhubungan si anu ngan siapa, si anu dah break ngan saper.

Gossip la kan. But, it is way better than men who love to talk about 'things'. You know what I mean la.

perempuan menyelesaikan masalah dengan berbincang.

Lelaki..'lu anak jantan kalu, jumpa kat simpang depan sana'.
perempuan make indirect accusation like 'kenapa you selalu buat macam tu?'. Takde la main tuduh-tuduh kan, dia tanya dulu.

Kalau lelaki, 'you ni kan, SELALU buat macam tu!'.

Statement niiiii la. Ni la yang selalu buat aku hanginnnnnn. Bila aku dah hangin, aku akan start meninggi sore dan jugak memaki. Pastu aku jugakkkk yang makan pelempang.

perempuan suka mengkaitkan sesuatu benda dengan benda yang lain.

Bukan exaggerate ye bang...tapi nak bagi contoh. Ko kan jenis susah nak paham.

But, lelaki rather debate. Cam bagusssss je. Cakap dah la kuat, pekak telinga aku tau tak?

perempuan bersikap willingly to help when asked.

Cooperative la kan.

Tapi lelaki, asal orang tanya je, mesti nak ajak gaduh, debat. More competitive with talk! Nak menang je.

perempuan lebih concern and ada ability untuk share someone's feeling dengan membayangkan kalaulah dia di tempat mereka.

Lelaki??? Ade saper nak bagi pandangan seblom aku bagi pendapat?

Oh, lambat.


Lelaki payah sikit nak tunjukkan empathy, dia lebih suka fix things and give advice. Advice ni pulak ko kena ikut, kira paksa la. Kalau kau tak ikut nanti dia tukah-tulahkan (erghhh!!) kau.

Lelaki kalau bagi pendapat, takde nak bagi pendapat sipi2 ni, bagi strong opinion saje. Pastu kalau ada masalah tak kiralah kat tempat keje ke, rumah ke, nak cepat settle aje TANPA studying the solution. Kalau nak marah pun main marah je. Lepas tu bila sedar buat silap, menggelupur nak cover.

paling aku benci..lelaki selalu nak jadikan diri authority dalam apa keadaan sekalipun. Favorite phrase 'kalau tak ikut, derhaka awak nanti'. BODOOOOOHHH!!
p/s : kutukan di atas bukan untuk abang, ia adalah general. Tapi kalau terasa, mintak maap, raya nanti Di sujud kaki abang...hehehe


posted by aveo757 @ 1:55 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER